little Posted June 28, 2004 Share Posted June 28, 2004 Това е мнението на един админ в един от тези фрии сървари: 1.Съвсем скоро всички фрии сървъри ще бъдат спрени. Може на първо време да станат само локални - видими само за клиентите в локалната мрежа. 2. АренаБГ ще стане първият платен съръвр за филми, музика, игри и софтуер и ще се включи в борбата срещу "незаконните, пиратски" сървъри (които могат да и станат конкуренция). 3. Ще започнат да се появяват други платени сървъри, но с много малко шансове за успех и получаващи много "удари под кръста". 4. Ще се появят много P2P (peer to peer) мрежи и "пиратите" ще имат ново занимание. Какво мисли те вие Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shade Posted June 28, 2004 Share Posted June 28, 2004 Е Р2Р и сега си е популярно. Ще се появет повече локал-хостнати FTP-та. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dreamer Posted June 28, 2004 Share Posted June 28, 2004 payforfree много му се иска да е така, но май няма да му мине номера free.evro.net въпреки, че са [censored] се опъват яко и няма да позволят ей така да изчезне тяхното "free", което е за "бедните ученици и студенти" За първи път да ми харесва нещо във FEN Та... много се шашкате от такива изказвания! free сървърчета ще си има както си е имало винаги - може би само по-големите ще изискват заплащане за "достъп" до пиратския им content. Data.bg обаче печели от рекламата на Homelan и надали ще резнат глобално сървъра - надали ще имат такъв интерес (освен когато трябва да "превземат" нови територии - тогава спират data.bg за конкуренцията lol). Май мн. объркано стана. Мисълта ми беше, че free server-четата на isp-тата ще си ги има, няма кой да се занимава да ги маха - те така или иначе не са реална конкуренция на АренаБГ за да полагат усилия да ги премахнат. Сигурно се сещате, че всичките тези призказки са с идея АренаБГ да остане единствен и друго да няма... и така хората/isp-тата да се принудят да плащат заради вопъла на потребителите си. Лично аз обаче не виждам голяма вероятност достъпа към арена (следователно ФТЛ), а и бубу.то да ни бъде прекратен тъй, че май няма какво да се притесняваме :. Link to comment Share on other sites More sharing options...
little Posted June 28, 2004 Author Share Posted June 28, 2004 Абе то това, че ще се появят повече локал-хостнати FTP-та е хубаво но лошото е, че ако се вярва на слоховете(а май не са само слухове) вече си имаме "нет мутри" EDIT:за да видите какво имам предвид ето две от нещата които намерих: Наскоро сървърите на arenabg.com, headoff.com и на free.techno-link.com бяха купени от "млад добре облечен бизнесмен", който реши да иска от доставчиците на интернет пари за достъп до мрежата на Арена. Искат пари на месец за достъп с определена гарантирана скорост. Дори издават фактури, като разбира се във фактурата пише нещо от рода на "достъп до интернет". По този начин Арена изнудват доставчиците да им плащат за достъп до файлове, за които нямат авторски права (warez). И нарушават досегашното споразумение за пиъринг - безплатен трафик между българските сървъри. Безумието е, че хем искат пари хем отричат и всичко това става "тайно". Нямат обявени цени, а е според доставчика. При всеки се водят "персонални преговори" и се опитват да измъкнат колкото може повече. Някой доставчици (например Орбител) категорично отказаха да спомагат за разпространението на приатски софтуер и файлове в България. И отказаха да платят. Затова в момента всеки който е клиент на интернет доставчик, който не е платил на Арена няма достъп до файловете на тези "free" сървари. Проблемът е, че arenabg.com не е доставчик на Интернет. Затова си позволява да изнудва доставчиците. Ето как стои въпроса: собственика на арена отива при доставчика и му казва: "Искам еди колко си на месец за еди каква си скорост до нашата мрежа, иначе вашите клиенти няма да имат достъп до нашата мрежа." Ако арена имаха клиенти щеше да е лесно, защото въпросния доставчик щеше да отговори: "Добре тогава и вашите клиенти няма да имат достъп до нашата мрежа и до всички сайтове хоствани от нас, а целия трафик от вас и към вас ще се прерутира през чужбина." Разбира се dial-up клиентите на БТК влизащи през националния номер 0134200 имат достъп до Арена, защото отворковците от Арена никога няма да посмеят да искат пари на БТК :-) Арена повтарят грешката на free.techno-link.com от преди 2 години, който сайт тогава беше най-големият free сървър с mp3 файлове и реши, че може да иска пари за достъп до тях. Това доведе до появата на data.bg, free.evro.net и др. Всеки който има информация по темата може да пише тук или да пуска връзки към теми от други форуми където има нещо повече по въпроса. АренаБГ.ком върви към превръщането й в първи и най-голям ПЛАТЕН сървър за он-лайн кино, музика, игри и софтуер. Кой стои зад нея? Който стои и зад кино "Арена", т.е. Александра видео. Случайно ли е съвпадението в имената??? Самата фирма, която е регистрирала домейна "аренабг.ком" е офшорка, (проверени данни). В настоящия етап се преминава към натрупване на информация (филми, музика, софуер) и влагане на големи средства в хардуер, който се купува законно - с данъчни фактури от фирма "Жар компютърс" (това е също проверено). За да може все пак да има някаква възвращаемост на парите засега, се премина към събиране на пари за достъп. Това е единственият начин на тоя етап - да се рекетират доставчиците, които на свой ред да искат пари от клиентите. Но това последното на доставчиците им е абсолютно ясно, че не може да се получи, поне докато съществуват другите фриита в днешния вид - дата.бг, евро.нет и др. Обаче какво ще стане когато се закрият (преобразуват) днешните фриита в съответствие със законите за авторски права и др. подобни срещу пиратстването по Интернет? Тогава ще трябва да се плаща за цялата изтеглена информация - било на количество, било с право да се гледа (естествено без да се записва и разпространява) - я ще се плаща за трафик (или филм/албум), а доставчиците ще предлагат основни и разширени пакети за достъп, варианти много. Докато сегашните фриита се усетят и преорганизират, АренаБГ ще е на години пред тях - по количество на информацията, по подредба и т.н. ще стане онлайн посредник между клиента и фирмите, отговарящи за авторски права.. С нейна помощ Александра видео ще монополизира и интернет киното, както и видеопазара сега На този етап се събира отвсякъде софтуер (било чрез баламурници, работещи безплатно - в АренаБГ има само 2 души, на които се плаща заплата), било чрез дърпане от другите фриита (за което се лъже и отрича). Но всички файлове, качени на АренаБГ ги пишат вече собственост на сървъра! Завира се скрита информация във фйловете, която позволява да се проследи дали даден филм е свален от АренаБГ и после е качен другаде. И съответният потребител се обявява за преточвач и му се блокира IP-то (ако е с нереално - директно заминават всички от неговия LAN). С други думи - те могат да крадат, а от тях - не може!!! При сегашното състояние на нещата е точно като "Крадецът вика: "Дръжте крадеца!". За да се организира всичко това и АренаБГ да се утвърди след време като единствен законен сървър - това трябва да бъде напълно скрито за останалите. Никой да не се усети какво предстои и да не им "открадне" идеята. Когато се пусне в платен вариант - вероятно ще се предприеме веднага нова здрава (добре платена) офанзива за спешното закриване на другите фриита, които не са се усетили. Затова сега се лъже безобрано, крие се истината защо няма достъп до АренаБГ и се прехвърля всичко върху доставчиците. Не ви ли прави впечатление във войната на сървъри и доставчици: Всички лъжат като за световно и никой няма виновен! Лъже се, че и датабг е в задругата срещу евронет - нищо подобно. Мои приятел е към клонче на евронет и никога не е имал значими проблеми с достъпа до датабг, бубуто и ФТЛ (преди да го купят). И сега няма. И въпреки че го лъжат безсрамно, че неговия доставчик е платил достъп до АренаБГ. В момента АренаБГ е само един кух форум - достъп до складовете за тези, които не са си платили, затова последните дни я има по 1-2 нови поста в раздел, я няма. На кого му трябва такъв сървър - само с празни приказки!!! Има по 10-15 души посетители (и то ако нещо не се манипулира машината), докато в другите са десетки и стотици. Очаквам съвсем скоро да се премине към заплащане на българската музика, качена на сървърите това ще е първият етап от преминаването към платен сървър. В момента в АренаБГ има изрична забрана да се качват в потребителските акаунти операционни системи, БГ музика и всичко нарушаващо авторските права. Незнам може би са малко раздути нещата, но знае ли се PS:Искренно се надявам Dreamer да излезе прав Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dreamer Posted June 28, 2004 Share Posted June 28, 2004 Дам, в горната статия хем им раздути неща, хем има такива, които въобще не са им ясни на хората, които са я писали - пък и се усещат редица спекулативни доводи, които са представени като сигурни факти. НО има и верни неща. Link to comment Share on other sites More sharing options...
бат Ицо Posted June 28, 2004 Share Posted June 28, 2004 Защо трябва да плащам за нещо, което го има без пари Това ще е съдбата на горепосочения сайт, ако стане платен. btw и в Германия - в сърцето на ЕС има локални warez сървъри, не по зле от нашия. Така, че - споко Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dreamer Posted June 28, 2004 Share Posted June 28, 2004 Не ако стане, ами той си е платен. Само дето не плащат userите, а ISP-тата. Можеш ли да дадеш пример за локални варез сървъри "не по-зле от нашия" в сърцето на EU? Link to comment Share on other sites More sharing options...
w00x Posted June 28, 2004 Share Posted June 28, 2004 мама им д*ба алчна дебела. от сичко ме притеснява най-много БГ музиката щото и mp3-bg.com са при тях. другото не ми е проблем Link to comment Share on other sites More sharing options...
Airfan Posted June 28, 2004 Share Posted June 28, 2004 Съгласен, че има неверни. Александра залязва като основен дистрибутор на филми в България. На дневен ред е Съни. Link to comment Share on other sites More sharing options...
бат Ицо Posted June 28, 2004 Share Posted June 28, 2004 Можеш ли да дадеш пример за локални варез сървъри "не по-зле от нашия" в сърцето на EU? Не мога да дам линк Баджанака е там и ми каза, че си имат Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dreamer Posted June 28, 2004 Share Posted June 28, 2004 Не мога да дам линк Баджанака е там и ми каза, че си имат Не искам линк. Достатъчно е да разкажеш какво представлява, колко е голям, какъв е достъпа до него и за каква общност. Как се управлява и т.н. Link to comment Share on other sites More sharing options...
little Posted June 28, 2004 Author Share Posted June 28, 2004 Съгласен, че има неверни. Александра залязва като основен дистрибутор на филми в България. На дневен ред е Съни. Точно за това няма нищо чудно да се насочат в тази сфера EDIT:A и м/у другото Съни винаги са били в играта просто не издаваха на касети и DVD това което пускаха по кината(по евтини им бяха правата само за прожекции в кината без след това да ги пускат по видеотеките или за продажба) то затова и много от филмите, които са давани по кината ги няма по видеотеките и магазините(легално разбира се). Общо взето и Александра и Съни си държат правата на същите компании с които си работиха и до сега( просто съни разшири дейноста си) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Optimus Posted June 28, 2004 Share Posted June 28, 2004 винаги съ се дразнел от препирните между доставчици и free зони. Нали е free?! Тая утопична идея е просто прикритие ца нечии финансови интереси. Ако АренаБГ стане платена - пука ми та ми дреме. Warez.Ru, Kazaa, E-Mule, SoulSeek ... След кото меднъж някой е захапал безплатното кой баламурник ще дава пари за да си точи музика и филми?! Link to comment Share on other sites More sharing options...
little Posted June 28, 2004 Author Share Posted June 28, 2004 Ако АренаБГ стане платена........ Май не си чел много внимателно Не ако стане, ами той си е платен. Само дето не плащат userите, а ISP-тата. а що се отнася до Тая утопична идея е просто прикритие ца нечии финансови интереси нищо ново под слънцето в крайна сметка всичко започва и свършва с това Link to comment Share on other sites More sharing options...
R O N I N Posted June 29, 2004 Share Posted June 29, 2004 vinagi 6te ima hora koito iskat praviat pari no 6te ima i takiva koito sa im oposiicia ... nadiavam se Link to comment Share on other sites More sharing options...
max Posted June 29, 2004 Share Posted June 29, 2004 dobre de, nali shte si ostane emuleto, koj shte e toq deto shte plashta za warez server. Ne mi se vqrva tova da stane. Az lichno nqma da plashtam na nikoj za warez server (prqko.. toest da si plashtam tova koeto dyrpam, zashtoto sega plashtame kosveno). Ne se bezpokojte, predi vreme nqkoi hora kazaha che napster shte spre.. e i, oshte togava beshe qsno che sled napster shte ima i drugi. don't worry, be happy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shmi Posted June 29, 2004 Share Posted June 29, 2004 dobre de, nali shte si ostane emuleto, koj shte e toq deto shte plashta za warez server. Ne mi se vqrva tova da stane. Az lichno nqma da plashtam na nikoj za warez server (prqko.. toest da si plashtam tova koeto dyrpam, zashtoto sega plashtame kosveno). Ne se bezpokojte, predi vreme nqkoi hora kazaha che napster shte spre.. e i, oshte togava beshe qsno che sled napster shte ima i drugi. don't worry, be happy. napster sy6testvuva otnovo, no vse o6te ne e dostypen za BG potrebitelite :o) Link to comment Share on other sites More sharing options...
ov3rm4n Posted June 29, 2004 Share Posted June 29, 2004 23 март 2004 : http://warez.ru/invision/index.php?showtop...payforfree&st=0 12 април 2004 : http://warez.ru/invision/index.php?showtop...1&hl=payforfree 8 май 2004 : http://warez.ru/invision/index.php?showtop...payforfree&st=0 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Talic Posted June 29, 2004 Share Posted June 29, 2004 I az si mislq 4e Dreamer e mnogo prav ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
groover Posted June 29, 2004 Share Posted June 29, 2004 добре, пичове, алчни копелета са си! това го знаем. НО тези промени и гадни, селски номера ще имат ли някакво влияние върху нас, потребителите на евроком, освен, че няма да може да влизаме на техните сървъри? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Optimus Posted June 29, 2004 Share Posted June 29, 2004 Май не си чел много внимателно Ама станала ли е вече АренаБГ платен сървър??? Май нещо аз не съм разбрал... Щом е платена, КАК си тегля каквото ми душа иска без да съм дал и стотинка?! Link to comment Share on other sites More sharing options...
sasquatch Posted June 29, 2004 Share Posted June 29, 2004 Аз поне за mp3-bg.com имам info че е бил платен трафика още преди да се премести в Арената, сега вече направо си е сигурно Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dreamer Posted June 29, 2004 Share Posted June 29, 2004 Ама станала ли е вече АренаБГ платен сървър???Май нещо аз не съм разбрал... Щом е платена, КАК си тегля каквото ми душа иска без да съм дал и стотинка?! Те ти го pasteнаха и ти пак не го прочете. Тия топици са за четене, не за clickane на post reply директно Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.