Jump to content
BulForum.com

Savet za overclock na stara stajga

Recommended Posts

Mojqto pc e edna stara 6tajga, deto edvam kreta, ta se opitah da q ovrclock-na malko. Zna4i danoto e Acorp 6via/zx85 ver. 1.3, procesora e Celeron na 400 Mhz. V Biosa mu dadoh na cpu host clock 83/41 Mhz i go dugna na 500 Mhz i se useti golqma razlika ot predi, procesrora ne greeshe izob6to, oba4e videokartata dosta. Ta nqkoj moje li da me posavetva kakvo eventualno bi stanalo, ako go ostavq na 83/41 6toto hi4 ne sam naqsno ;)

По-добре опитай да подкараш процесора на 100 MHZ. Мисля, че на тези дъна има един джъмпер 66-100 MHZ - виж упътването на дъното. За целта обаче трябва да имаш добра памет, обаче евентуално е възможно процесорът да не го понесе и да не запали. Тези процесори обикновено понасят с добро охлаждане 100 MHZ шина. Доколкото си спомням, няма откъде да вдигнеш малко волтажа на процесора, така че може и да не тръгне на 100. Не го надувай чреэ БИОС-а, защото всички устройства почват да работят над номиналната честота, а ако другото не стане, пусни го на 73 MHZ - така евентуалните проблеми ще са по-малко.

Ами по добре не се занимавай с тия Clock-ове.Много добре го знам това дъно.На 100MHz никога няма да ти пусне Celeron , освен ако това не мu е Defаult шината.Дори да преместиш jumper-а няма да видиш никаде 100MHz шина в BIOS-a.Ако пуснеш някой Celeron с defаult шина 100 ще ти се появат 100, 103, 112, 124 MHz.Служебната машина ми е с такова дъно и работи вече годна на 83/41 но определено не е здравословно за видеото и хард диска.Старото ми дъно беше пуснато още с закупуването на 83MHz и така го ползвах 4 години.За това време нямам изгорял хард или карта, но ти си решаваш. :)

[edit] Между другото, в тези дъна има още доста хляб.Аз пуснах Celeron 800/ 100МHz - на 996/124MHz и доста добре си вървяха игрите като за такава скромна машинка.Не съм фен на Acorp, особенно когато е комбинирано с VIA и още по малко с chipset VIA 693A ;), но дъното е добро.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...