Ferante Posted November 14, 2010 Share Posted November 14, 2010 Кое според вас е най-доброто място за живеене в град Пловдив като квартал и местоположение в квартала. По възможност бъдете максимално конкретни, като използвате линк към bgmaps или wikimapia Критериите са ми следните: - Независимост, което означава, че стройтелството трябва да бъде къща. - Тихо, сравнително чисто и спокойно место. - В близост до него да има наличие на спортна зала (нямам впредвид фитнес!) или парк подходящ за активни спортове - Наличие на добър градски транспорт - нямам намерение да пътувам с автомобил до работата и обратно Имам няколко неща на ум, да видим дали някой няма да даде по-добра идея. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted November 14, 2010 Share Posted November 14, 2010 За всеки е различно, не може да се каже универсално най-добро място. Къща? - това означава че надали ще е в центъра, дори в повечето квартали около него, а по-скоро някъде Остромила на юг. Там строят къщи. Тихо и спокойно - същата работа, ако си до някаква пътна артерия, шумът през деня е постоянен. Вечер се търпи, в момента сме до булевард Вапцаров, вечер и през нощта е относително спокойно (Кичука). За спортна зала - леко несериозно, защото днес има, утре може и да я закрият. Фитнеси общо взето има немалко, а и честно казано човек като свикне някъде, позната обстановка и т.н., си ходи там, аз поне съм така. Транспорт - относително, в спокойните места са по-малко достъпните линии, според мен. Зависи и къде работиш, колко близо искаш да си до по-градската част и т.н. И не на последно място, всеки харесва едно или друго като квартал, примерно аз някак не бих взел жилище да кажем в Столипиново . Зависи и до каква степен се нагаждаш. Абе до вкус е. Аз Кършака примерно ми е терсене, Кичукчето съм свикнал и така. Като живеещ в Кичука и свикнал, мисля че е добро кварталче . Всичките ни жилища са в тоя квартал. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ferante Posted November 15, 2010 Author Share Posted November 15, 2010 Защо си мислиш че липсват спокойни места из центъра? За спортната зала - има спортни зали, които от десетилетия не са си сменяли предназначението. В това число не включвам фитнесите. За Остромила съм остро против - нямам желание да живея някъде откъснат в нищото, без канализация, инфраструктура, транспорт и т.н. За Кичука - в повечето случаи е толкова наблъскано всичко, че не можеш да бъдеш самостоятелен. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mmuto Posted November 15, 2010 Share Posted November 15, 2010 определено кичука е доста добро място особено в ухото (около събота пазара) има всякакъв транспорт на близо паркове и е доста тихо центъра ти е на 10 мин пеша Link to comment Share on other sites More sharing options...
ikin Posted November 15, 2010 Share Posted November 15, 2010 Вначалото на кв.Хр.Смирненски,до училище "Елин Пелин".Живея тук откакто се помня,по тих и спокоен квартал няма ,с удобен транспорт за целия град. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted November 15, 2010 Share Posted November 15, 2010 Всичко това е в подкрепа на тезата ми . За един най-добро е тихо място, "откъснат от цивилизация", без значение канализация (стига да има ток), за друг е важно около него да има "високи сгради" фигуративно казано, и т.н. Темата ми се струва неправилно формулирана. Почти като "най-добър цвят". Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ferante Posted November 15, 2010 Author Share Posted November 15, 2010 Темата ми се струва неправилно формулирана. Почти като "най-добър цвят". Точно това ми е идеята - всеки да сподели различно мнение. Аз не очаквам всички да посочат един и същи квартал. А какво мислите за комплексите от затворен тип? Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted November 15, 2010 Share Posted November 15, 2010 Принципно не са лоши, но все още се учим в тая насока.... Аз живея на ул. Богомил, току зад ГРАНД и Евмолпия. Повече от 10 години съм тук и само хубави неща мога да кажа във всяко отношение. Тихо е, спокойно е, отлично откъм озеленяване, всичко е близо (то какво ли не е в Пловдив), изцяло съм доволен. Другата ми къща е на Жан Жорес срещу Фламинго, бил съм там около 7 години (хубавите млади години ). Също невероятно място във всяко отношение. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathzone Posted November 15, 2010 Share Posted November 15, 2010 За мен най-доброто място е навсякъде където имаш парички. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ferante Posted November 15, 2010 Author Share Posted November 15, 2010 За мен най-доброто място е навсякъде където имаш парички. Ако финансовите възможности по перо-жилище са ти над 7-8 цифрено число - твърдението е вярно. В противен случай се оглеждаш и ослушваш за компромисни варианти. Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted November 15, 2010 Share Posted November 15, 2010 За мен най-приятно е където има гледка и свободно пространство. В центъра това е само около реката примерно между двата моста - този на ВИХВП и този на Панаира. Само че самостоятелна къща там просто няма как (т.е. има ако сам си построиш кооперацията а цената на имот там ще е космическа). Градския транспорт там е идеален, не е идеално близо но го има на 2-3 пресечки а и центъра ти е на 5 минути път пеша (т.е. като отиваш на разходка до градската градина нямаш нужда от превоз). Аз поне още не съм чул да има квартал с къщи и градинки и да не е някое от околните села (където задължително ще има и селска част) ами да е част от града, но добре уредено и направено. Марково ужким е хубаво но ми идва леко отдалечено, пътя леко кофти а излезеш ли от къщата излизаш в село - т.е. излизането задължително трябва да стане с автомобил за да стигнеш до града, което на мен не ми харесва. За мен най-доброто място е навсякъде където имаш парички. Под имане за какво имане говорим? Като да си купиш цял квартал или за 1 къща. Щото ако можеш да си позволиш да купиш цял квартал (или село), да го сринеш със земята и да го построиш наново по твой вкус е друга работа но засега не съм чул за подобни ентусиасти Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathzone Posted November 16, 2010 Share Posted November 16, 2010 Няма нужда да имаш много пари, а достатъчно 300-400 бона. Можеш да живееш и в къща и в апартамент и независимо, в кой квартал и къде си. Аз лично предпочитам около Пловдив в къща да живея, а не в града, а за блок изобщо не искам да живея. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted November 16, 2010 Share Posted November 16, 2010 Критериите за "хубаво" място за всеки един човек са абсолютно различни - точно както и разликите в мирогледа на всеки един от нас и затова мисля, че всеки може да говори само от положението на собствената си 'колибка'. В Кючука съм живял над 10 години - мерси, за нищо на света няма да се върна в този квартал ; В Тракия изкарах 2-3 години (близо до Мебелната къща) - в Тракия вече има доста прилични райони, с добра инфраструктура и снабдяване с всичко, от които райони може и да не излезеш цял живот ; в Кършиака изкарах 4 години...и пак си зависи къде точно в Кършиака - има и добри места, и не толкова добри ; Смирненски го познавам много добре, тъй като често ходя там, понеже там е жилището на жена ми, в което е отраснала...кварталът е спокоен, макар и малко отдалечен от центъра, но пък Гребната база е на минути ; От доста години живея в центъра на шумна улица, но тъй като обезшумяването на жилището ми е 6+...практически не усещам пасивите на центъра, а основно предимствата му ; имам и второ жилище (в което никой не живее и което ремонтирам вече втора година ) на 5 минути пеша от основното - то пък е на толкова тиха и спокойна уличка, че направо не е за вярване, че се намира в зона суперцентър...щом през лятото хората от тази улица си сядат на пейките пред къщите и си правят лаф-мохабет до късна вечер, точно както го правят по селата например. Така че от опита ми с различните квартали, личните ми предпочитания са за центъра, понеже и градината, и всичко останало, което ми е необходимо е на една ръка разстояние. Доста от моите познати обаче са ми казвали, че няма да могат да живеят в центъра, тъй като нямало да издържат на цялата лудница там...и са прави за себе си - някои от тях дори си живеят в Марково или околните села, като пътуват всеки ден. Едит: А що се отнася до "микро избора" - блок или къща - къща естествено, за предпочитане самостоятелна, но и етаж от кооперация също е добър избор (ако са ти добри съседите). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ferante Posted November 16, 2010 Author Share Posted November 16, 2010 Мерси Мидекс А твоите познати, които са в Марково къде пазаруват и как пътуват до града? Предполагам, че повечето са семейни и при това разстояние една кола няма да е достатъчна, за да си максимално гъвкав и независим. Какво мислите за двата южни квартала - Коматево и Прослав? Link to comment Share on other sites More sharing options...
KnoppiX Posted November 16, 2010 Share Posted November 16, 2010 Мерси Мидекс А твоите познати, които са в Марково къде пазаруват и как пътуват до града? Предполагам, че повечето са семейни и при това разстояние една кола няма да е достатъчна, за да си максимално гъвкав и независим. Какво мислите за двата южни квартала - Коматево и Прослав? Аз живея в Коматево и всъщност не мога да се оплача. Центъра идва малко далече, което е единствения недостатък за мен. Новата Била в кичука е на 5 минутки с кола, имам си Ром петрол на 2 минутки. Квартала е пълен с малки квартални хранителни магазинчета, като 2-3 са по-големи, има и голям кооп. Като цяло квартала е тих и спокоен, никакво ромско население. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted November 16, 2010 Share Posted November 16, 2010 Мерси Мидекс А твоите познати, които са в Марково къде пазаруват и как пътуват до града? Предполагам, че повечето са семейни и при това разстояние една кола няма да е достатъчна, за да си максимално гъвкав и независим. Какво мислите за двата южни квартала - Коматево и Прослав? Ами те практически цял ден са в Пловдив и вероятно повечето от тях си пазарят от града, но не вярвам и в Марково да са се свършили магазините. А що се отнася до въпроса ти за Коматево и Прослав - ами там си живеят както в Марково, Крумово и т.н. Нищо, че се водят квартали на Пловдив...те са си като присъединени близки села, там цари пълно спокойствие, имаш самостоятелност и пространство, но пък си доста отделен от града спрямо останалите квартали. За някои не е проблем ежедневно да пътуват с колата до града и обратно, тъй като ценят повече спокойствието и самостоятелността ; други, които ценят същото, но не могат да си позволят ежедневните пътувания с кола, ползват транспорта (всъщност с превоз двата квартала не са чак толкова отдалечени, колкото изглеждат на картата например)...цялата работа е кой какво търси и предпочита. П.П. А иначе липсата на ромското население, за което спомена KnoppiX е важен момент, който ще става все по-актуален в близко и по-далечно бъдеще, предвид скоростта на множене на ромското население. Нямам нищо против тази общност, стига да живеят нормално както живея аз и да не ми пречат - имам предвид да са чисти, да се обличат що годе нормално, да не крадат, да не просят, да не вдигат 3-дневни сватби с оркестър и куп други неща, които разбирате, че просто няма как да станат. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ferante Posted November 16, 2010 Author Share Posted November 16, 2010 За ромското населения ми е ясно в кои квартали се намира И теорията Deathzonе издиша, че навсякъде може да се направи каквото си поискаш. Не виждам как може да постоиш дом до циганската махала и да ти е комфортно. Естествено, че е възможно, но с цената на преселването на половин квартал и оправянето на несъществуващата инфраструктура. @KnoppiX имаш ли идея какво е положението с детските градини и училищата в Коматево? Не става само дума само по отношение на база, а и на ниво на преподаване? Лошото на този квартал е че всички добри (по мойте критерии) гимназии са на минимум 1 час път с градски транспорт. Знам, че същото важи и за Марково. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathzone Posted November 16, 2010 Share Posted November 16, 2010 За ромското населения ми е ясно в кои квартали се намира И теорията Deathzonе издиша, че навсякъде може да се направи каквото си поискаш. Не виждам как може да постоиш дом до циганската махала и да ти е комфортно. Естествено, че е възможно, но с цената на преселването на половин квартал и оправянето на несъществуващата инфраструктура. @KnoppiX имаш ли идея какво е положението с детските градини и училищата в Коматево? Не става само дума само по отношение на база, а и на ниво на преподаване? Лошото на този квартал е че всички добри (по мойте критерии) гимназии са на минимум 1 час път с градски транспорт. Знам, че същото важи и за Марково. И какво от това, като живея до циганската махала, имам къща с 2 метрови стени. Ти ми дай парите, пак аз ще ти покажа как се живее. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vetim Posted November 16, 2010 Share Posted November 16, 2010 За ромското населения ми е ясно в кои квартали се намира И теорията Deathzonе издиша, че навсякъде може да се направи каквото си поискаш. Не виждам как може да постоиш дом до циганската махала и да ти е комфортно. Естествено, че е възможно, но с цената на преселването на половин квартал и оправянето на несъществуващата инфраструктура. @KnoppiX имаш ли идея какво е положението с детските градини и училищата в Коматево? Не става само дума само по отношение на база, а и на ниво на преподаване? Лошото на този квартал е че всички добри (по мойте критерии) гимназии са на минимум 1 час път с градски транспорт. Знам, че същото важи и за Марково. Гагарин също отговаря на критериите ти... По-точно частта с къщи м/у Огражден и Борис lll. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dunc Posted November 16, 2010 Share Posted November 16, 2010 Значи аз съм значително по-малък от тези, които се изказаха до сега и може би разсъждавам все още за някои неща сравнително плитко и без особен опит. Въпреки това според мен е нефунционално да живееш в присъединените села, които са квартали вече. Прекалено далече идват от останалата част на града, колкото и да се води това квартал на града нещата там пак си остават малко по-отделени и самостоятелни все едно си извън града. Рано или късно все ще се слееш със стила на живот в тези райони, които казвам пак имат доста останали селси черти. Совен това според мен в тези квартали няма достатъчно добри училища, детски градини. Общо взето за мен там всички неща са на едно малко по-ниско ниво. Без да обиждам хората които живеят там. И без да си в тези крайни квартали пак можеш да намериш спокойно място за живеене. Вече ако наистина се държи на къща, тогава може би алтернативите намаляват, най-вече заради свободното място изискващо построяването на къща. Споменаваха се Прослав и Коматево, но гледам, че не беше казано нищо за Беломорски. Не че там е нещо по различно, също краен квартал близо до околните села и края на града, но забелазвам, че в последните години почва и това място да се облагородява и заселва по-активно. Там мисля, че също е удбно място за самостоятелна къща. Мой приятел техните построиха в този квартал къща и живеят там вече от около 2 години. Ходил съм и мисля, че не е лощо мястото. Иначе аз съм живял преди в Кичука до "Нептун" басейна. Мога да кажа, че мястото не беше лошо, тихо беше. Единствените минуси бяха, че идваше малко по- далече и може би имаше по принцип по-малко хора в този район, но това е сигурно защото и мястото е не далече от края на града. Сега живея в Мараша, точно зад Втора Градска поликлиника вече 5 ли 6 години. Въпреки, че се води, че сме сравнително близко до ценъра и сме точно до големи булеварди като "6-ти Септември" и "Васил Априлов", мястото е спокойно. На мен това място повече ми допада, защото сме близко до центъра, на десетина минути пеша, Гребната база ми е и тя близко и ако реша мога да се разходя до там. Освен това в този квартал живее баба ми и заради това го познавам още от малък. Благодарение на това успях много по-бързо и лесно да се впиша в новия квартал, когато дойдохме и ми беше по- приятно. Един мой познат има наблизо до моето жилише самостоятелна къща, която се намира в посока към Гребната след като се подминат линиите в една пресечка. Мисля, че мястото е спокойно, като се има предвид, че е доста населено там. Така като съм се замисля, есто пъти съм си казвал, че този квартал е много хубав и ми е много удобен във всяко едно отношение, с много неща в него съм свикнал и че един ден тръгна ли да се изнасям от вкъщи и да ставам самостоятелен ще гледам да търся отново жилие в същия квартал, но кой знаее... Link to comment Share on other sites More sharing options...
KnoppiX Posted November 16, 2010 Share Posted November 16, 2010 За ромското населения ми е ясно в кои квартали се намира И теорията Deathzonе издиша, че навсякъде може да се направи каквото си поискаш. Не виждам как може да постоиш дом до циганската махала и да ти е комфортно. Естествено, че е възможно, но с цената на преселването на половин квартал и оправянето на несъществуващата инфраструктура. @KnoppiX имаш ли идея какво е положението с детските градини и училищата в Коматево? Не става само дума само по отношение на база, а и на ниво на преподаване? Лошото на този квартал е че всички добри (по мойте критерии) гимназии са на минимум 1 час път с градски транспорт. Знам, че същото важи и за Марково. Има основно училище и детска градина. За училището само лоши работи знам, за детската градина нищо не съм чувал, но най-малкото като площ е доста голяма, озеленена и има там катерушки. Не изглежда толкова зле, макар че не съм се заглеждал подробно. Аз учих в Математическата гимназия и пътя ми от Коматево с градски транспорт беше между 30 и 40 минути. Смяната на 2 автобуса не е пречка, поради редовните 29,26,12,222. Пътя ми беше 10 мин с единия автобус и 10 минути с другия, останалите 10 минути ги слагам за чакане по спирките. Имаше и вариант с 10-15 минутно ходене пеш, който доста често предпочитах. Далече е от Английската, Руската, Френската, но .. те са далече от повечето квартали Градския транспорт е прекрасен до центъра, но лош в отношение пътуването към други квартали. Има 3 автобусни линии - 20,27 и 1. За сметка на това няма маршрутка, което си е голям минус. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ferante Posted November 16, 2010 Author Share Posted November 16, 2010 @Дунк - наясно съм с проблемите със социалната среда, но не си мисли че хората от другите квартали са повече или по-малко интелигентни. @Кнопикс - Основния проблем на Коматево е липсата на парк с нормални размери в който да се спортува, както и наличието на плувен басейн и други спортни зали. Не че в Прослав ги има, но поне е сравнително близо до гребната база и дава възможност там да се ходи. По отношение на детската градина - в Прослав вече реставрираха (или наново построиха) една. А за транспорта - да удобен е в Коматево, но в Прослав има и влак, който дава възможност за предвижване в града без отделяне на вредни емисии. Като, че ли най-близко до това което търся се доближава този комплекс от снимката. Само дето е на криво место, а и разпределенията им не ме впечатляват. Положителното е перфектната инфраструктура и евентуално по-добра социална среда: Link to comment Share on other sites More sharing options...
KnoppiX Posted November 16, 2010 Share Posted November 16, 2010 @Кнопикс - Основния проблем на Коматево е липсата на парк с нормални размери в който да се спортува, както и наличието на плувен басейн и други спортни зали. Не че в Прослав ги има, но поне е сравнително близо до гребната база и дава възможност там да се ходи. По отношение на детската градина - в Прослав вече реставрираха (или наново построиха) една. А за транспорта - да удобен е в Коматево, но в Прослав има и влак, който дава възможност за предвижване в града без отделяне на вредни емисии. Влак за придвижване в града ? :Д я ми го обясни това, че не ми е много ясно В Коматево си имаме парк, макар и мъничък и неподдържан, има и стадион, относно плувен басейн - не зная колко изобщо има в града, отворени за свободно ползване, че да може всеки квартал да се похвали с това. Гребната е близо, но под близо нека говорим в реалност възможно ли е да отидеш пеша за 10-15 минути или пак ще се налага да ползваш транспорт. Защото гребната е на 10 минути с кола и от Коматево, както и от Кичука и от други квартали И все пак ми стана интересно за тоя влак :? Link to comment Share on other sites More sharing options...
host Posted November 16, 2010 Share Posted November 16, 2010 Мараша. около младежка? Детски градини, тишина, училища, лесен достъп до пътни артерии, гребна база на 2 крачки, има къде да се спре, не е като да няма магазини (Злобил )?! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ferante Posted November 16, 2010 Author Share Posted November 16, 2010 До колкото знам всички пътнически влакове спират на гара Прослав в посока Запад. Разстоянието се взима за 5 мин. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.