victory Posted November 14, 2010 Share Posted November 14, 2010 Това е другото ми любимо ястие след пиците. Ще предложа една рецепта... казват, че е ориналдЪ Във вряща, подсолена вода последователно се пускат корите.Варят се до полу-готовност (според предписаното на пакета лазаня). След това се изплакват и се посипват с зехтин. Приготвяне на сос Бешамел: 3 с.л. брашно се запържват с една супена лъжица масло и се разреждат на тънка струйка с прясно мляко до консистенция на боза, при непрекъснато бъркане. Подправя се със сол, черен пипер, индиийски орех. Приготвяне на червен сос: Запържва се едновременно ситно нарязани 3 глави лук и една глава чесън в масло. След това се добавя 800 гр. телешка кайма докато стане сипкава. Добавят се пасирани домати от консерва и 200 гр. доматено пюре. Подправя се с 2 дафинови листа, керевиз, риган, босилек и 1 ч.ч. червено вино. Така приготвената смес се оставя да ври на тих огън докато се сгъсти (като гъста боза). 200-300 грама гъби (пресни или сушени) се запържват с 200 гр. бекон или пушени гърди в масло поотделно в различни съдове след което се слага в червения сос. Добавя се сол (или кубче бульон) и черен пипер. В дълбока, четвъртита тава се изсипва червен сос. Отгоре, плътно една до друга се нарежда един ред кори. Върху тях се слага червен сос до покриване. След това се слага на ивици от белият сос. След това се слага един ред кори, като се повтарят сосовете: червен и върху него - бял, на ивици. Така се продължава докато станат поне 3 пласта, като след поседния пласт се слагат отново червен и бял сос и се настъргва обилно кашкавал, докато покрие плътно лазанята. Пече се на предварително загрята умерена фурна около 15 минути, като се следи да се зачерви само кашкавала. Ще се радвам да споделите и ваши рецепти, както и да коментирате тази Link to comment Share on other sites More sharing options...
chistacha Posted November 16, 2010 Share Posted November 16, 2010 Тази е много добра с брата я готвим и сме много доволни! Link to comment Share on other sites More sharing options...
emilios Posted November 23, 2011 Share Posted November 23, 2011 А за тази лазаня какво ще кажете? Link to comment Share on other sites More sharing options...
L!GL!OtO n@ m@H@LAtA Posted December 18, 2011 Share Posted December 18, 2011 Аз лично я приготвям с тези кори които не се бланшират ( потапят във вряща вода ) , на кутията пише че са италиански . Редувам ги , както следва , доматен сос ( няма да споменвам рецептата за този сос ) и на следващата кора настъргвам кашкавал ( вместо бешамелов сос ) . И в тази последователност ги редувам , накрая заливам с прясно мляко ( ако е домашно е по квусно ) ... ... стига съм писал ами да ваема да направя че ми потекаха лигите ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.