Vetim Posted October 18, 2010 Share Posted October 18, 2010 Има ли поддръжници на здравословно хранене? Хора, които внимават какво похапват, а не само да гледат да натъпчат каквото им попадне. Не се лепят по разни Аладини, МакДоналдси, КФС-та, хотдози и за тях това не е върха на блаженството... Нека тук да споделяме статии, съвети и всякакви други полезни неща свързани с тази тема. Препоръчвам 3 филма, показващи до някаква степен с какво ни тровят: Food, Inc. / Храна ООД (2008) - http://zamunda.net/details.php?id=197673&hit=1 Super Size Me / Порция "Гигант" - http://zamunda.net/details.php?id=23963&hit=1 Внимание, храна! ( I, II) - http://zamunda.net/details.php?id=157004&hit=1 Както и Списък на всички Е-та в храните http://www.kukuriak.com/е-та-в-храните/ , кои от тях са канцерогенни, вредящи на здравето или безопасни. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathzone Posted October 18, 2010 Share Posted October 18, 2010 Аз незнам нищо, но със сигурност ще следя темата. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jjjjjk Posted October 18, 2010 Share Posted October 18, 2010 Здравословно хранене=Да умреш нещастен... Иначе, аз съм за неутралното хранене. Не мога да разбера какво им пречи на някои питка със салам и салата. Всички се хвърлят срещу хамбургерите например, но Макдоналдс не са единствните на света. Ако това беше под формата на сандвич, никой нямаше да му прави впечатление, но като е хамбургер дайте да плюем... Съжалявам за СПАМ-а, но понятието здравослновно хранене е разтегливо-От болестно състояние на човек, който брои всяка калория и препрочита 10 пъти състава на дадена стока до човек, който просто не иска да яде разните боклуци от Макдоналдс&Co.. Специално от Макдоналдс съм ял точно 1път през живота си, не искам да повтарям. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vetim Posted October 18, 2010 Author Share Posted October 18, 2010 То е хубаво да определим някакви граници, но за по-голяма аудитория може да се концентрираме върху "какво трябва да избягваме (добавки, места, храни и т.н." и "храни, навици и т.н., които оказват някакво благоприятно действие." Определено има защо да се плюят хамбургерите (били те от МакД, КФС, Бъргър Кинг) и всичката бърза храна като цяло. А това да четеш състава също си е добър навик при нашата хранителна индустрия, особено ако знаеш кое да търсиш или избягваш... Като имам време ще добавя и малко по-подробна информация. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JDFU Posted October 18, 2010 Share Posted October 18, 2010 С доста хора съм говорил на тази тема и за себе си съм стигнал до извода, че хранителните навици са едни от най-трудните за променяне. Всеки е готов да положи различно количество усилия, за да се храни по-добре. Защото съгласете се, че в днешно време обикновено "по-лесно" е водещото при избора на храна. Моето мнение е, че има два задължителни принципа, които всеки трябва да спазва: 1. Да употребява максимално разнообразна храна. Като освен самия състав, нека и начина на приготвяне да е различен. Така човек си осигурява, както баланса на веществата, така и гарантира, че похапването на любимите му неща (които по правило са вредни ) няма да му навреди. 2. Всеки трябва да се храни достатъчно и не повече от колкото му е необходимо т.е. съобразено с активността му и това от колко енергия наистина се нуждае. Проблема идва от там, че чувството за ситост лъже и е добре човек да има поне бегла представа колко калории изяжда. Според мен тактиката с ядене повече пъти дневно по по-малко, особено и ако успеете да си изградите, е най-лесно приложимата и не изисква да вървиш с листче и калкулатор и да смяташ като фанатик. Относно четенето на опаковките, смятам че е абсолютно задължително в момента. Търговците се опитват всячески да подведат хората и да им пробутат нещо, което няма нищо общо с очакванията на купуващия. Добре е, че почнаха да се правят опити това да се ограничи, ама още много хляб трябва да изядем докато можем да вярваме сляпо, че "млечен" значи направен от/със мляко (например). С малко опит и елемнтарни познания се научаваш кои "лоши" добавки къде можеш да ги очакваш и съответно да избягваш тези продукти без да препрочиташ по 10 пъти опаковките Аз лично се избягвам хидрогенираните мазнини (маргарини и т.н.), които масово се предлагат като млечни продукти в сирена, кашкавали, сметани и т.н. При тях е по-лесно да се разбере, защото никой не очаква нищо растително в кашкавала, нали?! Обаче проблема е, че например, почти всеки по-евтин "млечен" шоколад е наблъскан с такива, същото важи и за повечето сладкарски продукти - блатове за торти, кроасани, бисквити и прочие. Освен това се ползват и за пържене и всъщност в много от споменатите вериги точно с такова се пържат картофи, хапки и т.н. При месата са няколко Е-та, чиято основна роля е да запази хубавия цвят на месото и да се прикрие евентуално лошия вкус на месото. Най-малкото трябва да се има едно на ум като се купува. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jjjjjk Posted October 18, 2010 Share Posted October 18, 2010 То е хубаво да определим някакви граници, но за по-голяма аудитория може да се концентрираме върху "какво трябва да избягваме (добавки, места, храни и т.н." и "храни, навици и т.н., които оказват някакво благоприятно действие." Определено има защо да се плюят хамбургерите (били те от МакД, КФС, Бъргър Кинг) и всичката бърза храна като цяло. А това да четеш състава също си е добър навик при нашата хранителна индустрия, особено ако знаеш кое да търсиш или избягваш... Като имам време ще добавя и малко по-подробна информация. Taка, можеш ли да ми обясниш какво е вредното в това да направиш един сандвич с шунка и салата за закуска?Толкова ли е лош? А под четенето нямах предвид да не четеш, а да не се вманиачаваш. Така, аз постоянно съм на крак. Та какво ще си взема да ям? Според теб ще си взема кисело млекце и фъстъчки, молейки се в млекцето реално да има не само вода и фъстъците да не са с произход Гамбия/помните онази партида с канцерогенните?/ И направо ще кажа-Който колкото иска да се вманиачава, но аз нема да стана вегетарианец и тревояд. Аз ще си купя сандвид/хамбургер и ще ям. Но не тези от Макдоналдс, а където реално кюфтето е кюфте, където не слагат синтетика, а салатата я режат пред мене. Аз ям каквото ми харесва, стига да знам, че наистина не е боклук. Черен шоколад/не млечен!, не ми харесва/, газирана вода, сандвич, плод... Каквото си харесвам-Такова ще си взема. Като цяло избягвам сладкото, не знам защо, не съм му любител. Сигурно си има причини на физиологично ниво да не искам да ям много сладко... Но пък солено много обичам... :ph34r: Но не ми се нрави просто някой да ми проповядва как това не трябвало да съм го вземал, щото било лошо, а онова нищо че е гадно на вкус, ама трябва да съм го ял постоянно. Въобще тези вманиачавания в здравословното хранене до крайни предели мен ме дразни. И най-важното-Ям колкото искам. Не съм надебелял, а напротив, случвало се е дори да слабея, а с моя метаболизъм често съм гладен. Нямам намерение да седя гладен, "защото така трябва". П.П Упаковките чета постоянно, гледам сериозно за срока на годност, че са ме премятали с развалени стоки, като не бях го гледал.Лично аз видя ли нещо подобно, отива в най-близкият кош веднага или отивам да го заменят в магазина. Как, какво, защо-техен проблем. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gado Posted October 18, 2010 Share Posted October 18, 2010 А това да четеш състава също си е добър навик при нашата хранителна индустрия, особено ако знаеш кое да търсиш или избягваш... Като имам време ще добавя и малко по-подробна информация. Добре де, аз примерно наблягам на храна приготвена от прясно месо. На него какво и къде да му чета?? Ясно е, че над седемдесет процента от месото на нашият пазар е внос от къде ли не, но... едва ли има магазин в който с пакетчето пържоли, флейки и т.н. мръвки ти показват и оригинални митнически и ветеринарни документи... Мисълта ми е, че от прекалено много внимаване... човек чисто автосугестивно, може да си докара много здравословни проблеми! Не е като да го няма и това. Taка, можеш ли да ми обясниш какво е вредното в това да направиш един сандвич с шунка и салата за закуска?Толкова ли е лош? Моят режим също е адски динамичен и за това наблягам на мръвките. Повярвай ми обаче, че "шунката" има много малко общо с месото! Поради естеството на работата ми съм виждал, меко казано извънземни начини на обработка на неща които в последствие се превръщат в пилета за печене или шунка. Да ти кажа дори самата гледка не е приятна, а какво остава след като си бил свидетел на такава магия, да седнеш да ги ядеш тези работи ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jjjjjk Posted October 18, 2010 Share Posted October 18, 2010 ... Ей за това предпочитам пържоли A aз иначе знам кое как се прави... За това избягвам саламите. Предпочитам кюфтенце/пържолка/шницелче, но и там не се знае какво точно се слага. Като цяло винаги има едно "но"... Ако почнем да сме прекалено придирчиви, просто трябва да си умрем от глад... Обаче на мен не всичко ми е магазинско... Има неща, които имам възможност да си ги гледам сам Защо и как-който го интересува, сам ще се сети... п.п как обичам черният чай... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vetim Posted October 18, 2010 Author Share Posted October 18, 2010 Taка, можеш ли да ми обясниш какво е вредното в това да направиш един сандвич с шунка и салата за закуска?Толкова ли е лош? А под четенето нямах предвид да не четеш, а да не се вманиачаваш. Така, аз постоянно съм на крак. Та какво ще си взема да ям? Според теб ще си взема кисело млекце и фъстъчки, молейки се в млекцето реално да има не само вода и фъстъците да не са с произход Гамбия/помните онази партида с канцерогенните?/ И направо ще кажа-Който колкото иска да се вманиачава, но аз нема да стана вегетарианец и тревояд. Аз ще си купя сандвид/хамбургер и ще ям. Но не тези от Макдоналдс, а където реално кюфтето е кюфте, където не слагат синтетика, а салатата я режат пред мене. Аз ям каквото ми харесва, стига да знам, че наистина не е боклук. Черен шоколад/не млечен!, не ми харесва/, газирана вода, сандвич, плод... Каквото си харесвам-Такова ще си взема. Като цяло избягвам сладкото, не знам защо, не съм му любител. Сигурно си има причини на физиологично ниво да не искам да ям много сладко... Но пък солено много обичам... :ph34r: Но не ми се нрави просто някой да ми проповядва как това не трябвало да съм го вземал, щото било лошо, а онова нищо че е гадно на вкус, ама трябва да съм го ял постоянно. Въобще тези вманиачавания в здравословното хранене до крайни предели мен ме дразни. И най-важното-Ям колкото искам. Не съм надебелял, а напротив, случвало се е дори да слабея, а с моя метаболизъм често съм гладен. Нямам намерение да седя гладен, "защото така трябва". П.П Упаковките чета постоянно, гледам сериозно за срока на годност, че са ме премятали с развалени стоки, като не бях го гледал.Лично аз видя ли нещо подобно, отива в най-близкият кош веднага или отивам да го заменят в магазина. Как, какво, защо-техен проблем. Както подчертавах основно веригите за бързо хранене, а не домашно приготвени сандвичи и т.н.. Като се плюят веригите естествено, че не става дума за едната им стока. Изобщо не трябва да се припарва до тях. Кола, понички, картофки, биг макове, шейкове. Все неща, които не съдържат никакви полезни вещества (витамини, минерали и т.н.), но които са богати на сол/захар, мазнини, химически добавки, консерванти и т.н. А и като цяло здравословното хранене е да се храниш с такава храна, която доставя полезни в-ва (витамини, минерали) на организма ти. Не значи да гладуваш, да се храниш с неща, от които ти се повдига или не ти харесват. Всеки сам си избира. Иначе за едно грешиш. В днешно време да се осланяш само на "ям каквото ми харесва" си е пагубно. Утре ще ти предложат пластмаса с вкус на месо, на която няма да можеш да и устоиш... Като най-общо четиво за месото ще ти дам това - http://www.bb-team.org/articles/3884/ . Добре де, аз примерно наблягам на храна приготвена от прясно месо. На него какво и къде да му чета?? Ясно е, че над седемдесет процента от месото на нашият пазар е внос от къде ли не, но... едва ли има магазин в който с пакетчето пържоли, флейки и т.н. мръвки ти показват и оригинални митнически и ветеринарни документи... Мисълта ми е, че от прекалено много внимаване... човек чисто автосугестивно, може да си докара много здравословни проблеми! Не е като да го няма и това. Моят режим също е адски динамичен и за това наблягам на мръвките. Повярвай ми обаче, че "шунката" има много малко общо с месото! Поради естеството на работата ми съм виждал, меко казано извънземни начини на обработка на неща които в последствие се превръщат в пилета за печене или шунка. Да ти кажа дори самата гледка не е приятна, а какво остава след като си бил свидетел на такава магия, да седнеш да ги ядеш тези работи ? "Наблягам" не значи, че се храниш само с него. Един от принципите на здравословното хранене е именно такъв - да се приемат храните с възможно най-малко преработка. В този случай наистина няма какво да се прави/чете толкова. Просто не трябва да се комбинира с боклуци, напр. кетчупи, лютеници и т.н. гарнитури, които съдържат всякакъв вид химии. А подправките не бива да съдържат Е621 (Мононатриев глутамат), който е известен като "убиец на мозъчни клетки" и който обичат да го пъхат навсякъде. Като най-общ съвет е да се избягват храни от огромни корпорации като Кока-Кола, Нестле, гореспоменатите за бързо хранене, които са продукт на най-висшата химична индустрия. Да разчитате винаги на прясното, било то месо, дреболии, зеленчуци и т.н. и да ограничите пърженото (особено по заведенията). Темата е всеобхващаща и почти безкрайна, ако се задълбаем достатъчно. Ще добавя и линкове към 3 филма в първия пост, така че, на който му пука може да ги поразгледа, а това е списък с Е-тата http://www.kukuriak.com/е-та-в-храните Link to comment Share on other sites More sharing options...
jjjjjk Posted October 18, 2010 Share Posted October 18, 2010 ... Тук вече ще се съглася със теб. Лично аз не обичам Колите, Шейк през живота си не съм пил(честно), поничките ги смятам за нещо мазно и отвратително, отвращават просто, не мога да ги ям... Картофките принципно не е като да не ям, но когато си ги готвя аз. Относно това, което харесвам-Имам предвид да не се поставят някакви идиотични режими-Днеска месо, ама риба не може, а утре риба, щото такъв е режима, но месо утре не може. Това имам предвид под това, което харесвам. Прияде ми се салата-салата ще е, прияде ми се риба-риба ще е, искам месо-месо ям. Нямах предвид всякаквите боклуци, дето като ги ядеш само тях, направо те съсипват... Лютеница ям-Но като си я направя аз. Обаче не съм съвсем съгласен за закусвалните-Имам си една любима такава, от която си взимам сандвичи/хамбургер Готвят го пред мен, пред мен режат салатата, пред мен стават кюфтетата. А и когато не си у дома, няма какво да вземеш за ядене, ако не е това. Но от веригите за бързо хранене-КФС, Макдоналдс и подобни никога нищо няма да си взема. Предпочитам хамбургер със салата, която я режат пред мен и кюфте, което пекат пред мен, отколкото тяхната синтетика. Гледах един експеримент-След повече от месец хамбургера от Макдоналдс не се развали, нищо не му стана. А ако не беше толкова синтетичен, щеше да се развали далеч по-бързо. Мононатриевия глутамат съм го чувал и лошата му слава също... Като цяло яденето ми е почти...здравословно... :ph34r: Лично аз пия много черен чай, ям само черен шоколад и не обичам мазните неща, не понасям понички и подобни... А минералната-Тук където сме ние, друга нямаме. Цялото населено място е водоснабдено с минерална вода от локален източник Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ferante Posted October 19, 2010 Share Posted October 19, 2010 Не знам защо си мислите, че ако си направите садвич (или каквото и да е) с продукти от магазина е много по-различно от това във веригите за бързо хранене. MacDonalds/KFC и т.н не зареждат с продукти от някакви "магически места", напротив техните доставчици са абсолютно същите както и на хранителните вериги. Единствената здравословна храна е тази произведена от теб самия на достатъчно чисто место или от ферма в която си запознат с какво хранят животните и поливат растенията. Препоръчвам ви да гледате Food Inc - http://www.youtube.com/watch?v=5eKYyD14d_0 В България и източна Европа поради липсата на какъвто и да е контрол, проблемите дискутирани в филма са с пъти по големи. И тъй като стана дума за здравословен начин на живот, мисля че е място да отбележа това: С над допустимото олово са 38,78% от децата в Асеновград, 48,58% в Брестник, 25% в Горни Воден, 10% в пловдивския район "Тракия", 35,71% в Крумово, 44,69% в Куклен. 84,25% от асеновградските деца са с наднормени стойности на кадмий в кръвта, 100 е процентът в Брестник, а 95% в "Тракия". Значително над допустимото е и съдържанието на мед и цинк. Източник: http://news.plovdiv24.bg/196739.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
jjjjjk Posted October 20, 2010 Share Posted October 20, 2010 ... Да, мисля че са по-здравословни. Защото не пържа 1000пъти в една и съща мазнина, нито някой болен не ми е пипал сандвича/не се знае кой и какво/ Аз си го готвя и поне в частта с готвенето съм сигурен, че всичко ще е ОК. A ти можеш ли да си осигуриш отглеждането на това "чисто месо"? Дали всеки може да си позволи да гледа животни? Защо хората, които ги гледаха, сега са пред фалит/фермерите/, а животните гладни??? Защо тези, които пасяха животни по полята, вече са на изчезване? Ти ще ходиш ли със сърпа да жънеш пшеницата и да я мелиш във воденицата? За да е чисто брашното...А ще сложиш ли чадър за киселинните дъждове и прочие? При условие, че по-голямата част от децата в по-големите градове не знаят от къде идват млякото и месото, едва ли същите са бъдещи фермери... "Абсолютно чисто място" като понятие нито е съществувало, нито ще съществува. Нека не се залъгваме. А храните с етикет "ЕКО", никак не са "ЕКО" Ама то за да израсте един домат, трябва да се грижиш сума ти време, да поливаш, копаеш, плевиш... То е много лесно за говорене принципно... Нека не се залъгваме-Повечето просто така си го говорят, ама никой нема да тръгне да плеви и да коси, нито да копае и да полива...Поне повечето "граждани"... Лично аз имам възможност и си сея, и гледам... Предлагаш обаче те да не ядат, или? Иначе, да, дървените турски домати нямат общо с Българските домати. Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted October 20, 2010 Share Posted October 20, 2010 MacDonalds/KFC и т.н не зареждат с продукти от някакви "магически места", напротив техните доставчици са абсолютно същите както и на хранителните вериги. Само да спомена, че това не е истина. Не казвам, че им се доставят някакви специални здравословни продукти, но веригите имат много сторого определени правила в това отношение и доставчиците с строго подбрани, като това важи са всичко, което им се доставя. Отделно някои продукти (като мазнините например) се произвеждат СПЕЦИАЛНО за тях по тяхна поръчка от определения доставчик. Филмите по-горе е добре да се изгледат, но не бива да се приемат буквално. Няма нищо лошо, нито пък опасно, човек да си вземе нещо от веригите, стига да не го прави всеки ден 3 пъти дневно. Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted October 20, 2010 Share Posted October 20, 2010 За любителите на по-вкусни мръвки - магазина в средата на главната до Екселсиор имат невероятни шунки, печени филета и прочее. Припомних си вкуса на истинско месо без половината менделеева таблица вътре. В сравнение с тези мръвки другите имат вкус на пластмаса. Само не ми хареса че като са правили едните са слагали и дафинов лист при това в повечеко а аз го мразя. И все пак ми беше по-вкусно от филе на КФМ. А месо от Метро освен сурово аз повече няма да си взема - не само че е пластмасово ами и е в ОГРОМНИ опаковки или по-малки но 3 до 5 парчета в 1 торбичка. А това за веригите за което Виден говори е така с тази подробност че причината не е че държат толкова на качеството а по-скоро защото получават отстъпки и го получават в удобен за тях вид - примерно мои клиенти произвеждат различен продукт за различните вериги магазини, който е почти същия или с леко икономисани суровини и малко повече вода но като цяло рецептата не е много различна, за сметка на това в различни кутийки и кашони според веригата. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gado Posted October 20, 2010 Share Posted October 20, 2010 ...и малко повече вода но като цяло рецептата не е много различна, за сметка на това в различни кутийки и кашони според веригата. Вярваш ли ми, че едно пиле може да поеме в обемно съотношение вода и разни лайна, почти колкото е бил първоначалният му обем! Ники, и идея си нямаш какви машинарии съществуват и какви чудеса сторват с неща, които иначе не би си и помислил да сложиш в уста... Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted October 20, 2010 Share Posted October 20, 2010 Говорех за съвсем различен продукт в който по принцип се слага вода при приготвянето му и може да е по-малко, може да е повече, може и повече олио да сложиш може и да поикономисаш леко... такива неща. Вкуса леко се променя но щом се налага. Говоря за продукти с марки като Аро, Клевър и подобни, произведени от дадена българска фирма специално за въпросната верига. Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted October 20, 2010 Share Posted October 20, 2010 А това за веригите за което Виден говори е така с тази подробност че причината не е че държат толкова на качеството а по-скоро защото получават отстъпки и го получават в удобен за тях вид - примерно мои клиенти произвеждат различен продукт за различните вериги магазини, който е почти същия или с леко икономисани суровини и малко повече вода но като цяло рецептата не е много различна, за сметка на това в различни кутийки и кашони според веригата. Нищо общо нямат двете неща, но темата не е за това. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vetim Posted October 20, 2010 Author Share Posted October 20, 2010 За повечето хора си е немислимо да се подлагат на каквито и да било ограничения. В такъв случай единственото, което може да направите е да приемате повече антиоксиданти като: Витамин С: спанак, лимони, броколи, киви, зеле, ягоди...и още доста плодове и зеленчуци Витамин Е: мляко, зехтин, царевица, яйца, фъстъци, бобови растения и зеленолистните зеленчуци. Витамин А: черен дроб, моркови, яйца Селен: риба, яйца, пилешко и телешко месо Цинк: морски дарове, месо, пълнозърнест хляб, зелени зеленчуци Други микроелементи: мед, орехи, лук, чесън, боровинки, ябълки, фъстъци, портокали, малини и т.н. А това интересно изследване, което гледах скоро, показва храни, които могат да ни предпазят от рак. Ето го целия запис: А това е извадения списък на храните, които пречат на рака да се развива. Подредени са от най-силни към по-слаби: Зелен чай, Ягоди, Къпини, Малини, Боровинки, Грейпфрути, Лимони, Ябълки, Ананас, Череши, Червено грозде, Червено вино, Броколи, Женшен, Женско биле, Куркума, Индийско орехче, Артишок, Лавандула, Тиква, Чесън, Магданоз, Домати, Черен шоколад. Ето и кои все пак са най-разпространените канцерогени Е621 - натриев глутамат (споменах го по-горе), който се съдържа в сухи супи, бульони на кубчета, в чипсове, снаксове, сокове, почти всичко от китайската кухня, различни бургери и т.н. аспартам Е951, цикламат Е952, захарин Е954 - подсладители - използват се почти навсякъде - от дъвки, газирани, сладкиши до разтворимите витамини или дори типично българското - боза. E-407. Карагенан - използва се най-вече при замразените меса. Е320 и Е321, които се срещат в чипсове, маргарини, бонбони, шоколади и месни продукти. Забранен за употреба в Япония. Е553 b (талк) – може да предизвика рак на стомаха, често се среща в шоколадовите изделия. Но най-интересното идва с тази канцерогенна група Калиев нитрит е249, Натриев нитрит е250, Натриев нитрат е251, Калиев нитрат е252 - тези соли убавци ги използват в огромна част от месните произведения и то в количества до 4-5%, ВКЛЮЧИТЕЛНО в малотрайните продукти СТАРА ПЛАНИНА. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ferante Posted October 20, 2010 Share Posted October 20, 2010 Не знам от къде си го копирал този текст, но прави впечатление, че според търсачките "Е553 b" съществува единствено в български и руски форуми с това, че го имало в шоколада и т.н. EDIT: Мерси за линковете Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vetim Posted October 20, 2010 Author Share Posted October 20, 2010 Не знам от къде си го копирал този текст, но прави впечатление, че според търсачките "Е553 b" съществува единствено в български и руски форуми с това, че го имало в шоколада и т.н. Това навежда на разни мисли за достоверността на текста http://www.foodreactions.org/allergy/additives/500.html http://www.carahealth.ie/index.php?option=com_content&view=article&id=245%3Ae-numbers-what-they-mean&catid=258%3Afood-allergy--food-intolerance&Itemid=216&lang=en E553( B ) - Talc - has been linked to stomach cancer, typical products are polished rice, chocolate, confectionary На каквото искаш вярвай, явно се използва рядко, по-горното са сбор от доста места, основната идея е важна - да се внимава какво се приема... Link to comment Share on other sites More sharing options...
sheep Posted October 28, 2010 Share Posted October 28, 2010 Към здравословното хранене може да се погледне и по друг начин - да не се преяжда. Човек има склонност да яде повече отколкото му е необходимо и това е вредно. Няма значение дали преяждаш с домати, гледани на село или с прясно телешко месо от животни от Балкана. Според мен здравословното хранене задължително включва да изяждаш само толкова храна и течности, колкото да се заситиш, т. е. това е критерият - когато се храниш и се почустваш сит и вече не си гладен - спираш да ядеш. Защото много често, когато има повече храна на масата или в хладилника или менюто в ресторанта е добро, хората са склонни да продължават да ядат, въпреки че това не им е необходимо. Например по големи празници - Нова Година, рожденни дни и т. н. се изяжда страшно много храна, което е прекалено. Малко хора, които познавам успяват да се придържат към това и да не преяждат. С приятели сме коментирали - по време на Втората Световна Война са правени наблюдения - на фона на всичкия този стрес и влошени условия на живот силно намяляват определени заболявания - например сърдечно-съдови (има и други, но не се сещам в момента). И причината е, че хората ядат по-малко, тъй като има дажби за храна - дажбата е само толкова, колкото ти е необходимо да се нахраниш. Дори може и да се направи паралел с християнските ценности, където се говори за пости и т.н. - четири пъти през годината + всяка сряда и петък да се пости. Това също би било доста здравословно за тези, които биха могли да го спазват. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JDFU Posted October 29, 2010 Share Posted October 29, 2010 Според мен здравословното хранене задължително включва да изяждаш само толкова храна и течности, колкото да се заситиш. За течностите не си прав! Колкото повече вода пие човек, толкова по-добре. Това е начина, по който тялото изхвърля ненужните вещества. Не случайно препоръките са, в колкото по-замърсени райони се живее, толкова повече вода да се пие. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ovid Posted October 30, 2010 Share Posted October 30, 2010 Вярваш ли ми, че едно пиле може да поеме в обемно съотношение вода и разни лайна, почти колкото е бил първоначалният му обем! Ники, и идея си нямаш какви машинарии съществуват и какви чудеса сторват с неща, които иначе не би си и помислил да сложиш в уста... Това наистина е сериозен проблем, масово си продава шпирцвано и тумблирано месо. Аз винаги питам но в повечето случаи ми отговарят, че не знаят те само продавали а всичко се подготвяло в транжорната. Gado дай съвет как да разпознаваме такива меса, a ако знаеш магазин в който се продава месо без „добавки” ще бъде чудесно да го споделиш с нас. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gado Posted October 30, 2010 Share Posted October 30, 2010 По принцип почти няма начин да се различат (с не въоръжено око). Със сигурност всички пушени меса преди това са били натъпкани с разни овкусители и пр. химия - така, че съветът ми е да се избягват. Отностно пилетата, аз лично винаги си избирам по-мършаво изглеждащите... защото онези грамадните и тлъсто изглеждащите почти със сто процентова сигурност са били напомпани преди това с вода и разни вещерски отвари. Също така сигурен, че разфасованите пил. гърди и бутчета които се продават на пазара, преди замразяването ги инжектират (според съвеста на производителят, количеството вода варира). Ако видите в магазините разни пресни (свински или телешки) меса които изглеждат като надраскани с вилица, почти сигурно става въпрос за такъв случай. Обикновено обяснението е, че това били следи от машината за дране и сваляне на слоевете тлъстина , а се е случвало да ми изцепят, че видиш ли - това са следите оставени от тендерайзъра... (бах мааму) говорим все пак за доста голямо парче месо, мисля, че беше цяло свинско филе. Аз по принцип си купувам мръвките, леко по връзкарска линия - директно от месокомбинатите или от магазинчета за които съм сигурен, че собствениците им сами си транжират стоката. В Аджисан махала има две - три такива магазинчета, чийто собственици ги познавам и знам как и с какво хората си произвеждат каймите и колбасите (по-скъпо идва, но си заслужава) и знам, че зареждат само с прясно охладено трупно месо (това което не продадат през деня си го замразяват лично те... за другият ден) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.