gavreto Posted September 14, 2010 Share Posted September 14, 2010 Здравейте , много съм зле на тема елетроника и жички . Значи искам да свържа два ето такива фанове http://www.pic.bg/komponenti/30723/314 със адаптерче сигурно е 12 волта , можете ли да ми помогнете със свързването ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
samkijot Posted September 14, 2010 Share Posted September 14, 2010 http://www.dekada.com/catalog/cable-splitter-molex-to-4-x-3pin-2x5v-akcb001-p-545.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
gavreto Posted September 14, 2010 Author Share Posted September 14, 2010 Във Пловдив има ли такъв магазин ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
samkijot Posted September 14, 2010 Share Posted September 14, 2010 ами тези dekada са само в софия, но имат представители тук ... мисля, че бяха q-trade(в кичука, на бул. никола вапцаров до баня русалка и до офисите на dcc) и computer plus(те са до техническия, като тръгнеш по улицата за бул. българия, има едни кафенета наоколо). иначе таквъ сплитер сигурно ще намериш във всяка по-заредена фирма, но най-добре питай по телефоните, 'щото повечето тея кабели и адаптори не ги описват по ценовите си листи. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted September 14, 2010 Share Posted September 14, 2010 Черна жица е минус, червена е плюс. Не си казал към какво искаш да ги свързваш, какви куплунги имат тия фанове и т.н. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gavreto Posted September 14, 2010 Author Share Posted September 14, 2010 точно това че не ги разбирам , просто искам да ги свържа двата фана в един адаптер и да работят заедно без да губят мощност , затова питам какъв адаптер трябва да си взема за тези фанове защото гледам на един пише 12VDC на другият просто 12V , все пак са различни адаптер предполагам ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
lil_stenly Posted September 14, 2010 Share Posted September 14, 2010 Черна жица е минус, червена е плюс. Не си казал към какво искаш да ги свързваш, какви куплунги имат тия фанове и т.н. Ако ще свързва към кабела на захранването с 4те пина, жълтият е 12В, червеният е 5В (сега погледнах мойто захранване и са така, жълт +15в, червен +5в) черните са съответно минусите... просто зависи от това колко волта е вента. За по-сигурно ако има схемата на захранването да види изводите там. Аз сам си връзвам вентовете и го карам на тоя принцип. 12 vdc - volts direct current / да поясня - постоянно напрежение ________________________ Защо искаш отделно да ги връзваш? Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted September 14, 2010 Share Posted September 14, 2010 Ахаа, ти искаш независимо от компютър някъде да ги захраниш. Ами на фановете си остава това - черна е минуса. И двата са на 12 волта, дали пише DC или не, ако са компютърни фанове, са за прав ток. Вероятно са по около 3 вата. Щом ще са два фана, търсиш адаптор който да има изход 12 волта и поне 5 вата, и свързваш паралелно, от двата фана плюсовите жици директно към + на адаптора, и минуса към минуса, това е паралелно. 5-6 вата, значи на адаптора да пише поне нещо около или над 500mA на изхода при 12 волта. Не че и на 300mA няма да тръгнат, но с намалена мощност, или ще грее повече адаптора, и т.н. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gavreto Posted September 14, 2010 Author Share Posted September 14, 2010 Точно това искам да Значи трябва да търся адаптер 12V/12VDC до 500mA мерси за информацията схванах идеята Захранващ адаптер за камери - 12V DC, 500 mA 6 лева го намерих в нета , някои да ми каже в Пловдив къде да го намеря че не ми се чака с куриери Link to comment Share on other sites More sharing options...
gavreto Posted September 15, 2010 Author Share Posted September 15, 2010 Преди малко си купих двата фана и адаптера , обаче на фановете има три жички черна жълта и червена а адаптера само две , бихте ли ми казали кое към кое да свържа да не оплескам работата оправих се Link to comment Share on other sites More sharing options...
Overdrive Posted September 18, 2010 Share Posted September 18, 2010 Жълтата е за следене на обороти от дъното, иначе адаптера ти трябва да е минимум 500mA, може и 5A да е... Link to comment Share on other sites More sharing options...
gavreto Posted October 12, 2010 Author Share Posted October 12, 2010 За да не отварям нова тема и да спамя само ще пиша тук . Значи искам да свържа 4 крушки да които да светят едновременно със един щепсел. Имам 4 фасунги кабел 4 метра и някви две неща май клеми се казваха , дали е възможно да ги свържа или поне две по две да работят. Много съм зле на тема електричество и накрая ще осера нещата и ще ме изпердаши тока :Д Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mockingbird Posted October 12, 2010 Share Posted October 12, 2010 Свързваш ги ето така: Това успях да скалъпя набързо. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gavreto Posted October 12, 2010 Author Share Posted October 12, 2010 как да определя кое е фаза и кое нула , извинявайте но грам не разбирам нищо Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted October 12, 2010 Share Posted October 12, 2010 как да определя кое е фаза и кое нула , извинявайте но грам не разбирам нищо Няма значение кое е фаза и кое нула, за крушките. И без това като включваш някой електроуред в контакта не спазваш поляритет, а ръгаш щепсела както ти дойде в контакта и всичко работи . Разбира се, предполага се, че имаш най-базова грамотност да свържеш двете жици към двете пишчици в щепсела, а не едната да кажем към страничната клема (заземяването). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mockingbird Posted October 12, 2010 Share Posted October 12, 2010 Без значение е кое жило ще определиш за фаза или нула.Въпроса е като кажеш, че примерно кафявото е фаза, навсякъде да свързваш само кафяво с кафяво.И да не ги смесиш с другия цвят, че тогава.....ще стане весело Link to comment Share on other sites More sharing options...
Overdrive Posted October 12, 2010 Share Posted October 12, 2010 ако са отдалечени и не върви един кабел през всички може и така: Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted October 12, 2010 Share Posted October 12, 2010 ако са отдалечени и не върви един кабел през всички може и така: Чак не мога да повярвам какви неща се обсъждат в тази тема . gavreto, ако чак толкова не отбираш та се налага да чертаем такива схеми, съветвам те да НЕ бараш тоците и жиците, и да не правиш нищо. "Аварии" се случват и с далеч по-начетени жичкаджии, опасността ми се струва, че е голяма. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mockingbird Posted October 12, 2010 Share Posted October 12, 2010 tedy е прав.Ако ти е хептен бяло петно тока и жицата, по-добре не барай нищо. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gavreto Posted October 12, 2010 Author Share Posted October 12, 2010 кофти да щото тока може да те одари а ти него неможеш и е гадно , Link to comment Share on other sites More sharing options...
gado Posted October 12, 2010 Share Posted October 12, 2010 Да, ама понеще се научиш къде да НЕ пипаш следващият път... Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted October 12, 2010 Share Posted October 12, 2010 Да, ама понеще се научиш къде да НЕ пипаш следващият път... Да, само дето може следващ път да няма Link to comment Share on other sites More sharing options...
jjjjjk Posted October 12, 2010 Share Posted October 12, 2010 Да, само дето може следващ път да няма Сега видях темата. Втрещен съм от това, че един мъж няма базови познания по електротехника Електротехника ли вика да му смени контакта?? (по-добре да не пипа Шукото, като гледам за какво си говорим, че а е свързал заземителните пластини с фаза и ще стане мнооого лошо) Иначе да, колегите са прави (на такъв въпрос и петокласник да отговори, би бил прав, с това не искам да обидя никого!) Link to comment Share on other sites More sharing options...
gavreto Posted October 13, 2010 Author Share Posted October 13, 2010 Сега видях темата. Втрещен съм от това, че един мъж няма базови познания по електротехника Електротехника ли вика да му смени контакта?? (по-добре да не пипа Шукото, като гледам за какво си говорим, че а е свързал заземителните пластини с фаза и ще стане мнооого лошо) Иначе да, колегите са прави (на такъв въпрос и петокласник да отговори, би бил прав, с това не искам да обидя никого!) Нито ме интересуват чужди мнения , нито се обиждам. Това че не съм искал не значи че не мога да го направя , просто не ми се е налагало да го направя това не всеки се е родил научен ако си съгласен да ми даваш частни уроци пиши ми на лично цената ти за един час практика Link to comment Share on other sites More sharing options...
jjjjjk Posted October 13, 2010 Share Posted October 13, 2010 Нито ме интересуват чужди мнения , нито се обиждам. Това че не съм искал не значи че не мога да го направя , просто не ми се е налагало да го направя това не всеки се е родил научен ако си съгласен да ми даваш частни уроци пиши ми на лично цената ти за един час практика Извинявай, не исках да те обидя. Просто специално на мене ми е така до болка позната електрониката и електротехниката... И сега сериозно, ако не знаеш какво правиш може да стане много опасно. Например свързването на кабел фаза със заземителните пластини на контакт тип Шуко. както писах си е самоубийство! Някои неща просто трябва да се прочетат. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.