Jump to content
BulForum.com

dos+xp

Amigo

Recommended Posts

Хехе то ако ставаше така! Можеш да си качиш от онези програми, които емулират друга ОС под Win, тогава DOS, OS2 и каквото се сетиш ще си пускаш под 2003ката...

Аз си слагам 98се на Ц-то и ХР на Д :D (може и да си направиш 2-ри праймъри дял (скрит и много малък) само за ДОС ако си искаш само ХР на Ц) :)

nqkoi moje li da mi kaje kak moje da si podkaram da re4em command.com  ot autoexec.bat kato sym s 2003 ili s xp

Taia rabota mai niama da stane WinNT 4.0, WinXP, kakto i Win2003 niamat DOS, imat samo emulacia na DOS, taka che taia rabota deto si ia namislil niama kak da stane.

Ама ти разбра какво е намислил?! Аз не мога да стопля. Никога не съм предполагал, че някой си пуска command.com през autoexec.bat дори и на 98... Каква е целта на това чудо?? Защо?

При 98 може. Но не с command.com през autoexec.bat...

А с редакция на Msdos.sys:

[Paths]

WinDir=C:\WINDOWS

WinBootDir=C:\WINDOWS

HostWinBootDrv=C

[Options]

BootMulti=1

BootGUI=1

DoubleBuffer=1

AutoScan=1

WinVer=4.10.2222

;

;The following lines are required for compatibility with other programs.

;Do not remove them (MSDOS.SYS needs to be >1024 bytes).

;xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxa

;xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxb

;xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxc

;xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxd

;xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxe

;xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxf

;xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxg

;xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxh

;xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxi

;xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxj

;xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxk

;xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxl

;xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxm

;xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxn

;xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxo

;xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxp

;xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxq

;xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxr

;xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxs

BootKeys=1

Logo=0

BootGUI=1 става на BootGUI=0 и винаги зарежда до команден ред само. Имаше и още един файл да се пипне - да му укажеш за шел да не използва Explorer, а command.com, но сега е късничко и ме мързи да се напъвам да се сетя... Така че пак не виждам смисъл от гимнастиката с autoexec.bat-a... Дори и да го сложиш command.com там - какъв ще е ефекта? Според мен - ще ти се отвори заедно със зареждането на Прозореца и един промпт... Но прозореца ще си се зареди. Не знам - не съм го опитвал, хич не ми е и идвало на ум такова чудо...

Друг е въпроса, че това няма как да стане на следващите версии Прозорец.

ov3rm4n, според мен човека има предвид нещо като описаното в последния ти пост, но с допълнение това, че в config.sys има [menu], menuitem=DOS, menuitem=WIN и след това в autoexec.bat има goto %config% и по-надолу си има :dos, :win и в :win се пуска win.com за да изглежда автоматично зареждането на windows при избор на точката от менюто.... и разбира се няма никакво пускане на command.com от autoexec.bat

да, ама това ставаше за Win9x, вече не става

сега ако искаш да имаш при пускането на компютъра меню за избор дали да ти пусне дос или Win2k/XP/2k3 трябва да инсталираш Windows-а на друг дял за да ти запази DOS-а на първия дял.

Като сте с XP, как си форматирате диска? С 98 е лесно - Restart in DOS mode>>C:\>format C:

И друго да кажа. Как така с Windows-а да има Дос? Нали като форматирам диска, Дос си остава?

Колкото до проблема - ако сте с XP и искате да преминете в пълна Дос среда, от БИОС си настройте на First Bootable Device - Floppy или CD-ROM. Ако е флопито, трябва да сложите системна дискетка, от която се зареждат разни основни драйвери. Ако е със CD-ROM, трябваше да се сложи диска на Windows, мисля и от там да си избереш чрез ЦД-то да продължи процеса.

Като сте с XP, как си форматирате диска? С 98 е лесно - Restart in DOS mode>>C:\>format C:

Sys bootable CD na XP-to, ima opcii (partition i drugi, ama ne se se6tam sega)

И друго да кажа. Как така с Windows-а да има Дос? Нали като форматирам диска, Дос си остава?
Ostava, ako si bil na DOS, Win3.x - 9x. Pri XP moje da go formatira6 i Fat32 i NTFS, no vav vtoriq slu4aj ako ka4i6 dve OS, po-starata nqma da vijda dqla s NTFS.

Win95, Win98, Win2k poddarjat DOS (toest mogat da se restartirat v realen DOS rejim), a WinME i XP - ne. Ne znam konzola li e, emulaciq li e, ama e korenno razli4no. Iadroto e razli4no. Taka sym 4uval i priel, bez da go razbiram osobeno (a bi bilo dobre ;) ). Dori mislq,4e DOS - prompta v Win9x po nqkakva pri4ina ne e istinski DOS, za6toto predi vreme mi se nalovi da upravlqvam edni roboti s DOS-ovska programa i prez prompta ponqkoga se dyrjaha svinski. Pri Win 3.x ne6tata bqha pod4ineni na dobriq star DOS ;)

Колкото до проблема - ако сте с XP и искате да преминете в пълна Дос среда, от БИОС си настройте на First Bootable Device - Floppy или CD-ROM. Ако е флопито, трябва да сложите системна дискетка, от която се зареждат разни основни драйвери. Ако е със CD-ROM, трябваше да се сложи диска на Windows, мисля и от там да си избереш чрез ЦД-то да продължи процеса.

Taka e. No naj-prosto e da se napravi startup disketa sas Win98, za6toto toj slaga poddryjka za CD i instrumenti za partition (fdisk.exe), i da se boot-va ot neq. Sigurno takova ne6to se nalaga v edna na 10 000 situacii, ama 6tom 4oveka ima problem i e siguren 4e tova e re6enieto, OK.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...