w00x Posted July 14, 2017 Share Posted July 14, 2017 Далеч съм от областта, в която ти си професионалист, но не ми пречи да изразя мнението си, че по значимост на двата фактора винаги съм поставял човешките действия в интернет и чак след това стария софтуер. Чрез стар софтуер, можеш да бъдеш заразен без дори да си на компютъра. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted July 14, 2017 Share Posted July 14, 2017 Така е , но не винаги. Ако си го оставил само на стария софтуер без никакви други допълнителни защити, разбира се, че няма проблем да копнеш нещо ненадейно, както и с последен ъпдейт на операционната да прихванеш друго, защото сам си се набутал където не е трябвало. Убедил съм се, че човешкият фактор (разбирай "глупост") е голяма работа. И по тоя повод - Microsoft и BMW пускат Skype в германските автомобили. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ARPAnet Posted July 14, 2017 Share Posted July 14, 2017 Водиш дискусия с човека, който в другата тема беше казал, че всеки уважаващ себе си IT специалист, при инсталиране на нова операционна система - първо спира ъпдейтите. Дам, това съм го пропуснал Далеч съм от областта, в която ти си професионалист, но не ми пречи да изразя мнението си, че по значимост на двата фактора винаги съм поставял човешкото поведение в интернет и пренебрегването на много съвсем явни опасности и чак след това стария софтуер. ...щото нали знаеш, че когато някой иска да се набута някъде, никой обновен софтуер не може да го спре. О разбира се, няма абсолютно верен отговор тук. Когато пишех за остарелият софтуер мислех повече за ресурси достъпни директно в интернет. Валидно е и за случаи с големи вътрешни мрежи, когато един заразен компютър може да стане причина всички в мрежата да се заразят, само защото не са се ъпдейтнали. Същото е валидно и за домашната мрежа, единият се зарази, отнасят го и другите домашни PC-та. В случая на домашният юзър наистина водещата причина е човешката глупост, която глупост обикновенно води и до ползването на не обновен софтуер като екстра. Та дори и експлойта да е базиран на стар проблем, човек пак се оказва заразен. Но и никой не го е бил по главата, че да се муши на такива места Заради това и вкъщи единствената защита е Windows Defender-а идващ с Win 10 (винаги ъпдейтнат) + Malwarebytes anti-ransomware, всичко е скрито зад рутера та в това отношение съм спокоен. И заради досадните ransomware-и, всичко се бекъпва на недостъпен за такива гадости сторидж, та дори да ме отнесат, бекъпа ще бъде в безопастност. То това им е и най-гадното, енкриптват и бекъпите Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted July 14, 2017 Share Posted July 14, 2017 То това им е и най-гадното, енкриптват и бекъпите Но не и тези в облаците. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
instinct Posted July 14, 2017 Share Posted July 14, 2017 (edited) Да ти дам хинтче от ролята си на специалист с много години опит в IT - разказваш общи приказки С IT се занимавам и работя от 1999, така че не са чак толкова много хората, които могат да ми дават съвети. Плюс, че нещата са малко като с докторите - всеки един от тях се води "специалист", ама истински добрите са 10% от цялото. Да не говорим, че определено май нямаш практически опит с активно оптимизирани системи (защото явно не си ползвал /и правил за други/ такива). Как тогава може да даваш мнения? Ето това вече наистина са общи приказки. Имаме различни виждания за "дизайн еволюция". Аз друга разлика освен разположението и дизайна на чат балончетата, към по-добро, не виждам. Ти дизайн гуру, каква разлика виждаш? Ехе, каква разлика - ми то всякакви елементи са променяни с всяка версия на скайп - цветове, икони, добавени реклами, картинките, менютата, разположението на елементите, и още, и още... Изобщо, пращай ми парите защото дори няма смисъл да говорим за очевАдно невярна теза тип "само балончетата са различни" - да бе . А за EULA-та, като го има черно на бяло, ще ми го покажеш ли? В коя точка конкретно от EULA-та на Windows-а го пише това? Аз не съм го виждал. Иска се малко четене и търсене в интернет. Нали може сам да го направиш, и после да дойдеш да коментираме пак. Ето за начало това: https://privacy.microsoft.com/en-us/privacystatement Обаче определено нямам намерение да обяснявам как се превежда легален документ на обикновен език и какво именно според EULA-та на микрософт законно те могат или не могат да правят (подсказка - пълно е с изказвания от типа "предоставяме данни на трети лица, например за реклама, например наши доставчици, обаче не казват "само и единствено" - тоест списъка е разтеглив както си поискат). Правния тип анализи на това, с което се съгласяваш като слагаш уиндоус 10 също може да намериш онлайн, и работата съвсем не опира само до личната информация. Edited July 14, 2017 by instinct Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted July 14, 2017 Share Posted July 14, 2017 С IT се занимавам и работя от 1999, така че не са чак толкова много хората, които могат да ми дават съвети. Длъжен съм да питам - това къде се случва, в някое село ли? Защото имам много силни подозрения по въпроса. Каквито IT-та съм срещал в Първомай например... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
w00x Posted July 14, 2017 Share Posted July 14, 2017 Ехе, каква разлика - ми то всякакви елементи са променяни с всяка версия на скайп - цветове, икони, добавени реклами, картинките, менютата, разположението на елементите, и още, и още... Изобщо, пращай ми парите защото дори няма смисъл да говорим за очевАдно невярна теза тип "само балончетата са различни" - да бе . Иска се малко четене и търсене в интернет. Нали може сам да го направиш, и после да дойдеш да коментираме пак. Ето за начало това: https://privacy.microsoft.com/en-us/privacystatement Обаче определено нямам намерение да обяснявам как се превежда легален документ на обикновен език и какво именно според EULA-та на микрософт законно те могат или не могат да правят (подсказка - пълно е с изказвания от типа "предоставяме данни на трети лица, например за реклама, например наши доставчици, обаче не казват "само и единствено" - тоест списъка е разтеглив както си поискат). Правния тип анализи на това, с което се съгласяваш като слагаш уиндоус 10 също може да намериш онлайн, и работата съвсем не опира само до личната информация. Аз и преди си използвах прозореца без ненужната информация в дясно, та при мен промяната е само в текстовите балончета. Казах ти, че имаме различно разбиране за "дизайн еволюция". Оказах се прав. Ти явно си от хората, които определят 2 пункта по-голям текст като "различен дизайн". Различен е - ако тоя текст е единствения елемент в целия дизайн... Ами прочетох го това. Не видях да пише някъде, че файловете ми са техни и ще си правят каквото си искат с тях.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
instinct Posted July 14, 2017 Share Posted July 14, 2017 Длъжен съм да питам - това къде се случва, в някое село ли? Защото имам много силни подозрения по въпроса. Каквито IT-та съм срещал в Първомай например... Хаха, на село 99-та, във всяка плевня по един компютър имаше, ше знаеш... . Май сънуваш нещо. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted July 14, 2017 Share Posted July 14, 2017 Хаха, на село 99-та, във всяка плевня по един компютър имаше, ше знаеш... . Май сънуваш нещо. Аз съвсем сериозно питам, тъй като нито едно IT със сериозна квалификация няма да каже подобни неща. Това е прерогатив на самоуките тарикати, дето общо взето могат предимно да омажат нещо, вместо да го оправят. Или ако оправят едно развалят три и т.н. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
instinct Posted July 14, 2017 Share Posted July 14, 2017 Няма да кажат... ако не познаваш правилните хора с правилния опит. И брат ми е програмист, и той като мен мисли и действа например. Иначе много ясно че за Пловдив говоря, даже втората ми работа беше при любимите ти доставчици на интернет, по времето, когато 4к беше най-голямата зала в града. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ARPAnet Posted July 14, 2017 Share Posted July 14, 2017 (edited) С IT се занимавам и работя от 1999, така че не са чак толкова много хората, които могат да ми дават съвети. Плюс, че нещата са малко като с докторите - всеки един от тях се води "специалист", ама истински добрите са 10% от цялото. Да не говорим, че определено май нямаш практически опит с активно оптимизирани системи (защото явно не си ползвал /и правил за други/ такива). Как тогава може да даваш мнения? Ето това вече наистина са общи приказки. Отивам на спам, ама айде Като чета написаното, доста са тези които могат да ти дават съвети. Започвайки от повечето Advanced Users Активно оптимизирани ? Вероятно има и пасивно оптимизирани? Оптимизация чрез скайп от торент сайтче ? Къде отидохме .. Надявам се този тип оптимизации не ги даваш на клиентите си, но като чета дивотийките горе за колите, мисля че точно такива неща се пробваш да им пробуташ Иска се малко четене и търсене в интернет. Нали може сам да го направиш, и после да дойдеш да коментираме пак. Ето за начало това: https://privacy.microsoft.com/en-us/privacystatement Кофти пример, точно тук не пишат нищо различно от това което казват всички останали Прав си, че Уин 10 създава определени съмнения, но даже не се сещаш за какво точно иде реч. Пропуснал си и факта, че Майкрософт се погрижиха бизнеса да е спокоен. Няма да кажат... ако не познаваш правилните хора с правилния опит. И брат ми е програмист, и той като мен мисли и действа например. Иначе много ясно че за Пловдив говоря, даже втората ми работа беше при любимите ти доставчици на интернет, по времето, когато 4к беше най-голямата зала в града. Че не трябва да се ъпдейтва, че трябва да ползваме софтуер от торенти?!?!?! И ние оптимизираме, както се вижда на скрийншота натоварването е напълно оптимизирано, някакви си 20-на % https://share.s3-eu.object.vdc.interoute.com/new-lab.png?AWSAccessKeyId=195a7ae8e41734fe77ec&Expires=1501601760&Signature=iLOvD%2FPpDu6ae6FvG8JN648S%2FEE%3D&x-amz-pt=NzUyYWU4MTQxMTUwMDA0MzAzOTE3NA Edited July 14, 2017 by ARPAnet Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
instinct Posted July 14, 2017 Share Posted July 14, 2017 Оптимизация чрез скайп от торент сайтче ? Къде отидохме .. И къде отидохме? Торент сайтът, единственото, което прави, е да помага за споделяне на информация. Въпрос е на личен опит е да прецениш за какво и как да я използваш тази информация. Мисля, че еднозначно нямаш опит от, така да се каже, "двете страни на барикадата", затова по-добре не бързай да даваш мнения - безсмислено е. Кофти пример, точно тук не пишат нищо различно от това което казват всички останали Една консултация с юрист ще ти помогне, щом не можеш сам да разтълкуваш текстовете. Казах, не е работа да хвърлиш едно око, нищо няма да схванеш, особено без някакво правно образование или опит в материята. Плюс, че на горния линк е само част от договореностите между теб и микрософт, а не цялостната картина. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ARPAnet Posted July 14, 2017 Share Posted July 14, 2017 (edited) И къде отидохме? Торент сайтът, единственото, което прави, е да помага за споделяне на информация. Въпрос е на личен опит е да прецениш за какво и как да я използваш тази информация. Мисля, че еднозначно нямаш опит от, така да се каже, "двете страни на барикадата", затова по-добре не бързай да даваш мнения - безсмислено е. Коя барикада? Не схванах какво точно визираш в случая. Признавам си, от години работата ми няма нищо общо с домашни юзърчета , особено такива в БГ. И мисленето ми е в посока големият ентърпрайз. Нещата които ще се случат на сис админ тук на който му дойде брилятната идея да ползва софтуер придобит от такова място са от неприятни та по-неприятни. Добрите практики в бизнеса са добри практики и при домашният юзър. Те просто са валидни в ИТ като цяло. Хихи, да торентите са място за разпространение на дейта, но когато някоя група си добави името към софтуера нещата стават съмнителни. Безопасното място за придобиване на софтуер е вендора, всичко друго е на твой риск. Личен опит не показва какво е добавено в байнърито Една консултация с юрист ще ти помогне, щом не можеш сам да разтълкуваш текстовете. Казах, не е работа да хвърлиш едно око, нищо няма да схванеш, особено без някакво правно образование или опит в материята. Плюс, че на горния линк е само част от договореностите между теб и микрософт, а не цялостната картина. Напротив, налага ми се да чета и разбирам такива споразумения. Защото ако не ги разбирам се отваряме за сериозни глоби. "Плюс, че на горния линк е само част от договореностите между теб и микрософт, а не цялостната картина." Джакпот, не е цялата, но ти сам посочи линка към аргумент, че майкрософт правят нещо екстра. А в линка няма нищо извън стандартното. Поне давай подходящи линкове когато искаш да докажеш нещо. Използването на софтуер който нарушава Software License–а също е далеч от добра идея This license does not give you any right to, and you may not: i. circumvent or bypass any technological protection measures in or relating to the software or Services; ii. disassemble, decompile, decrypt, hack, emulate, exploit, or reverse engineer any software or other aspect of the Services that is included in or accessible through the Services, except and only to the extent that the applicable copyright law expressly permits doing so; iii. separate components of the software or Services for use on different devices; iv. publish, copy, rent, lease, sell, export, import, distribute, or lend the software or the Services, unless Microsoft expressly authorizes you to do so; Edited July 14, 2017 by ARPAnet Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
instinct Posted July 14, 2017 Share Posted July 14, 2017 (edited) Коя барикада? Не схванах какво точно визираш в случая. В случая е напълно очевидно, че с практиките на "големия ентерпрайс" (никаква свобода на мислене и на придобиване на личен опит в посока различна от указаната от висшестоящите) няма начин да знаеш каква всъщност е реалността. Просто познаваш само едната страна на медала, корпоративната. Затова не си струва да коментираш друг вид ползване и тунинг на ОС - просто не влиза в компетенциите ти. Пък и икономически е ясно - никога масовия и най-популярен тип продукция и начин на ползване не е най-качествен или най-ефективен. Има едно нещо, наречено тясна пазарна ниша, в която се работи по много по-високи стандарти и се правят custom решения за извличане на максимум потенциал и удобство при ползване. За това ти говоря. Напротив, налага ми се да чета и разбирам такива споразумения. Защото ако не ги разбирам се отваряме за сериозни глоби. "Плюс, че на горния линк е само част от договореностите между теб и микрософт, а не цялостната картина." Джакпот, не е цялата, но ти сам посочи линка към аргумент, че майкрософт правят нещо екстра. А в линка няма нищо извън стандартното. Поне давай подходящи линкове когато искаш да докажеш нещо. Първо, като твърдиш, че разбираш споразуменията, това някак си включва и задължителна способност да четеш внимателно какво е написано. Аз съм указал горе, че даденият от мен линк е "като за начало". От това се подразбира, че има и още . И съм казал да се търси в интернет за още-то. Та ето пример как някои хора подминават очевидното и после твърдят "аз не видях, аз не забелязах". Затова трябва юрист да им обясни. Нямало нищо извън стандартното, казваш. Ти изобщо не знаеш май, че стандартното за майкрософт е именно такова споразумение, в което те имат всякакви прави, а ти нямаш никакви. Очевидно е, че или не си чел, или не си разбрал последствията от съгласяването с прочетеното. Ще те запитам само да ми кажеш къде изрично е посочено, че информацията остава единствено за реклами и вътрешна употреба? Няма такова нещо. Напротив, изброени са един куп допълнителни възможности, включително и да бъдеш подложен на съдебно преследване понеже си свалил с windows 10 някой филм без да го платиш, а това е зарегистрирано и може да използват тази информация като доказателство в съда, понеже микрософт я е събрал от харддиска ти законно и лично си се съгласил да я предоставя на различни трети лица. Използването на софтуер който нарушава Software License–а също е далеч от добра идея Виж горе - сигурен съм, че ако си с уиндоус 10 само да пожелаят или при нужда, могат да те одрусат с бая глоби дори и при сегашното законодателство, щото на компютъра ти има със сигурност нелицензирани я музика, я филми, я игри, и ти доброволно си им предоставил доказателствата че ги ползваш за пред съдията. Честито, голяма печалба е най-новата ОС - те затова и безплатно я даваха цяла година, ше знаеш. И това е най-малкото, още има много да се коментира. Ама за хора като тома неверни, май е необходимо сам господ да слезе от небето и да им покаже за какво става дума, преди да им се отворят очите. Edited July 14, 2017 by instinct Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Antares Posted July 15, 2017 Share Posted July 15, 2017 Водиш дискусия с човека, който в другата тема беше казал, че всеки уважаващ себе си IT специалист, при инсталиране на нова операционна система - първо спира ъпдейтите. Деба, явно не се уважавам С IT се занимавам и работя от 1999, така че не са чак толкова много хората, които могат да ми дават съвети. Звучиш ми точно като ония преподавател в библиотекарския университет, дет' се биел в гърдите къв голям DB специалист е, и обяснявал, че база над 3GB нямало смисъл да има Също така си спомням чичо Митко от Агрия, дето се биеше в гърдите колко сертификата на майкрософт и НР имал, а на забил принтер не му беше хрумнало да му извади кабела. И си записваше на лист хартия командите, с които да прави елементарни операции на линукски сървър. Иначе аз се занимавам с IT от 1995-та година. Е? Ся ше си ги мерим ли? Плюс, че нещата са малко като с докторите - всеки един от тях се води "специалист", ама истински добрите са 10% от цялото. Имал съм шанса да работя с наистина добри IT специалисти през годините (не включвам себе си в това число), и мога спокойно да кажа, че ти не си един от тях. Или поне темите, които разискваме не са ти сила. Въобще тоя човек ми напомня на един конкретен чичка, дето има компютърна фирма тип гараж (дето е ужасяваща мърсотия вътре) и е основно търговец и изключително слаб IT специалист. Но да го чуеш как говори... все едно той е конструирал първия процесор, паметта той е измислил как да работи на 1066 MHz и от Intel с него се консултират за архитектурата на процесорите си... Мисля, че открихме IT варианта на кемтрейлс феновете... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted July 15, 2017 Share Posted July 15, 2017 ...и обяснявал, че база над 3GB нямало смисъл да има Прав е бил човекът...сигурно дискът му е бил форматиран на FAT32. ...че даже и предвидлив е бил, щото си е оставил и аванс. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted July 15, 2017 Author Share Posted July 15, 2017 Я, старата "наша" тема :Р .... Кой друг, освен и аз да се разпиша пак, след толкова години. Вече се стремя да не залитам прекомерно в никоя крайност. За торентите - и аз казвам, че няма значение откъде човек сваля дадена информация, но само АКО може да я провери. Това в цифровата информация се прави с хеш суми обикновено (сертификати и т.н.). Ако сваля нещо от торент (защото примерно сайта на вендора е мега бавен или натоварен, а може да има и други причини, примерно вендори като М$ често не дават достъп до ISO-та на простосмъртни, но пък дават SHA1 суми), и е софтуер, задължително проверявам хеш сумата или сертификата. Така съм сигурен, че не е пипано. А това откъде в интернет е придобит даден файл, няма как да се разбере, защото той вече е отделно entity във файловата система. Разбира се изключение правят разни системи на вендора, които могат да тракват сваляния от клиентите и т.н., но това е друга тема. Колкото до ентърпрайс vs. домашен потребител, разбира се, че добри общи практики са добри навсякъде. Съвсем отделен въпрос е на практика кое е по-подходящо за домашен и за недомашен потребител. Най-малкото един домашен потребител ползва най-често друг набор от програми и тип програми спрямо един офис примерно. Най-често не е целесъобразно за един нормален домашен потребител и мрежата му, да се прилагат същите политики като в един ентърпрайс. В този дух, и другаде съм писал, за доста програми, нямащи общо с мрежи и интернет (или блокирани за достъп от/натам) не ги ъпдейтвам често, освен ако се появи нужда по някаква причина, примерно започнат да ми пращат файлове, правени с нови несъвместими версии, примерно фотошоп, без значение дали на мен ми трябват новите фийчъри на новия фотошоп! Отделно от това, рядко ъпдейтвам и големите програми (като фотошоп, нещо Корел или Vegas Pro), защото деинстал/инстал на такива са свързани със значителни промени по системата, със значителни рискове. Програми като браузъри и мейл клиенти ъпдейтвам относително редовно, FF специално на около 3 месеца максимум. Към подверсиите редовно. Но и тук - поради един чест и известен проблем при ъпдейт на Мозилските програми, предпочитам да ги ъпдейтвам когато дойде време за рестарт по принцип, на 4-5 месеца. Напоследък по-рядко се получава този проблем и си ги ъпдейтвам през 2-3 версии макс. Относно еулите и нарушаването им... Тук имам особено мнение, с което съм сигурен, че повечето може и да не се съгласят. Особено по-ентърпрайс насочените потербители :Р . Моето верую е, че един закон, забраняващ нещо, не е никакъв закон ако не е предвиден адекватен начин за контрол и наказание. Само за малък пример ще спомена закона за задължителното гласуване и смешното "наказание", предвидено ако не гласуваш. Това са неща, писани от ХОРА все пак. Доста често тези хора са поне 3 пъти по-тъпи и неграмотни и от мен. Или са лобисти на частни интереси. Както и да е, по въпроса с EULA - забраняват примерно да се дизасемблира или променя нещо по програма. Ок, когато е в ентърпрайс съм съгласен. Но никой по никакъв начин не може да ми забрани у нас за моя сметка и употреба да правя каквото си искам с ехе-то, което съм свалил и си го ползвам само аз. Особено ако то няма връзка с интернет, ще си правя каквото искам с него, и ще го ползвам променено (предполагаме, че не е свързано с кракване на триал примерно) колкото искам, без някой изобщо да подозира или знае, или да дойде да ме глоби. Повтарям, само за моя лична употреба у нас, от мен, и това е. Формално, това би нарушило ЕУЛА-та, но нито вредя на някого, нито следва нещо от това. Подобно е положението с кракването на програми, тук съм малко по-мек все пак - свалям, краквам програма и я ползвам без комерсиална цел. Ако нямаше как да я кракна, никога не бих я купил, а бих ползвал алтернативна, най-често безплатна. Е, в този конкретен случай кой губи какво? В първия случай авторът на програмата печели някакъв привърженик, запознат как се работи с програмата и евентуално намиращ си работа, свързана с нея (където са я заплатили с цел комерсиално ползване) и евентуален неин поддръжник/последовател, привличащ нови нейни потребители па макар вероятно и те пирати. Във втория случай ме губи като ползвател на програмата и всички, произтичащи от това последствия, както стана ясно предимно позитивни в дългосрочен план. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted July 15, 2017 Share Posted July 15, 2017 Относно моменталното набутване във всяка последна версия на дадена програма - категорично против. Нали си наясно, че част от софтуера се пуска без да е дотестван както трябва и едва когато потребителите започнат да реват, започват да му правят допълнителните кръпки. Примери бол...затова се чака една програма или OS да се оглади както трябва, да се докаже със стабилността си и чак тогава да се ползва спокойно. Има и случаи с по-тежки последствия - не знам дали си спомняш когато всички плачехме преди години от скапания и недогледан фърмуеър на Сийгейт? Когато и аз изгорях с всичката информация, която не бях все още архивирал на един от засегнатите дискове (чисто нов), който при един рестарт просто спря, защото фирмата не си беше догледала фърмуера. После пуснаха на сайта уж поправен фърмуеър, който отново се оказа проблемен и чак на третия път го заместиха с работещ, но повечето от такива като мен просто си останаха набутани. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted July 15, 2017 Author Share Posted July 15, 2017 (edited) Midex, по принцип е така, но само донякъде, защото има пробойни в твоята теза, сега ще се разпиша (е, няма да е пак ферман, ще се опитам). Моментно набутване - затова някъде споменах, че тествам преди да набутам основната си система с ъпдейт. Относно реването на потребителите и последвалите кръпки. Че нали всяка кръпка и всеки ъпдейт (мажорен или минорен) не е ползван от масовия потребител преди да се пусне?! Независимо дали е резултат от реване на потребители. Повечето фиксове и ъпдейти са такива (резултат от отзиви и тестове, открити проблеми), макар че в повечето се вкарват и някакви нови фийчъри (основно в мажорните). И най-често от новите фийчъри можеш да пострадаш само ако започнеш да ги ползваш. В този смисъл, аз най-често избягвам на повечето програми да ползвам по-advanced фийчъри, защото са по-рядко ползвани по принцип, и оттам често изскачат най-тъпите и криви бъгове, от които можеш да побелееш. В този смисъл човек не би трябвало да ъпдейтва никога нищо, защото всеки ъпдейт преди да се пусне, е бил само в "лабораториите" на вендора. И потенциално всеки ъпдейт (може да) вкарва нови бъгове, които са причината да изкажеш това мнение . С едно съм съгласен - всеки ъпдейт, предимно на важни програми, трябва човек да потества сам, или да изчака отзиви на потребители за нещо ново критично. И тук осъзнавам, че май си имал точно това предвид - просто човек да се 'движи' с 1-2-3 ъпдейта назад спрямо масовката . В много случаи нямаш този лукс, просто като решиш, ъпдейтваш до последна версия, а напоследък доста програми вече пускат ъпдейти много често, и това се превръща в проблем. Моето общо впечатление по този казус - мнооого рядко ми се е случвало да съжалявам, че съм ъпдейтнал програма (или OS)! Вкл. на телефона. Последния случай беше преди няколко месеца ъпдейтнах Viber на телефона, бяха правили по-големи промени, имаше доста гадни бъгове, вкараха реклами. Тогава успях да намеря и сложих старата добра версия. 2 месеца по-късно ъпдейтнах вече, а след това и на новия телефон сложих всичко последно (на нов телефон или ПЦ не бих слагал друго освен последни версии на всичко), и всичко си е Ок (с изключение на вайбър само, където рекламите останаха, но и не го ползвам почти вече за разговори, само за чат ако някой пише). Edited July 15, 2017 by tedy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
instinct Posted July 15, 2017 Share Posted July 15, 2017 (edited) Относно торентите, аз забелязвам, че масово хората, че и голяма част от IT-тата без опит в програмирането, се водят по мнението в масмедиите. Щом има някъде там казано или написано, че торентите са лоши, край - всеки става експерт по темата. А например репаковете с оставени оригиналните по хеш суми файлове exe и dll, и нищо добавено, а само махнати излишни неща от функционалността - излишни файлове, без едит на бинаритата - които по принцип са даже security risk (Skype Api и подобни) - това им е тъмна индия. Даже няма смисъл да им се обяснява кое, как и защо. Edited July 15, 2017 by instinct Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted July 15, 2017 Share Posted July 15, 2017 Иначе аз се занимавам с IT от 1995-та година. Е? Ся ше си ги мерим ли? Мисля, че открихме IT варианта на кемтрейлс феновете... Я па съм в играта непрофесионално от 1992... С годините само покрай контакти вече съм стигнал полупрофесионално ниво - дори само от изпити бири с IT хора. Подчертавам - ХОРА. Предвид, че знам Гарови още от времето, когато им шарехме по 7$ за пиратски копия на китайски матрици и бяха в къщата със скърцащата дървена стълба, много е вероятно тоя IT "специалист" да съм го видял по някое време... Тоя вариант, Петре, не е към кемтрейлърите, той по-скоро клони към веганите. Оставям на теб да се сетиш защо... Теди, брат, много ми е горещо - не мога сега да прочета твоя ферман - може би малко по-късно... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
instinct Posted July 15, 2017 Share Posted July 15, 2017 (edited) Вегани, мегани, трейлъри - много филми гледаш . Много ясно, че знаеш Гарови, щото си в същия квартал (затова именно и ги споменах). То по онова време от целия град ги знаеха де, бяха най-напред с материала. Иначе от общи приказки аз много полза не виждам, но както е тръгнало, само така ще си коментираме май. Здраве да е, весело да става. Edited July 15, 2017 by instinct Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ARPAnet Posted July 15, 2017 Share Posted July 15, 2017 (edited) В случая е напълно очевидно, че с практиките на "големия ентерпрайс" (никаква свобода на мислене и на придобиване на личен опит в посока различна от указаната от висшестоящите) няма начин да знаеш каква всъщност е реалността. Просто познаваш само едната страна на медала, корпоративната. Затова не си струва да коментираш друг вид ползване и тунинг на ОС - просто не влиза в компетенциите ти. Пък и икономически е ясно - никога масовия и най-популярен тип продукция и начин на ползване не е най-качествен или най-ефективен. Има едно нещо, наречено тясна пазарна ниша, в която се работи по много по-високи стандарти и се правят custom решения за извличане на максимум потенциал и удобство при ползване. За това ти говоря. Приказваш си глупости на изуст И как реши, че в корп. средите нямаш свобода на мислене или придобиване на личен опит ? ))) Коя реалност? Реалността на някой пипнал 10 компютъра и решил, че в ограниченият му опит неговите решения са най-добрите? Примера с NotPetya е прекрасен - абюзна се дупка вече затворена от Майкрософт, която изкомбинираха с абюз на някои лоши навици при сис админите. Това, че теб не са те засегнали не означава, че компании не бяха върнати в каменната ера. Както и много домашни юзъри. И никой не може да се сърди, защото дупката беше затворена вече. Антивирусите пазеха също. Custom Решения и максимум потенциал ? Боже не ме карай да се смея Всичко което развиваш тук има смисъл за low end машинки. На старият ми десктоп дори с i5 750, 16Г рам и ссд-та, дали му пука за олекотената версия на скайпчо или ползването на Браузъра Х който ползва по-малко рам от Хром? Разбираш ли какви дивотии пишеш ? И тук коментирам старата ми машина на не знам колко години вече.. Говорим за Уиндоус и то в десктоп варианта му, където най-голямото оптимизиране което можеш да постигнеш е да спреш няколко сървиса които мислиш, че са безполезни, да си преместиш суопа настрани иии толкова... И решаваш, че си невероятният оптимизатор https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/39/07/78/390778e2526be7ee9c6b373f8f4e91fd--remi-malek-mr-robot.jpg И това го пиша от страната на Юникс админ, където наистина ако човек задълбае може да постигне сериозни резултати в разчистването на излишното и пестенето на ресурси. Дори без да е особено ИТ грамотен, достатъчно е да потърси и почете препоръки . Първо, като твърдиш, че разбираш споразуменията, това някак си включва и задължителна способност да четеш внимателно какво е написано. Аз съм указал горе, че даденият от мен линк е "като за начало". От това се подразбира, че има и още . И съм казал да се търси в интернет за още-то. Та ето пример как някои хора подминават очевидното и после твърдят "аз не видях, аз не забелязах". Затова трябва юрист да им обясни. Дал си линк който по никакъв начин не защитава теорията ти, единствено показва, че сам не можеш да намериш това за което говориш Това което описват там са стандартни практики за всеки провайдър на онлайн сървиси като сторидж, мейл и т.н.. Поне булшитвай като хората включително и да бъдеш подложен на съдебно преследване понеже си свалил с windows 10 някой филм без да го платиш, а това е зарегистрирано и може да използват тази информация като доказателство в съда, понеже микрософт я е събрал от харддиска ти законно и лично си се съгласил да я предоставя на различни трети лица. Виж горе - сигурен съм, че ако си с уиндоус 10 само да пожелаят или при нужда, могат да те одрусат с бая глоби дори и при сегашното законодателство, щото на компютъра ти има със сигурност нелицензирани я музика, я филми, я игри, и ти доброволно си им предоставил доказателствата че ги ползваш за пред съдията. Честито, голяма печалба е най-новата ОС - те затова и безплатно я даваха цяла година, ше знаеш. И това е най-малкото, още има много да се коментира. Ама за хора като тома неверни, май е необходимо сам господ да слезе от небето и да им покаже за какво става дума, преди да им се отворят очите. Първо, разрешават да спреш събирането на инфо. Второ точно частта с филмите (файли сторнати на локалният ни диск, а не OneDrive) не се споменава там Трето, да така работи света. За незаконни неща те глобяват. Един вид ти си против факта, че ти нарушават изконното право да сваляш игрички и филмчета ? Тъпа идеология, поне като правиш нещо което не трябва го разбирай и не се оплаквай Това ли прави уин 10 непрактичен за custom решения, високи стандарти и извличане на максимума ? Такива глупости .. До тук обясняваш как не става за домашният юзър който сваля филмчета и игри, но по никакъв начин не го декласираш като по-добрият OS за работа Пък и Про като теб би трябвало лесничко да забрани свързването с майкрософт, че да не му събират излишно инфото М/у другото, кое е по-оптимално, скайп ползващ 0МБ през по-голямата част от времето или скайп ползващ >0 ? @tedy - Домашният юзър може да си прави каквото иска, шанса по наще ширини някой да му каже нещо е минимален ( в Чехия вече имаме осъден). Но в случая даже не става въпрос за кракнат софтуер и пестенето на пари. А безплатен такъв, който всеки може да си свали и ползва без проблеми от Майкрософт. И няма никаква логика да се препоръчва да се ползва версия от Торент която отваря възможността юзъра да има проблеми след това. Дори за твоят пример - голямата част от скъпият софтуер има Trial версии, игрите си имат Демота. Ако човек иска да се запознае със софтуер преди да го купи, доста често има такава възможност. (сега някой да не ми даде примерче със софтуерчето Х което нямало Trial ) И всъщност домашният юзър ползва това което и офисният. Просто офисните юзъри не са само и единствено секретарките Особено с BYOD политиките, в офиса влиза всичко. Разликата идва в игрите Аргументите про и против пиратството не са се променили за последните 15-16 години. Но instinct се опитва да пробута идеята, че правенето на глупости всъщност е advanced skill Относно моменталното набутване във всяка последна версия на дадена програма - категорично против. Нали си наясно, че част от софтуера се пуска без да е дотестван както трябва и едва когато потребителите започнат да реват, започват да му правят допълнителните кръпки. Примери бол...затова се чака една програма или OS да се оглади както трябва, да се докаже със стабилността си и чак тогава да се ползва спокойно. Има и случаи с по-тежки последствия - не знам дали си спомняш когато всички плачехме преди години от скапания и недогледан фърмуеър на Сийгейт? Когато и аз изгорях с всичката информация, която не бях все още архивирал на един от засегнатите дискове (чисто нов), който при един рестарт просто спря, защото фирмата не си беше догледала фърмуера. После пуснаха на сайта уж поправен фърмуеър, който отново се оказа проблемен и чак на третия път го заместиха с работещ, но повечето от такива като мен просто си останаха набутани. За Сийгейт, ако е същият случай за който се сещам и аз ... От 4 чисто нови диска взети наведнъж, 2 или 3 не запалиха въобще, 4тият умря след няколко дена ... Стават и такива неща, и все още стават В момента имам сървис базиран на massive scale out идеология, към момента са към 62 сървъра, всеки с 12 8Т диска +2 ССД-та ... и тамън си поръчах следващите 18 сървъра, отново всеки с такъв брой дискове . Риска да попадна на лоша партида компоненти е бая бая голям За ъпдейтите - да, ъпдейта на Фотошопа е въпрос на личен избор. не ти застрашава секюритито. Ъпдейта на ОС-а - силно препоръчително. Ъпдейта на браузъра - също. То заради това и доста от тези ъпдейти по дефолт стават автоматично, без да питат. Докато при софтуера от типа Autocad, ъпдейта е въпрос на личен избор. Относно торентите, аз забелязвам, че масово хората, че и голяма част от IT-тата без опит в програмирането, се водят по мнението в масмедиите. Щом има някъде там казано или написано, че торентите са лоши, край - всеки става експерт по темата. А например репаковете с оставени оригиналните по хеш суми файлове exe и dll, и нищо добавено, а само махнати излишни неща от функционалността - излишни файлове, без едит на бинаритата - които по принцип са даже security risk (Skype Api и подобни) - това им е тъмна индия. Даже няма смисъл да им се обяснява кое, как и защо. Хубаво прочете за хеш суми, но покажи ми къде Майкрософт са постнали хешовете на всяко едно файлче, Хеша ако е постнат е на инсталатора/исото. Или ти търсиш оригинален инсталатор на старата версия и сравняваш хеша на всеки отделен файл след като си инсталирал оригиналното копие и това от торента ? Bullshit Пък за торентите, хубаво си чул, че торентите се ползват и като официален метод за разпространение на софтуер. Но нека не пробваме да се заблуждаваме относно основната цел на повечето торент сайтове Гарови винаги ще ги помня с булшита, че нямам нужда от добър пинг към Батъл.нет, защото ако съм имал кий от Д2, то той ще да е откраднат от зала ... Edited July 15, 2017 by ARPAnet Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
instinct Posted July 15, 2017 Share Posted July 15, 2017 (edited) Стига фермани, да не мислиш, че ще чете някой . Като ти казвам custom оптимизирани решения, най-вече имам предвид да се ползва компютъра без прекъсвания и разсейвания, причинени от разни недомислици - всекидневни обновявания, изкачане на питания, съобщения и реклами, поддръжка. Подобни гениални решения са оставени по подразбиране пуснати, и изобщо не ми е ясно как някой се съгласява доброволно на голямата вероятност като си включи компютъра сутринта, оня да започне 2 часа ъпдейт на нещо (я ос, я приложение) и след това нещо да не работи както до момента добре е работело. Сигурност се постига по много начини, не само чрез слагане на най-новото (в което всъщност изключително често изкачат нови бъгове и задни вратички). Не говорим за разни сървъри и подобни, ако това те влече. Те са някъде около 0,0001% от всички системи, и добрите практики и принципи, които се прилагат при работа с тях, както и рисковете, които съществуват, изобщо не са същите като за работните станции. Ако си въобразяваш, че за всеки компютър трябва да има денонощно назначен на заплата админ да го дундурка, то определено мястото ти е при големите организации. А там така или иначе няма да ти дадат да прилагаш нищо кой знае колко извън установените правила - това сам го знаеш от опит. Така че просто няма смисъл да навлизаш в обсъждане на един друг начин на настройване на компютъра, който дори не си виждал на практика как се представя в период на няколко години поне. П.П. Аз даже не виждам каква теза се опитваш да защитаваш? Да не би да е теория от рода на "няма и е невъзможно да има в момента ОС, която да работи добре и безпроблемно, ако не е задължително последна версия и всички продукти да са автоматично най-ъпдейтнати и оригинални"... Щото е много лесно да ти покажа доста такива - за твоя изненада, явно. ... А тоя въпрос "бисер" сега го мернах: ...покажи ми къде Майкрософт са постнали хешовете на всяко едно файлче, Хеша ако е постнат е на инсталатора/исото. Или ти търсиш оригинален инсталатор на старата версия и сравняваш хеша на всеки отделен файл след като си инсталирал оригиналното копие и това от торента ? Много ясно, че търсиш оригинален инсталатор същата версия и гледаш хеш сумите на файловете вътре в него ! Що за питане. Ти как изобщо работиш, на доверие ли? То става ясно колко разбираш и от лицензионните споразумения тогава... Доживяхме наш сънародник българин да дойде да ни заобяснява колко било хубаво и колко трябвало задължително да си платим всичките игри, музика, филми и подобни неща, дето всекидневно се ползват при нас. Това е абсолютна глупост да го говориш за в страната ни на нивото, при което са нещата в момента. Пълни глупости. Надявам се, че ще се осъзнаеш докато е време. Edited July 15, 2017 by instinct Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted July 15, 2017 Share Posted July 15, 2017 Брей, колко съм бил далновиден когато съм отварял темата...каква полезна работа всъщност върши...и хората се скъсват да пишат в нея. П.П. Нищо, че първият пост е на Теди, моят сам си го изтрих. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts