Jump to content
BulForum.com

проблем с линдолс

angel88

Recommended Posts

Проблема е следния бях с монитор 17' минах на 22 LOC F22C+ направих резолюцията 1920-1080 FULL HD е монитора но сега иконите станаха много малки мкар че се виждат ясно но при чете ме заболят очите да се взирам.Херцовете сега на тази резолюция са 60хз и не могат да станат повече.Дали проблема може да е от компа от видео картата понеже тои е стар видео картата е GF4 64MB DDR 128BIT TV OUT Моля ви помогнете ми как да си оправя опциите пуснах монитора първо на 1024-760 на старата резолюция но ми казаьа че трябва да бъде 22' на тази за най добро качество.Предварително благодаря на всички

Съвсем нормално е това. 22" са малко за FULL HD резолюция. Всичко ще ти е дребно. Интернет, икони, текстове. Няма проблем нито с монитора, нито с компютъра, нито с видеокартата, нито с Линдолса.

Херцовете на плоските монитори нямат почти никакво значение за нормална работа, а и не могат да станат повече от 60.

Ще се наложи или да свикваш, или да намалиш резолюцията, което ще направи картината по-лоша и ще обезсмисли FULL HD-то.

С две думи - леко си се минал.

И разбира се първото нещо, което хрумва на повечето хора при какъвто и да е проблем, е проблем с Линдолса. Макар че такава OS не знам да съществува, има една близка по заглавие, но предвид че не е тя, се предполага Windows (поне Виндовс да беше написал).

Трябвало е предварително да направиш проучване за LCD-тата, резолюции, и как се връзва резолюцията с физическия диагонал. Че тази fullHD резолюция е твърде голяма за такъв малък монитор. Това означава дребни пиксели и всичко е по-малко. Има хора, на които това не им пречи, имат орлово зрение, те даже на 17" лаптопи я ползват.

Изходът е нов монитор ако не можеш да свикнеш така, или по-ниска резолюция, но и това не е хич добре защото ти си платил за тази резолюция, при по-ниски се разваля качеството на образа, и трябва да избереш някаква която пак е същата пропорция 16:9, каква ли ще е тя (1680х945 ?! ).

Бих я сменил резолюцията, на 60 херца не се трае. Иначе иконите, текста на иконите и други такива работи можеш да си ги уголемиш от 2ро копче> properties> appereance> advanced> item:icon; item:еди кво си и си пише отстрани size: праиш го на по-висок гледай да се дели на 48 да е по пропорционално.

Не се заяждам, ама ти прочете ли поста на w00x? Онова за херците. Кое не се трае на 60 Hz ?

А ако говориш за промяна на DPI, малко се губи смисъла от големия монитор ако ще вижда същите неща, само малко по-изгладени, или пък ако говориш само за иконите, същата работа, да не говорим че това евентуално би имало ефект само на системните икони, ако за някои няма по-голям аналог, ще станат грозни и ръбати, а останалите по приложенията няма да имат ефект още повече на повечето са отново фиксирани като битмап.

Просто под 23-24" за подобна резолюция е за хора с добро зрение, които нямат против дребния пиксел. Също толкова зле колкото и наложената вече отвратителна пропорция 16:9, развалени и евтинджосни кризисни матрици и т.н. Като че ли вече правят монитори само за филми и игри, като че ли компютрите вече се ползваат 100% само за тва ебаси.

@tedy, ти не си чувал за най-популярната ОС "Линдолс"?? Падна ми поне 3 етажа в очите! (както и EvilDemon - той обаче не с 3 етажа, а с 60 херца надолу).

Проблемът, разбира се е единствено в резолюцията и големината на екрана, който дори не е 22", а 21.5" и само мога да си представя какво се случва с иконите и текста на Full HD.

П.П. Освен това фирмата е AOC, а не LOC и моделът е онзи с "дръжката"-поставка.

F22Splus.jpg

Едит: Ха..хааааа....наистина го е прочел като LOC - на мен по ми прилича на ЛОС. :lol:

moose_big.jpg

Ми те от АОК са виновни, първата им буква тотално е българската буква Л, няма кво да се сърдим на човека. Само дето W някак не ми се връзва с "Л" ама както и да е.

Така ли, откога има "Линдолс"?! Мислех, че има Lindows, ама за Lindols ми излизат единствено български страници с такива като в тази тема (после българите били най-умните, грамотните и най-най).

@tedy, знам те, че повече пишеш и не обичаш да четеш много - следователно не си се образовал достатъчно. Аз съм работил на Линдолс-и 98, 95, 3.11..., а името му идва от ривърса при употребата на "л" в думата "скакауец". :lol:

@Ангеле88, нямаш друг шанс с този монитор и това трябваше да го забележиш още при пробата в магазина - пускаш пълната резолюция и 5 минути браузваш по сайтове и отваряш прозорци и текстови файлове. Просто 21.5 инча е твърде малко за тази резолюция (на мен даже 22" ми идва леко малък за 1680Х1050, какво остава пък за повече)...така че темата е по-подходяща за хардуерния раздел.

Анджък де, явно наистина не съм се образовал за близо 20 години, явно това че съм работил на Windows 95/98 .... е било мираж.

Ама като видя "линдолс" и се изприщвам, честно. В други форуми подобни жаргони се "наказват" с присмешка и ирония, така че извинете ако съм обидил някого с неосведомеността си. Очаквам след няколко години MS да почне да изкарва Lindols 10, Lindols EXP и т.н. И там ще работят предимно българи.

За монитора, Ангеле, ако можеш върни монитора в магазина понеже не ти харесва или нещо такова, имаш право в рамките на 3 дни мисля. Вече зависи продавача дали ще позволи, и ако ти се занимава с комисии, можеш да си загубиш няколко дена. На твое място бих го продал с някаква загуба, да ми е за обица че не съм проучил, и да си купя нов, предполагам не си дал повече от 200-300 лв.

Едно време така направих с един процесор, бях купил 5200+ ама чак като го сложих видях, че рама не работи на 400 а на 370, и след 2 дни го продадох и си взех 5600+, да ми е мирна главата с рама и успокоението че си работи в нормата. Ама не бях разучил за тия подробности на АМ2.

Хммм, много сте изписали, само не разбрах, какъв е проблема да си увеличи иконите?!

Ctrl + нагоре с ролчето на мишката.

На XP не става.

А и не върви да увеличаваш всяка една страница, която посетиш в интернет. Досадно е някакси.

И каква ще му е ползата от тази резолюция, ако няма да вижда повече "неща" на екрана спрямо стария си монитор, а ще увеличава шрифтове и т.н.?

А и вие говорите за браузъра, а за останалите програми трябва от контрол панел да увеличава DPI, системни големини и т.н., което в повечето програми резултира в размествания, скриване на лейбъли и като цяло грозотия. И пак все едно ще е с нещо като 1200х900.

Контрол и + е временно решение в лисицата (ползвам го често в някои "по-ситни" форуми). Работата е, че трябва да се прави подобно 'уголемяване' навсякъде и с всички приложения, където има ситен шрифт и общо взето е доста досадно. Да не говорим, че по този начин наистина изчезва предимството на по-високата резолюция. Това ми прилича малко на ремонта на една комшийка преди време. Беше в гарсониера 42 квадрата, направи й няколко основни ремонта, свързани с преместване на стени, затваряне на тераса, преместване на баня и т.н. Накрая се получи един не много удобен апартамент, който отново си беше 42 квадрата. Нещо като е физически малко, каквото и да го правиш, накрая то си остава пак толкова малко (за съжаление). ;)

Да не говорим, че за мен 21.5" на 1920 е много по-зле като покупка, отколкото 21.5" на 1680, тъй като това е фиксираната най-добра резолюция за монитора и всяка друга, различна от максималната дава забележимо по-лошо качество. Така че с този AOC или трябва да окьоравее преждевременно или да го скопи до по-ниска резолюция с "бонус" влошено качество на картината. :blink: (или ако не иска влошаването на картината, да си играе навсякъде да настройва софтуерно емулацията на по-ниската резолюция с уголемяване на шрифтове, иконки други щуротии)

Ами, в крайна сметка, то се мисли...

Преди да се вземе, пуска се на максималната резолюция и се гледа как са нещата. Като са дребни - насочваш се към друг модел.

Все пак, може да се ползва, ама само ще се нерви, предполагам...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...