coyote Posted June 12, 2004 Share Posted June 12, 2004 Ako niakoi moje da mi kaje kak da smenia ikonata na diska kogato go zapisvam za da se poluchi kartinka kakvato iskam.Veroiatno ikonata koiato iskam da sloja triabva da e zapisana na diska,no neznam ot kade da mu kaja da si ia potyrsi. Probvah sys smiana na imena i kakvo li oshte ne,prerovih cialoto NERO6. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DeZoeker Posted June 12, 2004 Share Posted June 12, 2004 Правиш си иконката, правиш и един файл autorun.inf, в него пишеш: [autorun] icon=blah-blah.ico и ги слагаш двата файла в главната директория (т.е. непосредствено в) на CD-то. Иконката естествено може да се казва и иначе, а не blah-blah Link to comment Share on other sites More sharing options...
Amigo Posted June 12, 2004 Share Posted June 12, 2004 Правиш си иконката, правиш и един файл autorun.inf, в него пишеш: [autorun]<!--QuoteEBegin-->icon=blah-blah.ico<!--QuoteEBegin--> и ги слагаш двата файла в главната директория (т.е. непосредствено в) на CD-то. Иконката естествено може да се казва и иначе, а не blah-blah a da si startiram 2 install? Link to comment Share on other sites More sharing options...
DeZoeker Posted June 12, 2004 Share Posted June 12, 2004 Автоматично стартиране на CD-ROM (и не само) — AutoRun със съкращения По-надолу в статията се разглежда AutoRun за CD-ROM, тъй като технологията е използвана за първи път там, но други устройства също го поддържат. AutoRun-ът изисква задължително поне два файла: • един Autorun.inf и • самата програма, която ще се изпълнява автоматично. Когато потребителят сложи CD-ROM в устройството на машина, която "разбира от" AutoRun, системата първо се уверява, че файловата система на диска може да бъде четена от PC, и след това търси файл с име Autorun.inf в главната директория на CD-ROM-а. В този файл се указва програмата, която трябва да се стартира, плюс още няколко неща. В общия случай стартовата програма може да предоставя възможност за инсталиране, деинсталиране, настройка или стартиране на същинската програма, която е на диска. Autorun.inf е текстов файл, разположен в главната директория на CD-ROM-а, чиято основна цел е да съобщи на системата пътя до програмата, която ще се стартира при поставяне на диска в устройството. Забележка: Microsoft® Windows® XP не поддържа Autorun.inf за устройства, които връщат DRIVE_REMOVABLE като резултат от извикването на функцията GetDriveType. Освен пътя до стартовата програма, файлът Autorun.inf може да съдържа допълнителна, незадължителна информация, напр.: ···Името на файла с иконата, която Windows Explorer ще използва вместо стандартната CD-ROM икона. ···Допълнителни команди за контекстното меню (кликване с десен бутон) на CD-ROM-а. Командата, която се изпълнява по подразбиране при двойно кликване върху иконата на устройството също може да бъде сменена. Структурата на файла Autorun.inf следва стурктурата на .ini файловете — раздели, чиито имена са обградени от квадратни скоби, а в самите раздели — последователност от команди, които да бъдат изпълнени от шела (Shell) щом дискът бъде поставен в устройството. Всеки Autorun.inf трябва задължително да съдържа раздел [autorun]. Командите, които могат да се използват понастоящем са: action, icon, label, open, shellexecute, shell, shell\verb. Най-важните от тях са: icon Указва къде се намира иконата (може да бъда самостоятелен файл (.ico или .bmp) или пък ресурс от .dll или .exe файл), която да замени стандартната икона на CD-ROM-а. Когато се посочва ресурс, трябва да се има предвид, че индексирането започва от 0. В следващия пример се използва втората икона в MyProg.exe: icon=MyProg.exe,1 label Задава етикета за CD-ROM устройството. Етикетът може да съдържа интервали. Пример: label=My Drive Label open Посочва пътеката до изпълнимия файл на програмата, която ще се стартира автоматично. Когато файлът се намира в главната директория на CD-ROM-а може да се напише и само името му. Възможно е включването на параметри за команден ред след пътеката до файла. Пример: open=MyProg.exe -auto -c shell Определя командата по подразбиране (тази, която е в получер в контекстното меню и която се изпълнява при двоен клик) за CD-ROM устройството. Командата трябва първо да е дефинирана чрез shell\verb (вж. по-долу). Ако shell не присъства в Autorun.inf, командата по подразбиране се казва AutoPlay и изпълнението "е равно" на изпълнението на команда open. shell\verb Добавя произволна команда към контекстното меню на CD-ROM-а. Синтаксисът е следният: shell\verb\command=Filename.exe shell\verb=MenuText В първия ред verb се свързва с определен изпълним файл (Filename.exe). verb не може да съдържа интервали. Във втория ред, който е незадължителен, може да се посочи по-user-friendly текст за командата (интервалите тук са позволени), както и да се определи shortcut-а за командата (пред съответната буква се поставя &). Ако shell\verb=MenuText липсва, текстът на командата в контекстното меню съвпада с verb от shell\verb\command=Filename.exe. Пример: shell\readit\command=notepad abc\readme.txt shell\readit=Read &Me Фрагментът добавя нова команда с verb readit към контекстното меню и я свързва с изпълнението на "notepad abc\readme.txt", т.е. тази команда отваря файла abc\readme.txt с Microsoft Notepad. Текстът, който се появява в контекстното меню е Read Me, а буквата за shortcut-а е M. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SSS Posted February 20, 2005 Share Posted February 20, 2005 Zdraveite az pravq edna web stranica i imam nujda ot slednata pomo6t. Tq 6te bade na malak disk i pri postavqne na diska v CD Rom Trabva da se startira sama stranicata. Probvah s Autorun oba4e ne stana za6toto e .htm Ako znaete kak stava Molq te kaji mi 6te po4erpq Mersi predvaritelno Link to comment Share on other sites More sharing options...
biolander Posted February 21, 2005 Share Posted February 21, 2005 Zdraveite az pravq edna web stranica i imam nujda ot slednata pomo6t.Tq 6te bade na malak disk i pri postavqne na diska v CD Rom Trabva da se startira sama stranicata. Probvah s Autorun oba4e ne stana za6toto e .htm Ako znaete kak stava Molq te kaji mi 6te po4erpq Mersi predvaritelno <{POST_SNAPBACK}> Няма нужда да черпиш, просто потърси в гугъла за shellexec. Успех. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GUI Posted March 27, 2005 Share Posted March 27, 2005 Само EXE-та тръгват. Преди време видях точно такъв диск от списание, при който се стартира HTML. Забелязах, че е използвана програмка, написана на VisualBASIC, която се стартира и после стартира файла. Link to comment Share on other sites More sharing options...
semiloma Posted April 9, 2008 Share Posted April 9, 2008 Някой би ли ми казал как се прави Autorun.inf в случай, че файла който искам да стартирам не е с разширение ".exe". В моя случай искам с поставянето на диска в CD-ROM устройството да тръгва една презентация приготвена с powerpoint, по точно файла "presentation.pps" - как ? Следното не ми свърши работа, прецаках един диск вече ... [autorun] open=presentation1.pps Мерси предварително. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lil_stenly Posted April 9, 2008 Share Posted April 9, 2008 В твоят случай трябва да имаш програма за отваряне на презентацията качена на диск заедно с даденият документ . Естествено ако искаш да тръгва на всеки компютър ще трябва да качиш и програмата на диск , защото не на всякъде ще има приложение за отваряне на файла при пускане на диска . Като качиш някоя "фрееуър" програма на диска (трябва да поддържа команден ред) , авторъна ще изглежда така ... [autorun] open=prog.exe -командата за отваряне на файла presentation1.pps и не съм абсолютно сигурен за това или изчакай някой да даде друго предложение . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.