ShitHappen Posted June 12, 2004 Share Posted June 12, 2004 zna4i dnes 6te si kypyvam HDD purvo da popitam ( prostete za nevejiq mi vupros .. ) tui kato dunoto mi e Ata133 moje li po nqkaf na4in da my sloja Sata i drygiq mi vupros .. ima li smisal izob6to ot takova ne6to i posledno ... hdd-to kolebaq se mejdy 120gb,160gb seagate,maxtor nqkoq preporuka ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
fon_tomov Posted June 12, 2004 Share Posted June 12, 2004 tui kato dunoto mi e Ata133 moje li po nqkaf na4in da my sloja Sata i drygiq mi vupros .. ima li smisal izob6to ot takova ne6to i posledno ... hdd-to kolebaq se mejdy 120gb,160gb seagate,maxtor nqkoq preporuka ? Prodava se takova neshto: IO PCI Serial ATA 150 RAID(0,1) с кабели okolo 28$ Neznam obache dali niama da e po-hubavo da izchakash i da saberesh oshte "malko" pari i da smenish i dunoto, koeto obache nai-chesto vleche sled sebe si i smiana na CPU, RAM...... Idva malko debelo, no e po-razumno. Ili prosto da si vzemesh IDE disk, koito veche sa moralno ostariali (ili pone ostariavat). Ti si preceni. Za obema na diska bih kazal, che po-golemia disk vinagi e po-dobar. Za marka i model....... zavisi, mnenia mnogo. Kolkoto dushi popitash, tolkova razlichni mnenia ste chuesh, zatova niama da kaza nishto po vaprosa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
XeForce3 Posted June 12, 2004 Share Posted June 12, 2004 Аз си купих преди 2 седмици, ето мога да ти предложа да прочетеш темата в която съм се чудил какво да си взема, голямо значение от сата няма да видип, ама е хубаво да се има, ако дъното ти подържа сата, иначе трябва да си купиш контролер, ама ще ти изелзне много скъпо. Така че ако нямаш САТа си взимаш диск 7200 8МБ (за да имаш 3 години гаранция) АТА100/133 - разликата е минимална (ако въобще е осетиш )Аз съм си доволен от моя макстор, задължиърлно си купи охлаждане, защото новите ХДД доста греят, най-хвалени са ХДД на ХИТАЧИ, ако искаш може да си купиш и да дадеш отзиви. Предлагам ти да отидиш да си го купиш от джаркомпютър, там ценита са най добре цената е 112$ без ДДС с ДДС ще дойде 135$ някаде. Бързината от ХДД до ХДД е толквоа малка че ти няма да е осетиш, затова си взимаш марка която на теб да те радва (горд притежател на MAXTOR - до сега само макстори съм си взимал ) Това е в обши линии, прочети това което ти казах горе, и ще се ориентираш какво да си купиш Link to comment Share on other sites More sharing options...
ShitHappen Posted June 12, 2004 Author Share Posted June 12, 2004 moje bi vse pak 6te si vzema Maxtor ata 133 mersi mnogo i na 2mata Link to comment Share on other sites More sharing options...
XeForce3 Posted June 12, 2004 Share Posted June 12, 2004 moje bi vse pak 6te si vzema Maxtor ata 133 mersi mnogo i na 2mata Макстора са шумни, предопреждавам те. Ако искаш тишина си вземи Hitachi или Seagate - апак и тези греят по малко. Link to comment Share on other sites More sharing options...
genecatcher Posted June 12, 2004 Share Posted June 12, 2004 Izklu4eno e na duno s ATA standart da pusne6 SATA, purvo za6toto conectorite sa absolutno razli4ni i niama da go poddurja. SATA e zamislen, za da premine granicata ot 133Mb/s, a t.e SATA raboti na 150MB/s (300MB/ ili 600) transfer mejdu kesh-kontroler. Kak si misli6 133MB-ov kontroler 6te poddurja teia skorosti SATA HDD niamat jumperi e sledva6toto ne6to i pri tiax niama Slave i Master poniatia. A i vruzkata e t.n. Point-to-Point. Ne se iziskva nov software za instaliraneto im. I o6te ne6to ako uspee6 da podkara6 HDD sus standart ATA 133 na 133MB/s ela mi se obadi. Tova s 133-te MB e utopia. Uspex s pokupkite Link to comment Share on other sites More sharing options...
abatt doom Posted June 12, 2004 Share Posted June 12, 2004 Iz4akai da izleze SATA 300 pone , togawa shte usetish razlikata. Tezi SATA koito sa sega na 150 , po4ti niama nikakwa razlika s normalnia HARD. Obshto wzeto e nowa tehnologia , koiato teparwa shte se usawarshenstwa ... wsi4ko nowo w na4aloto e ala-bala Vzemi si 120GB s 8 cache i da ti e mirna dushata , Western Digital ili Seagate Link to comment Share on other sites More sharing options...
little Posted June 12, 2004 Share Posted June 12, 2004 Izklu4eno e na duno s ATA standart da pusne6 SATA, purvo za6toto conectorite sa absolutno razli4ni i niama da go poddurja. SATA e zamislen, za da premine granicata ot 133Mb/s, a t.e SATA raboti na 150MB/s (300MB/ ili 600) transfer mejdu kesh-kontroler. Kak si misli6 133MB-ov kontroler 6te poddurja teia skorosti SATA HDD niamat jumperi e sledva6toto ne6to i pri tiax niama Slave i Master poniatia. A i vruzkata e t.n. Point-to-Point. Ne se iziskva nov software za instaliraneto im. I o6te ne6to ako uspee6 da podkara6 HDD sus standart ATA 133 na 133MB/s ela mi se obadi. Tova s 133-te MB e utopia. Uspex s pokupkite А за това какво ще кажеш "Контролер PCI Serial ATA 150 RAID" А по въпроса на X-4eto щом си решил да си вземеш SATA няма да збъркаш(само остава да решиш дали ще си вземеш контролер или ще си смениш дъното аз лично съм с дъно SATA и котролер) но по въпроса за модела ти препоръчвам всичко, което не е MAXTOR (просто имай предвид, че 80% от дисковете върнати за сервиз са MAXTOR което естествено не значи, че ако си купиш Maxtor ще ти се развали или ще ти създава проблеми просто процента на дефектиране при тях е по голям ) А що се отнася до това дали има осезаема разлика в скороста м/у SATA и PATA-едва ли ще я усетиш.Но имай предвид, че SATA "предлага" по голяма сигорност като цяло от PATA и плюс това разлика в цената почти няма.(SATA e по близко като технология то скъзи дисковете а всички знаем за какво става вапрос там) Link to comment Share on other sites More sharing options...
genecatcher Posted June 12, 2004 Share Posted June 12, 2004 А за това какво ще кажеш "Контролер PCI Serial ATA 150 RAID" Ti znae6 li propuskvatelnata sposobnost na edin PCI kanal kolko e? Tova mi se struva, 4e niama da raboti taka, kakto ako controlera e integriran na dunoto i arxitekturata na poslednoto e predvidena za takava propuskvatelna sposobnost. Tazi PCI platka e izmislena v slu4ai, 4e ima6 SATA HDD, no ima6 duno na koeto niama takuv kontroler. PCI raboti na 33Mhz, umnoji go po 4 baita (za6toto dannite se predavat po 4 baita na takt) vseki Hz i 6te polu4i6 to4no 132 MB/s popravi me, ako gre6a Link to comment Share on other sites More sharing options...
XeForce3 Posted June 12, 2004 Share Posted June 12, 2004 Ti znae6 li propuskvatelnata sposobnost na edin PCI kanal kolko e? Tova mi se struva, 4e niama da raboti taka, kakto ako controlera e integriran na dunoto i arxitekturata na poslednoto e predvidena za takava propuskvatelna sposobnost. Tazi PCI platka e izmislena v slu4ai, 4e ima6 SATA HDD, no ima6 duno na koeto niama takuv kontroler. PCI raboti na 33Mhz, umnoji go po 4 baita (za6toto dannite se predavat po 4 baita na takt) vseki Hz i 6te polu4i6 to4no 132 MB/s popravi me, ako gre6a 33MHz х 32 bit - защотo PCI се водат 32бит, има и 64бит. Link to comment Share on other sites More sharing options...
little Posted June 12, 2004 Share Posted June 12, 2004 Ti znae6 li propuskvatelnata sposobnost na edin PCI kanal kolko e? Tova mi se struva, 4e niama da raboti taka, kakto ako controlera e integriran na dunoto i arxitekturata na poslednoto e predvidena za takava propuskvatelna sposobnost. Tazi PCI platka e izmislena v slu4ai, 4e ima6 SATA HDD, no ima6 duno na koeto niama takuv kontroler. PCI raboti na 33Mhz, umnoji go po 4 baita (za6toto dannite se predavat po 4 baita na takt) vseki Hz i 6te polu4i6 to4no 132 MB/s popravi me, ako gre6a Нямам нищо против това обаче мислиш ли, че ще осетиш тази разлика от да кажем приблизително 20Mb/s която се получава м/у дъно SATA и контролер SATA(единствено някоя тестова програма ще я "хване") А иначе както вече казах и в предишния пост: ....А що се отнася до това дали има осезаема разлика в скороста м/у SATA и PATA-едва ли ще я усетиш.Но имай предвид, че SATA "предлага" по голяма сигорност като цяло от PATA и плюс това разлика в цената почти няма.(SATA e по близко като технология то скъзи дисковете а всички знаем за какво става вапрос там) ...... Link to comment Share on other sites More sharing options...
genecatcher Posted June 12, 2004 Share Posted June 12, 2004 Нямам нищо против това обаче мислиш ли, че ще осетиш тази разлика от да кажем приблизително 20Mb/s която се получава м/у дъно SATA и контролер SATA(единствено някоя тестова програма ще я "хване")А иначе както вече казах и в предишния пост: ....А що се отнася до това дали има осезаема разлика в скороста м/у SATA и PATA-едва ли ще я усетиш.Но имай предвид, че SATA "предлага" по голяма сигорност като цяло от PATA и плюс това разлика в цената почти няма.(SATA e по близко като технология то скъзи дисковете а всички знаем за какво става вапрос там) ...... Az niamam ni6to protiv SATA, daje mi dopada tazi nova texnologia, no tvurdia, 4e ne e rentabilno da se pravi tova, koeto mi dade za primer s PCI platkata. SATA 6te ima smisul, kogato stava vupros za 300 ili 600MB/s, ina4e naistina niama da ima usezaema razlika. Edit: Za kakvo izob6to govorim, sled kato tazi skorost se otnasia za "cash<>controler" na samia HDD Link to comment Share on other sites More sharing options...
little Posted June 12, 2004 Share Posted June 12, 2004 Az niamam ni6to protiv SATA, daje mi dopada tazi nova texnologia, no tvurdia, 4e ne e rentabilno da se pravi tova, koeto mi dade za primer s PCI platkata. SATA 6te ima smisul, kogato stava vupros za 300 ili 600MB/s, ina4e naistina niama da ima usezaema razlika. За това да ли е рентабилно може да се погледне от няколко страни.Примерно смяна на дъно почти задължително върви със смяна на процесор, вентилатор евентуално памет и т.н, което съгласи се не е много евтино особенно при положение, че ти тряабва само нов HDD PS:Но все пак всеки сам си прави "калкулациятя" Link to comment Share on other sites More sharing options...
genecatcher Posted June 12, 2004 Share Posted June 12, 2004 За това да ли е рентабилно може да се погледне от няколко страни.Примерно смяна на дъно почти задължително върви със смяна на процесор, вентилатор евентуално памет и т.н, което съгласи се не е много евтино особенно при положение, че ти тряабва само нов HDD Da, vij v tova otno6enie moje bi si prav Link to comment Share on other sites More sharing options...
бат Ицо Posted June 12, 2004 Share Posted June 12, 2004 I o6te ne6to ako uspee6 da podkara6 HDD sus standart ATA 133 na 133MB/s ela mi se obadi. Tova s 133-te MB e utopia. Ти си утопия Зависи дали ти е кратна на 100 или 133 фсб-то. При мен е кратно на 100, но райда ми ги кара на 133 без проблем Link to comment Share on other sites More sharing options...
genecatcher Posted June 12, 2004 Share Posted June 12, 2004 Ти си утопия Зависи дали ти е кратна на 100 или 133 фсб-то. При мен е кратно на 100, но райда ми ги кара на 133 без проблем Sega za6to namesva6 RIDE, mnogo iasno, 4e 6te go poddurja. Az imax predvid obiknovenite IDE controleri. Predstavi si, ako skorostta na 6inata e 133MB/s i harda gi konsumira napulno, 6te se zapu6i 6inata i drugite ustroistva niama da mogat da polzvat 4ast ot predvidenite 133MB/s. Link to comment Share on other sites More sharing options...
бат Ицо Posted June 13, 2004 Share Posted June 13, 2004 a РАИД-a къде е вързан Link to comment Share on other sites More sharing options...
Myth Posted June 16, 2004 Share Posted June 16, 2004 Ти си утопия Зависи дали ти е кратна на 100 или 133 фсб-то. При мен е кратно на 100, но райда ми ги кара на 133 без проблем Да не искаш да ми кажеш, че правиш реален трансфер от 133МБ/с? Това виц ли е или? Link to comment Share on other sites More sharing options...
бат Ицо Posted June 16, 2004 Share Posted June 16, 2004 А от кеша? Link to comment Share on other sites More sharing options...
бат Ицо Posted June 16, 2004 Share Posted June 16, 2004 Да не искаш да ми кажеш, че правиш реален трансфер от 133МБ/с? Това виц ли е или? Не. Искам да кажа, че е на UDMA-6 (ATA-133). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Myth Posted June 16, 2004 Share Posted June 16, 2004 Не. Искам да кажа, че е на UDMA-6 (ATA-133). Е така да, ама ти така го бесхе написал, че аз поне разбрах че правиш трансфер 133мб/с Link to comment Share on other sites More sharing options...
бат Ицо Posted June 16, 2004 Share Posted June 16, 2004 Ами точно толкова ми е трансфера (133), когато записвам файлове с големина под тази на кеша Link to comment Share on other sites More sharing options...
Killerincho Posted June 18, 2004 Share Posted June 18, 2004 Edin syvet ot lichen opit kym kupuvacha. Ako smqtash da cykash igri nqma zna4enie dali si vzel ATA133 ili SATA. Ako 6te prehvyrlq6 golqmo koli4estvo danni opredeleno 6te useti6 razlika v skorosta. Link to comment Share on other sites More sharing options...
бат Ицо Posted June 18, 2004 Share Posted June 18, 2004 Особено ако си закачил някакъв SQL Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.