Jump to content
BulForum.com

Изтриване на много директории, без главната през .bat

jjjjjk

Recommended Posts

Идеята е следната-Създавам чистач за непотребните .temp файлове и директории.

Омръзна ми от бавни чистачи-програми. Реализирам го чрез .bat файл.

Обаче едно нещо ми убягва.

del *.* изтрива всички файлове от директорията, но не и поддиректориите.

rmdir изтрива директорията и поддиректориите.

Аз обаче искам да изтрия всички поддиректории на дадена директория, без да трия самата директория.

Например имам директория C:\Documents and Settings\Administrator\Local Settings\Application Data\Opera\Opera\cache с 4 поддиректории вътре.Обаче утре може да има и още една например, така че не искам да описвам всяка една в .bat файла.

Искам всички поддиректории на C:\Documents and Settings\Administrator\Local Settings\Application Data\Opera\Opera\cache да бъдат изтрити, без самата директория да се пипа.

Същото искам да го направя и за други директории-Temp директориите, в които се създават и файлове и директории от различни програми.

На кратко, трябва ми функционалността на del *.* но за директориите.

Моля да помощ как да реализирам това, тъй като такава команда не знам.

Извинявай, но del командата не трие директории, до колкото знам.

bat-а ми дотук съм ми е в следният примерен вид

@echo off
CD C:\Documents and Settings\Administrator\Local Settings\Application Data\Opera\Opera\cache\
DEL/Q *.*
CD C:\Documents and Settings\Administrator\Local Settings\Application Data\Opera\Opera\cache\sesn
DEL/Q *.*
CD C:\Documents and Settings\Administrator\Local Settings\Application Data\Opera\Opera\cache\pubsuffix\sesn
DEL/Q *.*
CD C:\Documents and Settings\Administrator\Local Settings\Application Data\Opera\Opera\cache\revocation\sesn
DEL/Q *.* 

Toва обаче изтрива файловете в тези директории, а аз искам да изтрия всичко що е в

C:\Documents and Settings\Administrator\Local Settings\Application Data\Opera\Opera\cache и да помета поддиректориите и файловете вътре. Обаче не искам да трия самата директория Cache, a само поддиректориите й. Не знам как се трият само поддиректории от дадена директория, но не и самата тя.

Не искам да трия целите Temp/Cache директории, за да не си създавам проблеми с програми

П.П2 CMD-то в XP за разлика от Command.com си работи с дългите файлови имена, така че мисля, че няма смисъл да го пиша с къси файлови имена.

Еми комбинираш DEL и RMDIR де.

Нещо такова:

DEL *.* /s /q
FOR /D %%I IN (*.*) DO RMDIR /s %%I

като това е ако се слага в бат файл.

Там уайлдкардите си ги правиш съответно за директорията, която трябва.

Много време съм ползвал deltree за целта, примерно:

deltree/y %temp%\*.*

Това затрива всичко, но работи само на истински дос, на XP и нагоре май нямаш deltree.com

Много време съм ползвал deltree за целта, примерно:

deltree/y %temp%\*.*

Това затрива всичко, но работи само на истински дос, на XP и нагоре май нямаш deltree.com

Няма. Има само RD или RMDIR

tedy Благодаря, брато. Нямаше да се сетя скоро :))

А и съм ги позабравил малко нещата...Не пиша често .bat файлове :)

Ще взема да ги припомня, че...

П.П Имам си и един скрипт който ползва RD за изтриване на директориите със всичко в тях и след това за създаване на празна директория със същото име...Но понякога не ми върши работа...

...

П.П Имам си и един скрипт който ползва RD за изтриване на директориите със всичко в тях и след това за създаване на празна директория със същото име...

Само дето ако въпросната директория има някакви по-специални права, пермишъни, Owner и др., този метод няма да ги възстанови, аз примерно имам стотици директории с кустомизирани пермишъни, без които няма да работят коректно.

paagrio, въпросът е принципен. Опера може и да си създаде, но в други ситуации може да е проблем. Номера с цикъла е най-универсален, но пък ако стане грешка или някъде има заключен файл и т.н. (което често става по темп директориите поне при мен), ще почне да се оплаква, освен ако и на RMDIR се сложи едно /Q . За по-качествено изпълнение се пише програмка някаква, подобно на архаичното deltree, което май можеше да се намери и за ХР и нагоре, т.е. такива туулс има в нета бол, само да се потърси.

Само дето ако въпросната директория има някакви по-специални права, пермишъни, Owner и др., този метод няма да ги възстанови, аз примерно имам стотици директории с кустомизирани пермишъни, без които няма да работят коректно.

paagrio, въпросът е принципен. Опера може и да си създаде, но в други ситуации може да е проблем. Номера с цикъла е най-универсален, но пък ако стане грешка или някъде има заключен файл и т.н. (което често става по темп директориите поне при мен), ще почне да се оплаква, освен ако и на RMDIR се сложи едно /Q . За по-качествено изпълнение се пише програмка някаква, подобно на архаичното deltree, което май можеше да се намери и за ХР и нагоре, т.е. такива туулс има в нета бол, само да се потърси.

Именно за това търсех решение. Някои програми просто може да дадат грешки, защото някоя от директориите им я няма. И да, ако директориите са костюмизирани и тръгна да ги трия, губя...

И да, на RMDIR веднага добавих и /Q...Целта е автоматизиран чистач-Click&Clean.

Защо се мъча? Защото дори и специализираните програми не почистват някои места...

А и сканират бааавно...

Eто го и резултатът :))

@echo off
CD C:\Documents and Settings\Administrator\Local Settings\Application Data\Opera\Opera\cache\
DEL *.* /s /q
FOR /D %%I IN (*.*) DO RMDIR /s /q %%I
CD C:\WINDOWS\Temp
DEL *.* /s /q
CD C:\Documents and Settings\Administrator\temp
DEL *.* /s /q
CD C:\WINDOWS\PREFETCH
DEL *.* /s /q
CD C:\Documents and Settings\Administrator\Local Settings\Temp
DEL *.* /s /q
CD C:\Documents and Settings\Administrator\Local Settings\Application Data\Temp
DEL *.* /s /q

Замислям се дали да не използвам универсалните променливи като %ТEMP%, %SystemRoot%, но мисля че няма нужда.

И не знам защо, но предпочитам първо CD и DEL на нещата в директорията вместо направо DEL...

Така съм си свикнал...

П.П Колко начина за запис на едно действие има :blink: Чак сега се замислям... :laughing:

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...