Pero Posted June 6, 2004 Share Posted June 6, 2004 Имате ли наблюдения като сменяте оборотите какво става със температурата и шума? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marvin Posted June 6, 2004 Share Posted June 6, 2004 Е, че каква връзка имат оборотите на вентилатора, със здравето на процесора! Нито си казал какъв ти е процесорът, нито вентилаторът, нито радиаторът. Човек, каквото и да ти отговори, все ще е прав. И все ще сбърка! Ако ти кажа, че на мен ми вреди, това устройва ли те за отговор! Link to comment Share on other sites More sharing options...
fon_tomov Posted June 6, 2004 Share Posted June 6, 2004 Principno kolkoto e po-goliam edin ventilator, tolkova po-niski mogat da budat oborotite mu i da varshi rabota. Za radiatora neshtata sa gore-dolu sashtite, kolkoto e po-goliam, tolkova po-dobre, a ako e izcialo meden, oshte po-dobre. Ako obache na CPU-to mu e "toplo" ste zapochne da ti blokira PC-to. Opitai, no kolkoto e po-ohladen edin procesor, tolkova po-dobre, niama opasnost da "nastine" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Myth Posted June 6, 2004 Share Posted June 6, 2004 Ми нещо много неправилен ти е въпроса, какъв вентилатор, какъв процесор, защото има и вентилатори и вентилатори едните постигат например една температура, при 2000 оборота примерно, други постигат същата ама при 4000. Или аз нещо не съм схванал въпроса или.... А и нали винаги можеш да следиш температурата, по нея можеш да разбереш много ли са малко ли са 1500 или под тях. Ако температурата ти се вдигне недопостимо явно са малко и ги вдигаш. Та явно нещо не схващам смисъла на въпроса. P.C. E докато си напиша мнението то вече 3-4 човека постнали, като гледам и те същото са казали :-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pero Posted June 6, 2004 Author Share Posted June 6, 2004 Да въпроса ми е много общ така е. Аз си експерементирам в нас на компютъра и стигнах до една граница от 1200 оборота при която дъното ми мери температура от 60 градуса без да има заетост на процесора при отворена кутия. Радятора и вентилатора ми са COOLER MASTER май така беше. В момента е на 1800 оборота и температурата е 60 градуса но на затворена кутия. На 3000 оборота температурата е 56-57 градуса при затворена кутия, а при 5000 оборота при затворена кутия е 56 градуса. Но от 2500 оборота вентилатора се чува повече от харда и всичко осанало затова се заех да направя това проучване придружено с лични опити. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marvin Posted June 6, 2004 Share Posted June 6, 2004 Пак ти е малко информацията! COOLER MASTER е голяма фирма и прави доста кулери! Само марката нищо не значи. И са ти високи температурите! А една добре проветрена (с вентилатори!) кутия е много по-добро решение от отворена! Ако е 80х80мм вентилаторът, при обороти под 2000-2200 не се чува. Има радиатори, на които с такава перка можеш да държиш доста ниски температури! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pero Posted June 6, 2004 Author Share Posted June 6, 2004 Да температурите са високи дъното се ебава. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marvin Posted June 6, 2004 Share Posted June 6, 2004 Дъното няма нищо общо! Трябва да си сигурен, че си поставил правилно радиатора върху процесора (и той е добър и подходящ!), Ако имаш предвид отчитането му на температурата, има и други методи, като най-последният (а и важен!) е нормалната работа на процесора! Link to comment Share on other sites More sharing options...
abatt doom Posted June 6, 2004 Share Posted June 6, 2004 Пробвай да си ка4иш Bus Disconnect , при мен имаше голям резултат с температурата. Около 8-9 градуса падна, за всяко дано е различно. Ако не знаеш какво е това , това ти прекасва S2k-то на Athlon системите (голяма част , нямат тази опция в BIOS-a) , прекасва Северния Мост на дъното и го включва когато натовариш на 100%. А в повечето време сам сигурен , че не натоварваш на 100% - евентуално ако играеш някоя доста тежка игра Интересно ми е на калпавите Gigabyte платки , какво ще покаже ако се качи това чудо Link to comment Share on other sites More sharing options...
fon_tomov Posted June 6, 2004 Share Posted June 6, 2004 ...една граница от 1200 оборота при която дъното ми мери температура от 60 градуса без да има заетост на процесора при отворена кутия. Az sashto sam s Cooler Master duhalka na CPU-to (80mmx80mm) na okolo 3000 oborota i s meden radiator Evercool CUD-725, no imam oste niakolko ventilatora na kutiata. Pri men temperaturata na CPU-to (nenatovaren) v momenta (okolo 23-25 gradusa v staiata) e 38-40 gradusa. Na kutiata okolo 25 gradusa, a na HDD okolo 23-25 gradusa. Kato vzemesh predvid che CPU-to mi overkloknato, sam si pravi izvoda. Prekaleno e visoka temperatura ti za nenatovaren procesor. Tova oznachava, che pri natovarvane moze da vdigne do 70 gradusa.... Ste go izpechesh tova PC. Link to comment Share on other sites More sharing options...
genecatcher Posted June 6, 2004 Share Posted June 6, 2004 Mnogo vajno e da ima dobur kontakt mejdu CPU-to i radiatora, niama li, ako 6te i na 10 000 da go pusne6 fan-a, faida niama. A 6to se otnasia do software cooling mnogo sum dovolen ot "CPUIdle Extreme". Temperaturata moge da padne do 20 C pri system idle Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marvin Posted June 6, 2004 Share Posted June 6, 2004 А тази програмка Bus Disconnect, CPUIdle Extreme или други подобни имат смисъл, когато компът не се ползва! Ако той е натоварен 100% разлики в температурата няма да има! Демек, като си цъкаш игричките, процесорът пак ще се пече, освен ако не са някакви по-леки. А, ако не е натоварен, ще му падне температурата, ама тогава тя и без това си е няколко градуса по-ниска. Това не е решение при прегряващ компютър! Това е, като да си пуснеш Thermal Trottling-а ат биоса -и с него няма да ти прегрява процесорът! Link to comment Share on other sites More sharing options...
dinko Posted June 6, 2004 Share Posted June 6, 2004 Пробвай да си ка4иш Bus Disconnect , при мен имаше голям резултат с температурата. Пробвах я тази програма току що и ми свали температурата на процесора с цели 10 градуса наистина деиства, но дали няма да пречи по някакъв начин на работата на компютъра ми? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pero Posted June 6, 2004 Author Share Posted June 6, 2004 Ще сложа едно вентилаторче отзад на кутия та да вади топрият въздух навън доста често го натоварвам на 100% максимално е стигал до 63 градуса и си бачка без проблем. Видях нещо интересно процесора ми се захранва с 1.71 волта напрежение, а трябва да е 1.65. Това със сигурност качва температурата с 5 градуса. Много несъответствия и все пак върви стабилно. Link to comment Share on other sites More sharing options...
abatt doom Posted June 6, 2004 Share Posted June 6, 2004 Пробвах я тази програма току що и ми свали температурата на процесора с цели 10 градуса наистина деиства, но дали няма да пречи по някакъв начин на работата на компютъра ми? Изобщо не пречи от 3 месеца сам с нея и нямам фал досега или пак да ми се гърчи нещо PC-то, даже сам гледал 3DMark-ове с програмата и без ... малка разлика в полза на програмата има даже Link to comment Share on other sites More sharing options...
Svetlan Posted June 7, 2004 Share Posted June 7, 2004 За мен най-добрия вариант е вентилатор който си определя оборотите в зависимост от температурата на процесора. Аз съм с такъв Thermaltake Smart Fan 2 тук , оборотите му са в диапазона от 1300 до 4800 rpm, на 4800 в кутията ми има ураган, а в стаята все едно минава реактивен самолет . В момента обаче при клокнато CPU 2200 MHz и на full load - пуснал съм модела за предсказване на климата( това е официалния сайт а тук е дискусията във форума ) е около 3000 rpm, а температурата на процесора е около 44 градуса. С тия обороти не се чува въобще особено на фона на вентилаторите на харда . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Botev1912 Posted June 7, 2004 Share Posted June 7, 2004 Ще сложа едно вентилаторче отзад на кутия та да вади топрият въздух навън доста често го натоварвам на 100% максимално е стигал до 63 градуса и си бачка без проблем. Видях нещо интересно процесора ми се захранва с 1.71 волта напрежение, а трябва да е 1.65. Това със сигурност качва температурата с 5 градуса. Много несъответствия и все пак върви стабилно. И моя процесор работи на 1.70 няма страшно, ще е малко по топъл. Иначе се опитах да му дам 1.65 но от биоса не може да се променя (поне аз не можах) Тая програма дето дадохте по горе ми смъкна температурата от 65 на 45 градуса, като играя ще се качва, но поне като не права нищо няма да грее Link to comment Share on other sites More sharing options...
George_131 Posted June 7, 2004 Share Posted June 7, 2004 A tazi programa ima li nqkakvi po osobeni nastroiki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dinko Posted June 7, 2004 Share Posted June 7, 2004 A tazi programa ima li nqkakvi po osobeni nastroiki? стартираш и всичко сама прави Link to comment Share on other sites More sharing options...
George_131 Posted June 7, 2004 Share Posted June 7, 2004 10X Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.