kiko1987 Posted April 11, 2010 Share Posted April 11, 2010 Имам един проблем и съм готов да изслушам всяко компетентно мнение по темата. Та по същество, компютъра е следният дъно - ASUS M2N-SLI Deluxe, процесор Athlon 64 5200+, RAM - SuperTalent 2x1gb(cl4) и 2x1gb(cl5). Принципно процесора си работи стабилно на 13% overclock без никакви проблеми. Следователно рамта скача на около 820 MHz . Таймингът е 5-5-5-15 ( не видях особено голяма разлика с 4-4-4-12). Проблемът дойде когато реших да смъкна тайминга и да вдигна волтажа. На 2.2v компа изобщо не запали (1long 2short beeps) - RAM проблем. Махам аз двете cl5-ци и машинката си тръгва без проблем. Пробвах ги на друг компютър - работят си. Реших да сменя cl4-ките на другите две шини (където бяха cl5-ците). Щайгата пали, но 20-30 секунди работа и вади син екран. Вторият път пък изобщо не тръгна ( 1 long , 2 short beeps) пак RAM проблем. Помислих че проблема може да е в BIOS-а, махах батерията, ресетна се, но проблема остана. В момента съм само с 2-те cl4-ки на тяхните си шини и нямам грижи. Но при положение че имам още 2GB, нещо не ме кефи, че ми седят отгоре на кутията . Та чудех се дали ако ъпдейтна BIOS-a проблемът ще се оправи, или шините са си заминили (но как, щом някой път тръгват), издути кондезатори нямам, макар, че незнам може ли и от тях да е проблема. Някой ако може да помогне, ще се радвам, ако напише 2 реда Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted April 11, 2010 Share Posted April 11, 2010 Добре, а ако качиш таймингите до нормални нива и свалиш напрежението пак до нормално, работи ли всичко, че не си казал. Твърде възможно е да си видял сметката на дъното, после ще ми говорят разни, че клока не бил опасен, па макар и в сръчни ръце (примерно). Че аз едно старо дъно на сокетА си отиде и без да съм го клоквал, по подобен начин спряха да работят 2 от слотовете, но там проблема сигурно е бил друг. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kiko1987 Posted April 11, 2010 Author Share Posted April 11, 2010 Добре, а ако качиш таймингите до нормални нива и свалиш напрежението пак до нормално, работи ли всичко, че не си казал. Твърде възможно е да си видял сметката на дъното, после ще ми говорят разни, че клока не бил опасен, па макар и в сръчни ръце (примерно). Че аз едно старо дъно на сокетА си отиде и без да съм го клоквал, по подобен начин спряха да работят 2 от слотовете, но там проблема сигурно е бил друг. Ами нали казах, че махнах батерията, в момента всичко си е по default. Link to comment Share on other sites More sharing options...
thebeast Posted April 11, 2010 Share Posted April 11, 2010 Tedy разцепи се да го плюеш клока.Двете cl5 не работят на default нито на 1+3 нито на 2+4 така ли?Няма ли да захапят да им пуснеш един memtest?Тях ли си взимал последно?Иначе според мен за да захапе с 4ри плочки няма как да стане на dual channel трябва и 4те да са еднакви...И друго за 820 mhz изобщо не ти трябва да бараш волтажа.Този рам е направен да работи на 1,8 2,2 нормално да му дойдат в повече Link to comment Share on other sites More sharing options...
Overdrive Posted April 11, 2010 Share Posted April 11, 2010 В дуал трябва две по две да са еднакви, не 4те. Въпреки това имах подобен проблем със 4х2гб - едната двойка се клоква от 800 на 1100 2,3в, другата от 800 на 960 дефолт волтаж, обате 4 те - само на 830-840. Като накичиш всичките слотове с рам явно мемори контролера вижда зор и се спъва клока. Проблема го реших, като оставих само двете платки tedy, няма страшно - дъното му е Asus Deluxe и е направено достатъчно добре, за да се клоква. Link to comment Share on other sites More sharing options...
thebeast Posted April 11, 2010 Share Posted April 11, 2010 То добре 2х2 да са еднакви,но се получава несъвместимост.Не е хубаво да се мешат памети така произволно.Както и да е автора твърди че с 2 те cl5 не му захапва и на дефаулт,което на мен ми е най-интересно...Аз така навремето ядох дървото с един DFI който с двустранна рам която работеше навсякъде другаде не захапваше.Тук обаче като че ли е друг случая... Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted April 11, 2010 Share Posted April 11, 2010 thebeast, имам същото дъно, и през него са минали почти само SuperT памети не една и две. Дъното определено не е капризно и подкарва в дуал чанел различни комбинации, едва ли е там проблема. Така че това дъно може да поеме мешани 2х2 памети. Преди 2 години за едни тестове бях пуснал за малко 2.1 волта на суперт памети, нямаше проблем. 2.2 вече са по-опасни и като нищо нещо е изпращял. Той е пуснал повишен волтаж не заради 820-те МХц, а заради намалените тайминги. Щом на другите слотове и цл4 паметта прави проблем, значи нещо е повредил. Може да пробва ъпдейт на биос. Но и аз се присъединявам към мнението, че когато са пълни всички слотове, още повече ако е на максимум (8 ГБ да кажем), клоковете май са по-кофти работа. Link to comment Share on other sites More sharing options...
thebeast Posted April 11, 2010 Share Posted April 11, 2010 Съгласен съм,но трябва някаква защита да има как така ще пращи...Да флашне пък ще видим.Аз лично бих ги наредил в single channel cl5 ей така за пробата. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kiko1987 Posted April 11, 2010 Author Share Posted April 11, 2010 Ами от мненията които изчетох искам да кажа, че близо 1 година съм бил с тези памети 4x1ГБ ( 2бр cl4 и 2 бр cl5) работят си и двте на дуал-чанел без проблем, даже и с 10% AI overclocking. Май единственото което остава е да ъпдейтна BIOS-a, макер, че не съм го правил до сега и незнам как точно става, но ще се поинтересувам относно. На 70% съм сигурен, че проблема е нещо свързано със слотовете на който беше cl5-цата. Само искам да попитам дали мога по някакъв начин да му навредя повече с ъпдейта на BIOS-a или направо да го носа в някой сервиз да ме ожуллат една хубава цифра да го оправят. Иначе алтернативният вариант е да направя бартер 4х1ГБ за 2х2ГБ. А пък и аз съм чувал, че по малко пръчки по лесно се клокват. Благодаря за коментарите до тук, ще се радвам и на още. Link to comment Share on other sites More sharing options...
thebeast Posted April 11, 2010 Share Posted April 11, 2010 Щом е такава работата update на биоса не виждам какво ще ти помогне-все пак са работили заедно дълго време.Носи го в сервиз,но ако са изплякали слотовете малко трудно ще го оправят.Само за диагностика не вярвам да ти искат кой знае колко пари.И другия път като дигаш волтаж прочети малко преди това колко е безопасно да се вдигне...Пробвай в сервиза на Ера там е тънко уж... Още един път се потвърждава поговорката "Ако нещо работи не го оправяй" Link to comment Share on other sites More sharing options...
kiko1987 Posted April 11, 2010 Author Share Posted April 11, 2010 Прав си, грешката с волтажа е лично моя и си понасям последствията. Ще почета малко за ъпдейта и ще пробвам, то по зле едва ли ще стане ...ама не ставаше въпрос за оправяне, а уж за "безплатно" подобрение Link to comment Share on other sites More sharing options...
thebeast Posted April 11, 2010 Share Posted April 11, 2010 Да даже от диска на дъното най-лесно става пускаш го asus live update цък мък и готово 2,2 е висок волтаж,но да изгори слотовете за секунди трудна работа. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kiko1987 Posted April 11, 2010 Author Share Posted April 11, 2010 Да даже от диска на дъното най-лесно става пускаш го asus live update цък мък и готово От диска на дънто ли ?! Че там има ли нещо такова? Сигурен ли е начина? Може ли да обясниш малко по-подробно, ако можеш? Благодаря предварително. Аз бях чувал,че се прави някакъв бекъп на флашка за всеки случай, има ли нещо такова ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
thebeast Posted April 11, 2010 Share Posted April 11, 2010 Има но в случая като го прави под Windows няма нужда.В диска на дъното цъкаш utilities asus update се казва при мен.Инсталваш го избираш модела на дъното то ти казва кой е най-новия биос сваля ти файла от нета и ти го ъпдейтва...Ще се ориентираш по бутоните.Дано само не ти спре тока,доката се флашва биоса Link to comment Share on other sites More sharing options...
kiko1987 Posted April 11, 2010 Author Share Posted April 11, 2010 Има но в случая като го прави под Windows няма нужда.В диска на дъното цъкаш utilities asus update се казва при мен.Инсталваш го избираш модела на дъното то ти казва кой е най-новия биос сваля ти файла от нета и ти го ъпдейтва...Ще се ориентираш по бутоните.Дано само не ти спре тока,доката се флашва биоса А колко горе-долу е дълга процедурата да знам дали да зимам UPS-a от комшията Link to comment Share on other sites More sharing options...
thebeast Posted April 11, 2010 Share Posted April 11, 2010 Минута макс нищо няма да стане спокойно не дърпай сега и ти дявола за опашката .Плюс това трябва да има някаква защита биоса Давай смело и без това си го подкарал дъното Link to comment Share on other sites More sharing options...
kiko1987 Posted April 11, 2010 Author Share Posted April 11, 2010 Сега го почвам, ще пиша после какво е станало. Благодаря за насоките и помоща. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kiko1987 Posted April 11, 2010 Author Share Posted April 11, 2010 Ааууч. Нещо не се получи дава ми грешка Даже не смея да ресна компа в момента, щото незнам дали ще тръгне после... Точно в момента някой ако сподели малко опит - много ще се радвам Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kobrata Posted April 11, 2010 Share Posted April 11, 2010 Тя програмката си каза FAIL пробвай пак докъто не успее па ако не успее кофти, ако има гаранция там, казваш не знам кво стана и толкова Link to comment Share on other sites More sharing options...
lil_stenly Posted April 11, 2010 Share Posted April 11, 2010 Хммм странно, щом го е записало и е флашнало не вярвам да има проблем, обаче не бих рискувал за да видя само дали ще запали. Ето от един форум се е разисквал подобен проблем, виж там, нещо може да ти е от помощ. ЛИНК Само да спомена, че е хубаво да си изключил всичко, което е ненужно от компютъра преди да обновяваш биоса, просто едно нещо на ум де. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted April 11, 2010 Share Posted April 11, 2010 Абе хора, как може да давате съвети да флашва БИОС под Windows?! Не на едно и две дъна даже самите производители не го препоръчват, особено пък ако се флашва ОТ определена някоя стара версия. Да не говорим на колко грешки е възможно да се подложи целия процес ако Windows е бъгнат нещо. Тези неща аз Винаги ги правя от DOS, с дискета, при това НОВА дискета от тесте, т.е. дискета която е нова, или най-много съм ползвал предния път отново за префлаш. И ръчно от сайта се тегли BIOS файла! И внимателно се чете коя версия да се изтегли, има разни бета, алфа, и т.н. В случая префлаш със същата версия, която има в момента можеше да направи, колкото да е сигурен че не е от BIOS-а мизерията, която си е надробил сам. Ако има проблеми с паметта и в момента е флашвал с кофти памет, като нищо да се е получила грешка в имиджа. Да пробва пак, или ако успее да зареди отново OS, да префлашне с дискета ако пита мен. А ако не успее, още отсега да разучи дъното му какви опции има за нещо като Crash Free BIOS, не знам дъното му дали имаше такава опция, то всъщност е като мойто, но пак не знам. Защото като правя флашове, и рама тествам преди това дали е наред, и пак със страх. Е, имам и други машини, и ако се е било наложило, от тях щях да търся решение, но ако човека няма на разположение други, е добре отсега да разучи какви са възможностите при неправилен префлаш докато не е ребуутнал. Някаква процедура май се минава с натискания на клавиши докато се ребуутва или някакви такива. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jjjjjk Posted April 11, 2010 Share Posted April 11, 2010 Ако BIOS е заминал Джъмпер в Recovery+Дискета с BIOS-а. И да знаеш, че картина няма да имаш и ще трябва да се ръководиш само по активността на флопито и няколко писъка Ако пък е от моделите, които са идиотоустойчиви, нещата ще станат по-лесно. Но подобни опции са вече малко нестандартни и трябва да се види в упътването. П.П Да те пита човек, защо от Windows? Oт DOS не можа ли? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Overdrive Posted April 11, 2010 Share Posted April 11, 2010 Но и аз се присъединявам към мнението, че когато са пълни всички слотове, още повече ако е на максимум (8 ГБ да кажем), клоковете май са по-кофти работа. Това ми беше мисълта Ако няма клок може да пусне и 4 различни платки на честотата и таймингите на най-слабата. С биос нищо няма да се оправи според мен - проблема с многото платки го има на всички дъна. ......... Това не е ли AMD? Ако е вземи си интел и си клоквай колкото искаш, с AMD е трудна работа. Link to comment Share on other sites More sharing options...
thebeast Posted April 12, 2010 Share Posted April 12, 2010 Абе хора, как може да давате съвети да флашва БИОС под Windows?! Tedy досега поне 15 различни дъна така съм флашвал и никога е нямало проблем за това давам такъв съвет.Сега ако колегата е оплескал нещо е друга работа.Плюс това при флаш на биос винаги има малък риск.Ако беше толкова опасно обаче нямаше да го има в диска на asus.Да не говорим че ако му е изплякал рама и под дос е вероятно да се омаже.Той обаче твърдеше че му работил... Link to comment Share on other sites More sharing options...
kiko1987 Posted April 12, 2010 Author Share Posted April 12, 2010 Само искам да споделя, че снощи до много късно се занимавах с тая дивотия, но в крайна сметка съм доволен от резултата ( да ме пита човек, що човъркам като незнам, ама а де ) Та, след като изчетох доста форуми преди да ресна компа след неуспешният флаш в крайна сметка се оказа, че доста често е излизала тази грешка при флаш под Уиндоус на Асуските дъна. Проблема се оправя като ресетнеш CMOS-a "ръчно" (между другото бях само с двете cl5-ци при опитите за флаша) . Та има там едни две джъмперчета точно на 1 см от батерията на дъното. Махнах ги и тях и батерията, сложих ги отново - пускам компа и "Ооо" за мое учудване BIOS-а беше новият. Слагам аз проблемните cl5-ци и си тръгнаха като по вода. Всичко 6 от всякъде. Единственият проблем беше, че след биоса не искаше да зареди уиндоуса - много странно. Но днеска му сложих един нов уиндоус и за сега всичко е добре. Не знам само защо таймингите на рамта са тези на cl5-ците (в момента 5-5-5-18) и като се опитам да ги променя отново BIOS-a не ще да тръгне, трябва да вадя батерията. Дали е заради тази грешка която ми даде при Verify на 86-ят % !? Мога да опитам пак да го префлашна с новият BIOS, ама нямам нито флопи нито дискета. Ако някой сподели как става с флашка, може да опитам. Благодаря на всички писали до сега в темата, наистина бяхте полезни момчета Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.