RaptoR Posted October 7, 2014 Share Posted October 7, 2014 Тука викам малко по-полека. Времето ще покаже. Но тенденцията е ясна. Link to comment Share on other sites More sharing options...
viiipeer_ Posted October 7, 2014 Share Posted October 7, 2014 +1! Тука викам малко по-полека. Времето ще покаже. Но тенденцията е ясна. Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted October 7, 2014 Share Posted October 7, 2014 И на качество за съжаление вече трудно някой ги бие. Реално това са същите фабрики, които произвеждат и самсунзите и айфоните. Голяма грешка правят американците, че са си изнесли фабриките в китай - дават ви ноу-хау-то за без пари. От друга страна китайците си съсипват сами природата та не е ясно колко са на печалба... то ще си покаже с времето. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lubo1972 Posted October 7, 2014 Share Posted October 7, 2014 И мен ме възпират разни 'дреболии' около китайската техника, дето всеки ден ме карат да псувам и ритам тъпите им отрочета наречени машини. Единствено цената им е предимство. Мога да изпиша много по въпроса. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted October 7, 2014 Share Posted October 7, 2014 Теди, какво да ти кажа, брат. Засега чета и си трая на тема китайски телефони от висок клас. Някак си на мен лично трудно ще ми хванат вяра, поне така е засега. Относно защо отивам при М-тел - защото никой друг не може да ми даде разсрочена цена без оскъпяване като тяхната. Там съм клиент откак ги има, имам фирмена група, и т.н и т.н. Виждам, че им се радвате много на китайските телефони, но засега се въздържам. И то не само от тях, а от всякаква промяна изобщо - излишно ми е за момента. Имам достатъчно време да видя как ще се развият нещата. То е ясно и на простите вече, че китаец на цена няма кой да го бие, но има твърде много други параметри за мен. Не е лесно да си богат днешно време . Иначе те разбирам - ако ти върши работа, и го ползваш основно за алото, то аз доскоро бях с обикновен телефон ако е за въпрос. За промяната не съм много съгласен - точно ти не ми се вярва да имаш проблем с подобни дребни промени. А нещата се развиват постоянно, и чакането не е съвсем като чакането за нови PC чаркове. За параметрите, предполагам говориш именно за "надеждност", понеже имаш резерви към китайските. И аз имах, и майка ми имаше. Вж. по-долу. И на качество за съжаление вече трудно някой ги бие. Не може да се очаква качеството да е съвсем същото като телефони за по 1000-1500 лв. Но парадокс, в някои отношения китайските бият някои от дори топ моделите. А днешните процесори и памети са абсолютно достатъчни за огромното мнозинство потребители, че да няма чак такава нужда специално човек от снапдрагон примерно (спрямо MTK) че да даде 5-600 лв отгоре примерно, за подобна "екстра". Да не говорим че има и доста китайци със snapdragon-и. Истината е че това, което получаваш за парите си е много повече, при китайците. Което е ако не същото, то съвсем близо до това на доста от "марковите". Да не говорим как айфон се огъва, и това не е просто нарочен дефект, който не съществува - от подобно огъване ще страда дори да се наведеш с него в джоба, да си завържеш обувките 1-2 пъти. Безумие. Или заоблените метални ръбове, което предразполага към огромна опасност от изхлузване от ръката когато си с по-сухи ръце. Реално това са същите фабрики, които произвеждат и самсунзите и айфоните. Голяма грешка правят американците, че са си изнесли фабриките в китай - дават ви ноу-хау-то за без пари. От друга страна китайците си съсипват сами природата та не е ясно колко са на печалба... то ще си покаже с времето. Няма как да са същите. Някои са по-гаражни, други си имат свои големи заводи (THL примерно, гледах разходка в техен завод), но така или иначе те не произвеждат нито процесорите сами, нито камерите или дисплеите (тях ги прави примерно AUO, ili LG, специално за Jiayu гледах), а с другото изглежда се справят учудващо добре, те и затова толкова подкопаха пазара на "големите" в бранша, та в цял свят продават. Ако бяха типични китайски боклуци (всичките), нямаше да стане баш така - дори наполовина и на 1/3 да е цената, ако получавах тоталния боклук, нямаше как да го взема, след като марковия така щях да го ползвам 3-4-5г., а тоя да се разпадаше примерно след 5-10 месеца, сметката нямаше да излиза. Даже парадоксално нерядко излиза обратното - уж марковите се оказват по-големи боклуци от "боклуците". Добре че се успокоявате че на едните пише "Samsung, Iphone", със съответната цена на етикетчето, а на другите пише "Lenovo, Xiaomi, Jiayu.....". И мен ме възпират разни 'дреболии' около китайската техника, дето всеки ден ме карат да псувам и ритам тъпите им отрочета наречени машини. Единствено цената им е предимство. Мога да изпиша много по въпроса. Всички сме имали и имаме китайски техники и машини. То днес всичко се прави в Китай, така че така на общо основание вече не е редно да се говори. Явно смартфоните не са съвсем като китайските отверки които взимаш от магазина за 1 лев и се изкривяват от първия развит болт. Че има такива има, но както с всичко, и тук човек трябва малко да попроучи какво да вземе, а не някой най-долнопробен пръчколяк, и после да реве колко боклуци са китайските телефони. Те вече правят ментета и реплики и на техните си марки.. Само да кажа две неща. 1. Аз също принципно съм антифен на "китайските боклуци". 2. Нашите оператори предлагат именно доста китайски марки през тях и договори, а Lenovo вече от месец или нещо такова, се предлага и свободно и официално на нашия пазар. Както каза един някъде - скоро марки като Lenovo ще започнат да се припознават изведнъж като "маркови" и у нас :Р . Какво да говорим повече. Мен лично Lenovo (освен може би високия клас) не ме кефят особено, по ред причини, които за мен са критични, за други не са. На външен вид примерно едно LG G2/3 ме кефи, но подобно със самсунгите, по-бейсик (AOSP) рома на моя китаец повече ме кефи, върви пъргаво, а и при тях има безобразно много и различни модели за избор. Някак по-свободен се чувствам, извън наглия маркетинг, заключване и все по-сложни рестрикции на "марките" като самсунг, епъл, LG, и другите "големи". Та, RaptoR, според мен се замисли по-сериозно като дойде времето. Не за друго или за парите, които така или иначе ще можеш да дадеш и за айфон 6+ сигурно (дори от мтел и техните цени от 2000 лв последно, и то за най-слабия 6 без плюс, но пък с още 2400 лв тарифен план за 2г. ) , а дали си струва да те правят на глупак с тия смешни т.нар. "топ" телефони, още повече след като дори S2 ти е вършил работа до ден днешен. Аз вече много се нервирам на нагъл маркетинг, и това стригане като на овце на потребителите с тия безумно високи цени за неща, повечето от които са напълно ненужни (примерно резолюция 2560 на 5-6 инча, или някакъв супер GPU, след като няма да играеш игри примерно, а едно Mali-450 се справя идеално на нормалните резолюции от 1280 за 5" дори на тежки игри. Аз на 1280х720 не мога да видя кусур освен ако не гледам с лупа. Тия 2560 ми сложили, после се чудят що ноут 4 вадел двойно по-малко кадри от един нас*ан айфон6 дето е с 1/4 резолюция). Изобщо, полудял свят. Наистина съжалявам, че се намесих в темата, която е за galaxy S серията, с подобни постове, няма да се сърдя ако ми ги изтриеш, RaptoR, все пак важното беше да го прочетеш . Link to comment Share on other sites More sharing options...
бат Ицо Posted October 8, 2014 Share Posted October 8, 2014 Теди, ако се разходиш в Китай ще ти се завие свят колко качествени неща правят китайците. Включително А6-ици по-изпипани от "оригинала". Тези буклуци дето идват тук са си такива защото като такива са си поръчани. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mIRCata Posted October 8, 2014 Share Posted October 8, 2014 Когато китаеца започне да харчи толкова пари за развойна дейност, маркетинг и реклама, като големите производители, тогава и цените ще им скочат, без да сменят качеството. Цените на марковите стоки се покачват, защото освен да избият частите с някаква печалба, продажбите трябва да покрият и разходите по горните неща. За това да се казва - ми частите на айфон/самсунг и т.н са 200 долара, пък го продават за 700-1000 - баси кожодера и печалбарите са глупави. Просто се покриват много повече разходи. Китаеца едно, че цялата му работна ръка е ниско платена, друго, че я е окрал основните идеи на готово от заводите на големите, ами си спестява и реклами и т.н. Колко реклами на китайци сте видяли за Европа или САЩ? Те за такива неща пари не дават - ниски разходи, една и съща печалба от устройство е постигат на много по-ниска цена. Link to comment Share on other sites More sharing options...
бат Ицо Posted October 8, 2014 Share Posted October 8, 2014 Явно тук сте все млади момчета дето не помнят по времето на соца какви китайски инструменти се продаваха. Ако разтърсите из инструментите на бащите и дядовците си ще бъдете приятно изненадани от водопроводен ключ, клещи, отверки всичките мейд ин чайна. Търсете ги измежду лъскавите инструменти. Другия мит - китайската работна ръка е нископлатена. Абсолютно неверен мит, със заплатата си пазаруват повече отколкото средния българин, само че йоана е с нисък курс спрямо долара и оттам износа им е изключително конкурентен. Иначе са изключително тъпи защото цялата им култура е основана на копирането - да достигнеш майсторството на учителя, няма как да го надминеш защото не ги учат да мислят. Затова и са старателни в работата си защото друго не могат да правят, а това което правят им носи удовлетворение. Нямат мечти за кариера, не гледат на началника в канчето. Органични роботчета. Китайците харчат пари и за развойна дейност, и за проучване на пазара, и за реклама! Купуват си специалисти европейци, както ние си купуваме производствена база там. Неслучаен е слогана: "Made with China" // "Произведено с (помощта на) Китай" Благодарете на хилядолетната вражда Япония, Корея, Китай, Индия.... че ако тези се съберат ще ни отвеят отвсякъде. Само комбинацията развой от Индия и производство в Китай ни е предостатъчно. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted October 8, 2014 Share Posted October 8, 2014 mIRCata, единствения разход, оправдаващ тези високи цени, е маркетинга. Това е ясно. И е ясно, че целта е по-високи печалби. Да, отиват за разработки и реинвестиране, но и те много добре знаят какво ще се случи КАТО са пренесли производството в китай. Ако китайците "крадат" нещо, да си потърсят правата и да ги съдят ИЛИ да си изнесат оттам производствата. Нещо не виждам да се засилили да го изнасят от там, даже все повече го концентрират там. Просто е. Китайците "просто" сглобяват части от различни производители, както правят повечето и от "марковите" . Андроид е един, и както самсунг, така и Xiaomi, си правят "форкове" от него. При тези цени на скъпите американски модели, и на продаващите се евтини "китайски", нещо не виждам да е замряла развойната дейност или излизането на все нови и нови модели. Потребителите ги интересува какво получават за парите си. Е, очевидно не винаги това е най-важното. Иначе не знам какво точно покриват с цена в Бг на айфона от 2-3000 лв, честно. Е, ясно е какво. Макар че в САЩ с план можеш да го получиш примерно за $200, но пък цената на плана ще поизбие почти цената на телефона. "Окрал основните идеи" - хаха, да отваряме ли дума Епъл какво е окрал, и не само, ами и съди тия от които краде?! , те китайците не са открили топлата вода. Ама епъл иска едни пари за "идеите си", китайците други. Не защитавам китайците, а просто така се случва, че дават безсрамно близко качество за 2-3, често 4 пъти по-ниски цени. Да, евтина работна ръка, но както казаха, усърдни са, и ако поръчаш боклуци, ще получиш такива. Относно рекламите в Европа и САЩ - че на тях закакво им е реклама, ниската цена е достатъчна, а в самия Китай пазарът е достатъчно огромен, там правителството има грижата да се занимава с тия неща, доколкото разбрах Xiaomi е марката, която усилено се рекламира там, та чак държавни субсидии, а-у... А в САЩ с плановете от операторите така или иначе получаваш един айфон за $100-200, там така или иначе стандартът е висок, и това за тях е бълха ги ухапала. Затова дори без план дали ще дадат $5-600 за някой самсунг веднъж на 3г., или $300 за китайски, им е все едно, и при това дилема няма, китайския ще го чакат 1 месец, отделно и тяхното недоверие към китайските стоки - брат, те не "вярваха" на Берета да им произведе пистолетите за полицията в Италия, та искаха те сами да си ги правят на родна земя, за да е на "тяхна земя". Вярно, различно е, но всичко казано, съчетано с подобни настроения, става ясно. Вече не знам с митата и други забрани как стоят нещата и колко е лесно да си купиш китаец в САЩ. Китайците печелят от оборот, милиарди са, след като няма реклама тук, как се случи че толкова много хора в Бг се обзаведоха с китайци, минаващи през главоболието да поръчват оттам, да чакат..., по улиците гледам адски много хора с повече китайци от самсунги вече.. AlBundy, прав си за работната ръка - не е много ниско платена вече, особено за по-'високите' производства. Е, като цяло китайският народ е много беден извън тези центрове. Да, естествено че тия дето са обвързани с тези производства, са с по-висок стандарт от нашия - изобщо защо сравняваш с бг стандарта който и да е по света, за съжаление.. би било смешно, та ние сме най-бедната страна в Европа, дори вече от албания, от румъния да не говорим, изопбщо ние вече сме еталон за бедност, и по света. Като каза за враждата в Азия, се сещам за едно изказване за вътрешната вражда в Бг, която ни пречи да се обединим, и явно ще е така в далечното бъдеще. Ако ние тук се обединим по някакво чудо, с нашия потенциал, можем наистина да станем Швейцария на Балканите, за съжаление обаче няма да се случи по ред причини. Link to comment Share on other sites More sharing options...
бат Ицо Posted October 8, 2014 Share Posted October 8, 2014 Да - аз визирах точно градовете където е съсредоточена тази индустрия. Иначе обикновените китайци дори не знаят, че произвеждат такава електроника. Приятеля от когото черпих две години информация за Китай първа ръка разказа комична ситуация в която негов колега китаец инженер бил безкрайно удивен, че лаптопа HP 17" е произведен в Китай, а всичко тръгнало от там, че приятеля ми поискал 17" лаптопи за екипа, а онзи му казал, че в Китай най-големия е 15", на което нашия му се изсмял и му обърнал лаптопа да прочете надписа Но тази случка се развива в малко селце (2 млн.) с корабостроителна промишленост. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mIRCata Posted October 8, 2014 Share Posted October 8, 2014 Епъл да съм казал, че не са крали? 2К-3К за айфон в БГ е ясно от къде са, и те нямат нищо общо с епъл според мен, те парите за телефона 700-800$ ще си ги вземат, другото е лакомия на нашите тук. За работната ръка - на китаеца почти сигурно, че всички са китайци - и дизайнери и инженери и тези дето ги сглобяват. Ама на останалите - първите не са. Или искаш да ми кажеш, че един инженер/дизайнер на китайски телефон взима колкото такъв в Епъл, Самсунг, Сони? Едно че взимат различно, друго, че и бройките сигурно са различни, като повече работят в големите компании. Трябва да се плаща транспорт, магазини където се продават, заплати на продавачите в магазините, разходи по поддръжката - и още и още разходи, които трябва да се избиват от някъде. А китаеца, поне по-малките имат склад в Китай и шипва директно без много много разходи. Нещата са комплексни и има страшно много фактори за цената особено в големите компании. За това писах, че в момента в който разходите им се изравнят цените също ще станат еднакви без промяна на качеството. Просто оперативните разходи им са по-големи и затова един и същи хардуер го продават на по-голяма цена. Пък който си го купи, купи си го. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JDFU Posted October 8, 2014 Share Posted October 8, 2014 В китай качествени инженери взимат много пари (в световен мащаб) и конкуренцията между фирмите за тях е толкова жестока, че е много трудно да се задържат за повече от година. След това обикновено почват при конкуренцията за двойни пари и така всяка година. Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted October 8, 2014 Share Posted October 8, 2014 Точно това е - в момента китайците крадат яко ноу-хау и разработките ги поемат американците. Ако трябва китайците сами да си разработят и хардуера и софтуера още сигурно 10 години няма да могат да изкарат и подобие на старите нокии даже Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted October 8, 2014 Share Posted October 8, 2014 Е, много ясно - те американците не са достигнали това ниво на ноу хау за 10-тина години . Иначе защо трябва да се казва, че китайците не могат нищо един вид да разработят, трябва ли разработчика им да е с китайско гражданство? Че за китайски компании работят много западни специалисти, и както се каза, взимат почти извънземни заплати. Също както за американски работят индийци, пакистанци, германци и т.н. . Че след WW2 откъде америка взе куп специалисти по куп специалности? От Германия. Малка вметка - покрай Windows ми прави впечатление, че огромната част имена, които се срещат, са или от руски или от индийски произход. И така е с много други софтуери, уж американски, а като вляза във форума им, пълно с руски имена в екипите им! Въпроса с "кражбите" в такъв случай е леко спорен, и за мен този глагол не се употребява правилно. Ако крадат, американците да направят нещо. Ама не правят нищо. То ако гледаме така, всички се крадат отнякъде. Китаеца взима процесор който се продава свободно от Тайван (MTK), взима дисплей от LG, памет от Hynix (примерно), прави гараж и ги сглобява, с помощта на някой западен инженер да му направи платката, след това андроида да пипне, и така. Кое точно се краде в случая.. Само американците ли имат право да произвеждат смартфони.. Не искам да звуча сякаш ревностно защитавам китайците - напротив, и индийски да беше, ако е качествено нещото.., просто много ме дразни и мен политиката на корпорации като епъл, дори и самсунг. Особено заключваниците, рестрикциите, подобни на тия дето почват да се вкарват в Windows. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mockingbird Posted October 8, 2014 Share Posted October 8, 2014 Пичове, напоследък се чудех и се маех какво толкова има на моя принципно празен SII, та постоянно ми реве, че няма място... Днес вече се изнервих, тъй като не ми даваше да си ъпдейтвам важни апликации. Реших да поразгледам и попаднах на Светия Граал. Споделям го тук с вас, за да го знаете. Ще усетите какво е чувството след като сте носили дълго време тухла четворка, вързана с рибарска корда за кайсиите ви и някой изведнъж е освободил примката... Т'ва само за С2-ката ли работи или е за всичките андроидски изделия? Link to comment Share on other sites More sharing options...
бат Ицо Posted October 8, 2014 Share Posted October 8, 2014 За другите има clean master Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted October 8, 2014 Share Posted October 8, 2014 Т'ва само за С2-ката ли работи или е за всичките андроидски изделия? Най-малкото ще е само за Самсунгите. Ако искаш набери кода и пробвай - ако ти излезе менюто - пИчелиш. ==================== Ники, ай стига с тия стереотипи, защото има хйиляди китайци, които слагат в малкия си джоб всякакви видове американци и прочее. Link to comment Share on other sites More sharing options...
host Posted October 8, 2014 Share Posted October 8, 2014 Стига да си платиш, според мен другарите ще направят всичко което поиска човек, и с качеството за което си е платил. За тва произвеждат сходни артикули за 0.10 долара (дето са на ръба на скрап) и имат същото, но за 2.50 долара ама вече направено на световен стандарт. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mIRCata Posted October 8, 2014 Share Posted October 8, 2014 Потвърждавам. Колегата си купи таблет Хюндай, 7-мо качество го водеха. Нищо, че беше Хюндай, вътре батерията и дисплея бяха хванати с жълто хартиено тиксо :grin: Link to comment Share on other sites More sharing options...
lubo1972 Posted October 8, 2014 Share Posted October 8, 2014 Истината е, че ако са на подобно качество и работоспособност китайските стоки се доближават по цена до марковите...факт Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted October 9, 2014 Share Posted October 9, 2014 Оставете компонентите, Ники ги гъбарка, че са малоумници. Погледнете в тоя ред на мисли alibaba. Отдавна китайски мозъчета учат и завършват като отличници световните Светая светих на тема образование. Link to comment Share on other sites More sharing options...
бат Ицо Posted October 9, 2014 Share Posted October 9, 2014 Ти чете ли какво написах за културата им на образование - копиране на учителя? Колкото и университета да завършат стават само за сервизни инженери. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted October 9, 2014 Share Posted October 9, 2014 Ми да оставят на свободните западняци да развиват, а те да произвеждат, няма лошо. В крайна сметка мен ме интересува какво получавам като качество/цена и дали ме удовлетворява. Ако получавах това качество и параметри от "марковите" телефони на близка цена, надали бих се занимавал с китай, чаканици и т.н. Като взимах моя, за $200 оттук можеше да се вземе някоя неземна пръчка, най-често с: 1-2-ядрена на 1ГХц, с 512 памет и 4 РОМ, смешна предна камера (ако изобщо има), смешни батерии 1500-2000mAh макс (батерията за мен беше топ приоритет), не-IPS екрани със смешни резолюции 840х400 или подобни, самите екрани често около 4-4.3", стари версии на bluetooth (неставащи за клавиатури примерно), понякога и без радио (то и сега скъпи самсунги продължават да ги правят без радио), често без слот за карта, най-често с по една сим карта (също приоритетно да е с 2 симки), и т.н. И дори при някои модели 2-3 от тия параметри да са се доближавали до "истината", останалите параметри са били тотално неприемливи. Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted October 9, 2014 Share Posted October 9, 2014 Ти чете ли какво написах за културата им на образование - копиране на учителя? Колкото и университета да завършат стават само за сервизни инженери. Христо - уникална тъпотия каза. Link to comment Share on other sites More sharing options...
бат Ицо Posted October 9, 2014 Share Posted October 9, 2014 Не съм, Видене, не съм Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.