Jump to content
BulForum.com

Паметника Филип Македонски

Hammer

Recommended Posts

Plovdiv sashtestvuva ot blizo 1000 godini predi Filipcho...

Даже не 1000 ами повече от 3000 години преди Филип. Не знам защо има хора, които толкова се кефят не нещо, което ако не нацията, РАЗДЕЛЯ ПЛОВДИВЧАНИ. Някои се опитаха да изкарат, че само откачалника Димитър Костов бил против това - колко жалко и смешно. Сигурно повече от половината пловдивчани са против или със смесени чувства, но дори и 10% да бяха - пак не трябваше да се прави подобна простотия.

НЕ МОЖЕ да се слага паметник, който разделя, вместо да обединява хората - това си го набийте в главите. Защо толкова години след Освобождението на Бълария на никой не му хрумна да прави такъв паметник? Някой умник може ли да отговори смислено на този въпрос? Това, че наши историци са се изказали за съществуването на паметника е лъжа - поне не тези, които наистина с в час с материала.

Този акт е абсолютно доказателство на пълното безсилие и некадърност на тези, които управляват града ни (абсолютно всички до един имам в предвид).

• Replies 63
  • Created
  • Last Reply

то бива бива простотия ама то и паметника е прост не ме кефи ...

става мноо яка картинка римския стадион и над него некав грук гледа победоносно

м/у другото открили са под пощата крайните седалки на некаф стадион

сега ако разкопаят главната ша намерят нещо красиво

VooDooMaN, съгласен съм с теб, че:

- добре е да има паметник

- паметника е хубав

- на подходящото място е

За това, че преди Филип тук е било село, просто незнам как да ти обясна, че не е така. Било е голям за онези времена град. Най- големият и значителен в Тракия. Точно за това той е дал името си на града. Ако беше някакво си село това нямаше да стане. Това, че гърците са мислели всички освен тях за незначителни варвари, не означава, че това е така. Иди в археологическия музей, отвори някоя друга книга за тракийското изкуство и ще разбереш къде е истината.

Ами да. Точно така се опитват да го изкарат. Може да питаш някои от тези чужденци, които са видели паметника за това ,което са научили за историята на Пловдив и ще ти кажат, че Филип го е основал преди малко повече от 2000 години. Това трябва да си е паметник на Филип Македонски и толкова. Теб не те ли дразни, че се отричат хиляди години от историята на Пловдив?

Подходящо място :confused какво общо имат Филип Македонски и Римската империя ,за да стои този паметник там ? Относно това ,че Филип е дал името си на града ,да ,бил е Филип .Но няма исторически доказателства ,че това е бил Филип Македонски,всъщност няма доказателства ,че той въобще е стъпвал в Пловдив.

@noxious онова е друго

Стадион наистина има и той е от Джумаята до към Бинго, но познай дали ще се разкопае.

Паметникът е факт, ако искате го харесвайте, ваша воля :woot .

Подкрепиха го НДСВ, СДС, БСП - гласувайте за някой друг и се надявайте на сполука и успехи ;) .

мухаха

днеска кат минавах да го вида...ми тоя пич от Столипиново ли са го зели, че са го турнали на центъра на Тракийския ни град!

докато този паметник е там, мен ще ме е срам да се нарека "пловдивчанин" :angry1

Подходящо място  какво общо имат Филип Македонски и Римската империя ,за да стои този паметник там ? Относно това ,че Филип е дал името си на града ,да ,бил е Филип .Но няма исторически доказателства ,че това е бил Филип Македонски,всъщност няма доказателства ,че той въобще е стъпвал в Пловдив.

Филип и Римската империя може да нямат общо, обаче паметника се вписва горе- долу добре в заобикалящата го арфитектура. Може би щеше да стои по- добре ако постамента беше по- висок или ако самата фигура беше с правилни пропорции, обаче и така бива. При всички положения е по- хубав от тези на Мильо и Сашо- Сладура (до античния театър). Межу другото разбрах, че на него ще пише само Филип II Македонски, тоест без онези лъжи, които са се канили да лепнат.

Исторически доказателства за това дали е стъпвал в Пловдив незнам дали има, не съм историк, но не е било нужно да идва за да даде името си на града. Просто това е бил най- големият и богат град в Тракия и по този начин е целял да увеличи популярнистта и авторитета си в тази област. И други са кръщавали градове на себеси с тази цел. Александър е направил няколко Александрии от които тази в Египет и в момента съществува с това име.

Подкрепиха го НДСВ, СДС, БСП - гласувайте за някой друг и се надявайте на сполука и успехи  ;) .

Мда, значи това е абсолютния критерий - страхотно. Какво мислят гражданите на Пловдив няма никакво значение - тях кучета ги яли.

Ето това е отличителния белег на "демокрацията" в България. За сведение на несведущите, такова чудо в Европа няма, за Северна Америка няма да говорим. Журналистите обичат да го наричат с изтърканото вече име гражданско общество. У нас такова животно нема.

Опитайте се само да се замислите, какво е накарало шайката НДСВ-СДС-БСП да прокара и изпълни това нещо. Дали са си мислели, че в едно така или иначе разединено общество един такъв паметник е "много на място"? Подобен ход може да се определи единствено като гавра с гражданите и тяхното достойнство. Пак повтарям - достатъчно е да има 10% (а те са неизмеримо повече) против, за да не се помисля за подобна глупост. Това е паметник, по дяволите, а не гласуване на общински избори, за да се налагат решения с болшинство.

Никой никъде по света (освен в държави като Либия, Куба и Южна Корея) не издига паметници, ако няма консенсус в обществото.

С утвърждаването на този прецедент и подобна "логика", предлагам в съседство с паметника на Филип (точно някъде под слънчевия часовник на Джумаята) да се издигне паметник на великия везир Али паша, или по-добре на султан Мурад - та нали те са прекръстили Пловдив на Филибе и са управлявали повече от 500 години. Редно е да им се отреди подобаващо място, след като са били част от историята на Пловдив много повече от въпросния Филип Македонски.

Мда, значи това е абсолютния критерий - страхотно. Какво мислят гражданите на Пловдив няма никакво значение - тях кучета ги яли.

Ето това е отличителния белег на "демокрацията" в България. За сведение на несведущите, такова чудо в Европа няма, за Северна Америка няма да говорим. Журналистите обичат да го наричат с изтърканото вече име гражданско общество. У нас такова животно нема.

Опитайте се само да се замислите, какво е накарало шайката НДСВ-СДС-БСП да прокара и изпълни това нещо. Дали са си мислели, че в едно така или иначе разединено общество един такъв паметник е "много на място"? Подобен ход може да се определи единствено като гавра с гражданите и тяхното достойнство. Пак повтарям - достатъчно е да има 10% (а те са неизмеримо повече) против, за да не се помисля за подобна глупост. Това е паметник, по дяволите, а не гласуване на общински избори, за да се налагат решения с болшинство.

Никой никъде по света (освен в държави като Либия, Куба и Южна Корея) не издига паметници, ако няма консенсус в обществото.

С утвърждаването на този прецедент и подобна "логика", предлагам в съседство с паметника на Филип (точно някъде под слънчевия часовник на Джумаята) да се издигне паметник на великия везир Али паша, или по-добре на султан Мурад - та нали те са прекръстили Пловдив на Филибе и са управлявали повече от 500 години. Редно е да им се отреди подобаващо място, след като са били част от историята на Пловдив много повече от въпросния Филип Македонски.

Окей, събери пари, направи проект и може да го одобрят. Аз съм против комунистическия паметник на Червената армия на Бунарджика, ама махат ли го? Бъди сигурен - доста над 10 процента са против онзи гнусен монумент. Но какво от това? Ако искаш събери парички и направи паметник и на незнайния тракийски войн или на някой друг отпреди 3000-4000 години. Няма лошо. В градската градина има паметник на самурай, но не съм чул някой да плюе срещу него.

Направете и вие нещо, стига сте плюли само. А като не можете да направите нищо си мълчете.

Сметни процентите на СДС, БСП и НДСВ в града... ще се получи число над 75%. Значи щом те подкрепят и гражданите подкрепят.

Не си прав Voodoman не си прав. Идеята на гражданското общество не е да си мълчиш. Като си мълчиш не можеш да кажеш после че си бил против. Не е въпроса само да се говори ами и да се прави нещо. Излез и изрази протеста си щом не ти харесва нещо или подгрепи друго нещо щом ти харесва. Така се прави. А тез остатаци от репресиите - мълчи и ще отмине - не водят до хубаво. Като си мълчиш не променяш нищо. Пък за процентите на партиите дето си писал - ми и тук не си прав. С тях работя и мога да ти кажа, че ситуацията в пловдив е коренно различна от общата в БГ.

Така че НЕ СИ МЪЛЧЕТЕ ХОРА

Аз съм за паметника - чесно казано все ми е тая чии е. Дали Гърците са го пратили или незнам си още какви теории на конспирацията. Важното е че като дойде Ханс на воаяж ще цъка с език и ще photogrа-фирен до не май къде си и после ще се кефи. Друга полза от тез неща не виждам.

Р.S. За справка виж как го правят Гърците с две камари камани - дето им викат акропул и незнам си кво вкарват по 10мил туристи

Окей, събери пари, направи проект и може да го одобрят. Аз съм против комунистическия паметник на Червената армия на Бунарджика, ама махат ли го? Бъди сигурен - доста над 10 процента са против онзи гнусен монумент. Но какво от това? Ако искаш събери парички и направи паметник и на незнайния тракийски войн или на някой друг отпреди 3000-4000 години. Няма лошо. В градската градина има паметник на самурай, но не съм чул някой да плюе срещу него.

Направете и вие нещо, стига сте плюли само. А като не можете да направите нищо си мълчете.

Сметни процентите на СДС, БСП и НДСВ в града... ще се получи число над 75%. Значи щом те подкрепят и гражданите подкрепят.

VooDooMaN, много е жалко, че мислиш по точи начин.

Ти сам даваш един много показателен пример - сегашните управници постъпват абсолютно по същия начин, като навремето малоумните комунисти - издигат един спорен паметник, който разделя хората.

По въпроса за ончи пич с шмайзера - ами опитай се да го махнеш без да изпотрепеш, полвината Пловдив. Те ония съвсем не случайно са го дигнали в такива размери и на такова място.

Основният въпрос обаче е, защо и днес трябва да се правят подобни простотии, макар и не в такива мащаби - ето на това трябва да си отговориш.

Колкото за процентите на онези нещастници, не ми се коментира въобще. Супер жалко е, че слагаш знак за равенство между гражданите на Пловдив и някаква шайка глупаци :bgrin:

Важното е че като дойде Ханс на воаяж ще цъка с език и ще photogrа-фирен до не май къде си и после ще се кефи. Друга полза от тез неща не виждам.

CARROT, така е, но нашата история е пълна с достатъчно количество далеч по-достойни люде, на които могат и трябва да се правят паметници. Самият ни град е чудесен пример за това - пълен е с безценни паметници, като Римския стадион, който вече е в сянката на въпросния монумент (още една причина за нелепото му съществуване).

• 3 years later...

абее каквото и да е все пак е паметник и не трябва да бъде драскан и прочее , той е символ на нашата история и на това откъде сме започнали и кои сме били ....

скоро се качвах на Альоша и ми стана много криво като видях че пак е надраскан :angry: Супер тъпо е :angry: :angry:

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...