Liverpool`Fan`1 Posted June 3, 2004 Share Posted June 3, 2004 Не ни трябват албанци,македонци,турци,роми,цигани,мангали,негри,жълтури,араби и др.Да живее БЪЛГАРИЯ !!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
бат Ицо Posted June 3, 2004 Share Posted June 3, 2004 Не ни трябват албанци,македонци,турци,роми,цигани,мангали,негри,жълтури,араби и др.Да живее БЪЛГАРИЯ !!!! Интересно ако отидеш в Ливърпул, с какво око ще гледат на теб. Имам предвид града - на него е кръстен отбора Що се отнася до Филип Македонски - в Скопие може вече да го почитат като 'македонец', както и много личности и от българската история. Що се отнася до паметника - нека си го има. Свързан е с историята на Пловдив. Завоевател на кого? По скоро е обединител. По негово време българи тука не е имало. Някой да е чувал за Тракийска империя????? Аз щото съм чувал само за тракийски племена. Гордея се, че съм потомък на траките. Много ми е интересно обаче как гледате на личност, докарала тук чужда култура, с която е обогатила тракийците, при все, че всички ние сме изцяло обсебени от чуждата култура. Даже някои дотолкова, че забравиха азбуката на Кирил и Методи. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted June 3, 2004 Share Posted June 3, 2004 Гордея се, че съм потомък на траките. Мдам, само дето не си никакъв потомък на траките - ние сме преки потомци на славянските племена, които се появяват доста по-късно Единственото, с което можем да се гордеем е, че обитаваме техния град - Пловдив. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nikisim Posted June 3, 2004 Share Posted June 3, 2004 Мдам, само дето не си никакъв потомък на траките - ние сме преки потомци на славянските племена, които се появяват доста по-късно Единственото, с което можем да се гордеем е, че обитаваме техния град - Пловдив. Е тука вече не съм съгласен Какво искаш да кажеш,че траките са изчезнали безцелно и тогава хоп- славяните са се заселили на "безлюдната" ни земя? Това е смешно...Ние носим и техните гени и те са основна съставка в българския етнос. Link to comment Share on other sites More sharing options...
play_me Posted June 3, 2004 Share Posted June 3, 2004 Niama da se ochudia ako skoro na bulgarska zemia se prukne i pametnik na "liubimia" ni prezident na bratska USA. Abe kakvo ste se zacheknali za tozi "pametnik", ami ALIOSHA sushto e mnogo zle, napulno izlishen "Stur4ilnik" bash nasred Plovdiv, abe vuobshte naistina po dobre da ima pametnik na LEVSKI ili BOTEV makar i da ne sa priako svurzani s istoriata na grada Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted June 3, 2004 Share Posted June 3, 2004 Това е смешно...Ние носим и техните гени и те са основна съставка в българския етнос. Смешното е да търсиш ярко присъствие на тракийски гени в сегашното поколение българи - та в нас например има много повече византийски такива (да не говорим за други, че ще стане пак една полемика... ), това не означава, че сме техни птотмци. Прочети по-подробно историята и виж как са се появявали едни и са изчезвали други народи тогава, да не говорим за вековете разстояние във времето. Сегашните италианци да не би да имат гените на някогашните римляни - при тях даже е доста по-малко отстоянието във времето. Също пък е смешно да търсиш "фараонски" гени сред жителите на днешен Египет. Говорим от практическа гледна точка, иначе всички земляни сме генетично зависими Основната съставка на българския етнос е славянската такава, дори прабългарската жилка се губи и някои други (ориенталски) са с по-засилен характер, та да не говорим за тракийски гени - то така може да се върнем към праисторическите хора . Единственото, което е сигурно, че живеем в земите на някогашните траки Link to comment Share on other sites More sharing options...
nikisim Posted June 3, 2004 Share Posted June 3, 2004 Изказването ти е много силно.Нямам намерение да се заяждам и споря безсмислено...Прав си ,че много народи са изчезвали и дадените от теб примери са правилни.Вярно е ,че славяните са основния състав на българския етнос,след това "пра"българският,НО И тракийският.Другите етноси и аз не искам да ги изброявам-много са... Траките не са напълно претопени-сигурно си чел за каракачаните-потомци на елинизираните траки(елинизирани,защото са говорели гръцко наречие,не за друго)и също за куцовласите.Та за тях може да се каже ,че са преки потомци на траките.Те са номади,запазили своите старинни обичаи,песни,танци.През летниоте периоди те пастирстват по планините ,а зимата слизат в големите градове-доскоро е имало каракачани,които са слизали през зимата и в Пловдив Така,че не може да говорим в случая на напълно изчезнал етнос-вярно е ,че не са останали много,но си ги има...Това от "практическа гледна точка" От друга страна има и голямо тракийско лексикално наследство-толкова са много думите и наименованията на местности,че не ми се занимава сега да ти ги пиша-късно стана ,ще лягам,че утре съм на изпит за ловец Като имам малко повече време обещавам,ще ти дам нагледни примери. В заключение искам да кажа,че историята съм я попрочитал,но също така ми е правило впечатление ,че доскоро нямаше много информация за траките-един голям недостатък,който през последните години бавно започна да се преодолява-доста разкопки се направиха,които говорят за много богата култура,която има отношение и към формирането на българския етнос(най-малкото,защото те не са били толкова малобройни,колкото доскоро се предполагаше)>те са въздеиствали културно както върху византийците, така и върху нас-пряко и косвено. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shade Posted June 4, 2004 Share Posted June 4, 2004 Не виждам защо лаете толкова срещу паметника на една личност, която нито е свързана пряко с българския народ, нито сме видяли нещо лошо от нея (относно паметника на Хитлер, Сталин, ...) . След като е част от историческото минало на местността, на града ни - нека има паметник. Според мен това не е никакъв опит за намеса на гърците в нашата култура, просто защото Филип Македонски не е грък, колкото и да им се иска. След като Филип Македонски е направил до толкова, че да си лепне името на града, нека стои паметникът му! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted June 4, 2004 Share Posted June 4, 2004 ...Та за тях може да се каже ,че са преки потомци на траките.Те са номади,запазили своите старинни обичаи,песни,танци.През летниоте периоди те пастирстват по планините ,а зимата слизат в големите градове-доскоро е имало каракачани,които са слизали през зимата и в Пловдив Така,че не може да говорим в случая на напълно изчезнал етнос-вярно е ,че не са останали много,но си ги има...Това от "практическа гледна точка" От друга страна има и голямо тракийско лексикално наследство-толкова са много думите и наименованията на местности,... За всичко това си абсолютно прав, но темата беше за гените, та едва ли в нашите жили тече чак толкова "каракачанска" кръв. Според мен просто не е правилно да се наричаме преки потомци на траките - иначе за останалото съм напълно съгласен Link to comment Share on other sites More sharing options...
velvet_underground Posted June 4, 2004 Share Posted June 4, 2004 Абе темата беше за паметника,но явно изкате да си кажете познанията по история Link to comment Share on other sites More sharing options...
Liverpool`Fan`1 Posted June 4, 2004 Share Posted June 4, 2004 Та като гледам топика май май ще се затваря.Няма смисъл от тъпи паметници на Филип Макаденски.Пловдив си е Пловдив.А всичко останало си е минало.Някави келеши дето са помогнали малко за града трябва да имат паметници.То по тая логика нека сложим паметник и на КАМАТА.Велик футболист тръгнал от Марица Пловдив.Спирам с тия простотий.Затваряйте топика и тфа е.Можем и без паметници.Ама без БИРФЕСТ НЕ МОЖЕМ.Да живее футбола, бирата, жените, колите и PC-то. Link to comment Share on other sites More sharing options...
VooDooMaN Posted June 4, 2004 Share Posted June 4, 2004 Та като гледам топика май май ще се затваря.Няма смисъл от тъпи паметници на Филип Макаденски.Пловдив си е Пловдив.А всичко останало си е минало.Някави келеши дето са помогнали малко за града трябва да имат паметници.То по тая логика нека сложим паметник и на КАМАТА.Велик футболист тръгнал от Марица Пловдив.Спирам с тия простотий.Затваряйте топика и тфа е.Можем и без паметници.Ама без БИРФЕСТ НЕ МОЖЕМ.Да живее футбола, бирата, жените, колите и PC-то. си е Пловдив.А всичко останало си е минало.Някави келеши дето са помогнали малко за града трябва да имат паметници. Да си сложим капаците на очите и ходом марш напред . Много ясно, всичко що се е случило преди да се родиш ти за какво ни е да го помним? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wickedsmile Posted June 4, 2004 Share Posted June 4, 2004 паметника е много готин, мястото е префектно (точно над римския стадион) направо ... що не се сетиха по-рано да го сложат? П.С. някой беше писал циганска работа за това че са го сложили през нощта. ми че хвала на тях че са се сетили (макар и да не е точно така ). вие какво искате? да провиснат крановете насред главната, да не можеш да си чуеш мислите от бучащите машини, да стане всичко в прах, да ти е неприятно да минаваш оттам докато го монтират... през нощта - чиста работа. а между другото само да уточня, че те са започнали работа през деня, но се появил хайдутина Димитър Костов с шепа себеподобни глупаци и спрели монтажа. шитс. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bambus Posted June 4, 2004 Share Posted June 4, 2004 Awe mom4eta neznam za6to se nervite tolkova mnogo..... dano pove4e pametnici slojat ne samo v plovdiv... tuku i v cqla balgariq i makedoniq... pone 6te ima ne6to da se gleda... a ne prazen centar bez nikakvi atraktivnosti Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hammer Posted June 4, 2004 Author Share Posted June 4, 2004 Май някои не са ме разбрали правилно. Пак повтарям, че нямаше да имам нищо против паметникът на Филип Македонски, ако не беше представен като паметник на ОСНОВАТЕЛЯ на Пловдив. ОСНОВАТЕЛ! За съжаление явно много малко хора познават историята на градът в който живеят. Цитирам част от статията във вчерашния 24 часа: В този миг първата група чужденци, минаващи от там, се струпаха за снимка пред Филип II- основателят на Филипопол през 341 г.пр.н.е. Ето че за тези чужденци Пловдив не е град с 5000 годишна история и тракийски корени. Отрича се почти половината от историята на на града. Димитър Костов не ми е особено симпатичен, но не мога да не призная, че в случая е абсолютно прав. Както писаха някои хора по- горе, хубаво е да има паметници, но нека те да спомагат за популяризирането на нашата история, а не да я изопачават. Link to comment Share on other sites More sharing options...
VooDooMaN Posted June 4, 2004 Share Posted June 4, 2004 И какво сега, понеже някой казал , че той е ОСНОВАТЕЛ, а не СЪЗДАТЕЛ на ГРАДА, ти ще плюеш по паметника? Щото го е казал Димитър Костов, за когото ще си позволя да пропусна нужните епитети. И щом чужденци са се снимали пред паметника, значи автоматично Филип Македонски е направил първата копка тук? Глупости. Паметникът е хубав, на готино място, Филип Македонски си е дал името на града, направил го е град от едно село и си заслужава признанието. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hammer Posted June 4, 2004 Author Share Posted June 4, 2004 VooDooMaN, съгласен съм с теб, че: - добре е да има паметник - паметника е хубав - на подходящото място е За това, че преди Филип тук е било село, просто незнам как да ти обясна, че не е така. Било е голям за онези времена град. Най- големият и значителен в Тракия. Точно за това той е дал името си на града. Ако беше някакво си село това нямаше да стане. Това, че гърците са мислели всички освен тях за незначителни варвари, не означава, че това е така. Иди в археологическия музей, отвори някоя друга книга за тракийското изкуство и ще разбереш къде е истината. И щом чужденци са се снимали пред паметника, значи автоматично Филип Македонски е направил първата копка тук? Ами да. Точно така се опитват да го изкарат. Може да питаш някои от тези чужденци, които са видели паметника за това ,което са научили за историята на Пловдив и ще ти кажат, че Филип го е основал преди малко повече от 2000 години. Това трябва да си е паметник на Филип Македонски и толкова. Теб не те ли дразни, че се отричат хиляди години от историята на Пловдив? Link to comment Share on other sites More sharing options...
VooDooMaN Posted June 5, 2004 Share Posted June 5, 2004 VooDooMaN, съгласен съм с теб, че:- добре е да има паметник - паметника е хубав - на подходящото място е За това, че преди Филип тук е било село, просто незнам как да ти обясна, че не е така. Било е голям за онези времена град. Най- големият и значителен в Тракия. Точно за това той е дал името си на града. Ако беше някакво си село това нямаше да стане. Това, че гърците са мислели всички освен тях за незначителни варвари, не означава, че това е така. Иди в археологическия музей, отвори някоя друга книга за тракийското изкуство и ще разбереш къде е истината. Ами да. Точно така се опитват да го изкарат. Може да питаш някои от тези чужденци, които са видели паметника за това ,което са научили за историята на Пловдив и ще ти кажат, че Филип го е основал преди малко повече от 2000 години. Това трябва да си е паметник на Филип Македонски и толкова. Теб не те ли дразни, че се отричат хиляди години от историята на Пловдив? Всеки има право да дума що му е по сърце. Те и македонците разправят много "истини" за историята, но не съм тръгнал да им вярвам. Не съм се задълбавал в темата да изследвам историята на града, защото не ми е работа. Факт е, че най-големият капацитет от СУ преписа превръщането на Пловдив в град на Филип, Божидар Димитров също защити паметника. Дори да не са прави напълно - ние и без това знаем, че Пловдив го е имало преди Филип, има го и след него. Скандалът е малко изкуствен. Щом от целия местен парламент само един бараба, който не е никакъв общественик, се възпротиви, значи идеята е ОК. През оная работа ми е дали чужденците ще разправят нещо за паметника, дори не знам дали има надпис на английски или български под него, на който пише така спорния текст. Ако има такъв текст, то спора би бил дали да го има него, а не паметника. Защото какво казал някой... казал и отлетели думите. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Qzoveca Posted June 5, 2004 Share Posted June 5, 2004 според мен паметника изглежда много яко и там му е мястото,само дано залтните урнаменти не бъдат откраднати от некои мангали Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted June 5, 2004 Share Posted June 5, 2004 Филип Македонски си е дал името на града, направил го е град от едно село и си заслужава признанието. Не знам дали Филип Македонски е направил Пловдив от село - град. В едно обаче съм абсолютно сигурен, че "нашите управници" превърнаха Пловдив от град в едно голямо село Link to comment Share on other sites More sharing options...
little Posted June 5, 2004 Share Posted June 5, 2004 Не знам дали Филип Македонски е направил Пловдив от село - град.В едно обаче съм абсолютно сигурен, че "нашите управници" превърнаха Пловдив от град в едно голямо село Ето това е проблема за който трябва да се замислим Link to comment Share on other sites More sharing options...
badniggazz Posted June 5, 2004 Share Posted June 5, 2004 :ph34r: bia gore-dolu.hava e ako ste nadrusani s ganja,amfetamin ili PICO +LSD Link to comment Share on other sites More sharing options...
Amigo Posted June 5, 2004 Share Posted June 5, 2004 ne6to novo i hubavo Link to comment Share on other sites More sharing options...
blowcow Posted June 5, 2004 Share Posted June 5, 2004 Много си е хубав паметника евала на тия пичове дето са го сложили!!! И според мене доста грешите особено Hammer за траките(особено че са войнствени и подобни, и не само това), пък в вестниците да пишат каквото искат.Вие какво искате - на кой да издигнат паметник ???Според мен най - добре ще е да сложат мой паметник ама...кой ма пита... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest liquid Posted June 5, 2004 Share Posted June 5, 2004 N/A Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.