Jump to content
BulForum.com

Термопаста електроизолационна

Recommended Posts

Трябва ми топлопроводяща паста, която да е добър диелектрик (сиреч изолатор :P ) за осъществяване на топлинна връзка между фотоволтаични клетки (демек от слънчев колектор :woot ) и алуминиев охладител. :D Някой да има идея откъде мога да си купя :confused

Трябва ми топлопроводяща паста, която да е добър диелектрик (сиреч изолатор :P ) за осъществяване на топлинна връзка между фотоволтаични клетки (демек от слънчев колектор :woot ) и алуминиев охладител. :D Някой да има идея откъде мога да си купя :confused

Ако няма да покриваш големи площи работа може да ти свърши обикновенна паста за процесори.Те не са електропроводими.Слагал съм на много места , размазвала се е върху чипове , които работят на високи честоти без това да им повлиае по някав нячин :).

Да, дори пастите със 'сребро' не са проводими (съдържат сребърни оксиди). Скоро си омазах процесора доста, ама е жив :) .

За съжаление ще трябва да покрия 6 плочки с размери 85х85мм., а дебелината ще бъде около 3мм. :woot , така че ми трябва доста голямо количество :( Кажете все пак колко струва и ще съм ви мнооооого благодарен ако кажете дали може да се намери по-голямо количество за по-ниска цена :P Работата е сериозна, правя дипломна работа свързана с нетрадиционните източници на ел. енергия и тази паста ми трябва за макета :cry Без нея няма макет, без макет няма опити, без опити няма данни, а без данни няма дипломна работа :( Така, че много сериозно ви моля да помогнете :)

От Викиват си купих преди 2 години едно бурканче бяла силиконова паста. За сега върши перфектна работа. Около 100 мл е, но цената те си спомням.

Точно преди 2 години и аз си взех от там.Продаваха я в едни оранжеви шишенца от хапчета.Доста голямо количество беше , щом от тогава съм намазал камара транзистори , интегрални схеми , процесори и половината ми стои.Дори последно лепях радиатори на видеокартата и там доста отиде.Мисля, че беше към 3-4V , което е 5-6 лева ,но си заслужава за това голямо количество. :sayjin

Dokolkoto znam oshte ima vyv vikivata i ne sa mnogo skypi (zashtoto pomnaq che shtqh da si vzimam, a nqmah mnogo pari) Tochna suma ne pomnq - beshe predi godina i polovina pone.

Inache da si kazha i az - vsichkite sa izolatori. :)

Inache imah problem navremeto da tyrsq toploprovodqshto lepilo, i me zapomniha iz cql plovdiv i nakraq namerih edno UHU. Nqkoi da e chuval neshto po-dobro ?

Обадих се във Викиват и ми казаха, че имат такова нещо и цените са:

50мл. - 2,50лв.

80мл. - 4,00лв.

200мл. - 10,00лв.

330мл. - 16,50лв.

Naggy, SupraTRD, Fobos, сигурни ли сте че е добър топлопроводник и добър диелектрик? :confused Подобна ли е на тази термопаста за процесори? :woot Щото ако това, което ми казаха във Викиват е вярно (че е добър топлопроводник и добър диелектрик ;) ) направо да отивам да купувам :D

Обадих се във Викиват и ми казаха, че имат такова нещо и цените са:

50мл. - 2,50лв.

80мл. - 4,00лв.

200мл. - 10,00лв.

330мл. - 16,50лв.

Naggy, SupraTRD, Fobos, сигурни ли сте че е добър топлопроводник и добър диелектрик? :confused  Подобна ли е на тази термопаста за процесори? :woot  Щото ако това, което ми казаха във Викиват е вярно (че е добър топлопроводник и добър диелектрик ;) ) направо да отивам да купувам :D

Миналата седмица си сложих точно от това шишенце на процесора.Давал съм и на други хора.Истинската паста за процесори е тази - бялата.Ако беше електропроводима нямаше сега да имам процесор и видеокарта :)

[edit] Ще ти дам друг пример.Тази паста се слага на изолационната подложка на транзистора.Мислиш ли, че ще използва ако е елетропроводима ;).Пастата е перфекна взимай, стига да те устройва цената!!! :evil

Аз се притеснявам щото слоя паста дето ще слагам ще е по-дебеличък отколкото се слага на процесорите :D та не съм сигурен дали ще има добър топлообмен ;) Как мислите вие :confused

Аз се притеснявам щото слоя паста дето ще слагам ще е по-дебеличък отколкото се слага на процесорите :D та не съм сигурен дали ще има добър топлообмен ;) Как мислите вие :confused

Май нямаш друг избор.По топлопроводимо от това няма да намериш :)

{edit}

Aко разстоянието е голямо сложи керамични подложки за транзистори.Те са дебели към 2 - 3 мм.Намазваш я с паста от двете страни и си перфектен.Това е по добрия вариант.Ако 3мм е много има слюдени подложки пак перфектен поплопроводник!И двете съм ги ползвал за мощни транзистори и ти гарантирам ,че са добри.Не се заблуждавай , че керамичните подложки са малко дебели.Вършат си работата перфектно и са евтини .. към 20ст

А тези слюдени подложки какво представляват и колко струват :confused

Ами ще ти обясна:

Това са подложки, които се използват за мощни транзистори , когато се налага да се слагат два или повече транзистори на един радиатор.Тъйкато в повечето случай колектора на транзистора е изведен към корпус става така , че ако сложим два транзистора на един метален радиатор ще свържим колекторите им електрически.За целта се ползват пласмасови втулки и керамични , силиконови или слюдени подложки.Подложките имат формата на корпуса на самия транзистор и ги има в различни разновидности.Намазват се с силиконова , топлоптоводима паста ( това , което ще купуваш от Викиват) и се слагат на радиаторите.А втулките се използват за да бъде електрически изолиран болта от транзистора.Съжалявам за обяснението но трябва да ги видиш точно какво представляват...

и трите вида подложки струват някфи стинки :) :) :) поне като се занимавах бяха толкова..

Благодаря за изчерпателната информация :D Не затваряйте топика, може да изникнат още въпроси :woot (и отговори :P )

Ами моя въпрос е защо ти трябват 3мм разстояние, след като става въпрос за ниски напрежения?

Ами самите фотоклетки са дебели 1мм. :woot и ще бъдат закрепени за стъкло с помощта на силикон. :love Тъй като и от двете страни на фотоклетките има контактни пластини, които свързват съответните полюси на фотоклетките последователно (лицевата страна е отрицателния, а задната е положителния полюс) оставям по 1мм. и за контактните пластини. :D Едва ли ще мога да нанеса закрепващият силикон с дебелина 1 мм., ;) в най лошия случай ще е 3мм. :) Като умножим дадената дедбелина която е 3мм. по Ку (коефициент на удурдисване :D ) в най-лошия случай става 4мм. :P

Вземи си подложки и паста и няма да съжаляваш.Може да вземеш най-малката разфасовка от пастата само колкото да намажеш на подложките и си 6 ;) :)

Аз вече си купих паста 200мл. :woot Смятам, че каквото и да става ще ми стигне :P , а пък за тия подложки трябва да помисля сериозно :blink: щото ако наистина ще ми подобрят топлообмена ами да ги взимам тогава :D Утре ще доведа охладителя до завършен вид и ше преценя дали да слагам подложки или не :lol:

Аз вече си купих паста 200мл. :woot  Смятам, че каквото и да става ще ми стигне :P , а пък за тия подложки трябва да помисля сериозно :blink: щото ако наистина ще ми подобрят топлообмена ами да ги взимам тогава :D Утре ще доведа охладителя до завършен вид и ше преценя дали да слагам подложки или не :lol:

Не каза дали всичко е точно и кога ще полеем дипломната работа ;) :) :)

Днес на сухо (без вода) панела стигна 65 градуса на повърхността :woot , а на гърба беше 58 :woot . Утре ще го напълня с вода и ще видя какво количество вода мога да стопля до дадена температура за определено време :D . А ако не иска да работи на естетвена циркулация ще му включа една 4-ватова помпичка :)

:woot :woot :woot Успех :D :D :D

Вчера за 1 час стоплих 2 литра вода от 13 до 37 градуса като същевременно съм произвел и изконумирал около 4 ватчаса енергия :evil И всичкото това от едно панелче 20х30см :)

Вчера за 1 час стоплих 2 литра вода от 13 до 37 градуса като същевременно съм произвел и изконумирал около 4 ватчаса енергия

:) :) :)

Нещо ти са грешни сметките май. Или имаш 2-ка по физика :woot

:) Е в крайна сметка как го направи ?С подложки или само с паста ?

:D Само с паста :woot Наистина ефекта е добър, благодаря на всички които ме насочихте в тази посока :)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...