Darkman Posted June 2, 2004 Share Posted June 2, 2004 Трябва ми топлопроводяща паста, която да е добър диелектрик (сиреч изолатор ) за осъществяване на топлинна връзка между фотоволтаични клетки (демек от слънчев колектор ) и алуминиев охладител. Някой да има идея откъде мога да си купя Link to comment Share on other sites More sharing options...
SupraTRD Posted June 2, 2004 Share Posted June 2, 2004 Трябва ми топлопроводяща паста, която да е добър диелектрик (сиреч изолатор ) за осъществяване на топлинна връзка между фотоволтаични клетки (демек от слънчев колектор ) и алуминиев охладител. Някой да има идея откъде мога да си купя Ако няма да покриваш големи площи работа може да ти свърши обикновенна паста за процесори.Те не са електропроводими.Слагал съм на много места , размазвала се е върху чипове , които работят на високи честоти без това да им повлиае по някав нячин . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shade Posted June 2, 2004 Share Posted June 2, 2004 Да, дори пастите със 'сребро' не са проводими (съдържат сребърни оксиди). Скоро си омазах процесора доста, ама е жив . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darkman Posted June 2, 2004 Author Share Posted June 2, 2004 За съжаление ще трябва да покрия 6 плочки с размери 85х85мм., а дебелината ще бъде около 3мм. , така че ми трябва доста голямо количество Кажете все пак колко струва и ще съм ви мнооооого благодарен ако кажете дали може да се намери по-голямо количество за по-ниска цена Работата е сериозна, правя дипломна работа свързана с нетрадиционните източници на ел. енергия и тази паста ми трябва за макета Без нея няма макет, без макет няма опити, без опити няма данни, а без данни няма дипломна работа Така, че много сериозно ви моля да помогнете Link to comment Share on other sites More sharing options...
бат Ицо Posted June 3, 2004 Share Posted June 3, 2004 От Викиват си купих преди 2 години едно бурканче бяла силиконова паста. За сега върши перфектна работа. Около 100 мл е, но цената те си спомням. Link to comment Share on other sites More sharing options...
R&M_NiGGa Posted June 3, 2004 Share Posted June 3, 2004 Точно преди 2 години и аз си взех от там.Продаваха я в едни оранжеви шишенца от хапчета.Доста голямо количество беше , щом от тогава съм намазал камара транзистори , интегрални схеми , процесори и половината ми стои.Дори последно лепях радиатори на видеокартата и там доста отиде.Мисля, че беше към 3-4V , което е 5-6 лева ,но си заслужава за това голямо количество. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fobos Posted June 3, 2004 Share Posted June 3, 2004 Dokolkoto znam oshte ima vyv vikivata i ne sa mnogo skypi (zashtoto pomnaq che shtqh da si vzimam, a nqmah mnogo pari) Tochna suma ne pomnq - beshe predi godina i polovina pone. Inache da si kazha i az - vsichkite sa izolatori. Inache imah problem navremeto da tyrsq toploprovodqshto lepilo, i me zapomniha iz cql plovdiv i nakraq namerih edno UHU. Nqkoi da e chuval neshto po-dobro ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darkman Posted June 3, 2004 Author Share Posted June 3, 2004 Обадих се във Викиват и ми казаха, че имат такова нещо и цените са: 50мл. - 2,50лв. 80мл. - 4,00лв. 200мл. - 10,00лв. 330мл. - 16,50лв. Naggy, SupraTRD, Fobos, сигурни ли сте че е добър топлопроводник и добър диелектрик? Подобна ли е на тази термопаста за процесори? Щото ако това, което ми казаха във Викиват е вярно (че е добър топлопроводник и добър диелектрик ) направо да отивам да купувам Link to comment Share on other sites More sharing options...
SupraTRD Posted June 3, 2004 Share Posted June 3, 2004 Обадих се във Викиват и ми казаха, че имат такова нещо и цените са:50мл. - 2,50лв. 80мл. - 4,00лв. 200мл. - 10,00лв. 330мл. - 16,50лв. Naggy, SupraTRD, Fobos, сигурни ли сте че е добър топлопроводник и добър диелектрик? Подобна ли е на тази термопаста за процесори? Щото ако това, което ми казаха във Викиват е вярно (че е добър топлопроводник и добър диелектрик ) направо да отивам да купувам Миналата седмица си сложих точно от това шишенце на процесора.Давал съм и на други хора.Истинската паста за процесори е тази - бялата.Ако беше електропроводима нямаше сега да имам процесор и видеокарта [edit] Ще ти дам друг пример.Тази паста се слага на изолационната подложка на транзистора.Мислиш ли, че ще използва ако е елетропроводима .Пастата е перфекна взимай, стига да те устройва цената!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darkman Posted June 3, 2004 Author Share Posted June 3, 2004 Аз се притеснявам щото слоя паста дето ще слагам ще е по-дебеличък отколкото се слага на процесорите та не съм сигурен дали ще има добър топлообмен Как мислите вие Link to comment Share on other sites More sharing options...
SupraTRD Posted June 3, 2004 Share Posted June 3, 2004 Аз се притеснявам щото слоя паста дето ще слагам ще е по-дебеличък отколкото се слага на процесорите та не съм сигурен дали ще има добър топлообмен Как мислите вие Май нямаш друг избор.По топлопроводимо от това няма да намериш {edit} Aко разстоянието е голямо сложи керамични подложки за транзистори.Те са дебели към 2 - 3 мм.Намазваш я с паста от двете страни и си перфектен.Това е по добрия вариант.Ако 3мм е много има слюдени подложки пак перфектен поплопроводник!И двете съм ги ползвал за мощни транзистори и ти гарантирам ,че са добри.Не се заблуждавай , че керамичните подложки са малко дебели.Вършат си работата перфектно и са евтини .. към 20ст Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darkman Posted June 3, 2004 Author Share Posted June 3, 2004 А тези слюдени подложки какво представляват и колко струват Link to comment Share on other sites More sharing options...
SupraTRD Posted June 3, 2004 Share Posted June 3, 2004 А тези слюдени подложки какво представляват и колко струват Ами ще ти обясна: Това са подложки, които се използват за мощни транзистори , когато се налага да се слагат два или повече транзистори на един радиатор.Тъйкато в повечето случай колектора на транзистора е изведен към корпус става така , че ако сложим два транзистора на един метален радиатор ще свържим колекторите им електрически.За целта се ползват пласмасови втулки и керамични , силиконови или слюдени подложки.Подложките имат формата на корпуса на самия транзистор и ги има в различни разновидности.Намазват се с силиконова , топлоптоводима паста ( това , което ще купуваш от Викиват) и се слагат на радиаторите.А втулките се използват за да бъде електрически изолиран болта от транзистора.Съжалявам за обяснението но трябва да ги видиш точно какво представляват... и трите вида подложки струват някфи стинки :) поне като се занимавах бяха толкова.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darkman Posted June 3, 2004 Author Share Posted June 3, 2004 Благодаря за изчерпателната информация Не затваряйте топика, може да изникнат още въпроси (и отговори ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
бат Ицо Posted June 3, 2004 Share Posted June 3, 2004 Ами моя въпрос е защо ти трябват 3мм разстояние, след като става въпрос за ниски напрежения? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darkman Posted June 3, 2004 Author Share Posted June 3, 2004 Ами моя въпрос е защо ти трябват 3мм разстояние, след като става въпрос за ниски напрежения? Ами самите фотоклетки са дебели 1мм. и ще бъдат закрепени за стъкло с помощта на силикон. Тъй като и от двете страни на фотоклетките има контактни пластини, които свързват съответните полюси на фотоклетките последователно (лицевата страна е отрицателния, а задната е положителния полюс) оставям по 1мм. и за контактните пластини. Едва ли ще мога да нанеса закрепващият силикон с дебелина 1 мм., в най лошия случай ще е 3мм. Като умножим дадената дедбелина която е 3мм. по Ку (коефициент на удурдисване ) в най-лошия случай става 4мм. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SupraTRD Posted June 4, 2004 Share Posted June 4, 2004 Вземи си подложки и паста и няма да съжаляваш.Може да вземеш най-малката разфасовка от пастата само колкото да намажеш на подложките и си 6 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darkman Posted June 4, 2004 Author Share Posted June 4, 2004 Аз вече си купих паста 200мл. Смятам, че каквото и да става ще ми стигне , а пък за тия подложки трябва да помисля сериозно щото ако наистина ще ми подобрят топлообмена ами да ги взимам тогава Утре ще доведа охладителя до завършен вид и ше преценя дали да слагам подложки или не Link to comment Share on other sites More sharing options...
SupraTRD Posted June 10, 2004 Share Posted June 10, 2004 Аз вече си купих паста 200мл. Смятам, че каквото и да става ще ми стигне , а пък за тия подложки трябва да помисля сериозно щото ако наистина ще ми подобрят топлообмена ами да ги взимам тогава Утре ще доведа охладителя до завършен вид и ше преценя дали да слагам подложки или не Не каза дали всичко е точно и кога ще полеем дипломната работа :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darkman Posted June 11, 2004 Author Share Posted June 11, 2004 Днес на сухо (без вода) панела стигна 65 градуса на повърхността , а на гърба беше 58 . Утре ще го напълня с вода и ще видя какво количество вода мога да стопля до дадена температура за определено време . А ако не иска да работи на естетвена циркулация ще му включа една 4-ватова помпичка Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darkman Posted June 13, 2004 Author Share Posted June 13, 2004 Успех Вчера за 1 час стоплих 2 литра вода от 13 до 37 градуса като същевременно съм произвел и изконумирал около 4 ватчаса енергия И всичкото това от едно панелче 20х30см Link to comment Share on other sites More sharing options...
бат Ицо Posted June 13, 2004 Share Posted June 13, 2004 Вчера за 1 час стоплих 2 литра вода от 13 до 37 градуса като същевременно съм произвел и изконумирал около 4 ватчаса енергия Нещо ти са грешни сметките май. Или имаш 2-ка по физика Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darkman Posted June 13, 2004 Author Share Posted June 13, 2004 Нещо ти са грешни сметките май. Или имаш 2-ка по физика Защо, бе, какво ми е грешно на сметките??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
SupraTRD Posted June 13, 2004 Share Posted June 13, 2004 Е в крайна сметка как го направи ?С подложки или само с паста ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darkman Posted June 13, 2004 Author Share Posted June 13, 2004 Е в крайна сметка как го направи ?С подложки или само с паста ? Само с паста Наистина ефекта е добър, благодаря на всички които ме насочихте в тази посока Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.