downsoft Posted February 18, 2010 Share Posted February 18, 2010 Ами това е, трябва ми нещо слабичко, но търся информация от някой с опит в материята да ме посъветва за добро съотношение качество/цена. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted February 19, 2010 Share Posted February 19, 2010 Колко слабичко и до какви пари? Според мен е важно да определиш максимална сума, и да дадеш именно нея, защото UPS се взима с определена цел, а евтините боклуци определено не вършат работата, за която човек ги иска, а именно висока степен на защита. Важното е да държи на токови удари и аномалии и да не изключва машината и да държи 10-тина мин., отколкото да държи 1 час при спиране, но при всяко мигане да увисва компа. Не взимай марки като Мустек , IGuard (informguard). Артроник са добри (аз лично имам такъв Online), но вероятно ще видиш повече мнения за APC някой модел около 300-350 лв Line-interactive тип, около 600 до 800VA мощност. Под 200-250 лв е направо изключено нещо що годе добро да вземеш, и то пак нещо, което ще държи 10-тина минути. Като минимум аз бих се спрял примерно на този, или този. Но при тия винаги има опасност. За перфектна (почти) защита са измислени Online, а APC такивата почват от 1200 лв нагоре. Артроник за около 250-300 лв също имат добри, а Онлайн моделите им почват от около 650 лв. Online са маалко по-шумни. Прецизирай изискванията си. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted February 19, 2010 Share Posted February 19, 2010 @tedy, обясни му също, че тия "VA" не са еквивалент на "W", следователно ако трябва да захрани общо около 600 вата, UPS с 600 VA, просто няма да му свърши работа. Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted February 19, 2010 Share Posted February 19, 2010 Smart серията на APC са добри и въпреки че не са Online на мен един такъв ми върши чудна работа вече близо 10 години. 600VA са малко обаче. Моя е 1500VA и в началото (след смяна на батериите) държи около час, с течение на времето това време намаля като на около 2-3 години трябва да се сменят батериите. Това с батериите си е консуматив, няма UPS който да е с вечни батерии. Ето малко информация по въпроса: http://www.apcc.com/resource/include/techspec_index.cfm?base_sku=sua1500i 1500VA => max 980W... виж и кривата на натоварването и времето ПС: Оригиналните батерии са леко скъпи (горе-долу колкото половин UPS) но се намират и на по-сносна цена други ПС2: Line-interactive UPS-ите са почти безшумни (освен когато спре тока), Online за сметка на това винаги има вентилатор който върти и охлажда електрониката така че има шум при тях, но то и компютъра като работи има шум. Хубаво е преди да го вземеш да го пуснеш да не се окаже че модела който взимаш е по-шумен и те дразни. Иначе съм съгласен с теди - Online определено са по-сигурни Link to comment Share on other sites More sharing options...
downsoft Posted February 19, 2010 Author Share Posted February 19, 2010 Благодаря за полезната информация. Това, което ми трябва е по-скоро защитата от пренапрежения и пикове в мрежата. Зная, че един разклонител със защита ще ми свърши тази работа, но хубавите са почти на същата цена като слаб UPS. в него ще има включени един настолен компютър със захранване 300 вата, вградено видео и ЛЦД 17" + 1 неттоп. Мисля, че UPS от 300 вата ще ме оправи, съгласен съм, че хубавите неща си имат цена, но бюджета е мижав, а също и както виждате не е за кой знае какво. Та спрял съм се на : http://www.jarcomputers.com/l_bg/?m=7&i=533641 http://www.jarcomputers.com/l_bg/?m=7&i=534138 Нещо до 180-200 лева, ако някой може да предложи по-добър вариант, няма да е излишно. Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted February 19, 2010 Share Posted February 19, 2010 Е има и Surge protector-и за под 50лв: http://www.jarcomputers.com/l_bg/?m=7&i=1038 Иначе от 2та които си харесал май Artronic-a е по-добър и по-евтин. APC на тази цена не очаквам да върши кой знае колко по-добра работа от разклонител. Иначе и 2те все някаква допълнителна защита ще предлагат, единствено APC-то е с по-удобни контакти но пък това увеличава риска да се включи там примерно лазерен принтер а той ще му разкаже играта моментално (или пък някакъв отоплителен уред - жените не правят разлика кое какво е и след като могат да ръгнат кабела там вероятно ще го направят при първа възможност) Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted February 19, 2010 Share Posted February 19, 2010 Ако ти трябва само или предимно за пикове и пренапрежения, не се лъжи с UPS с подобна цена. Той ще е с много по-слаба защита по тоя параграф, в тая цена влизат един куп други неща като батерии, електроника и т.н. Повече от 150-200 джаула няма да е. А добрите разклонители са над 2000 джаула разсевайщи! Един разклонител за 20-30 лв (българските SONO били по-добри от тези разни за по 40-50 лв на разни известни марки, опаковали ги в хубави пластмаси), и един UPS който да осигури поне 400W на изхода, значи поне 600VA-ов, защото пък тва захранване дето е 300 вата реално ще има КПД под 80%, и при натоварване като нищо ще точи и над 300 вата, а при 100% товар качва над 350. Включваме и неттопа, монитор 30-40 вата, и ето че ако искаш Добра защита, ти трябва поне 480 вата UPS (около 800VA). Защото тия Line-interactive хич не е препоръчително да се натоварват до ръба на ватовете им, че стават бели и съвсем реално ще ти увисват машините. По-добре без UPS отколкото някой слаб, който ако спре тока в момент в който примерно компресираш с винрар, кляка. Едно захранване без UPS даже би се справило по-добре в такива случаи на кратковременни отпадания. Тоя 360-ватов не се знае как ще се държи при товар, просто ще се молиш докато правиш нещо натоварващо да не спира тока или по-важното - да не отпада за милисекунди, което ще го шашва почти сигурно . Ако ще е line-interactive, поне да е с по-голям запас, и да не го товариш повече от 50-60% от максимума му. Виж нещо поне 800VA да ти е по-мирна главата. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted February 19, 2010 Share Posted February 19, 2010 ... Един разклонител за 20-30 лв (българските SONO били по-добри от тези разни за по 40-50 лв на разни известни марки, опаковали ги в хубави пластмаси), ... Ако ще се спре на този вариант - нека потърси такъв модел, който не е тип еднодневка (изгаряне на защитата и невъзможност за продължаване на работата...обикновено такива разклонители са капсуловани), а точно в указанието на SONO бях прочел, че когато включи защитата (с газоразрядник), след това трябва да се прати до специализиран сервиз, за да го съживят пак. С много добри впечатления съм от Trust - имам 5 такива разклонителя със защита и ги ползвам вече трета година. Пак включват за същото кратко време в милисекунди и нарочно съм си правил експерименти с окъсявания и др. такива - в момента на задействане на защитата и прекъсване на напрежението, просто го изключваш от копчето и го включваш пак....действа както прекъсвач на бушон. Link to comment Share on other sites More sharing options...
downsoft Posted February 19, 2010 Author Share Posted February 19, 2010 Край, вече поръчах http://www.jarcomputers.com/l_bg/?m=7&i=534139 Като сдобия впечатления ще кажа, та да знаят хората. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.