Jump to content
BulForum.com

Информация за UPS?


Recommended Posts

Колко слабичко и до какви пари?

Според мен е важно да определиш максимална сума, и да дадеш именно нея, защото UPS се взима с определена цел, а евтините боклуци определено не вършат работата, за която човек ги иска, а именно висока степен на защита. Важното е да държи на токови удари и аномалии и да не изключва машината и да държи 10-тина мин., отколкото да държи 1 час при спиране, но при всяко мигане да увисва компа.

Не взимай марки като Мустек , IGuard (informguard). Артроник са добри (аз лично имам такъв Online), но вероятно ще видиш повече мнения за APC някой модел около 300-350 лв Line-interactive тип, около 600 до 800VA мощност. Под 200-250 лв е направо изключено нещо що годе добро да вземеш, и то пак нещо, което ще държи 10-тина минути.

Като минимум аз бих се спрял примерно на този, или този.

Но при тия винаги има опасност. За перфектна (почти) защита са измислени Online, а APC такивата почват от 1200 лв нагоре.

Артроник за около 250-300 лв също имат добри, а Онлайн моделите им почват от около 650 лв. Online са маалко по-шумни. Прецизирай изискванията си.

Link to comment
Share on other sites

@tedy, обясни му също, че тия "VA" не са еквивалент на "W", следователно ако трябва да захрани общо около 600 вата, UPS с 600 VA, просто няма да му свърши работа. ;)

Link to comment
Share on other sites

Smart серията на APC са добри и въпреки че не са Online на мен един такъв ми върши чудна работа вече близо 10 години. 600VA са малко обаче. Моя е 1500VA и в началото (след смяна на батериите) държи около час, с течение на времето това време намаля като на около 2-3 години трябва да се сменят батериите. Това с батериите си е консуматив, няма UPS който да е с вечни батерии.

 

 

Ето малко информация по въпроса: http://www.apcc.com/resource/include/techspec_index.cfm?base_sku=sua1500i

 

1500VA => max 980W... виж и кривата на натоварването и времето

 

ПС: Оригиналните батерии са леко скъпи (горе-долу колкото половин UPS) но се намират и на по-сносна цена други :)

 

 

ПС2: Line-interactive UPS-ите са почти безшумни (освен когато спре тока), Online за сметка на това винаги има вентилатор който върти и охлажда електрониката така че има шум при тях, но то и компютъра като работи има шум. Хубаво е преди да го вземеш да го пуснеш да не се окаже че модела който взимаш е по-шумен и те дразни.

 

Иначе съм съгласен с теди - Online определено са по-сигурни

Link to comment
Share on other sites

Благодаря за полезната информация. Това, което ми трябва е по-скоро защитата от пренапрежения и пикове в мрежата. Зная, че един разклонител със защита ще ми свърши тази работа, но хубавите са почти на същата цена като слаб UPS. в него ще има включени един настолен компютър със захранване 300 вата, вградено видео и ЛЦД 17" + 1 неттоп. Мисля, че UPS от 300 вата ще ме оправи, съгласен съм, че хубавите неща си имат цена, но бюджета е мижав, а също и както виждате не е за кой знае какво. Та спрял съм се на :

 

http://www.jarcomputers.com/l_bg/?m=7&i=533641

 

http://www.jarcomputers.com/l_bg/?m=7&i=534138

 

Нещо до 180-200 лева, ако някой може да предложи по-добър вариант, няма да е излишно.

Link to comment
Share on other sites

Е има и Surge protector-и за под 50лв: http://www.jarcomputers.com/l_bg/?m=7&i=1038

 

Иначе от 2та които си харесал май Artronic-a е по-добър и по-евтин. APC на тази цена не очаквам да върши кой знае колко по-добра работа от разклонител. Иначе и 2те все някаква допълнителна защита ще предлагат, единствено APC-то е с по-удобни контакти но пък това увеличава риска да се включи там примерно лазерен принтер а той ще му разкаже играта моментално (или пък някакъв отоплителен уред - жените не правят разлика кое какво е и след като могат да ръгнат кабела там вероятно ще го направят при първа възможност)

Link to comment
Share on other sites

Ако ти трябва само или предимно за пикове и пренапрежения, не се лъжи с UPS с подобна цена. Той ще е с много по-слаба защита по тоя параграф, в тая цена влизат един куп други неща като батерии, електроника и т.н. Повече от 150-200 джаула няма да е. А добрите разклонители са над 2000 джаула разсевайщи!

Един разклонител за 20-30 лв (българските SONO били по-добри от тези разни за по 40-50 лв на разни известни марки, опаковали ги в хубави пластмаси), и един UPS който да осигури поне 400W на изхода, значи поне 600VA-ов, защото пък тва захранване дето е 300 вата реално ще има КПД под 80%, и при натоварване като нищо ще точи и над 300 вата, а при 100% товар качва над 350. Включваме и неттопа, монитор 30-40 вата, и ето че ако искаш Добра защита, ти трябва поне 480 вата UPS (около 800VA). Защото тия Line-interactive хич не е препоръчително да се натоварват до ръба на ватовете им, че стават бели и съвсем реално ще ти увисват машините. По-добре без UPS отколкото някой слаб, който ако спре тока в момент в който примерно компресираш с винрар, кляка. Едно захранване без UPS даже би се справило по-добре в такива случаи на кратковременни отпадания.

Тоя 360-ватов не се знае как ще се държи при товар, просто ще се молиш докато правиш нещо натоварващо да не спира тока или по-важното - да не отпада за милисекунди, което ще го шашва почти сигурно :) .

Ако ще е line-interactive, поне да е с по-голям запас, и да не го товариш повече от 50-60% от максимума му. Виж нещо поне 800VA да ти е по-мирна главата.

Link to comment
Share on other sites

...

Един разклонител за 20-30 лв (българските SONO били по-добри от тези разни за по 40-50 лв на разни известни марки, опаковали ги в хубави пластмаси), ...

 

Ако ще се спре на този вариант - нека потърси такъв модел, който не е тип еднодневка (изгаряне на защитата и невъзможност за продължаване на работата...обикновено такива разклонители са капсуловани), а точно в указанието на SONO бях прочел, че когато включи защитата (с газоразрядник), след това трябва да се прати до специализиран сервиз, за да го съживят пак. С много добри впечатления съм от Trust - имам 5 такива разклонителя със защита и ги ползвам вече трета година. Пак включват за същото кратко време в милисекунди и нарочно съм си правил експерименти с окъсявания и др. такива - в момента на задействане на защитата и прекъсване на напрежението, просто го изключваш от копчето и го включваш пак....действа както прекъсвач на бушон.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...