Jump to content
BulForum.com

Конфигурация - помощ с избора на чаркалъци

djadomraz

Recommended Posts

• Replies 58
  • Created
  • Last Reply

Overdrive, мерси. Аз верно само дъна на АСУС гледах. DFI кой го продава тук че нито една от фирмите чиито ценови листи съм си bookmark-нал не го намирам. (X58A-UD3R в мост поне не е по-евтин от P6T6 WS Rev - няма и $20 разлика, виж EX58 е с цели $100 надолу) Я дай идея за подобна по параметри примерна конфигурация че последно като смятах излизаше близо $1300 (без ДДСто). Всичко което искам е да сложа 2 видеокарти и Raid контролера който е на PCIe x8. Чудя се за другия сокет на i7 но май там дъната бяха с по 4 слота за памет а не 6

EEK! - мразя те. В какъв филм ме вкара с това дъно сега :) Сега чак го погледнах по-добре и забелязах че са PCIe а не обикновени PCIки. Помня обаче че със сървърни дъна съм брал ядове и не може никаква видеокарта да се подкара освен вградената. Един сървър правих наскоро с интелско дъно и биоса му беше ужасно тромав. Обаче многото слотове за памет са интересни, ксеона също... a кутия си имам...

DFI е изключително и само за овърклок.Няма смисъл да си купуваш-нали няма да клокваш.Освен това някои от дъната са доста капризни и правят мизерии.Gigabyte и asus са по-стабилни като че ли.

Аз съм пронципно фен на гигабайт,но последното дъно беше жива изцепка и го купувах 200 лв и брах ядове цяла година.Смених го с еквивалентния на асус ами доста по-стабилно се държи и се клоква кой каквото му е кеф...

+1 за асус.

Абе взимай това асуско което си заплюл, надали ще сбъркаш, по-стабилно, макар и с 100-тина лв повече, по-добра устойчивост на температура, охлаждане, на прах.. :)

А тъй като искаш поне 12 рам, по възможност по-бърза (3-канална), ясно че ще е поне i7 920, ти и на Core2Quad да се спреш, горе долу па толкова пари ще трябва да отделиш. С хубаво дъно после и мощен проц ще можеш да сложиш дето сега е 1000+ лв. Тия процове обаче според мен ще стане малко като Q6600, години наред си държи цената, и си остава доста актуален с години. Така че..

За ксеони, сървърни дъна и прочее, според мен лично няма нужда да се вкарваш с филми, както сам си казал, че си имал проблеми преди, по-съвместими хави си е по-добре ако наистина не ти трябва нещо сървърно.

Аз съм пронципно фен на гигабайт,но последното дъно беше жива изцепка и го купувах 200 лв и брах ядове цяла година.

Аз май ти казах да не си купуваш гигабайт със "L" накрая, защото си е подигравка, ама ти като се скрънзиш за нормалната версия...

Ако не се лъжа имаше P45-DS3L, известно на всички фенове на клока е, че единствените добри гигабайти с P45 са P45-UD3.

Аз имах P35-DS3 и бях много доволен - най-стандартно дъно, а подкарваше и клокваше всеки процесор от Celeron Cedarmill на 5,0GHz до Е8400 на 4-4,5GHz.

DFI имам в момента, но UT (топ серията) и го взех, точно заради яките стабилизатори за клок, но за клок повече няма да взема DFI - на гигабайта или асуса само даваш мегахерци и ток и е готово, а тук настройките са толкова много и толкова объркани, че една не ли както трябва и не пали. Предния собстеник ми го продаде на половин цена на 2 месеца употреба, защото му писнало да се мъчи (без успех) да клоква.

Виж ако е за нормална работа на дефолт настройки няма проблем, със рамовете също не е капризно, така че според мен DFI бива и за дефолт.

2-3 фирми ги продават, в Jar И Ера съм засичал също.

За мен това е като да си купиш рам на 1100 и да го държиш на 800 той ще си работи перфектно ама...Имаше някакви DFI X48 мисля че бяха с оплаквания че правило мизерии с видеокарти и т.н.Отделно и аз навремето имах един много изпънат модел за 939 nf4 беше,който с двустранна рам която пали на всяка друга барака не захапваше.Случва се да капризничат понякога.

P.S. На asus доста по-лесно се клоква самия биос е по-удобен (мое мнение) :)И не съм се скръндзил дадох 200 лв за най-дървения модел на Гб правен някога (а също и 2ма познати от форума се набутаха).Просто дъното не е това което се очакваше.Иначе направията на Gigabyte ми се струва по-добра.

Относно електролитните кондензатори и Асус. Дъното ми е с такива кондензатори. Работи 24/7 вече започва 4-та година.

Оня ден чистих компа, грам подуване няма по тях, изглеждат като нови.

Да чукам на дърво.

Твоето е и делукс серия.Поне още 4 ще изкарат :).Сигурно бая скъпичко ти е излезнало :).Ама кефа цена нямал.И аз в последните 6 месеца смених 4 кита ддр2 докато си намеря подходящия.Така е крастата...

Като е по-скъпо дъното шанса да изкара повече е по-голям ама пак е божа работа. Има много скъпи дъна които са се скапали на 3-тата си година от друга страна имам компюпър с дъно което скоро ще стане на 9 годиии - работи перфектно - като махнем праха който ме мързи да избърша е все едно вчера купено. Същото е и с видекартата - като нова си е. Това е до късмет 100% гаранция няма за нищо. Мен ми е по интересно djadomraz какви ли видеокарти ще накичи.

За ксеони, сървърни дъна и прочее, според мен лично няма нужда да се вкарваш с филми

Това са уъркстейшън, не сървърни дъна и не вярвам да има проблеми. Има и десктоп Xeon-и, аналог на масовите процесори. На i920 май е W3520, цената е горе-долу същата, но Xeon-a обикновено е по-добра бройка - на нисък дефолтен волтаж, с по-висока тротлинг температура и тн.

Аз съм с аналога на Q6600 и съм много доволен (преди това съм имал и редовен Q6600).

Просто дъното не е това което се очакваше.

Не знам какво си очаквал, но по всички форуми се коментираше тогава, че P35=мнооого клок, P45=пълно дърво и ниска шина, а има ли "L" не е за коментар. Иначе самата марка не е куца - един колега има E8400 с P35-DS3 и си работи на 4,5GHz 24/7 от бая време. Изработката също е на ниво.

Като е по-скъпо дъното шанса да изкара повече е по-голям ама пак е божа работа...

Те за т'ва е хубаво, по възможност, да се изчака малко, rev.1.2, rev.2.0 и така. Ама пак е до късмет.

Имам "познати" /разбирайте задочно познанство от интернетЯ/, които се хвърлят само на определена партида, от дадена ревезия - ама т'ва си е вече вманиачване :).

Това са уъркстейшън, не сървърни дъна и не вярвам да има проблеми. Има и десктоп Xeon-и, аналог на масовите процесори. На i920 май е W3520, цената е горе-долу същата, но Xeon-a обикновено е по-добра бройка - на нисък дефолтен волтаж, с по-висока тротлинг температура и тн.

Аз съм с аналога на Q6600 и съм много доволен (преди това съм имал и редовен Q6600).

Не знам какво си очаквал, но по всички форуми се коментираше тогава, че P35=мнооого клок, P45=пълно дърво и ниска шина, а има ли "L" не е за коментар. Иначе самата марка не е куца - един колега има E8400 с P35-DS3 и си работи на 4,5GHz 24/7 от бая време. Изработката също е на ниво.

Не знам за какво само с клок го свързваш.С памети а дата (default) се рескаше биоса с g-skill също.Нестабилно отвсякъде.Изработката съм писал по-горе че ми харесва повече от асуса.

Ами при клока си проличава става ли за нещо дъното, защото ВСЯКО нормално дъно трябва да работи 100% стабилно на дефолт - в противен случай сигурно има дефект.

На моя гигабайт съм имал само а-дата 2х2, 2х2+2х1, 4х2 и всички си работеха. Тоя на 4,5 е със а-дата 1066 и също никога не е имало проблем със стабилността.

А, пропуснах - дъната ни бяха rev 2.1

Просто този модел като че ли малко неуспешен идва.
Така се беше получило, после поправиха грешката с EP45-UD3, което прави шини 530 без проблем........Така с 2 различни карти 3 монитора не става ли малко куцо, още повече едната като е слаба и няма някаква пряка връзка между тях?

Интересното е ,че не държи на клок а в биоса все едно гледаш DFI.Може да променяш каквото си искаш-друг е въпроса,че не пали.Ами като не става за клок да не прават меню като за extreme серия.И 2 те марки са много хубави няма какво да сравняваме BMW и Меrcedes.Просто този модел като че ли малко неуспешен идва.

Оказа се че имам още месец някъде да мисля преди да заръчам нещата... ако някой има идеи откъде и какво да взема (CPU, MB, RAM) да казва. Засега това което съм харесал с ДДСто излиза около 1600-1700лв. Видях едни kingston-и в ebay - 3 чипа по 4 гб всеки но нещо не ми харесват на вид. Като цена излизат подобно на 6 плочки по 2гб но така примерно след месец-два мога да си ги направя 24гб... дали е добра идея? ЕСС са все пак

Според мен е нормално за ECC рамовете да са най-обикновени на вид без ламаринки, защото не са насочени към масовия юзър, който гледа лъскавото. Всъщност повечето рамове не загряват и радиаторите са за да хващат окото.

От някоя малка фирма не може ли да мине номера без ддс-то?

За рамовете, бих казал, че ламаринките не ги слагат само за лъскаво, би било прекалено глупаво. Рамовете си загряват, това са чипове, тече ток, работят на високи честоти. Синковете са предимно за клокърска памет, където температурите им могат наистина да станат високи. Някои са без, но наличието на синк винаги е по-добре, аз моята памет като съм я пипал по време на работа, мога да те уверя, че са си доволно топли, е, не чак да изгаря, но все пак. Особено лятно време, и ако течението в кутията е неефективно, синковете винаги помагат за по-голяма стабилност.

Колкото до 6х2 или 3х4, единствено зависи колко скоро ще се наложи да се слага 24 рам :) . BTW не те ли притесянва, че пак си ограничен откъм рам, само 24ГБ :bgrin:

Малко в страни ми е въпроса но, какво ще ги правиш 24ГБ РАМ? Не ясно ми е че ако искаш може да ги заемеш всички колкото за спорта но не ти ли стигат и 12 гб, да не дават някакаква награда ако изкараш 20+ ГБ. Ок е че ще го ползваш за работа изискваща много рам ама 24 гб - малко Overkill ми идва.

Сега е с 4.

Вярно, че се занимава с доста и все ресурсоемки неща, и все едновременно, но и според мен 12ГБ ще му стигнат за доста напред. Той иска абсолютно никаква възможност да няма да не му стига РАМ каквото и да прави :) .

Аз съм с 8 и признавам, че реално в 90% от времето ми е заета макс 5 ГБ с отворен фотошоп с някой среден файл по уеб дизайн. В случая шопа е заел примерно малко над гигабайт. Ако заеме около 2ГБ само шопа (отворя 10-тина файла за различни неща, а и съм му дал да се вмества в около 2.5ГБ), и си напускам спокойно каквото ми трябва всичко в момента, не е трудно и 6 ГБ заети да имам, ама наистина каквото душа сака да отворя без да се притеснявам, даже един виртуален Win с 1 ГБ да отворя, макс 7 стават, ама при пикови случаи. Нормално към 3.5 до 4 ползвам. Останалото е в суперфеч кеша, който хич не е за пренебрегване, пази всичко което стартирам по-често (не че често пускам програми, ама 2-3 да отварям по-често, които са и по-големи, е достатъчно оправдано) за да не чувствам никакъв лаг при работата.

Така че 8 за мен е абсолютно достатъчно, освен ако не се наложи да пусна 3-4 VMware машини, което не ми се е случвало да ми трябва, все пак имам и други 2 машини, но и 2 vmware-еца да пусна, 1.5ГБ, и пак имам достатъчно. Определено обаче с 4 РАМ нямаше да се чувствам добре. С 512 до 1 ГБ рам свободен не се живее.

За Дядомраз 12 мисля, че ще му стигнат много доволно. Ако ползва 5-6, останалите 6ГБ в суперфеч си е супер. Ако копира 100-200 ГБ примерно по-често, също рамта помага при кеширането когато скоростите на запис и четене се различават. Но си е друго да пуснеш 2 виртуалки с по 2 ГБ, да пуснеш 10 visual studio-та (към 2ГБ общо), другите дреболии като sql, и други, към 2 ГБ, разни делфита и други глупости към 2-3ГБ, и разните десетки други дреболии дето се стартират, към 2-3 ГБ, и да имаш 5-6 за суперфеч винаги, и ето, от 24Г остават свободни само около 24 минус ~18, значи 6 ГБ свободни да има за зорзаман. Да не говорим че ако пусне един фотошоп и му даде да се разполага в 4-5 ГБ за да работи по-мазно и отвори някои неща, ето че ще се закачи паметта на суперфеча като свърши друъгата :)

Тъй че бих го разбрал с 24 рам.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...