HaKaTa Posted May 29, 2004 Share Posted May 29, 2004 Pi4ove kajete kolko varvat antenite i koi moje da mi prodade takava???ZA 2 anteni staa vupros>>>>4akam Link to comment Share on other sites More sharing options...
kacy Posted May 29, 2004 Share Posted May 29, 2004 Za kakvo razstoqnie stava vypros. Ili po -to4no kolko decibelova antena tyrsish Link to comment Share on other sites More sharing options...
HaKaTa Posted May 30, 2004 Author Share Posted May 30, 2004 130 m staa vupros maina ama ve4e kupihme za 70 leva vtora ruka! Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro123 Posted May 30, 2004 Share Posted May 30, 2004 mit ti za 130 metra da si beshe opunal kabel we Pone steshe da e 100mb Link to comment Share on other sites More sharing options...
BoardMan Posted May 30, 2004 Share Posted May 30, 2004 По принцип дори и за такова малко разстояние е препоръчителна външната антена. Панелна в случая върши чудесна работа - диаграма на насоченост 60 градуса за по-далечни обекти и над 90-100 за близки, усилване около 11dbi. Излиза не много скъпо да си я купиш от фирмите които я произвеждат тук (чисто нова е, тествана и настроена за КСВ), пък конструкцията може лесно да се реплицира което дава малко влошаване на параметрите. За 150м-1км това обаче не е проблем, за разстояния 3-4км панелната антена трябва скед като се направи да се измери и със съответната техника, с помощта на която се и донастройва за минимално КСВ - тоест КСВ близко до 1,1. Ориентировъчно направата на нова илиза около 10лв с материалите за куплунг, кабек и др. П.С: КСВ = "Коефициент на Стояща Вълна" Link to comment Share on other sites More sharing options...
HaKaTa Posted May 31, 2004 Author Share Posted May 31, 2004 Awe pi4ove az opunah 120 metra kabel ama neshto ne staa rabotata!!!az za tfa pitam Link to comment Share on other sites More sharing options...
DJ Mighty K Posted May 31, 2004 Share Posted May 31, 2004 ем.. колко децибела да му трябват... естествено 4е възможно най-много.... а ина4е.. то за тва разстояние няма нужда и от яги ми направо кръгова поляризация (май са по евтинки) ина4е и аз мисля да изграждам тука квартална мреа с безжични технологии ама много пари бе Link to comment Share on other sites More sharing options...
BoardMan Posted May 31, 2004 Share Posted May 31, 2004 ем.. колко децибела да му трябват... естествено 4е възможно най-много.... а ина4е.. то за тва разстояние няма нужда и от яги ми направо кръгова поляризация (май са по евтинки) ина4е и аз мисля да изграждам тука квартална мреа с безжични технологии ама много пари бе Значи не е много така Колкото повече децибела ти е антената значи повече смущения ще вкарваш в приемната част на радиочастта. Оттам ще се влоши чувствителността. Яги-то е възможно най-неудачното решение за такива приложения. Яги антените се хатактеризират с голямо усиване в права посока (11-13dbi) и същевременно с това и със сравнително лошо отфилтриране на смущенията отзад и от странични посоки. Т. нар. термин за това е "леписток" или казано по друг начин - яги антените имат големи задни и странични лепистоци. Панелните антени тип "двоен квадрат" се хатактеризират с малко по-ниско усилване но за сметка на това те имат превъзходни характеристики относно лепистоците и насочеността. Освен това са много по лесни за изработка и не са капризни към настройката. Излизат и по-еврино ако човек ги сравни с каквито и да е други антени (повярвайте пробвали съм над 20-30 разновидности на антени за всякакви бандове и всяккви конструкции и поляризации, включително и кръгова поляризация /не кръгова диаграма на насоченост - има разлика/- т.нар. спирални антени които се ползват предимно за сателитни СВЧ връзки). Антената с кръговата диагтама е най-лошото решение понеже тя приема освен полезния сигнал от правилната дестинация и множеството от сигналите от странични и задни вредни смущаващи мрежи. Това намаля ефективността на радио-протокола. Истината е че независимо колко скъпо и качеаственно е радито то ако нямаш хубава антена няма да постигнеш кой знае какви параметри. Вярно е и обратното - с едно по-евтино радио и добро решение за антена може да постигнеп много по-добри показатели за дължина на връзката и стабилност на трафика (пропадания на пакети и т.н.) Link to comment Share on other sites More sharing options...
BoardMan Posted May 31, 2004 Share Posted May 31, 2004 Awe pi4ove az opunah 120 metra kabel ama neshto ne staa rabotata!!!az za tfa pitam Тук има отговор на въпроса на какво разстрояние и как може да се пусне UTP кабел... UTP cable length Тук пък може да намериш и допълнително полезно инфо: Switch-ове - модели и коментари... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Killerincho Posted June 1, 2004 Share Posted June 1, 2004 Зависи от марката кабел която се използва. Има обикновенно UTP което се вързва и на над 150 метра. Има и SFTP което среща сериозни затруднения на 120 метра. Много относителна работа е да уцелиш качествен кабел. Не мисля обаче, че 130 метра си заслужават играчката да правиш wireless network. По добре си купете един суич и си пуснете мрежата да ви е мирна главата. Но ако намерите свестен кабел можете и без суича да си пуснете мрежата. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DJ Mighty K Posted June 1, 2004 Share Posted June 1, 2004 wow mnogo info be... ina4e da tova za Yagi antenite mi e qsno no po princip ne znam kak stoqt ne6tata s bezjichnite radio vrazki pri pc-tata ... az kazvam tova koeto znam za radioto na UKV fm primerno 144-146 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Killerincho Posted June 1, 2004 Share Posted June 1, 2004 Ако не можете да си я направите обадете се да ви я направя мрежата. Имам всичко необходимо за целта Link to comment Share on other sites More sharing options...
HaKaTa Posted June 3, 2004 Author Share Posted June 3, 2004 Kolko pari sha iskash!!!???? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.