Jump to content
BulForum.com

Проблем със старо PC


Recommended Posts

Compaq Deskpro EN P3/1ghz/Intel 815 chipset e компа !

 

 

Щях да го продавам на един съфорумец , но нещо ми направи проблем и не мога да разбера какво му е , със сигурност !

 

Предполагам , че дъното е заминало , но все пак да питам ! При включване не зарежда биос , а писука три пъти - два пъти едно след друго и 1 път след пауза ! Смених мястото на плочката рам ... ресетнах от батерията ... и пак нищо ... No Signal на екрана !

Link to comment
Share on other sites

Предполагам че доста трудно ще намериш други компоненти за тест.Иначе се сменят едно по едно и дъното за накрая.Поне друг рам намери и пробвай ама от рама пищи доста повече от 3 пъти.Може също да свалиш дъното и да огледаш за подути кондензатори,да махнеш батерията на дъното за 10 15 секунди.

Link to comment
Share on other sites

Дай точен модел, щото ги има много варианти на Compaq Deskpro EN. Доколкото успях да се осведомя, модела с чипсет i815 е с AGP карта. Дъното обикновенно писка когато има проблем с паметта, процесора или видеото. Процесора няма да е проблема. Ако ти се намира AGP карта, пробвай да я смениш. Ако нямаш, махни картата, пусни компютъра и виж дали писка по същия начин. Ако писка по същия начин, проблема ти е ясен. Същата процедура я направи и с паметта. Не мисля че в случая дъното е повредено, но не изключвай и тази възможност.

Link to comment
Share on other sites

Не вярвам да са кондензатори, защото по такива дъна все съм гледал от най-скъпите и най-качествените за времето си (никога не съм виждал Compaq с кондензатори менте).

разбрах, че е от тези:

compaq_deskpro_sff.jpg

На тях често им се повреждат захранванията, освен това са с нестандартни и е голяма играчка да се заменят с ATX. Ако не се лъжа това е буксата на захранването - като го включиш най-добре с волтметър да измериш има ли ги напреженията, да знаеш от това ли е. 90% съм сигурен, че е от захранването.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...