ZGAN Posted January 30, 2010 Share Posted January 30, 2010 Какво ще стане в уреченият ден на 2012 ако не се лъжа е към края на декември ? Дали ще усъмнем в библейски апокалипсис или ще псуваме,че пак ще слизаме до магазина за цигари кафе и някви закуски ? На маите календара им свършвал Е и ? Мнението ми е,че ако става изобщо нещо то няма да има катастрофален характер. Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted January 30, 2010 Share Posted January 30, 2010 Какво ще стане в уреченият ден на 2012 ако не се лъжа е към края на декември ? Дали ще усъмнем в библейски апокалипсис или ще псуваме,че пак ще слизаме до магазина за цигари кафе и някви закуски ? На маите календара им свършвал Е и ? Мнението ми е,че ако става изобщо нещо то няма да има катастрофален характер. Нашата група ще сме пак високо в Балкана с китари и бири и ще се удавим последни Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted January 30, 2010 Share Posted January 30, 2010 Нищо няма да свърши 2012. Поредните глупави митове и числа. Природата не се съобразява с човешките вярвания, календарни системи и числови митове. Друг въпрос е ако точно тогава някоя човешка система/софтуер предизвика апокалипсис, умишлено или неволно. Поне медиите си напълниха новините, Холивуд си направи поредния апокалиптичен филм, и всички знайни и незнайни ползи, извлечени от тези промивания на мозъци. Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted January 30, 2010 Share Posted January 30, 2010 ....... Теди, въпреки всичко ние ще сме с китари в ръце в Балкана Link to comment Share on other sites More sharing options...
Antares Posted January 30, 2010 Share Posted January 30, 2010 М'да, бая автори апокалиптици напродадоха маса книги. Бях чел даже и някакви инструкции за оцеляване в апокалипсиса. А т'ва за календара на маите - като се има предвид преди колко време са изчезнали като цивилизация - може просто до там да са им стигнали математическите възможности да изчислят. Щото и джиесема ми последната му година е 2020, к'во - според Nokia света ще свърши тогава ли? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted January 30, 2010 Share Posted January 30, 2010 Теди, въпреки всичко ние ще сме с китаяри в ръце в Балкана "Китаяри"? Хммм...това някакъв нов уред за предпазване от глобални катастрофи ли е или просто след бурен купон и обилно количество алкохол, китарите се превръщат в 'китаяри'... Много рано бе...какво сте се загрижили отсега... Link to comment Share on other sites More sharing options...
w00x Posted January 30, 2010 Share Posted January 30, 2010 Много рано бе...какво сте се загрижили отсега... Да бе. Ще му мислим на 19-20 декември 2012. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stasio Posted January 30, 2010 Share Posted January 30, 2010 2012 ще излезне ,че маите са си правили шега Иначе според мене единствената версия те да знаят кога да спрат да пишат е , че някой им е казал . Но това ще разберем през 2012 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted January 30, 2010 Share Posted January 30, 2010 2012 ще излезне ,че маите са си правили шега Link to comment Share on other sites More sharing options...
Killerincho Posted January 30, 2010 Share Posted January 30, 2010 Може тъкмо да са почвали да пишат календара за 2013 година и испанците да са ги изтрепали и да са отебали календара. Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted January 31, 2010 Share Posted January 31, 2010 Теди, въпреки всичко ние ще сме с китаяри в ръце в Балкана Много студено за китари бре Видене - ще ви изпозамръзнат пръстите навън. Иначе да се ходи на балкана зимата не може да е грешка Link to comment Share on other sites More sharing options...
GeorgiK Posted January 31, 2010 Share Posted January 31, 2010 Предполагам съм единственият наоколо, който има някаква сериозна експертиза по случая, та да се изкажа. Малко е весело наистина как краят на тринадесетият бактун от календарът на маите на дата, която по друг календар е толкова нагласена (20.12.2012), но в крайна сметка няма абсолютно никакви доказателства, че края на тринадесетия бактун има каквото и да било общо с края на света. Впрочем до скоро се смяташе, че това е нулирането на календара, защото се смяташе, че бактуните се броят до 13, но общо взето е общоизвестно вече, че са до 20 според датите на стелите в Паленке, така че краят на 13тият едва ли има кой знае колко значение. За абсурдността на твърдението, че какъвто и да е човешки календар би имал ефект върху нещо глобално като края на света, не мисля да се спирам много-много. И аз мога да направя календар, който да свърши утре. Светът вероятно няма да ме последва. Единствената дилема в случая би трябвало да е, дали самите маи са имали нещо подобно предвид. Отговорът отново е "не". Първо, имаме данните от Паленке от саркофагът на Пакал, които показват, че нулирането на календара трябва да стане при 20тия бактун, а не при тринадесетия. Второ, Фридъл и Шеле разбиха напълно теорията на Коу от 60те години, която реално измисли тоя номер с нулирането на календара през 2012та. Изчисленията са на базата на стелите в Коба и според Коу датата на сътворението в дългия календар на маите е 13.13.13.13.13.13.13.13.13.13.13.13.13.13.13.13.13.13.13.13.0.0.0.0, а не както Коу смята дотогава 13.0.0.0.0. т.е. има цели 20 по-големи цикъла от цикъла катун (един катун е около 20 години). Нулирането на този нов календар е изислено от Фридъл и Шеле да дойде след милиарди пъти възрастта на вселената...т.е не се притеснявайте толкова. С една дума - преживяхме 2000, ще преживеем и 2012...някои от нас... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted January 31, 2010 Share Posted January 31, 2010 Предполагам съм единственият наоколо, който има някаква сериозна експертиза по случая, .... Предположенията ти не са съвсем точни, защото аз, а вероятно и много други, са попадали на този сайт, но щом си решил да го синтезираш в един пост - няма лошо... Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted January 31, 2010 Share Posted January 31, 2010 С една дума - преживяхме 2000, ще преживеем и 2012... Да ама на някои от нас ни се скъса Д-то от работа поради истерията за Y2K Не че се оплаквам де ама не можах да направя толкова кинти колкото можеше но за сметка на това бачкане имаше за целия индийски народ и още толкова... после оправяхме простотиите натворени от въпросния индийски народ ама тва е друга тема Link to comment Share on other sites More sharing options...
GeorgiK Posted January 31, 2010 Share Posted January 31, 2010 Предположенията ти не са съвсем точни, защото аз, а вероятно и много други, са попадали на този сайт, но щом си решил да го синтезираш в един пост - няма лошо... Имах предвид, че се занимавам почти професионално с това...един вид уча го и скоро би трябвало и наистина да се занимавам професионално. Колкото до въпросния site, не съм го виждал, но като гледам започва с Теотиуакан, което няма нищо общо с маите...както и картинката 3-4 поста назад е с календара на Ацтеките и също няма общо. Все едно де, може би все пак е полезен с нещо. Не съм синтезирал нищо, просто накратко казах каквото знам по въпроса, което очевидно не е различно от това, което принципно е известно на археолозите. Не съм убеден обаче, че много хора се занимават сериозно с археология тук и предполагам, че и самата тема е породена от всички популярни глупости натворени в последните години по темата. Затова се и включих. Не съм имал за идея да бъда чак толкова елитарен, колкото впрочем съм... Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted January 31, 2010 Share Posted January 31, 2010 Ако някой досега не е разбрал че журналистите търсят евтини сензации да си запълват времето - крайно време е да го схване. Поне повечето от тях - има и изключения. Птичия и свинския грип кой го направи? Колко хора "изпонатръшка" всички разбрахме и ни осведомиха най-подробно колко страшно нещо е това та чак хората тръгнаха с маски по улиците, а че не е кой знае колко различен от сезонния грип - какво им пука на тях, нали си има име - значи не е случайно. Същата работа сега с 2012-та година. Ама дали защото ги е мързяло да смятат повече или им е свършил камъка та са го направили дотам или по други причини пак толкова прозаични - тях не ги интересува - нали свършва, значи могат да си запълнят малко времето фантазирайки върху тази идея. ПС: Съжалявам ако съм прекалено негативно настроен към журналистите като цяло но колкото контакти съм имал с тях са ми помогнали да си го изградя това мнение особено след като съм ги виждал как по 5 изречения за някакво събитие успяват да си съчинят цяла статия от над половин страница украсявайки с по 5 епитета всичко и разтягайки локуми по въпроса (което те биха нарекли обясняване на тяхната гледна точка). Ама нали е по-лесно да се мисли с телевизора вместо с главата ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted January 31, 2010 Share Posted January 31, 2010 Не съм имал за идея да бъда чак толкова елитарен, колкото впрочем съм... Това ми хареса! ПС: Съжалявам ако съм прекалено негативно настроен към журналистите като цяло но колкото контакти съм имал с тях са ми помогнали да си го изградя това мнение особено след като съм ги виждал как по 5 изречения за някакво събитие успяват да си съчинят цяла статия от над половин страница украсявайки с по 5 епитета всичко и разтягайки локуми по въпроса (което те биха нарекли обясняване на тяхната гледна точка). Ама нали е по-лесно да се мисли с телевизора вместо с главата ... Ако знаеш пък аз що контакти с журналисти съм имал, но тия от вестниците водят парада - така ги събират и от 2+2 правят 10 и като допълнение - доста встрани от ситуацията, че мога да изпиша 2 страници случки само с тях. Не може да им се сърдиш - и те къща хранят, а и повечето от читателите им наистина са доста наивни, поне преди време такива ми бяха наблюденията...сега не знам, тъй като в последните десетина години не съм купил нито един вестник. Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted January 31, 2010 Share Posted January 31, 2010 Затова се и включих. Не съм имал за идея да бъда чак толкова елитарен, колкото впрочем съм... И на мен ми хареса. Бих добавил "и скромен" на майтап. Но иначе - само така! Човек трябва да има самочувствие - липсата обикновено пречи повече отколкото излишъка. сега не знам, тъй като в последните десетина години не съм купил нито един вестник. Аз съм - купувам редовно разни простотии за майка ми, които после свършват като нещо за увиване на разни отпадъци с котешки произхо Преди време престанах да си купувам вестници "за компютри", защото едно 90% от тях са глупости изсмукани от пръстите и подочути в училище или от 2-3 брошури, евентуално някаква страница на фирмата направила въпросния софтуер, но не и нещо по-сериозно. При това не просто откровенни локуми и леко преиначено ами на моменти пълни глупости дори обратното на истината... ама не им се сърдя - журналисти са все пак а не специалисти. Един приятел се беше обаждал ядосан на някакво издателство да им каже че книга която си е взел е пълна с тъпотии, неверни неща и грешни примери и отговора е бил "знаем господине но това е всичко което ни позволяваше бюджета - вие знаете ли колко взима един добър програмист на час а без него нашия преводач и хората които имаме само това могат да направят".. мъка мъка... Link to comment Share on other sites More sharing options...
GeorgiK Posted January 31, 2010 Share Posted January 31, 2010 Еее, вие вече съвсем на ебавка ме взехте. Човек да не си признае, че разбира от нещо... Ама то пък от оная страна на света всеки е баш майстор на всичко. Явно съм се американизирал в посока на това, че уважавам специалистите дори и в най-безумните области (което впрочем не бих го отказал...не чак толкова много са "добрите" страни на американизирането). Все едно, всеки е свободен да ме ебава колкото си иска, то за какво е форум това в крайна сметка... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kobrata Posted January 31, 2010 Share Posted January 31, 2010 2012 Oбама без да иска ще си пусне ракетите по целия свят и ще ни изтрепе всичките Не ме притиснява де.....на 19ти ще съм на рожденния ден на приятел и .... едва ли ще мислим на трезво като доиде 20ти Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sothbiss Posted January 31, 2010 Share Posted January 31, 2010 Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted January 31, 2010 Share Posted January 31, 2010 ..... Хахаха, колко показателно и говорещо. Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted January 31, 2010 Share Posted January 31, 2010 Еее, вие вече съвсем на ебавка ме взехте. Човек да не си признае, че разбира от нещо... Не се ебавах, казах го сериозно Link to comment Share on other sites More sharing options...
kocyo Posted January 31, 2010 Share Posted January 31, 2010 Империята на маите е в апогея си през 6-и век от нашата ера. След това започва да запада, и не може да си позволи да изхранва философи и звездобройци Това което са постигнали е епохално, знаели са че земята се върти около слънцето, и че слънцето се върти в галактиката. Къде е европа тогава?!. Мислили са че земята е плоска и се носи от 4 слона на гърба на костенурка. Смяяяях. 2012 най-вероятно свършва ерата на риби и започва ерата на водолея(нова слънчева година), която продължава над 2000 години. Маите не са си бъркали таратора в главите да мислят за нещо след 1500 години, сметнали са си го до края на слънчевата година. Все едно на вас дали ви пука за колко години има енергия да свети слънцето за 3 или 5 милиарда години, след като няма да изгасне през нащо време на земята Мдаа живеем в интересни времена. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Светлия Posted January 31, 2010 Share Posted January 31, 2010 Какво ще стане в уреченият ден на 2012 ако не се лъжа е към края на декември ? Дали ще усъмнем в библейски апокалипсис или ще псуваме,че пак ще слизаме до магазина за цигари кафе и някви закуски ? На маите календара им свършвал Е и ? Мнението ми е,че ако става изобщо нещо то няма да има катастрофален характер. Аз си мисля, че вече СМЕ влезли в период на глобална промяна. А на конкретната дата със сигурност нищо няма да се случи, имам предвид събития от ранга Апокалипсис и др. подобни. И ако можеха да предвиждат толкова напред самите Маи, най-малкото щяха на себе си да помогнат по отношение на заличаването им като цивилизация от испанците. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.