toncho_b4 Posted January 29, 2010 Share Posted January 29, 2010 Здравейте От няколко месеца имам въпросния сървър вкъщи, ако някой е проверил вече той е тип RACK 1U за монтаж в шкаф, но това не е най-важното. Купих го с идеята за видеонаблюдението ми да е монтирано в него, разбира се да споделям интернет трафика си между всички компютри , както и един съвсем скромен сайт качен на него.Дълго време преди да го взема имах за същата работа доста по-слабичък компютър(който дори харчеше около 6 пъти по-малко ток месечно), но реших да видя и сървърите как са в това отношение.Естествено никакви забележки по отношение на работата по последните две задачи, независимо от операционната система, но с видеонаблюдението все още имам проблем, в началото беше че нямам подходящо кепчър устройство(защото сървъра разполага само с 2 PCI-X 66MHz 3.3 волтови слота, а на тях обикновена кепчър платка не става, трябва и втори процеп в другия край симетрично да има), в последствие (наскоро) се сдобих с подходящо кепчър устройство модел SK2000FB.Последното го водят че безпроблемно с две видеокамери по 25 кадъра в секунда записва и на 4 камери с по 12,5 кадъра в секунда на система PAL.След хиляди опити се оказва, че кепчър картата очаква компютъра да има закачена външна видеокарта, т.е. на PCI слот.Разбира се сървъра има такава, но понеже уиндоус сървър 2003 има вграден драйвер за видеокартата, естествено кепчъра пак не тръгва на него.на друг компютър работи при наличие на външна видеокарта, но не с майкрософтски драйвери.При наличие на майкрософтски драйвери просто си стоят броя на логата върху всяка закачена камера.При влизане в менюто на кепчъра където може да се настроят зони за активиране на различните функции, за всяка закачена камера се вижда снимка на последното което е заснела(превключваш си между камерите и може долу-горе да се види и какво става пред тях в момента, иначе картината е просто снимка).Кепчъра записва, когато е установен в режим запис, дори вкарва забележителна компресия, с много добро качество, обаче в онлайн режим не се вижда нищо освен логото, заложено от производителя.Естествено като уважаващ себе си софтуер кепчъра си има и вграден HTTP сървър, който почти не може да се настрои, да не говорим че оставен само той като сървис в уиндоус пак от отдалечен (какво понятие само за компютър на 1 метър от другия) компютър не може да се наблюдава, не може да се записва, въобще нищо, само една картинка, почти като тази на сървъра, но без нито лого , нищо.Последното разбира се едва успя да се инсталира на въпросния уиндоус, но е налице(за ХР се качва без проблеми, но пак не работи). И това го преживях.Сега проблема се оказва вградената видеокарта на дъното ATI RAGE XL.За нея уиндоус пак има драйвери, а и други от никъде не можах да намеря.Понеже махнах външната видеокарта Матрокс Д450, защото ми трябваше PCI слота за RAID HighPoint 1640, предвид че на дънната платка има само SCSI и АТА интерфейси, а ми трябват SATA дискове, щото другите изчезват полека лека и райд неможе да се направи.Дотук никакво развитие във видеонаблюдението, все така бъгаво си седи и това е. Бих искал да помоля, ако някой разполага със стари драйвери на диск, или пък въобще оригинални от АТИ за RAGE XL да се свърже с мен, било тук във форума или по скайп или ICQ .Потребителското ми име и в двете е както тук във форума.Благодаря предварително... А ако някой има идея за разрешение на проблема, веднага след реализацията й ще почерпя създателя й... Да отбележа още няколко факта, проверено е с уиндоус ХР работи платката за видеоюнаблюдение, само и единствено при наличие на външна видеокарта, т.е. въпросната Matrox D450, но на друг компютър, понеже не е желателно да спирам и преинсталирам сървъра, не защото не става за по-малко от 25 минути, но после драйверите трудно ги издирвам от диска на IBM ServerGuide, щото бяха в някакъв странен формат компресирани.Имам предвид драйверите на дъното, има едно мисля че беше ASF Table, което едва му издирих драйвери от диска, да не споменавам клизмите, които преживях, понеже Еверест-а го разпознаваше като нещо невиждано от мен .... и то не беше моста между двата процесора и РАМ паметта, но пък ужасно ме дразнеше около месец докато му намеря правилните драйвери.Иначе ако монтирам същата платка на компютър китайска сглобка с външна видеокарта, който могат да ти сглобят във всеки гараж в България с външни драйвери работи.Ако я сложа в единия ми домашен компютър който е компак с вградено видео -> не работи, може да си правиш каквито опити искаш , и игрите вървят(значи едва ли е директ Х).Монтирам я в друг компютър IBM Thinkcentre пак с вградено видео -> естествено уиндоус има вградени драйвери(но и от сайта на Интел да си сваля пак са подписани от Майкрософт) пак не работи.В кой да е от двата ако сложа видеокарта на PCI слот, дори най-слабата S3 Virge 8МВ с нейни си й драйвери, или от уиндоуски драйвери пак сработва платката за видеонаблюдението, но ако е Матрокс-а трябва да е с драйверите от сайта на Матрокс.С вградената видеокарта ли е - > няма нищо на екрана освен логото... Незнам дали е важно да отбележа, но платката за видеонаблюдение е закупена от Конрад Електроник Пловдив, има 2 години гаранция, ама проблем като моя не е описан в гаранционната карта... Идеята ми е да пробвам да излъжа операционната система, че вграденото АТИ е с не-уиндоуски драйвери и мисля че има вероятност да сработи тогава, но просто диска, с който разполагам , който всъщност ми дойде с поръчкова навремето АТИ Радеон 7500, преди около десетина и повече може би години, няма подходящи за RAGE XL драйвери.Просто дава грешка: не е монтирано АТИ устройство което да бъде разпознато от драйвера, нещо такова беше съобщението.Въпреки че в последствие го лъжа драйвера, например давам му да се ъпдейтне от диска, като ръчно да му посоча типа на устройството, да не е съвместимо с вече описани драйвери махам отметката и ръчно му давам RAGE XC PCI-66 например, след рестарта си се връща на майкрософт подписан драйвер (направо уиндоуския си драйвер), устройство RAGE XL и толкова. Нямам абсолютно никакви идеи повече от това да го лъжа че е с чужд драйвер.Останали са ми някакви спомени от едно време че във външен драйвер можеш да укажеш друго прекъсване и адресиране в паметта, но незнам дали това се възприема от операционната система като че е външно устройството...просто спомени... Link to comment Share on other sites More sharing options...
exabyte Posted January 29, 2010 Share Posted January 29, 2010 Кофти греда.И аз мислех да взимам сървър за в нас, за лабораторни цели ,но хем много шуми, харчи ток, а и мисля не оправдава парите си ( ако е за в къщи ).Сещам се за 3 неща: 1) пробваш да върнеш/продадеш въпросния сървър и вземеш нещо др. което ще ти върши работа ( не само за момента а и за в бъдеще ) 2) пиши в някой по-голям специализиран форум ( приерно този за BG или този ).Ако там някой не ти помогне, мисля няма начин 3) пиеш една студена вода, и каквото е такова Link to comment Share on other sites More sharing options...
Overdrive Posted January 29, 2010 Share Posted January 29, 2010 Ти пък за някакъв драйвър да продава цял сървър Стария ми лаптоп е с Ati Rage Mobility и единствено за Rage XL драйвъра ми подкарва 3д, така че го имам. Напиши ми ЛС с имейл да ти го пратя. Сървър 2003 си е Xp, така че няма да има проблеми, само като го качваш даваш на ръчно добавяне, после сам посочваш папката, защото иначе уиндоуса казва че драйвъра е много стар, не е сертфициран или някакви подобни... Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted January 29, 2010 Share Posted January 29, 2010 Ти пък за някакъв драйвър да продава цял сървър Стария ми лаптоп е с Ati Rage Mobility и единствено за Rage XL драйвъра ми подкарва 3д, така че го имам. Напиши ми ЛС с имейл да ти го пратя. Сървър 2003 си е Xp, така че няма да има проблеми, само като го качваш даваш на ръчно добавяне, после сам посочваш папката, защото иначе уиндоуса казва че драйвъра е много стар, не е сертфициран или някакви подобни... 1. Сървър 2003 съвсем не е ХР, освен ако не говорим за ХР 64 . Поне що се отнася до драйвери. Виж, 2008 е доста по-Виста . 2. Викаш заради един драйвеър... Ми както знаем хардуера е нищо без софтуер. Ако примерно никъде по света нямаше драйвер за даден хардуер, хардуерът е просто едно украшение. А има някои особено nasty ситуации, в които с дни наред да се мъчиш, и няма оправия. Дори да има една единствена статия в нета по проблема ти, и да не можеш да я намериш. За сървъра, и аз не виждам смисъл в домашни условия чак 1U, двупроцесорен, да не говорим за занятията, с които се товари, скромен сайт и рутиране. За видеонаблюдението си вземи просто някаква малка машинка само за него. Зависи доколко професионално ти е наблюдението. Останалото е занимавка за губене на свободно време. Link to comment Share on other sites More sharing options...
toncho_b4 Posted January 30, 2010 Author Share Posted January 30, 2010 На Overdrive съм много благодарен за отзивчивостта,да видим дали ще стане опита само, а за tedy имам идея, че най-вероятно не се е сблъсквал с машина от този род.Просто аз самия бях удивен от това след зареждането на операционната система, когато дойде ред да изпълниш дадено приложение, дори най-просто инсталатор на програма, колко бързо се случва събитието, на фона на двуядрения ми служебен лаптоп пуснат на най-енергоемкия режим и с 4-те гигабайта РАМ.Сравнен и също със домашния ми IBM Thinkcentre с двуядрен Р4 на 3ГХц, просто Xeon процесорите си знаят работата повече от добре, особено комбинирани със ServerWorks дънна платка правена за IBM.Не мога да публикувам резултати от разбиване на пароли с брут форс атака за архив сравнени с друг домашен компютър, понеже оттогава преинсталирах доста пъти операционната система(просто ми трябваше да експериментирам и с видеокепчъра и със още други неща кое как е по-добре), но са ми останали спомени за пъти по-бърз процес.Имайки предвид, че и подобно приложение за разбиване на пароли на архиви обикновено се пише да е многонишково, и да се възползва максимално от производителността на компютъра на който е пуснато, просто нямам какво да изкоментирам повече защо съм си го купил. И не ме разбирайте погрешно, не го прехвалвам, все едно е Блу-Джийн , суперкомпютъра, просто си върши работата повече от добре, независимо от по-високата цена на тока за целта(всъщност самия сървър си има енергоспестяващи режими, които се активират, когато не е натоварен с тежки задачи, а той обикновено не е)... Та така.Компютърче, по-слабо за видеонаблюдението плюс рутиране и сайта си имам, компак-а е точно за целта избран, но пък периодично се омотва, щото първо не поддържа толкова много РАМ памет, после при задействан запис дори само от една камера, всичко останало, например прехвърляне по мрежата на видео файлове, да не говорим за разговор по скайп или нещо друго просто застива.А да комбинирам рутер отделно, аксес поинт отделно, компютър за сайта отделно, компютър за видеонаблюдението и охрана отделно(или цяла система за видеонаблюдение със запис), мрежов сторидж за записите и за файлове от домашната мрежа, плюс някой от компютрите ми да работи денонощно заради например сийдване към Замунда и Аренабг, май се събират повечко разходи, отделно че трябва и място за всичките неща и у нас ще стане като в кабината на НЛО - > кабели, платки и какво ли не навсякъде... Още нещо да споделя, Снощи и днес качих ХР на сървъра, забелязвам че със или без външна видеокарта през римоут десктоп или през http сървъра видеото не може да се наблюдава.Само при наличие на външна видеокарта, ако си седнал зад клавиатурата, инсталирал си всички драйвери и най-вече за Матрокс в случая външни , не от майкрософт драйвери пак работи, в никакъв друг случай. Огледах и за други модели кепчъри за 4 камери в Конрад Електроник - > нищо съществено пак старите неща, дори най-скъпата платка е на PCI 2.2 и не става за сървъра ми а е 250 лева мисля...Споделих им проблема и хората казаха , че не знаят за подобно нещо като моя случай, понеже никой не се е оплаквал от платките, но пък няма проблем ако реша да си взема парите обратно и да им върна картата, само да е в срок до още някоя и друга седмица... Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted January 30, 2010 Share Posted January 30, 2010 Разбирам те, разбира се, че сървърите, ксеон и т.н. са по-добри, сблъсквал съм се машини от този род. Сървъра не е домашен компютър, това е сигурно, но от друга страна да говорим за в пъти по-голяма производителност, да не говорим за същите или подобни пари, също е несериозно.Сървъра е по-скъп, и ако за същите пари човек можеше да си вземе N пъти по-производителна машина/работна станция, всички щяхме да сме с такива. Исках да кажа, че за задачите, за които го ползваш, не е критично нужен. Да обобщим: за сървване на скромен сайт кое по-точно от двуядрена домашна C2D машина на 2 ГХз примерно няма да ѝ стигне, или за рутиране, с което се справят и Пентиум единици , или за .. какво беше друго.. И другото е, че както сам каза, за всичко сървъра работи добре, само за наблюдението не. Това прави един сървър (вече на разположение), + една машина за наблюдението, събрана точно според изискванията да работи платката + софтуера ѝ. Ти къде ги изкара 5 машини за всяка задача не знам. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Overdrive Posted January 31, 2010 Share Posted January 31, 2010 Ползвал съм сървър 2003 х86 и не съм забелязал да не стават драйвъри от XP или 2000, но е възможно. Хардуера ми беше обикновен домашен компютър - нищо екзотично. Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted January 31, 2010 Share Posted January 31, 2010 А да комбинирам рутер отделно, аксес поинт отделно, компютър за сайта отделно.... Хем си прав хем не съвсем. Добре е компютъра който ще ползваш за сайта и за видеонаблюдението а още повече и за файлов сървър да е малко от малко изолиран от външната мрежа. А рутирането най-добре става с някое рутерче. Вземи си примерно един Микротик 750G примерно (горещо ти го препоръчвам точно този модел) и ще си решиш проблемите с рутирането и не само. За видеонаблюдението и видеокартата не мога да ти помогна но имам един познат от фирма Анди мога евентуално да те свържа с него да ти даде акъл пък после ще го черпим.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
toncho_b4 Posted January 31, 2010 Author Share Posted January 31, 2010 Благодаря, djadomraz, че ме подсети за фирма Анди.Понякога човек ги вижда по толкова пъти на ден с колите из града и не само, че вече свикнал с това какво е прочел (че се занимават с видеонаблюдение и охрана)забравя за тях точно когато му потрябват. Вярно е че сигурно предлагат проверени системи за видеонаблюдение и се надявам този твой човек да се е сблъсквал точно с такъв проблем като моя.Разглеждайки сайта им и продуктите, които предлагат мисля че мога да се съглася да си купя видеокамера от тях, не някакъв скъп вариант, но с прилично качество(все пак "It's a Sony").Но предполагам че DVR платките са им на доста височка цена, предвид моделите, които ползват(сравнявам ги в други магазини от България по модел), все пак мен чак професионално качество не ми трябва.Нали човек се учи всеки ден на нещо, не мога да си позволя да инвестирам за платка над двеста лева, най-малкото защото няма да останат пари за камера Сони.После ако човек се изстреля на нещо скъпо и с хиляди екстри, а не е изцяло наясно с това кое как да направи, става кофти за набутването с толкова пари(човек не си купува последен модел Мерцедес или Майбах, веднага след шофьорския курс, за да се научи да шофира...). Щото мен периода на гъзарията ми е минал. Сега бюджета се съобразява с нуждите ми и целите, които съм си поставил. Сървъра не е чак толкова скъп, колкото обикновено изглежда, в първите няколко резултата от гугъл по модела х335 ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
toncho_b4 Posted February 8, 2010 Author Share Posted February 8, 2010 Колеги, благодаря на всички за отзивчивостта и съветите, които ми дадохте. Проблемът се трансформира в леко нетипичен, дори не може да се каже че е проблем чак толкова , но все пак имам известни притеснения. Та , за какво говоря, значи видеото си тръгна вече със драйвер от АТИ за Рейдж ХЛ и дори се наблюдава съвсем спокойно, но човек трябва да се логне в самия самата операционна система локално, т.е. да си е на клавиатура и мишка свързани със сървъра и да ползва кабел за монитор от С2Т брейкаут изхода на дъното.Такъв кабел си направих, ако има интерес от колеги, които не могат да решат проблема с вградената видеокарта на посочения IBM x335 мога да помогна, като опиша предназначението на пиновете на въпросния кабел.Аз самия се порових доста из нета, и първоначално като не открих, кой знае каква информация взех осцилоскопа да си премеря къде какво излиза, като се оказах до 90 % правилно премерил каквото ме интересува. В последствие се оказа, че по чуждите форуми има също колеги, които са се сблъсквали с този проблем и намерих точното описание на всяко краче.Разбира се мен ми липсваше изхода за хоризонтална синхронизация, но ето че го намерих във въпросните обяснения. И така , проблемът сега се трансформира в следния, трябва да накарам локалния администратор при рестартиране да се логва автоматично, независимо по какъв начин рестартирам сървъра, както и запускането на програмата за видеонаблюдението. Проблемът има и малко продължение, понеже не мога да премахна клъстерирането на операционната система, нещо се е провалило при първоначалното конфигуриране още. Въпреки че прочетох доста от хелпа на майкрософт по проблема с клъстерирането, дори команд промпт командите изпълних, просто дава една глупава грешка при опит да се добави или премахне нод в клъстера, нещо си с Римоут Просидюр Коул било повредено. Дори статуса пишеше същите неща. Та така сега просто ми трябва да си махна клъстерирането(първоначалната му идея беше този сървър, заедно с още няколко компютъра в домашната ми мрежа да вършат съвместна работа, но не се получи) и да накарам Администратора да се логва автоматично запускайки програмата за видеонаблюдение(въпреки че последната има опция за автоматично пускане след рестарт , тя не се изпълнява независимо каква е операционната система). Проблем имам и с файъруола, но мисля че просто трябва да си припомня как се отваряха портове за навсякъде чрез руутинг и римоут аксес сервиза. Ако някой има идеи как става автомачиното логване на администраторския акаунт, все едно е седнал човек зад сървъра локално, нека сподели... За успеха със драйверите благодаря на колегата Богдан Богданов и очаквам както му писах място и време на среата за да почерпя, както съм обещал. Link to comment Share on other sites More sharing options...
resonance Posted February 8, 2010 Share Posted February 8, 2010 google auto login results ne sym go probval ama mi se struva che shte stane kato pregledah 1-vite 3 linka Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted February 8, 2010 Share Posted February 8, 2010 start -> run -> control userpasswords2 -> изключваш опцията "users must enter a username and password to use this computer", натискаш ок, после въвеждаш потребителско име и паролата (2 пъти) и си готов. ПС: Тези глупости за registry-то са излишни Link to comment Share on other sites More sharing options...
toncho_b4 Posted April 21, 2010 Author Share Posted April 21, 2010 Благодаря за отзивите, доста от нещата ми свършиха работа и то чудесно, но се оказа, че ползвайки въпросното устройство със приложния му софтуер, програмата, която го обслужва не може да бъде стартирана допълнително, ако не сработи видеонаблюдението чрез клиентска програма или чрез интернет браузер.По-евтиния вариант SK2000F , е в това отношение с перфектен софтуер, като недостатък мога да му спомена само две неща: позволява връзка само чрез клиентска програма и заради софтуерната компресия две от четирите ядра в сървъра са на по 25 % натоварване, когато въпросната програма е запусната.Качеството на записите зависи изцяло от камерите с какво качество снимат, моушън детектора на всяка камера си работи поотделно и работи супер, та чак като се остави по подразбиране нивото на сработване леко се влияе от промените във времето през деня(осветеност, облачност и т.н.). Развалих достатъчно добре оригиналния вид на платката със съответната преработка на шините й за да може да се сложи безпроблемно в сървъра, понеже както обясних шината PCI не е съместима с шината PCI-X , а за обратната съвместимост отчасти има такава, ако дължината на платката не е по-голяма от стандартен PCI слот. В противен случай 64-те бита няма как да бъдат съвместими с 32-та бита на нормален PCI слот(версия 2.1 и 2.2). В общи линии благодаря за помощта на всички , които се отзоваха и на всички, които прочетоха темата. Ако някой е решил да ползва подобен сървър за целите, които описах в темата съм готов да помагам с настройката. Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted April 21, 2010 Share Posted April 21, 2010 Не знам какво си направил за PCI-X-а но повечето такива платки работят и на обикновено PCI, само че обема информация, който могат да обработят за единица време е доста по-нисък. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.