Grimjaur Posted January 28, 2010 Share Posted January 28, 2010 В моето училище,както и почити навсякъде в България, не празнуваме българските празници, всъщност ние дори не ги отбелязваме, с изключение на Баба Марта. Дори 3-ти Март не празнуваме, няма тържествено слушане на българския химн и издигане на българското знаме, не може да се чуе дори едно стихотворение, посветено на нашата родина. Но да не си помислите, че сме безразлични или депресирани!, няма такова нещо, просто календарът ни е зает с модерните западни празници. Цели седмици се отделят за подготовка на Свети Валентин, Хелуин и забележете – Денят на благодарността. Какви ли са причините да се случва това, до преди няколко години не е било така? Как се е променило положението, защо изведнъж българското категорично е отстъпило на западното? Хората са си същите, родителите ни са били възпитавани в българския дух и традиция, защо изведнъж ние се обръщаме на 180 градуса, без дори да погледнем назад? Само медиите ли са виновни или има и други причини? Опивам се да си отговоря на тези въпроси, и вече 5 години не мога да открия нито един задоволителен отговор. Започвам с най-големия куриоз, празнуването на Денят на благодарността. Колкото и да мисля, не мога да разбера защо този празник намира благоприятна почва у нас. Не сме някакви големи любители на пълнените пуйки, нито пък индианци са ни спасявали живота. Интересно и на кого благодарим, на американците, които избиват стотици хиляди мирни граждани всяка година или на канадците, които ги подкрепят във всичките им действия. Няма да се учудя и ако в скоро време започнем да отбелязваме и американският Ден на Независимостта, защото ако не беше той, сега нямаше да има нито Макдоналс, нито Кока кола – все неща, без които животът ни е немислим. На пръв поглед изглежда, че има логика в това да празнуваме Хелуин, нали уж нямаме негов еквивалент в България, според повечето хора. Кога успяхме да забравим традициите, предавали се хиляди години от баща на син, от дядо на внук, сред нас българите. Защо погубваме кукерството и нестинарството, много по-древни традиции от Хелуин. Не мога да си обясня защо се случва това – кукерите са много по-зрелищни, вълнуващи и интересни от огромните кухи тикви и боядисаните хлапета, просещи бонбони. Древните езически обичаи на българи и траки са успели да се запазят, въпреки мощното нахлуване на християнството и исляма по българските земи, но явно не могат да издържи на посредствеността на съвременните българи. Тъжно е. За съжаление и „Св.София, Вяра, Надежда и Любов” отстъпва на Свети Валентин, най-разпространеният у нас западен празник. През средата на Февруари, даже не знам на коя дата се празнува този измислен празник, цяла България изведнъж порозовява, а кутията с валентинки в училище сигурно е по-голяма от купчината писма, пратени от медии, които искат да интервюират Бойко Борисов. Същевременно почити никой не знае какво точно се е случило на този ден и защо той се празнува, никой не се интересува от това дали имаме български еквивалент. Важното е, че това е денят, в който трябва да обичаш приятелката/приятелят си и трябва да й купиш плюшена розова възглавничка, или ако са свършили – мечка. А дали е правилно да има ден, в който трябва да обърнеш внимание на човека, който обичаш, не трябва ли всеки ден да е такъв? Дори Трифон Зарезан, денят на виното и лозарите, не можа да отстои на мощната атака на Свети Валентин, въпреки любовта на младежта към алкохола. Трагично е, че оставихме на капитализма и човешкият стремеж към злато, да унищожат нашите традиции, ревностно пазени десетки векове, от нашите предци. Все още обаче има хора, които се придържат към „бащината чест и слава” и опазват българските традиции и обичаи. Нека да ги подкрепим. Идва 3-ти Март, националният празник на България, надявам се всеки от нас да даде всичко от себе си, за да покажем на политици, медии и бизнесмени, че българите помнят и почитат предците си. Ангел Златков. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GeorgiK Posted January 28, 2010 Share Posted January 28, 2010 Това е поредното много глупаво написано нещо по тая тема. Което е жалко, защото темата е е напълно легитимна и аз лично дори съм съгласен с основата на аргумента. Просто казано по тоя начин никога няма да въздейства на повече от една определена група хора. Жалко. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gado Posted February 1, 2010 Share Posted February 1, 2010 Истината е, че този "преход" ни еба мамата като нация (ще ме прощават модераторите). Двадесет години бездържавие направиха това което петстотин години робство не успя. Двадесет години безхаберие в което бе загубено цяло поколение което в момента дава поколение! После се чудим на ширещата се простащина и неграмотност.... Дядо ми обичаше да казва - От кратуна дядовото..., може да се роди само кратуна! Та, в този ред на мисли - Ха, да ни е честит наближаващият четвърти юли! Link to comment Share on other sites More sharing options...
host Posted February 1, 2010 Share Posted February 1, 2010 А не бъди гъзомийник не пропускай 50 години насилствен, просташки и нехуманен режим за дебългаризация на собствената ни история, наследство и живот... молим, не ни ги отнемай ______________ Колкото до празниците, медий, среда, популярна култура. Те формират ценностната система на хората в наши дни. Не институциите и държавата като съхранител на историята и наследството. Аз честно казано освен победите на Българската армия, Обединението, Освобождението, Кръглите годишнини от основаване България като държава (знам, че е спорна датата спокойно) не празнувам другите кой знае колко - виждам ги само като поводи да се видя с работещите си приятели или тези които са в други страни и си идват. Нито Коледа, нито Нова Година. Още по-малко собствения ми рожден ден - чуждите ако се сетя гледам да ги уважа - уважавам. Просто ми седят изкуствено тези неща и чуждо. А кой какви празници иска и празнува... ами не сме унифицирано общество. Освен тази с признат национален статут... другите са пунта мара. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gado Posted February 1, 2010 Share Posted February 1, 2010 А не бъди гъзомийник не пропускай 50 години насилствен, просташки и нехуманен режим за дебългаризация на собствената ни история, наследство и живот... молим, не ни ги отнемай Ми..., не знам, ама аз последните десетина години от този режим съм бил ученик (по различните нива).... и да ти кажа - знам си националните празници и паметни дати, не празнувам чужди такива, знам доста възрожденски стихотворения.... все неща с които малко хора от поколението израсло през тези двадесетина години могат да се похвалят П.с. Забележката ти за тези 50 години е доста не точно адресирана! П.с.2 Вземи да поразговаряш с някой по-възрастен (на когото вярваш) на тази тема и ще ти светне,че нещата не са и никога не са били само в черно и бяло... Имаш достатъчно акъл за да разбереш за какво говоря. Колкото до празниците, медий, среда, популярна култура. Те формират ценностната система на хората в наши дни. Не институциите и държавата като съхранител на историята и наследството. Аха..., пък викаш сегашните представители на медиите в болшинството си, не са представители именно на онова поколение... Пък, държавата както казах я няма никаква, та да я споменаваш. Link to comment Share on other sites More sharing options...
host Posted February 1, 2010 Share Posted February 1, 2010 А, виж как си знаеш урока в т. 2 от допълнението. Дам не са в черно и бяло ама черното е мнооооого на оня предния режим. И да говорил съм си с достатъчно хора и с такива полежали из разни места за "противодържавна дейност". И други познаваме - с инвалидност след побой в участък за вицове. Много хора в държавата ни искат да ни накарат и предпочитат да мислим, че комунистическите режими са просто неуспял опит за едно социално ориентирано общество, скривайки маската на зверствата им. Разликата между най-лошата демокрация и онова за което си спомнят със сладост някои е огромна. Тия същите с "искането" така са озлобили българското общество, че няма на къде повече. Прост пример > Днес чакам 1 час и нещо в ЕВН Топлофикация КЕЦ - Център за да пусна едно заявление. Влизам, поздравявам с "Добър ден" хората и питам кой чака за Топлофикация. Гледат ме изненадано. Питам кой е последен и сядам и си чакам. През това време хора на средна възраст, възпитани и живели в прекрасния режим и реализирали се в чудната ни демокрация се държат като животни. Нервничат, пускат някакви пасивно агресивни реплики уж към никой насочени, а всъщност към персонала. Псуват тоя и оня дето бил виновен. 2 пробват да се прередят. Една пенсионерка само тя е седнала и аз - столове има за всички, но те са озлобени и седят пред вратата блъскайки се. Гледам я женицата, седи, търси си фишовете за платени сметки (имат да й връщат пари) и гледа към озверялата тълпа със страх. Чакам си, влизам си, свършвам си работата, благоря на касиерката - пак странен поглед - и си тръгвам. Това ни е обществото. Озверени срещу човека до нас, но гледащи турски сериал, пиещи фалшив алкохол в панелно жилище, а децата правят секс от 13 годишни и искат да "западнеят" с Хелоуин и разни други приумици с идеята, че това ги различава - обезличавайки се до ниво на посредственост. ______________ Разликата е, че сега държавата е наша действително. И ако всеки прави каквото и както трябва плужеците в медии, институции или във блока ви нямат шанс. Но е по-лесно да си люпиш семки, четеш 24 часа и караш нататък с "майната му". Точно така ми обясни днес един с "майната му" като му каза "ами ако искате спрете зад мен, тук е служебен паркинг на ЕВН, няма да ви вдигнат колата", бързо ме погледна, видя, че съм на 20 и нещо и подигравателно тип "аз знайш ли кой съм - нищо, че карам E-Class на 13 години" ме успокои с "майната му". Едит: Забравих да напиша, че му вдигнаха колата. _____________ И сега има държава, но всеки един, всеки ден работи против нея. ____________ Последно да не прецаквам темата > http://ivo.bg/2010/01/31/%D0%BE%D1%82-%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D1%81%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B4%D0%BE-%D0%BE%D0%B1%D1%81%D0%B5%D0%B1%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82/ http://ivo.bg/2010/01/29/%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%B9%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D1%87%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%BA-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B3%D1%80%D1%8F-%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B3/ http://ivo.bg/2010/01/01/%D1%87%D1%83%D1%88%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%BA%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%BD%D1%82-%D0%B5-%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%B7%D0%B0-%D1%83%D0%BC%D1%81/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
gado Posted February 1, 2010 Share Posted February 1, 2010 Повярвай ми, озлобяването и оскотяването имат общо единствено с несигурноста, гладът, безработицата и т.н. - все неща дошли с криво разбраната "демокрация" която се опитват да ни налагат разни господа и ефендита - бивши другари с агентурно минало. Цалото ти съждение, пък показва, че ти изобщо не си си научил урока, но като те посгърчи живота - може би ще ти просветне... П.с. Както казах забележките ти относно предишният режим са супер не точно адресирани ! Никога не съм бил партийно пристрастен, просто имам поглед върху животът ми тогава и сега. Имам предвид, че съм усетил и минусите, и плюсовете и на двете системи - при това на собствен гръб. Не виждам смисъл да продължаваме защото просто нямаш впечатления от онова време, а се осланяш на неща чути или преразказани с пристрастие... А..., да! Щях да забравя. Никой в рода ми не е бил член на БКП или ОФ, подстригван съм (не справедливо)и съм ошамарван (справедливо) от милиционерите.... и продължавам да твърдя, че тогава имаше държава и се живееше по-добре. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.