Jump to content
BulForum.com

Windows vs Windows

dragomir375

Recommended Posts

след излизането на Мак за x86 платформа, единственото останало предимство на уиндоус е подкарването на най-новите игри.

Ти ме утрепа. :D Mac-а е само за "умните" американци, където не са пипвали компютър. За хората, който си изкарват хляб, чрез писане на софтуер Mac-a е пълна скраб, особено откакто решиха, че API-тата ще са им с Objective C, голям удар на технологиите.

По темата: XP-то го ползвах 8 години и това за мен беше, най-готиния Windows излизал някога. В момента съм на Windows 7, поради причини, който спомена tedy, но за Vista не исках и да чуя. :)

• Replies 62
  • Created
  • Last Reply

На сегашния ми компютър който може да се каже че е съвременен съм пробвал 32 битова виста, 64 битова виста, 32 битова седмица и ХР. На всички съм пускал тестове пробвал съм игри както и някой програми. Процесора ми е на двуядрен на 4 GHz с 4 гиги рам. От направените тестове за около седмица с всяка ОС мога да кажа няколко неща.

64 битовата Виста е зле - най-зле от всичко което съм тествал. Бих я сложил на компютър с поне 4 гб рам. Незнам как го прави но буквално го яде за закуска. Интересното е че приложенията пуснати на нея при еднакви натоварвания искат между 10 и 30% повече рам. Незнам как става не искам и да знам. Ако имах i5 или i7 с 12 гб рам е ок - иначе просто не е моята ОС.

32 битовата Виста е значително по-лека - добра е - всичко зацепи от първия път което ми направи много добро впечатление. Никакви засечки, средно тежка спрямо тези които тествах. Следва да отбележа че 64 битовата Виста която ползвах беше ултимейт за разлика от 32 битовата home premium което също може би има значение. Като цяло бях на крачка да мина на нея.

После тествах седмицата - 32 битова версия - направи ми много добро впечатление - да не кажа че е най-добрата новоизлязла ОС която съм виждал въобще. Стабилност интерфеиса беше красив като на виста за една седмица също никакъв проблем, с изключение на това че офис 2003 не можах да го инсталирам безпроблемно и се зачех в нета, но това не отне повече от половин час. В крайна сметка останах с много добри впечатления от седмицата.

В крайна сметка изтрих Вистите и оставих седмицата и ХР-то. В интерес на истината през повечето време ползвам ХР-то защото съм му свикнал и защото нямам много вяра на windows за който не е излезнал поне един SP. Не съм се натъквал на някакви бъгове но не съм ги и търсил. Иначе определено Вистата ще я пропусна като ОС, направо ще се минава на седмица. За протокола това за "силните" компютри и това че ХР им върви зле не знам как го измислихте. Всъщност каквото и да пусна резултатите по ХР са най-високи, макар и с малка разлика на седмицата да речем. Ако под нов и мощен компютър говорите за нещо с 24 гб рам, 3 видеокарти и процесор който струва четирицифрена сума естесвено че Виста и Седмицата в 64 битов вариант са ОС за него. За нещо с под или с 4 гб рам ХР се представя най-добре. За това че на нов компютър ХР-то вървяло като на Р4 е нормално. Просто ОС е лека и дори и Р4 е предостатъчен, какво искате незнам, освен да стане така че да зарежда нещата преди да съм кликнал на тях за да ги отворя...

Така май е по-пригледно ? Мислих си и вот да сложа: "Коя версия ползвате на уиндоус" :)

Guest Rumbata

Така май е по-пригледно ? Мислих си и вот да сложа: "Коя версия ползвате на уиндоус" :)

Нямаше ли такава анкета, или бъркам с друг форум?

Май в някой тракер :) Така или иначе няма да пускам...Сега забелязвам,че съм пропуснал джам МЕ хаха, но едва ли някой тъжи за него.

Сега ми хрумна,че виста влезна както на времето влезна МЕ :) Даже се и държи по същият начин :ph34r:

Нямаше ли такава анкета, или бъркам с друг форум?

Имаше. даже аз я бях пуснал като лека пародия на подобна от раздел Линукс (тогава).

@raptor2721,

казваш:

"64 битовата Виста е зле - най-зле от всичко което съм тествал. Бих я сложил на компютър с поне 4 гб рам. Незнам как го прави но буквално го яде за закуска. Интересното е че приложенията пуснати на нея при еднакви натоварвания искат между 10 и 30% повече рам. Незнам как става не искам и да знам"

- Как така не искаш да знаеш... Защото аз казвам, че това, което казваш е пресилено. Яде за закуска... Твърде силно казано.

Имам Вин2008 32 битов, с Аеро и всичко пуснато, на 1 ГБ РАМ. На моя комп с 8 РАМ, 64 битова версия. Като оставим настрана лееекия овърхед на WOW64 спрямо заемана памет, съвсем незабележима разлика има на едни и същи програми в заемана памет. Пример: Адобе Реадер 9.3.1 на моя заема 7.3МБ рам, на 32 битовия с 1 РАМ, към 7 МБ.

Ако машината беше с 4 РАМ, тогава наистина за памет е почти все едно дали 32 или 64 бита ще се сложи защото при 32 битовата се губят едно 500+ МБ.

От друга страна КЪДЕ и КАКВО точно гледаш определяйки колко ТОЧНО РАМ ползва нещо си, под ХР и Виста/7 ? :) Предполагам знаеш, че с всяка версия на Win показанията на един таск манагер показват доста различни неща понякога. Пяна ми излезе да го повтарям.

Въпросния 2008 32 битов на 1 ГБ РАМ повтарям че се държи изключително добре.

Що се отнася до пентиум 4-ката, за което стана дума, имаха предвид хората, че ХР се държи все едно е на П4, в смисъл че се държи ЗЛЕ на нови машини, явно грешно си разбрал какво искаха да кажем.

Основно проблемът е работата с паметта и диска, и КЕША. След всяка по-сериозна дискова операция примерно, засягаща кеша, след това всяко едно менюнце по шела чегърта по диска и го чакаш по от 1 до 10 секунди докато се намъдри, макар че може да имаш и 100 ГБ рам.

Също така не знам дали си видял и това, че като минимизираш някоя голяма програма, ползваща много рам (фотошоп), повечето памет отива в суапа. Което е малоумно, после след час ако опиташ да ресторнеш, става нетърпимо, да върне примерно 1ГБ обратно в паметта, и работата с отворените документи е мъчителна. Това в следващите виндовси го НЯМА.

ТИ какво си мерил не знам, вероятно само в игри как се държи или признатото леко тромавеене на интерфейса при включено аеро.

Мойте извинения но никога не съм ползвал сървър 2008. Ще е нещо подобно предполагам но дявола е в детайлите. Както казах в началото 64 битовата Виста която ползвах е беше Ултимейт и може би това е имало също някакво влияние, не съм спирал никакви процеси въпреки че най-вероятно има неща които не ми трябват и тежат безпричинно. Рамта се тества трудно гледам таскменаджера пробвах и с winrar теста пробвах по-практически с голям файл и с такъв с голяма компресия - и при двата на вистата нещата не изглеждаха добре. На бенчовете на игрите да не говорим. Имаше игри на които резултатите бяха с 30% по-лоши от тези на ХР. Както казах седмицата е много добра - в игри като например батмана или far cry 2 даде най-добрите резултати, просто за момента съм преубеден, но това е ХР-то на бъдещето, в тоя ред на мисли явно наистина Вистата се явява нещо като милениума преди.

И да допълня че тромавеенето не е леко - понякога нерви невероятно... като се случи пред 5 секунди операции да ти се съберат още 5 от бавене на интерфейса при условие че съм свикнал да става всичко на секундата направо... Не знам побеснявам, особено след като съм видял че в седмицата може това бавене да го няма(е не напълно но сведено до приемливи граници).

На моя компютър интерфейса на виста х86 е значително по-бърз от XP SP3, но понякога го има споменатато леко забавяне.

При Сървър 2008 х86 (стария, не R2) със Аеро и всичко включено го няма това забавяне, така че за мен това е системата. Освен това работи без проблем с 8гб рам.

7 съм качвал само за пробата на друг хард, но не ми се занимава с цялостно преинсталиране. Както се спомена и на мен не ми харесва да инсталирам ъпдейти постоянно (няма SP) и като цяло не усещам да се държи по-бързо от 2008. Със подробни тестове не ми се занимава, защото от 2008 съм изключително доволен и така или иначе нямам намерения да го сменям.

На единия ми лаптоп (Core2 1,8GHz/2GB ram) 7 се държи много по-добре от виста хоум, така че за по-слаб хардуер това е уиндоуса.

Трябваше да добавиш "... както и за меренето на органи" като в автомобилната тема :lol:

Между другото заради W7 един приятел за малко да си купи нова батерия - има някакъв бъг и конкретно с неговия лаптоп батерията пада страшно бързо... Не че си сложи друг но поне не се притеснява толкова :)

Уж го дават по-икономичен, затова и вади по-малко точки на лаптопите. Гледах някъде 80 теста на настолен компютър с някакъв Core 2 Quad Extreme и нещата бяха близки, така че според мен за сега не си струва който има работеща Vista с много софтуери да преинсталира.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...