Jump to content
BulForum.com

Windows vs Windows

dragomir375

Recommended Posts

здравейте :) имам лаптоп hp 6735s 2GB ram AMD Alton X2 1.90GHz в момента съм с window7 Ultimate лаптопа го използвам по-принцип за домашни потреби! искам да попитам, коя версия ще е най-добре да си сложа ? :unsure: коя ще натоварва най-малко и на коя ще е най-добре ? аз предполагам, че Home Basic ще е най-добре, но искам и вие да споделите :) благодаря предварително :)

• Replies 62
  • Created
  • Last Reply

Разбира се най-ниската ще е най-лека, особено като имам предвид, че някой тук беше споделил (дали не беше samkijot на неговия нетбук) колко по-лека била от по-горните.

Ако не ти трябват глезотиите, аеро, и други липсващи неща на Home Basic, не виждам защо да не сложиш нея. За 2ГБ РАМ вероятно ти е дошъл с Home Premium, стой си с нея, имаш си Аеро и т.н. Някои програми може да не харесат най-ниската версия.

Мда, така беше.

Starter е лимитирана до 3 програми, които могат да вървят едновременно (някои системни и други програми не се броят), не можеш да къстъмизираш десктоп и други неща, лимитиран си до 2ГБ РАМ.

Колкото и да е лека, според мен за ЛАПТОП (не нетбук) е неоправдано. Тя е правена за entry level нетбуци. При така зададен въпрос е ясно че ще е пиратски, ми да стои с Home Premium.

Разликата е в мястото което заемат и броя на непотребните неща, които съдържа Ultimate и които никога няма да използваш.

Като оставим това уиндоусите май са същите, най-много в ултимейт да има някой друг сървис в повече включен, което може да се поправи бързо laughing.gif

Не съм качвал всички версии на 7, но съм пробвал повечето висти на P3 1200 и нямаше никаква разлика.

Твоя лаптоп не е пентиум 3 с 512 рам, така че бих му оставил лъскавите работи.

Т`ва не е вярно!

Добре, тук лъжат ли?

Не съм пробвал всички 7-ца, камо ли Starter, но дори накрая да е махнат лимита, остават другите минуси. Ако ще е за писане и ровене в уеб, без да му пука за теми и къстъмизации, и държи да е лек, да го пробва. Подобно на Overdrive, не мисля, че е нужно да слага чак такава версия, на подобен лаптоп.

Единия ми лаптоп е T5500 1,66GHz/2GB ram/вградено видео и Ultimate си работи много бързо без никаква забележка - какво повече може да се иска не знам confused.gif

Ако му се качи орязана система или 98 не значи, че ще е по-бърз - стартера е оптимизиран за нетбук, а старите ОС не поддържат новия хардуер.

И аз съм доволен за ся с wundows 7 Ultimate, но след време ще пробвам и Home Basic версията ама то ще е тогава когато излезне финална версич с СП или пак когато омажа тоз :) благодаря ви много за информацията колеги :P понякога ми иде да ва почерпя :beerchug

• 2 weeks later...

Добре, тук лъжат ли?

Не съм пробвал всички 7-ца, камо ли Starter, но дори накрая да е махнат лимита, остават другите минуси. Ако ще е за писане и ровене в уеб, без да му пука за теми и къстъмизации, и държи да е лек, да го пробва. Подобно на Overdrive, не мисля, че е нужно да слага чак такава версия, на подобен лаптоп.

Не лъжат, просто не са ъпдейтнали сайта.

Първоначално обявиха че ще има лимит макс. 3 програми едновременно,

но такова ограничение в последствие се оказа че НЯМА.

Не лъжат, просто не са ъпдейтнали сайта.

Първоначално обявиха че ще има лимит макс. 3 програми едновременно,

но такова ограничение в последствие се оказа че НЯМА.

Ясно. Надявам се, че това "оказа се" е опит с оригинална версия, а не с кракната :) .

Тоя сайт все пак е на български, бих могъл да се съглася, че не е ъпдейтнат, в случая не се разрових за английска версия (която едва ли би била оставена неъпдейтната), въпреки че никога не съм обичал българските версии на нищо :) .

• 4 weeks later...

Виц:

Срещат се двама администратори и единия пита другия - защо переш килимчето на мишката? Другия отговаря - абе , мани , инсталирах Windows Vista и мишката ми се издрайфа!

Та и моето мнение е такова относно Vista. Мисля , че питащия има избор между WIndows Xp и Windows 7. Аз на негово място просто бих останал още поне 6 месеца на XP. Барем докато излезе SP1 за Седмицата. Иначе, ако си има драйверите и програмите, и ако не го е страх от проблеми - може веднага да я качи.

Аз би изчакал малко. Иначе Седмицата е бъдещето.

Какво толкова не ви харесва тая виста? Преди време имах комп с новия за тогава Е2180, след 2 месеца го смених на Е6600 и познай - и с двата процесора вистата беше много по-бърза от ХъРъ. Нарочно съм инсталирал XP на няколко сравнително нови компютъра и всичките работеха като P4.

Седмицата работи по-леко и не се замисля. Досадното е че през ден ти излизат нови ъпдейти, но да стоиш на 9 годишна операционна система, особено с нов хардуер е смешно...

Какво толкова не ви харесва тая виста? Преди време имах комп с новия за тогава Е2180, след 2 месеца го смених на Е6600 и познай - и с двата процесора вистата беше много по-бърза от ХъРъ. Нарочно съм инсталирал XP на няколко сравнително нови компютъра и всичките работеха като P4.

Седмицата работи по-леко и не се замисля. Досадното е че през ден ти излизат нови ъпдейти, но да стоиш на 9 годишна операционна система, особено с нов хардуер е смешно...

Виста? През последната година поне 5 или 6 пъти са ме викали на компютър с Виста да сменявам ОС със по-старата - ХР. И познай - в три от случаите не можах да намеря драйвер, защото производителя не не написал. Явно защото имат договор с MS$.

Виста допреди шест месеца все още имаше проблеми с програмната съвместимост - не всички програми вървяха. Напр. - тръгваше само последното Неро, а то беше почти гигабайт. В момента на моя компютър Неро6 ми е 35мегабайта.

Ясно е , че нещата се променят и ХР няма да е вечна, но в следващите 10 години все още ще е актуална /много/. Както 98-цата. Миналата година имам два компютъра с 98. Windows 7 е очевидно много по-добра от Виста и аз смятам да мина на седмицата след около половин година, поне след излизане на SP1. Няма как - в нея е бъдещето. Вече разполагам с хардуера.

А Виста е очевиден неуспех за Microsoft. Макар и да направиха доста пари, самите те с половин уста си го признават. И именно поради тази причина малко рано лансираха 7-цата, та негативите да останат за предишната ОС.

Миналата година имам два компютъра с 98

Да ... има все още софтуер който не работи на нищо освен 98... не за друго ами защото е писан с краката главно от хора разбиращи от хардуер и бърникащи портовете на най-ниско ниво - нещо което с XP и по-новите операционни системи няма как да стане.

Аз преди 5 години познавах едни хора работещи с win 3.1 защото се циганосваха и не искаха да си купят по-нов компютър и караха с някаква антика от на баба ми времето (верно тогава баба ми беше още жива)

Иначе за Vista не си особено прав. Първоначално всички (аз вкл) се дърпаха защото беше доста различна, проблеми с драйвери и т.н. Имаше и някои несъвместимости основно при програми управляващи хардуер, драйвери и т.н. но постепенно всичко си дойде на мястото.

Те подобни изказвания имаше и за XP като въведоха WHQL, а половин азия пише драйверите през пръсти колкото да тръгнат и се почна едно "ама драйвера е наред, нищо че предупреждава" и тем подобни докато хората не тръгнаха да искат свестни драйвери.

Неро 8 (към 160 МБ-ова версия), което сложих преди 2! години на сървър 2008, а и на виста съм го слагал, си работи без грешка и досега навсякъде.

Това мисля до голяма степен обезсмисля да коментирам нататък поста на инженер Рангелов.

Всъщност нека коментирам това: "но в следващите 10 години все още ще е актуална /много/. Както 98-цата.".

Значи ХР като стане на 20 години ще е още много актуална?! Колко "много"...

Както 98-цата ли. А тя колко е актуална днес? Ако става дума, то още има места ползват DOS. Който се ползваше преди 20 години масово. Та той днес много ли е актуален.

98-цата е на около 10-12 години, даже няма 20. Защо не сравниш колко предприятия, фабрики и т.н. ползват 3.11 (даже 98) поради дърти кошници, и колко хора ползват ХР сега, и по-нови, пак в фабрики, предприятия и т.н., най-малкото защото по-нормалните такива не си позволяват да ползват антични софтуери, които само на 98 или на 3.11 вървят.

Интересно, ако 7-цата е толкова по-добра от Виста, защо не си я сложиш сега, а ще чакаш SP1 ? Което надали ще стане след половин година. Тя излезе преди 2-3 месеца.

Или за теб "добра" означава само "по-шарен и раздвижен интерфейс, и да стартира за 20 сек вместо 25".

Неро 8 (към 160 МБ-ова версия), което сложих преди 2! години на сървър 2008, а и на виста съм го слагал, си работи без грешка и досега навсякъде.

Да, но това е Nero 8.3.13.0 Lite and Micro, а стандартния пакет е към 240МВ. Иначе - ако е за орязани и одялкани версии разполагам с Nero 9.2.6 портабъл с големина около 38МВ, ама му нямам доверие, макар че съм го пробвал да запише 1-2 диска.

И ако не прекалявам с любопитството кое точно налага инсталирането на ПЪЛНИЯ пакет вместо да избереш "custom setup" и после да инсталираш само и единствено Nero Burning Rom без останалите щуротии?

ама му нямам доверие, макар че съм го пробвал да запише 1-2 диска.

И това недоверие е породено от факта че ....................... или просто защото не си го пробвал по-подробно?

Да, но това е Nero 8.3.13.0 Lite and Micro, а стандартния пакет е към 240МВ. Иначе - ако е за орязани и одялкани версии разполагам с Nero 9.2.6 портабъл с големина около 38МВ, ама му нямам доверие, макар че съм го пробвал да запише 1-2 диска.

Имах предвид, че казваш, че допреди 6 месеца никое Неро освен последното, при това почти Гигабайтово, не били съвместими.

Аз ти казах че Неро 8 (8.3.2.1 в случая, но и други), което е около 160 или под 200 МБ .exe версия, съм инсталирал, съответно от всичките щуротии съм сложил освен Burning ROM-a, и някои други като ония за тестове на дискове, писачката и т.н., че понякога си ги ползвам.

Нищо одялкано и рязано.

И това преди 2 години когато точно излезе 2008.

Освен това за протокола ползвам сигурно над 100 програми и програмчета различни, и освен че тогава се наложи да ъпдейтна с нови версии 10-тина 15 програми, което е нормално, проблеми със софт не съм видял. Като не броя че един ZoneAlarm ми разби една 2008-ца (е, оправих я де), но това беше почти очаквано. Всеки нов Windows има изисквания някои програми да се ъпдейтнат с нови версии, но това което ти написа, е невярно или просто силно преувеличено.

И ако не прекалявам с любопитството кое точно налага инсталирането на ПЪЛНИЯ пакет вместо да избереш "custom setup" и после да инсталираш само и единствено Nero Burning Rom без останалите щуротии?

И това недоверие е породено от факта че ....................... или просто защото не си го пробвал по-подробно?

Аз горе написах че микрото , което имам е около 38МВ. САМО. Т.е. няма опции за инсталиране на пълен пакет или само на нещо си... Т.е. това е орязана версия. И поясних, че нямам доверие на орязаните такива. Кое беше неясно? Все едно да изтегля орязан 90МВ - ов Windows, имаше някъде такъв из Замунда.

Хайде на не разтягаме спора повече, ок? Това дали Неро8 върви или не върви на Vista няма да я направи по-добра, нито ще промени мнението ми за нея от тук нататък. Питащия искаше лични мнения и аз го споделих. Много, много потребители /и не само/ имат точно такова мнение за тази ОС.

А докрая на тази година ще инсталирам Седмицата на домашния и ще започна да я препоръчвам на клиентите.

Ами леко тръгнах да те бъзикам защото така както обясняваш звучи малко "ами не можах да си подкарам еди коя си програмка която свалих от замунда и затова не го харесвам... то аз по принцип такива програмки не харесвам ама тази точно си ми харесваше пък не тръгна" :)

А докрая на тази година ще инсталирам Седмицата на домашния и ще започна да я препоръчвам на клиентите.

Доста дълъг срок си даваш :) Още сме февруари...

ПС: За протокола - и аз се дърпах от виста в началото просто защото беше доста по-различна и ме мързеше да разучавам кое къде е... за майтап на жена ми компютъра дойде W7 и пак от мързел го остави но до момента много ми харесва как работи (и тя също не се оплаква)

Инженере, не е заяждане, но ти започна спора с едно такова изказване, от което не можеш да избягаш и пак ще коментирам последното.

"И поясних, че нямам доверие на орязаните такива. Кое беше неясно? Все едно да изтегля орязан 90МВ - ов Windows, имаше някъде такъв из Замунда."

- Ти каза за орязаните версии, т.е. сам се вкара в този "филм" и сега сам се опитваш да излезеш. Орязани неща и аз не обичам. Защо намеси изобщо орязани нерота и т.н. неща, не стана ясно. Аз споделих просто, че Неро относително новите версии вече вървят безпроблемно. Част от политиката на новите версии/драйвери е да осигурят съвместимост с нови OS, друг софтуер, и т.н.

По-нагоре казваш (относно че рано са лансирали 7-цата след Виста):

"И именно поради тази причина малко рано лансираха 7-цата, та негативите да останат за предишната ОС. "

- Та викаш малко рано... точно 3 години след Виста. Сега се върни назад и сметни какъв беше периода между излизането на вин3.11, вин95, вин98, ВИН2000, ВинХР.... Като гледам почти при всички периода е 3 години. Има и по две и по около 1. Само между ХР и виста има около 5 г. Предвид силно увеличената сложност на Windows спрямо версии като 3.11, оставям на теб да прецениш защо една Виста, в която се казва, че са пренаписани и сменени сума неща спрямо предните версии, се е забавила толкова. Без да казвам че това е основна причина за такъв период. Така че защо бързали и защо им е точно такъв девелопмънт цикъла, едва ли ти можеш да кажеш. И едва ли причината е точно тази, която споменаваш.

"Това дали Неро8 върви или не върви на Vista няма да я направи по-добра, нито ще промени мнението ми за нея от тук нататък"

- Че Нерото (и друг "несъвместим" софтуер) беше част от аргументите ти да не харесваш Вистата, или бъркам?

"Много, много потребители /и не само/ имат точно такова мнение за тази ОС."

- Ясно, плащаш огромен данък обществено мнение, и на база на това мнение изказваш и свое. Ако ти не харесваш нещо, то трябва да е на база че ти си го пробвал и не си го харесал. Ама пробвал малко повечко. Дотук няколко човека поне, ти казаха, че нямат нито един от споменатите от теб проблеми с Виста. Та кажи кое точно не ти харесва в нея. :) Очаквам че ще кажеш : Ми повечето хора не я харесват. Добре.

Поне разбрахме, че нямаш нито един собствен и верен довод за да не я препоръчваш.

И малко мое мнение за да не е съвсем без хич.

Вистата идва съвсееем малко по-тромавичка от Win2008. Проблеми със софт не съм имал с нея, защото от 2008 си поъпдейтнах програми още преди 2г. поне тия дето пишеше, че искат нови версии, някои от тях и така си вървяха още оттогава.

"Тромавостта" се усеща единствено малко по интерфейса, вероятно заради аерото. И то на лапопта, където преди бях с Вин2008, но сложих Виста единствено заради тунера, чийто драйвер не работеше под 2008.

По останалите показатели нямам никакви забележки.

2008-цата на десктопа нямам още по-никакви забележки :) .

Пробвах една бета на 7-цата. Скоро не бих я сложил понеже не видях нищо особено, което като интерфейс да ме грабне особено и да си нааруша хатъря с Server-a. По скорост на работа също не може да ме "бутне", понеже всичко ми лети и сега. Най-бавната програма ми е Фотошоп ЦС3, който стартира за 1.5 сек.

7 е хава, добре се държи при мен. Качих ултимейт версията.

Тази версиика на уиндоус с подходящият хардуер /4гб рам/ ще се държи и изглежда катко изглежда и се държи десктоп линукс дистрибуциите :) Поне т`ва е лично мнение.

Има и ташунги...примери:

Вчера качих симс 2...супер инсталира се макар да изкара 1000 съобщения, че играта не е за тази ос и не знам си още к`во..абе стана.В момента на стартиране играта иска ДиректХ 9с :)...а както е известно 7 идва с 11...парадокс :)

Един стар блутуу също ми прави парчета...много такива примери може да се дадат.

Смяната на ОС-а трябва да е успоредна с хардуера особенно при Уиндоуси.

Експито си изпя песента и благодарение на него всеки разбра какво е комп,интернет и скайп.Мисля,че датата беше 2012 за спиране на поддръжката му.

А и експито наистина доста дълго би трабвало да е актуалан ОС за стари машини, на които, дори и да стартира нещо по-ново в ораязан вариант е ъпсурдно да го мъчиш с такова.

98 се ползва там където програмите изискват чист дос - счетоводсто, управление на някой режещи плотери и други такива.

Аз ако бях на теб, бих си качил Ултиметйт и бих се заинтересувал как мога да му скастря нещата които не ме интересуват или сам да си направя орязана инсталация.

Успех в начинанието.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...