Jump to content
BulForum.com

Linux и Windows

whitesnake69

Recommended Posts

Имам един хард и 2 операционни системи.Windows XP SP2 и Linux Ubuntu.Последно инсталирах Линукс-а.При стартиране на компютъра ми дава първо снимка 1, а после снимка 2.Как да го настроя така че да ми дава само снимка 2 или пък ако ще дава и 2-те снимки то поне на 1-вата да мога да избирам като 1-ва опция Windows.

Снимка 1

Снимка 2

И още един въпрос имам.Как да увелича размера на дяла в който съм инсталирал Ubunto-то.Благодаря предварително.

Имам един хард и 2 операционни системи.Windows XP SP2 и Linux Ubuntu.Последно инсталирах Линукс-а.При стартиране на компютъра ми дава първо снимка 1, а после снимка 2.Как да го настроя така че да ми дава само снимка 2 или пък ако ще дава и 2-те снимки то поне на 1-вата да мога да избирам като 1-ва опция Windows.

Снимка 1

Снимка 2

И още един въпрос имам.Как да увелича размера на дяла в който съм инсталирал Ubunto-то.Благодаря предварително.

Така ще направиш да се пуска първо windows.

А тоя втория екран как го постигна, в какъв ред инсталира OS-овете? По принцип менюто в XP е описано в boot.ini. Най-лесно пусни Run>msconfig>boot.ini и там трябва да се ориентираш. Направи си едно копие за всеки случай преди да пипаш. За да остане само единия екран трябва или в на GRUB опциите да оставиш само една ос или в XP в boot.ini (но не и на двете места!). Успех.

Така ще направиш да се пуска първо windows.

А тоя втория екран как го постигна, в какъв ред инсталира OS-овете? По принцип менюто в XP е описано в boot.ini. Най-лесно пусни Run>msconfig>boot.ini и там трябва да се ориентираш. Направи си едно копие за всеки случай преди да пипаш. За да остане само единия екран трябва или в на GRUB опциите да оставиш само една ос или в XP в boot.ini (но не и на двете места!). Успех.

Искаш да кажеш, че на втората снимка спокойно мога да оставя опцията да се стартира само Windows.И не би трябвало да имам проблеми.Ок това знам как да го направя.Също така да разбирам ли , че ще остане само боот-а на Линукс-а т.е. само на 2-рата снимка който ще е определящ.Ако да моля расясни ми как би трябвало да стане настройката при него като 1-ва опция да излиза Windows защото не ми стана много ясно от сайта на Линукс.Благодаря предварително.

Накратко:

1. Отваряш /boot/grub/menu.lst

2. Намираш реда в който пише default и там пишеш 4 в твоя случай, защото windows-а ти е 5ти подред, а тук се броят от 0.

3. Записваш

Така на екран 1. Ще ти зарежда windows, който пък грубо казано извиква екран 2. А екран 2 вече ще си го съкратил чрез boot.ini.

Накратко:

1. Отваряш /boot/grub/menu.lst

2. Намираш реда в който пише default и там пишеш 4 в твоя случай, защото windows-а ти е 5ти подред, а тук се броят от 0.

3. Записваш

Така на екран 1. Ще ти зарежда windows, който пък грубо казано извиква екран 2. А екран 2 вече ще си го съкратил чрез boot.ini.

Благодаря за разяснението но, отново възникна проблем.Какро правим като нямам файл " menu.lst " ?

А имаш ли /boot/grub директория? Какво има в нея?

Да, но никакъв "menu.lst" .Даже настроих ОС-то да показва и невидимите файлове.

Току що направих такъв файл.От тук нататък остава въпросът какво да напиша в него?

Все от някъде взима списъка с операционните системи. Пусни търсене по името и по съдържание.

Уви отново нищо.Намери ми само файла който създадох вече в същата директория, но разбирасе той е празен.Странно наистина от каде идва настройката за подредбата на стартиране.

Уви отново нищо.Намери ми само файла който създадох вече в същата директория, но разбирасе той е празен.Странно наистина от каде идва настройката за подредбата на стартиране.

Намерих начин : http://www.kaminata.net/menu-lst-grub2-t39055.html

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...