Jump to content
BulForum.com

Странен шум

Bontov

Recommended Posts

Здравейте драги колеги по компютърно му. :)

Първо да доуточня ,че не съм компютърен спец ,но все пак с годините опит покрай щайгите си може да се каже ,че що годе чаткам нещо ,но не много.

Та да преминем на въпросът ми.От известно време чувам странен високо честотен шум (нещо като съскане но тихо,не е от перка на вентилатор) от компютъра ми ,който е с затворени капаци и е под бюрото до мен ,появява се 1 до 4 мин. след включване и не е постоянен.В течение на времето след пускането започва все по често и по често да се чува.

Правеше ми впечатление ,но не съм му обрънал някъкво особено внимание.Днес ми прещрака акъла и реших да го отворя за-да остановя от къде аджеба идва този звук защото си помислих ,че може да е нещ сериозно, знае ли човек.Отварям кутията слушам аз и го чувам ама не мога да остановя точно от къде идва и все пак имам някaкви съмнения към захранването което е на 3-4 месеца най много и е 500W.Причината да го заменя беше ,че старото се изпържи (ФОРТРОН) и уби и чисто новичкия ми 350ГБ western digital ,за което бях много ядосан ,но както и да е.И преди това са ми гармяли захранвания и се е получавало така ,та най на края стигнах до единственото решение ,че това може да е от контакта който ползвам ,защото не е занулен.Та занулих го аз след покупката на това последно захранване и до момента няма признаци нещо да не е наред освен въпросният тънък шум който ме притеснява.

Инъче машината си работи безотказно ,не съм забелязъл проблеми като забиване,бавно да работи или нещо от този сорт ,абе бачка си по 12 и повече часа на ден и няма проблем.Стойностите в евереста мисля ,че са нормални имам в предвид температури и тн. ,но просто познанията ми спират до тук ,а изтръпвам при мисълта да купувам хардове захранвания и тн. в тази криза ,защото не съм обърнал внимание на някакъв на пръв поглед малък проблем.

Ами това е от мен ,ще бъда истински благодарен ако някой старши ми даде акъл и мнение по въпроса ,и какво да направя за което БЛАГОДАРЯ предварително.

Боби Пловдив

Така дистанционно е трудно да ти се помогне - може да е резонанс от вентилатор, хард диск и какво ли не. Ако имаш възможност с някакъв микрофон да запишеш шума да го чуем, ще бъде малко по-лесно.

Така дистанционно е трудно да ти се помогне - може да е резонанс от вентилатор, хард диск и какво ли не. Ако имаш възможност с някакъв микрофон да запишеш шума да го чуем, ще бъде малко по-лесно.

Да разбирам ,че само с букви е трудно да се обясни ,но резонанс от вентилатор не е,хард диск също.Почти 100% съм сигурен ,че е от захранването след дълго слушане :laughing: Инъче пробвах с микрофона да го запиша ,но не стана ,не се чува тъй като микрофона ми е от сорта 3 за лев :laughing:

Казваш "високочестотен"...колко високочестотен все пак - от рода на високочестотното пищене, което издават старите CRT (с кинескопите) телевизори или друг тип...по-чуваемо?

Казваш "високочестотен"...колко високочестотен все пак - от рода на високочестотното пищене, което издават старите CRT (с кинескопите) телевизори или друг тип...по-чуваемо?

Не, не чак толкова висок, по скоро нещо като стържене,жужене или като на късо ,все едно някакъв ток играе.Тихичко е ,но се чува ясно.Можеби не съм се изразил правилно с "високочестотен"

...или като на късо ,все едно някакъв ток играе....

Абе докато на място не се чуе какво е точно и откъде идва, няма да стане. На първо време си провери захранващия кабел, който влиза в компютъра/захранването - понякога пластинките на куплунга са хлабави и не правят добър контакт с вътрешната букса и се получава леко искрене, свързано с подходящия шум за това. Най-добре смени кабела с друг и виж дали ще престане.

Абе докато на място не се чуе какво е точно и откъде идва, няма да стане. На първо време си провери захранващия кабел, който влиза в компютъра/захранването - понякога пластинките на куплунга са хлабави и не правят добър контакт с вътрешната букса и се получава леко искрене, свързано с подходящия шум за това. Най-добре смени кабела с друг и виж дали ще престане.

Midex благодаря ти.Ще пробвам ,а ако не е от това (както и предполагам) здраве да е.

Може да е от някой дросел по дъното, особено тези в стабилизатора на процесора, защото там също са импулсни стабилизаторите. Особено ако е заминал някой кондензатор.

Като натовариш процесора и отваряш разни работи засилва ли се?

Захранването е на висока честота, но не е невъзможно и да е от него, чувал съм захранвания на които им пищи стенбай линията, но то е постоянно (дори когато е изключен компа).

Може да е от някой дросел по дъното, особено тези в стабилизатора на процесора, защото там също са импулсни стабилизаторите. Особено ако е заминал някой кондензатор.

Като натовариш процесора и отваряш разни работи засилва ли се?

Захранването е на висока честота, но не е невъзможно и да е от него, чувал съм захранвания на които им пищи стенбай линията, но то е постоянно (дори когато е изключен компа).

Overdrive Кондензаторите ги огледах внимателно и никой не изглежда надут или нещо такова.Като натоварвам процесора (стабилно) не съм забелязал да се усилва и учестява ,всъщност то не се усилва ами учестява.По някое време пък спира ,както и в момента например,и се появява пак след време.Общо взето няма някаква логическа последователност.А за захранванията за,които говориш се сещам ,но не е това ,защото при мен се получава само при вкл. компютър.

С риск да прозвуча глупаво ще се опитам с букви да опиша звукът СССС-------ССС------СССС---СССССС----------------------------СССССССССС---СС-----------------ССС---СССССС (С = на нещо подобно на тихо прескачане на искри) след ,което има да речем някакъв период от време в който спира ,и после пак същото.

П.П. Какво ли не прави човек като е на зор.Надявам се да не се смеете много! :laughing: :laughing: :laughing:

...(С = на нещо подобно на тихо прескачане на искри) след ,което има да речем някакъв период от време в който спира ,и после пак същото.

Абе щом го описваш така, определено е лоша връзка - я в захранващия кабел, я в някой куплунг и т.н.

Добре е да се установи откъде идва, тъй като най-вероятно с времето проблемът (искренето) ще се задълбочи.

Разбрах те, от дроселите шума е като от стар телевизор, примерно отваряш нещо и докато зарежда се чува ССССС, после спира.

Щом звучи като искри огледай голямата букса на захранването към дъното и ако имаш +12V конектор за процесора (най-добре и как са запоени отдолу за дъното да погледнеш).

Както Midex каза, може кабела да не прави добър контакт в буксата на захр, тогава като я размърдаш шума ще се променя. Не е лошо и да го отвориш и прегледаш сериозно - може да имат лоша спойка някъде кабелите към платката или нещо по самата платка да е, аз бих пуснал компютъра с отворено захранване.

Само изчакай няколко минути като го изключиш от мрежата да се разредят големите кондензатори на входа ако ще пипаш платката, защото не е много приятно усещането да се разредят през теб :bgrin:

Каквото и да е трябва да се намери, че не е на добре и като нищо се изпържил някой конектор или кабел.

Благодаря и на двама ви.Утре ще ги проверя тези работи ,че днес късно стана вече за такива неща пък нямам "наит вижън" :D .Но ясно е вече ,че трябва да обърна наистина внимание на проблема.

Общо взето ще ви по-тормозя още малко утре евентуално.А ,ако не то сигурно ,ще съм отишъл директно при бай Иван майстора (те всичките майстори така се казват). :D

Overdrive хах мерси за съвета.

Здравейте ! Поради факта ,че не е спомената марката на новото 500 ватово PSU ,твърдо подкрепям "Overdrive" - и според мене има шум от захранващият модул ,но това понякога не е причина за безпокойство . Кондензаторите ( електролитните ) не е задължително да се "подуват" за да се определи техният капацитет за нормален или не .Звука е от бобина ,трансформатор или дросел ....... , но знае ли се :-) .... Да си жив и здрав ти ,па другото се купува :)

Поздрави от човек поддържал хардуерно над 150 машини в гейм зали :)

Здравейте ! Поради факта ,че не е спомената марката на новото 500 ватово PSU ,твърдо подкрепям "Overdrive" - и според мене има шум от захранващият модул ,но това понякога не е причина за безпокойство . Кондензаторите ( електролитните ) не е задължително да се "подуват" за да се определи техният капацитет за нормален или не .Звука е от бобина ,трансформатор или дросел ....... , но знае ли се :-) .... Да си жив и здрав ти ,па другото се купува :)

Поздрави от човек поддържал хардуерно над 150 машини в гейм зали :)

cmdj7 Дословно преписвам какво пише на гаранцията на захр. CWT REAL 500W Active PFC ROHS Thermal Control 12sm

Да приема ,че си прав звука да е от бобина,трансформатор или дросел (което нз. какво е дори) То не е ли опасно за останалия хардуер?

CWT е много сериозен производител, която прави захранвания за Corsair, Thermaltake и тн - с други думи е над фортрон, така че едва ли би създало проблем.

Писах му, че не е следил какво пише в темата и е прочел само първия пост, защото звука от бобина е високочестотен, а звука от искрене е от слаба връзка и е опасен, защото мястото се нагрява и с времето връзката става все по-слаба, може и да се разтопи някой кабел или конектор.

Честото бобините (както каза Overdrive) "свистят", "свирят" и т.н.. Възможно е и да е MOV (Metal Oxide Varistor), съставна част от входния филтър, грижи се за изглаждане на смущенията във входящия ток и както всички знаем способностите на токопреносната мрежа... :)

p.s. взаимствано от тук

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...