Jump to content
BulForum.com

Митнически неволи

pamporov

Recommended Posts

T.e. се плаща и ддс и 4лв такса и превод 3-3.50лв... жалко, че не DX не шипват до Босна :/ Но пък от друга страна просто ще спра да си поръчвам глупости от DX.

T.e. се плаща и ддс и 4лв такса и превод 3-3.50лв... жалко, че не DX не шипват до Босна :/ Но пък от друга страна просто ще спра да си поръчвам глупости от DX.
Да, наистина прекрасно. Митниците ни връщат в края на 80-те... Като гледам, държавния апарат май не е подминал тези прекрасни години от моето детство...

Чудно, дали няма да излезне по-малко трудоемко да намериш някой приятел в европейска държа от ЕС, да ти служи за рутер - да ти препраща стоките...

Трябваше да го прочета това преди да си поръчам тениска от щатите :( Цената с доставката е точно 25 долaра и 50 цента, което по днешния курс е 17.8 евро. Като и платя и другите неща в митницата, тя ще ми легне златна тая тениска. Неприятно.

Ами просто ще си поръчваме от UK. Там, доколкото знам няма такива проблеми...

В целия европейски съюз няма такива проблеми. Нещата ти идват на вратата.

И ся като си поръчам нещо от dealextreme за 25 долара какво правим? Ще трябва да ходя да им плащам на тия идиоти и да се занимавам с простотии? Ебати тъпото правителство, тия само гледат как да изкрънкат повече пари от хората - пълен идиотизъм.

За 25 долара нямаш грам идея да поръчваш нищо защото над 20лв ще са ти разходите по попълване на митническата декларация изкарването на ЕОРИ номера и не знам си какво още отделно че си е половин ден губене на време и ходене с листчета между 2-3 сгради в пловдивската митница (гледам в софийската е само 1 сградата, тук са обаче няколко) :)

В целия европейски съюз няма такива проблеми. Нещата ти идват на вратата.

Да... евентуално ако не се загубят в някоя поща но засега кл. 2 са изключително коректни пък и вече съм направо приятел с хората там :)

Да... евентуално ако не се загубят в някоя поща но засега кл. 2 са изключително коректни пък и вече съм направо приятел с хората там :)

Евентуално, но до сега съм получавал само една пратка по пощата и 6 с куриери. Абсолютно никакви проблеми. Тази по пощата дори пристигна 1 ден по-рано.

А някой може ли да обясни, кога една пратка се получава в пощата и кога в митницата? Има ли някакво правило? Аз например един единствен път съм си поръчвал нещо от DX и дойде в кварталната поща.

А някой може ли да обясни, кога една пратка се получава в пощата и кога в митницата? Има ли някакво правило? Аз например един единствен път съм си поръчвал нещо от DX и дойде в кварталната поща.

Правилото е, че ако магазина ти я прати с пощата, ще дойде в пощата, ако я пратят по куриер, ще пристигне по куриер.

Миналата година правилото беше - ако стойността е под 50 евро се получава директно, ако е над - минава се през митницата, попълва се митническа декларация, плащат се каквото трябва и като се "освободи" се отива и се взима от куриера или от пощата. Бвз значение дали е пратена по пощата или по куриер всичко зависи от стойността на пратката. UPS са ми връчвали документите да ходя в митницата да си освобождавам пратката. Няма такъв филм "пращайте с куриер" да си нямата проблеми - не знам за DHL но конкретно с UPS нямаше никаква разлика между тях и пощата.

Излиза, че единствената работеща институция са медите... Всяват повече респект и от прокуратура и от съд...

Хвала, значи са си постигнали целта.

Впрочем ето ти любимия ми "социално ангажиран човек" въобще > http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2010/01...nternet_zaradi/ пак от същия вестник.

Това е класиката, нищо общо нямаш с проблема (като професионална подготовка) обаче гушкаш полярни мечки, храниш 3 деца в Африка и ставаш Господ на интернетя.

Това, че не си разбрал от къде идва същината на проблем, че предложението ти е "гениално"... само разни "нещастни злобари" като мен могат да го кажат.

Едит 2 - май не ми е за таз тема коментара (2-рата част), съжалявам.

В събота в офиса ми е дошло извеситето от пощата, че книгите ми от Амазон US са на гише 13 в Колетна служба на Централна Поща :)

Пратката е на стойност 50 USD, тоест над 15 Евро и е от страна извън ЕС => дължа ДДС върху нея.

Оообааачееее....

Пратката от САЩ е слязла в Хамбург, Германия. Там германците по не знайни причини са пъхнали кашона на Амазон в... бяло чувалче и са му сложили нов етикет на чувалчето... и така моята пратка от САЩ изведнъж се е превърнала в пратка от страна в ЕС => не дължа ДДС и не минавам митница, показвам на лелялта в пощата личната си карта и си взимам чувалчето :)

Дължа една бира на някой германец.

Дано се намери някой политик или организация да заведе дело в конституционният съд за да отмени заповедта на този педелвайс Дянков като неконституционна и пречеща на българските граждани.

каква заповед на Дянков имаш предвид?

Най-вероятно тази за намаляването на необлагаемата стойност до 15 евро.

Може и да говоря наизуст, въпросните промени за митниците не са ли по заповед на министър Дянков? Всъщност няма значение, дори да не е заповед на министър, а да е приет закон, конституционния съд може да отмени текста от този неблагоприятен за българите закон, ако се атакува.

Помня първия път когато излезе заповед от МВР за тотално следене в интернет, една организация атакува решението именно в конституционния съд, където тезата издържа, а заповедта бе отменена.

Мисля, че ако се вдигне повече шум ще се стигне или до лобиране и доброволно премахване на изискванията или някой заведе иск в съда.

Много ми е интересно, по коя линия очакваш да падне закона в конституционния съд?

По същата, по която е 'качен' закона. Поредните своеволия на българските (крадци)политици.

От 150 на 15 ми се струва прекалено. От 150 на 75 или 50 по-може, но 15 вече си е "полицейско".

Беше 150 после стана 50 сега е 15

А колкото до това дали е своеволие или не - щом е минало и са прокарани законите през народното събрание очевидно всичко е законно. Никой не ни спира да си мрънкаме естествено но си е напълно законно

Иначе доста интересна идея - да обявиш като противоконституционно плащането на данъците. Това че има праг под който не се плащат защото няма смисъл да се губи времето на хората за жълти стотинки е друга тема, но чак противоконституционно

Иначе аз нямам много против да си плащам ДДСто и митото стига да не е такава огромна загуба на време. Ако го улеснят направо при получаването да се плаща нещо ще е ок (не че ще е особено приятно но поне няма да се губи половин ден)

Супер смешна история, направо 1 евро и да не могат хората дъвка да си вземат, без да се разкарват като малоумни. Точно това ще откаже хората или ще ги кара все повече да мамят системата, а не да им вкара повече пари...

Дължиш мито + ДДС, което си е направо честитутка... + таксите на самата митница, които не знам колко са (нека някой по-запознат разясни).

Вместо държавата да гледа да улесни всичко и да прибира пари, тя всячески се старае да направи така, че buyer-ите на стоки през нета от чужбина да я мамят и да не взима нито леФФ - ако ми пратят нещо на стойност до 40$, на което пише подарък, няма да плащам мито и ддс според новите наредби, които се прокарват.

Ами какво ми пречи на покупките ми да пише 38$ 'gift' ? Нищо!

Аз съм ЗА да се плаща такса за всяка покупка - примерно 2% от стойността на покупката, както е при куриерските фирми - освен транспорта се плаща 1.5 или 2% от стойността на наложения платеж.

За повечето от нас, които поръчваме стоки до 100-на $, няма да са проблем тези 2%. Отиваш на гишето - пратката ти е 25$, плащаш си 2-та % и си тръгваш - а не да обикаляш 16 гишета, 10-на сърдити лелки и чичковци, които са сърдити ЛИЧНО и САМО на теб, задето ги караш да работят още от сряда и да мислиш как да прецакаш системата и да не плащаш нищо.

Тъпотия голяма, но да видим с промените какво ще стане...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...