George_131 Posted May 24, 2004 Share Posted May 24, 2004 Има ли някои които знае немски? Искам да питам кога се използва Номинатив и кога Акузатив. До колкото знам едното е за пряки допълнения а другото за непряки и от тук следва въпроса ко е пряко и кое не пряко допълнение? ПЛС Хелп че в сряда имам класна Link to comment Share on other sites More sharing options...
DeZoeker Posted May 24, 2004 Share Posted May 24, 2004 (Ти пък се сети кога да питаш... ) Да не си се объркал нещо?! Номинатив (N) е именителен падеж, акузатив (A) — винителен, а датив (D) — дателен. Най-общо казано в N стои подлогът на изречението, в A — прякото допълнение, а в D — непрякото. Ето определенията: Допълнението е второстепенна част на изречението, която означава предмет, пряко или косвено засегнат от глаголното действие. Прякото допълнение означава предмет, засегнат пряко и изцяло от глаголното действие. Непрякото допълнение означава предмет, непряко (косвено) засегнат от глаголното действие. Няколко примера на български: Аз се върнах и му подадох ръка. (ръка - пряко, му - непряко) Това ми вдъхна надежда. (надежда - пряко, ми - непряко) Донесох подаръци за децата. (подаръци - пряко, за децата - непряко) Това е в най-общи линии разликата между двата вида допълнение, но в интерес на истината въпросът ти е твърде обхватен за да му се даде смислен отговор в няколко поста, камо ли пък в един. Ето орязана извадка от граматиката, но е силно препоръчително да се сдобиеш с някакво такова книжле: В именителен падеж стои: а) подлогът: Der Vater arbeitet. предикативът към подлога: Hans ist der beste Arbeiter. c) обстоятелственото пояснение за сравнение: Das Kind spricht wie ein Erwachsener d) сказуемното определение: Er arbeitet als Schlosser. Във винителен падеж стои: a) прякото допълнение: Das Kind füttert den Hund. допълнението към прилагателно в предикативна функция: Der Hund ist einen Monat alt. c) предикативът към допълнението: Er nennt Peter seinen Freund. В дателен падеж стои: a) непрякото допълнение: Die Arznei hilft dem Kranken. допълнението към прилагателно в предикативна функция: Sie ist ihrem Vater ähnlich. За родителен падеж (Genitiv) си провери сам Отделно предлозите в немския искат определен падеж (зависимост, известна още като рекция). Напр. aus, mit и zu винаги влачат след себе си Датив, докато bis, für, ohne са винаги с Акузатив. Има и такива, които в зависимост от глагола са или с Датив, или с Акузатив. Link to comment Share on other sites More sharing options...
George_131 Posted May 24, 2004 Author Share Posted May 24, 2004 Много мерси тва ми е от голяма полза надявам се след няколко прочита да го схвана Мерси още веднъж Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr.Tinkertrain Posted May 24, 2004 Share Posted May 24, 2004 Има и такива, които в зависимост от глагола са или с Датив, или с Акузатив. Не че разбирам нещо от тоя език, но гледам че сме писали едно правило кога се ползва Акузатив и кога Датив, което може да ти помогне Когато в изречението глагола изразява целенасочено движение се ползва Акузатив(пр. Er geht in das Kino) Когато глагола изразява покой се ползва Датив(пр. Das Kind liegt auf dem Bett.) И мен немският много ме мъчи. Дано съм бил полезен Link to comment Share on other sites More sharing options...
George_131 Posted May 24, 2004 Author Share Posted May 24, 2004 Дано съм бил полезен И още как мерси Link to comment Share on other sites More sharing options...
james_ankov Posted May 25, 2004 Share Posted May 25, 2004 Hm .... Ne e samo tova !!! Ima opredeleni predlozi , koito iskat samo edin ot 2ta padeja (predpolagam 4e ne ste u4ili Genitiv !) 1. Predlozi s Akk. i D. ednovremenno : in, an , auf , vor , hinter , neben , zuruck , uber , 2 . Predlozi s Akk, fur , ohne , durch , 3 pr. s D. aus , von , seit , mit , bei , zu , entgegen , gegenuber Tva trqbva da pomogne ! Ne sa vsi4ki , ama za tqh se se6tam v momenta Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.