Jump to content
BulForum.com

Рутиране под Linux

Recommended Posts

RTFM (т.е. Read The Fuckin' Manual:)

Абе, имаше един тренд посветен на тълкуването на тези 4 буквички....

Добре е да имате в предвид "културната" абревиатура, т.е. вместо Fucking -> Fine :)))

R.ead T.hat F.ine M.anual....

...nassko, как да ти дам примерче, като нищо конкретно не зададено....
Искам на пример да си направя DHCP сървър, с който да раздавам IP по MAC, да ги гледам кви ги вършат, да раздавам приоритети, отварям портове и т.н.

Ami toi 4oveka popita ama be6e savsem v na4aloto...

Pak moje6e da se obiasno ne6to takova:Kak da rutirame net-a v edna mreja ot 5-6 ma6ini.Eto tova naprimer...

Kak da se sloji edno proxy i da ograni4avame opredeleni tipove failove da se svaliat napriemer prez denia i podobni ne6ta.

Men naprimer tova me interesuva.

Отговарям ти веднага.

Искам на пример да си направя DHCP сървър, с който да раздавам IP по MAC, да ги гледам кви ги вършат, да раздавам приоритети, отварям портове и т.н.

DHCP функцията няма нищо общо с рутирането ;) Раздаването на IP по MAC се нарича "резервация" и е основна функция на всички DHCP сървъри.

Раздаването на приоритети го рабирам като трафик-шейп. По тази тема има едно чудесно howto ;)

"Отварянето и затварянето" на портове е функция на филтъра на пакети и е цяла отделна област с хиляди възможности, хардуер, софтуер и т.н. Една е ситуацията при Cisco рутери, съвсем друга при линукс машина и абсолютно трета при виндовс такава. Да не говорим, че всичко зависи най-вече от топологията - трябва да е кристално ясна топологията на мрежата, за да можеш да направиш точни правила за филтриране ;)

Рутиране на мрежа от 5-6 машини е твърде общо и не казва нищо за топологията. Най-важното нещо за рутирането са интерфейсите на самия рутер и правилата за маршрутизация към тези интерфейси. Това, дали ще имаш в мрежата зад него 5 или 500 машини в един броадкаст домейн няма никакво значение. Единствено от значение са наличните маршрути навън. Ако говорим за един единствен път (към кабелем модем примерно) имаме най-простата маршрутизация, в която няма нищо особено - просто един default route и това е.

Разбираш ли сега колко е трудно да се дават примери просто ей така.

За да получиш адекватен отговор и помощ за съответния проблем, трябва много ясно и точно да си описал самата ситуация на проблема - всичко важно, изходни данни и т.н. Иначе просто си говорим приказки ;)

Да почнем от началото. Като се инсталира Линукс първоначално, той се зарежда с безброй бози, които не са ни нужни, нали? Аз като знам точно какъв ми е хардуера на РСто после му давам make menuconfig и махам всичко, което не ми е познато като хардуер, или което не ползвам и го компилирам на ново. Въпроса ми е за Networking частта, защото там има доста работи, които даже като чета не ми се изяснява дали ми трябват? Ще е хубаво да се научи, как точно да се конфигурира РС, което ще се ползва за рутер на малка мрежа.

Знам също, че /tmp директорията е хубаво да е на отделен дял, а също трябва и отделен дял ако се ползва прокси (препоръчва се). Ей такива работи трябва да се изяснят в началото за да няма проблеми после.

...Въпроса ми е за Networking частта, защото там има доста работи, които даже като чета не ми се изяснява дали ми трябват? Ще е хубаво да се научи, как точно да се конфигурира РС, което ще се ползва за рутер на малка мрежа.

Знам също, че /tmp директорията е хубаво да е на отделен дял, а също трябва и отделен дял ако се ползва прокси (препоръчва се)...

За правилното конфигуриране на рутера е необходимо да си наясно с мрежовата топология и същността на протоколите, които ще се рутират. Пак повтарям, че размера на мрежата няма значение - дали са 3 или 333 машини, ако имаш само един gateway с един единствен интерфейс към ISP например. Ако имаш два и повече интерфейса, тогава нещата се узложняват, пак независимо от броя на машините в мрежата. Ако трябва да се взима под внимание някакъв брой, то той може да е само на други рутери, с които въпросния трябва да си взаимодейства.

Ще спомена някои неща, валидни за конфигуриране на 2.4.x ядро (нещата при 2.6.х са малко по-различни):

Опциите, свързани с рутирането се намират в частта Networking options на конфигурацията на ядрото. Основен принцип е в ядрото да се компилират само най-важните неща

По-важните от тях са:

• Packet socket - почти задължителен елемент. Използва се от ценни инструменти като tcpdump
  • Network packet filtering (replaces ipchains) - пакетния филтър на ядрото (и още куп други неща). По-надолу има специално подменю "IP: Netfilter Configuration", в което могат да се избират отделните компоненти. Най-добрият вариант е всички компоненти да се изберат и компилират като модули (единствено без тези, които са означени като EXPERIMENTAL).
  • Unix domain sockets - задължително.
  • TCP/IP networking - задължително :).
  • IP: multicasting - ако искате да работите с мултикаст пакети (това още не означава, че пакетите могат да се рутират - този номер става с друга опция).
  • IP: advanced router - тази опция трябва да е избрана, за да може да се използват някои специални елементи, свързани с рутирането, като policy routing и др. Всички подобни функции могат да се компилират като модули и да се използват само при необходимост (С някои изключения като "IP: multicast routing" - функцията за рутиране на мултикаст пакети). Разбира се за тяхното използване е необходимо задълбочено познаване теорията и практиката на фамилията TCP/IP протоколи.

Това са минималните задължителни неща. Останалите опции се водят напреднали (advanced) и както вече казах е по-добре да са във вид на модули.

Например 802.1Q VLAN Support включва поддръжката на VLAN по стандарта 802.1Q, IP: tunneling е функция за енкапсулиране на IP в IP пакети, което е удобно при специфично маршрутизиране на отдалечени мрежи и наподобява функционалността на VPN, но без сложността и криптирането ;)

По въпроса за дяловете. Задължително е в една production машина да има поне тези отделни дялове:

• / - основния, т.н. root дял с конфигурацията на системата (/etc), ядрата за зареждане (/boot) и съответните модули (/lib/modules/2.x.x), както и минимум от някои най-важни библиотеки (/lib) - обикновено е достатъчно да бъде около 300-500МБ.
  • /usr - дял, в който се намират системните приложения (вкл. и X, ако го има). Големината му много зависи от това какво ще се инсталира, но едва ли са необходими повече от 2-2.5GB.
  • /var - в този дял се намират системните логове и спулери (вкл. на пощата, ако има мейл-сървър). Размерът му пак зависи от интензивността на логовете и размера на отделните спулери - тук може дори да се отделят стотици GB.
  • /tmp - това е файлова система, в която всички могат да записват, ето защо от най-елементарни съображения за сигурност трябва да е задължително на отделен дял, защото може много лесно такава машина да бъде блокирана (DoS) чрез препълване на файловата система. Обикновено размер от максимум 200MB е напълно достатъчен.

Това са задължителните основни дялове. Ако машината е многопотребителска, т.е. много юзъри се логват или имат някави поделени части, то тогава трябва и /home да е на отделен дял (или тази файлова система, която им е отредена за поделен дял) и т.н. Това се отнася и за използването на т.нар. прокси, което е повече кеш-сървър. Неговият спулер трябва задължително да е на отделен дял, защото колкото и да е голям, има навика да се запълва доста бързичко и тогава има опасност да блокира работата и на други приложения :)

• 2 weeks later...

Ehhh kakva hubava temichka za routing :) ma mnogo routing vidqh v neq , samo deto 90% ot postovete bqha "hvalene na moqta distribuciq" koeto e glupavo , ako shte se delite na slackeri , debili i drugi .... ne vijdam smisyl ot toq forum trqbva se napravi po 1 za vsqko distro :) a i vseki si ima vkus za distroto :) az naprimer naistina nai-chesto polzvam slackware , no ne moga da kaja , che e nai-gobyr :) prosto s nego sym si sviknal ot dosta vreme :) a inache Deabian e mnogo dobra distribuciq sushto Gentoo , RedHat , Suse MDK ne sym polzval prodyljitelno i ne moga da dam mnenie :) i vse pak tova sa distribucii ne Linuxi zashtoto linux e samoto qdro a ne prilojniq soft koito varvi s distribuciite i kakto imashe po-gore izkazvaniq - vsichko si zavisi ot zadklaviaturnoto ustroistvo :) a koito ne iska da chete i ochakva , che vsichko shte e lesno ... toi prosto ne e ne samo za "seriozna distribuciq" , a za linux zashtoto koeto i distro da polzvash... trqbva da chetesh i to mnogo :) no vse pak zatova e www.google.com shtom go ask neshto toi shte ti otgovori :) ae stiga tolkova che me zabolqha prustite

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...