Jump to content
BulForum.com

За просяците

Recommended Posts

В последно време много често ми се случва да ме спират разни хора по улиците и да ме молят за пари. Имам чувството, че повечето от тях са професионални просяци, които са допълнили обичайния контингент на тези, които се търкалят по улиците с разни кашони и кучета или да държат увити бебета в одеяла и молят за някоя стотинка. Случва ми се вече да виждам някои от тях на едни и същи места в София - все едно, че случайно както си вървят те срещат на това място в града, а на следващия ден като минеш те пак са там. За мен отдавна е ясно, че повечето просещи за пари хора са част от организирани групи и не заслужават да им се дава каквото и да е било. Това мое мнение много добре се затвърди и след като гледах филма "Беднякът милионер", където съвсем ясно се обясни схемата, по която действат професионалните просяци и техните босове.

Все пак има и хора, които наистина се нуждаят от пари в даден момент и им се налага да ги изпросят. Предполага се, че те го правят инцидентно, в трудни моменти за тях. Аз по принцип не давам пари в брой на такива хора. Ако имам възможност им купувам това, за което те са тръгнали да събират пари. Последния път например, това беше миналия петък, купих един билет за влак на някакъв човек, който нямаше никакви пари да се прибере. След това имах доста съмнения дали ме е излъгал или не, защото до последно се колебаеше дали да дойде с мен до ЖП Бюрото, но надделя мнението, че най-вероятно му помагам. :) Но тази седмица, след като още една камара хора ме срещмаха по улиците да ме молят за пари почнах да се замислям. Например в друг случай наскоро, когато една майка ме молеше да и дам пари, за да си купи мляко и лекарства за малкото й дете и аз й предложих да дойде с мен до най-близката аптека за да й ги купя - тя отказа, както отказа да отидем и до някоя друга аптека, която тя да посочи - т.е. 100% лъжеше.

Интересно ми е, дали вие имате някакви начини да различите лъжливите просяци от хората, които просят еднократно, защото наистина се нуждаят от пари.

• Replies 63
  • Created
  • Last Reply

Провеждаш правилна политика с купуване на нужното. Това моментално отсява боклуците. Особено когато пращат деца да просят. По принцип 99% от тия "нещастни" хора са мошеници и/или участници в схема. Има една баба тук в Пловдив, която от 2-3 години кисне в една количка на ул. Иван Вазов близо до Главната и проси уж пари за операция. Неколкократно съм й давал пари, а като се замисля май вече не би трябвало да е жива.

Между другото ако ви съблазни все пак някое сополиво цигане около гарата, изчакайте късния следобед да видите как тартора ги прибира като пилци - 8-9 в една кола. Разбира се след това им плаща таксите за колежа с парите.

Спрях да им вярвам от момента, в който видях едно цигане да си оправя пачката, която беше повече от заплатата на нашите тогава. Беше от едновремешните "зографки".

Може и да има нуждаещи се, обаче са 1 % от всички както каза Виден. И горят покрай останалите използвачи.

Сетих се и друг случай. Чичо ми живее в Брестовица и ми разказа, как в рейса редовно за Пловдив пътува и една циганка от Злати трап. Та тя просела на гарата, а после редовно я засича в рейса с торба пълна я с луканка или някви мръвки или нещо друго. Та викаше - тая се храни по-добре от мен, пък който не знае - дава стинки на централна гара.

Нито да им дадеш, нито да не има дадеш...

Ако сами не се издадат, няма как да се познае. Иначе гледаш ги 3 секунди... както дойде и все пак е кофти- ако не дадеш, ти става жалко, ако дадеш- дали е достатъчно?! Или измамник?!

Жалко, много жалко...

Гледам да не ги срещам.

Това със супер богатите просяци са митове и легенди , всеки е чувал за тях ама никой не ги е виждал как носят пържоли , луканки и т.н.

Винаги за тая история се знае от "някой познат".....

Само отбелязвам де , аз на циганин не давам никога , ако ще и да умира пред мене ..... на Българи давам особено ако е стар човек...

Това със супер богатите просяци са митове и легенди , всеки е чувал за тях ама никой не ги е виждал как носят пържоли , луканки и т.н.

Винаги за тая история се знае от "някой познат".....

Само отбелязвам де , аз на циганин не давам никога , ако ще и да умира пред мене ..... на Българи давам особено ако е стар човек...

Е аз мангалчето с голямата пачка сам съм го виждал.

Пък за българите - гледа ли как ги бяха хванали с камера - дето качваха инвалида в мерцедес. То верно, че той лично не е богат, ами прави ония с мерцедеса още по богати.

А има/ше един дядо с една иконка. Засичал съм го да ходи да проси по различните подлези около тунела и на Бачково. Явно изкарваше и за транспорт, за да ходи по различните места. Сега той си знае колко от парите са били за него и колко за някой "бизнесмен"

na uli4nite muzikanti davam pari. osobeno ako sviri hubavo, ili lubimo par4e. no na prosqci - mnogo rqdko. pri4inite sa izbroeni po-nagore. ako vida, 4e pravi ne6to pove4e ot tova da sedi na edno mqsto i da izglejda ne6tasten, mizrene i t.n., toest polaga pone nqkakvo usilie - otgava moje da razmislq...

Човекът с билета, за който писах в първия пост - значи миналия петък по същото време на деня, т.е. точно след 1 седмица го видях случайно на 100-тина метра от мястото, където го бях срещнал предния път. По абсолютно същия начин облечен, държеше абсолютно същите неща в ръката си. Аз се спрях и го заговорих - как е, какво става с него. Та той ме позна и каза, че пак дошъл в София за малко - този път имаше пари за билет да се върне. Дори ми каза, че ако имал повече пари е щял да ми върне парите от миналата седмица. Странно съвпадение, човек може да си направи сметка в какви "села" живеем щом това може да се случи :) Иначе този човек си имаше много добродушно изражение и все си мисля, че не ме лъже - отново ми благодари и каза, че щял да си спомня за това...

Аз обикновено давам пари на тези хорица, когато имам.Чуствам се гадно като ги видя, но имах един интересен случай.Един път, когато се разхождах по главната, една жена ме спря на Джумаята и ме попита съвсем учтиво дали мога да и услужа с някой лев, защото я били ограбили и не можела да се върне до град-Х.Аз й дадох 5 лева. То не бяха благословии, то не бяха чудеса.След известно време същата жена пак ме спря, само че този път до пощата, със същият сценарий...стана ми тъпо като разбрах, че злоупотребява с това...

Вече на почти никой не давам. 90% са мушенгии. Да не говорим разни смс-и и т.н.

По главната има една баба, която проси откакто се помня.

И аз вече не давам почти на никого. Спомням си навремето когато работех в една зала на самия център на Пловдив идваха едни циганета да играят игрички,които всъшност ги виждах да просят навън.Друга случка когато бях пред един магазин и един дядо искаше пари да си вземе хляб, така и така бях до магазин предложих му да влезне с мен вътре да му вземя един хляб... е отказа ми!

А има един моят "любимец" на възраст около 50г.+- полуплешив, но ходи обикновенно с шапка,на който започнах да му броя случаите ,в които ме спира.Защо ли?Ами защото всеки път с едно и също... не му достигат пари за да си купи билет за рейс или влак. 2 пъти съм му давал, вече не и от тогава започнах да броя,това започна преди около 3 години.Виждал съм го къде ли не, подлеза на ц.гара,ул. Иван Вазов,ул. Капитан Райчо,в различни квартали, но най-вече на главната. До сега броя колко пъти ме е спирал е -> 42 пъти!!!и продължава да расте :sick: Като го видя някъде и да се приближава към мен започва да ме напушва на смях и още като си отвори устата преди да ми каже каквото има за казване го изпреварвам с "и аз нямам пари за билет".Който е бил с мен знае :bgrin:

Има една бабка, която седи на пешеходния мост. Никогаш повече няма да и дам. Долното създание е научило кога свършват смяните "Яворов" и "Благоев" (училищата) и отива отпред и започва да проси от децата, понеже те няма как да и откажат. Гнусно! ГНУСНО! А най-противното е, че като те види, че приближаваш тръгва с чашката към теб и те притиска. Много неудобно и противно. За трепане е.

Има едно мангалче, което проси в подлеза на централна гара. Една вечер бащата се прибира от работа, оставя си стотинки за рейс и му изсипва всички останали стотинки. Вънка вали сняг, ужас. Мангалчето си събира нещата, качва се горе, вика си такси и си заминава. Баща ми остава да зъзне. "Благотворителност"!

А боклуците с иконите? Майчице... Поне да ги подбираха някакви, които да мязат! А ти го гледаш с някаква криминална физиономия. Как да стане?!

Аз по принцип не давам. Ситуацията в страната не е толкова лоша и винаги при желание ще си намериш някаква работа за да не се налага да просиш. Случвало се е и да давам пари, но определено е трябвало да усетя, че са искрени. Един път ме спря едно момиче и ме помоли за 1,50 за маршрутка, защото си забравила портмонето, а закъснявала за работа....беше рано сутрин, видимо и беше неудобно, че ме моли подобно нещо => дадох и. Друг случай, който си спомням много добре, беше около коледа преди 2-3 години. Спря ме един човечец, който отново се чувстваше видимо неловко, и ме помоли да му дам някакви пари да купи нещо на децата си за празниците. За негов късмет бях в отлично настроение и по случайност имах пълен джоб със стотинки - около 7-8 лв. Дадох му ги всичките и се почувствах много добре....видя ми се искрен, дано да е бил такъв.

Има една бабка, която седи на пешеходния мост. Никогаш повече няма да и дам. Долното създание е научило кога свършват смяните "Яворов" и "Благоев" (училищата) и отива отпред и започва да проси от децата, понеже те няма как да и откажат. Гнусно! ГНУСНО! А най-противното е, че като те види, че приближаваш тръгва с чашката към теб и те притиска. Много неудобно и противно. За трепане е.

По главната има една баба, която проси откакто се помня.

Toчно същата имах предвид. Къде ли не се размотава. И пред някои църкви по време на празници. Поне 10-15 години.

Тази, същата вещица, приятели са я виждали да я прибират с Мерцедес. Без съмнение професионалист, виси от много години и си ползва все едни и същи мантри: "Дай, баба", "Недей минава, баба", докато ти се навира в личното пространство. Много ме е яд, защото освен че ти скапва настроението, по пешеходния минават доста чужденци и това е егати лошото впечетление. Иначе в 90% от случаите балъците и пускат стотинки - виждам го по няколко пъти на ден.

Мен за какви ли не неща са ме спирали най-вече за пари, а като им кажа, че нямам ми искат я цигара, я нещо друго. Най ми е кофти, като някоя пенсийка ми иска за лекарства или някое хлапе продава флаери ама какво да се прави вече нямма вяра на такива...

Преди известно време не им обръщах внимание на просяците, но те станаха много нахални. Има 1 мангал във влака (сигурно обикаля така цяла България), където черпи всеки път, че му се родила дъщеричка и ако си вземеш бонбон ти иска пари. Един път не издържах, като го видях и направо го изгоних от купето още щом отвори вратата с думите "Абе на теб всеки ден ли ти се ражда дете" :laughing:

Има един "пич", който преди 1 година ме спря и ме молеше за 50ст. Нямам спомен за какво, но човека си беше облечен, изкъпан... Не изглеждаше като повечето просяци. Дадох му 50ст. като си помислих, че може и да не е мошеник. Още го виждам по главната да спира хората... Един друг случай... С един приятел сме се насочили към едно кафе и някъв мангал супер нахално моли за стотинки. Не получи разбира се... Сядаме в кафето и същия мангал се появява, поръчва си кафе, което му дадоха в пластмасова чаша (???), запали си цигарка, изпуши си я и си стана. 5ст. да му бях дал преди това... щях да го изкарам и да го спукам от бой. Боли ме фара, че съм на главната и има 1432424234 човека.

Аз по принцип не давам.

НИКОГА не давам... и не само че не давам ами много се дразня когато съм седнал в заведение да дойде някой навлек и да проси. Единствено заради жена ми се сдържам че тя се дразни като ги изгоня по-грубо и въпреки това ми се е случвало да стана и да го подгоня такъв след това да тегля и една майна на сервитьорите че гледат като телета и не правят нищо (като не могат да се обърнат към управителя той ще измисли начин).

А да а тези дето идват по домовете особено по празници ми иде да ги хлопна с нещо по тиквата, най-вече защото идват сутрин преди 12 и ме будят и съм адски кисел като стана и установя че ме буди подобен досадник

Изобщо някой дава ли на тези някакви пари? На мен ми идва като ходя по главната за обида на слуха да се наведа и да прибера някоя и друга стотинка от онзи дето свири на гайда, но е нещо инвалид човека та го прескачам а и поне се опитва да свири а не просто така да стои и да проси

Btw в 90% от случаите си личи веднага дали са искрени или не. Както @JDFU каза ако е добре облечен човек, който от разсеяност/невнимание е останал без пари за транспорт(например), то той изпитва такова неудобство от молбата си, че няма как да не го забежите. По центъра, централна гара, Иван Вазов, Съединение няма нито 1 бедняк, всичките са мошеници.

Да пуснеш пари на човек, който се опитва да ги заработи по някакъв начин(свири, пее), е съвсем различно нещо. На тях както някой спомена по-нагоре почти винаги пускам(стига да имам дребни в мен), особено ако са добри.

По центъра има един мъж с дълга коса и брада, навремето редовно излизаше да свири на флейта(?!?!) след 10-11, когато няма много хора на главната. Свиреше толкова приятно и успокояващо, че групата от 10-12 човека дето бяхме всеки му пусна я левче, я по 50 стотинки. Само от нас събра сигрно 10 лв, а беше посъбрал бая пари и преди нас. Но той си ги заслужаваше, наистина неговата музика беше невероятно приятна за слушане :) Доста пъти съм го виждал, не сте ли го засичали и вие? Излиза ли още да свири късно вечер около пощата?

За просяците май стана ясно. Но мен ме дразнят и младежите (най-често), които с папки в ръце продават картички за незнамсикаквиси кампании. Ами не им давам, защото ситуацията и при тях е същата, само че по-добре организирана. Преди около 5 години мой братовчед работеше точно това едно лято. Законна сигурно фирма, която им осигуряваше превоз с микробуси до близки градове, в които да продават картичките, които тя им осигуряваше. Интересно защо не го правеха тук. Предполагам, че тук са карали продавачи от други градове. В крайна сметка, не можеш да кажеш, че правят нещо незаконно или нередно и наистина в крайна сметка може и да отиват някакви пари в някакви такива фондове. Но по прости сметки, свързани с процента от всяка продадена картичка, който се полагаше на продавача, транспортните разходи и печалбата на фирмата (каквато не се съмнявам, че има) или са съвсем мижави, или никакви. Аз лично не бих работил такава работа. Според мен не е почтена, даже и да е законна. Въпреки, че носи печалба. "Продаваш картичка за 2 лева, пък някой ти даде за не я 3, я 5! Или пък ти дадат 2 лева за кампанията и не искат картичка...Познай къде отиват тези пари" Ей такива работи съм чувал по онова време. Въпреки, че си спомням, че не говореше много за "работата" си.

Виждали ли сте, има едно момче което свири едновременно на китара, хармоника и дайре.

Според мен е много добър и доста добре синхронизира и 3те инструмента, почти всеки път като го видя се застоявам да чуя 1-2 песнички и му пускам някой друг лев :)

А има един дето постоянно е с шапка и има сиво-бяла коса на около 40-45 г. 5-6 пъти ме е спирал и все иска по 2.80 за да прибере при майка му дето е била болна и после от 2.80 става на 5 лева, тоя е голяма гадина, кофтито е че някой хора му се вързват и му дават и много ме е яд!

Наистина човека с флейтата и тоя с китарата , хармониката и дайрето си заслужават парите. Винаги оставям пари когато ги засека . Страхотни са .

Даже ме е яд като ги видя , щото знам че има толкова бездарни кифли наричащи се фолк певици , дето с еди-колко си кубика силикон и 10 минета правят 6 цифрени суми .. пък наистина надарените хора седят гладни под дъжда и използват таланта си за да преживяват ... бати тъпотията :wacko:

Бтв както споменах специално мъжа с флейтата не се прибира никак гладен :)

А този с 3те инструмента е добър, но малко ми се натрапва на мен. Не ми допада някак си тази шумна музика през дена на толкова оживено място и то най-често в час-пик. Но всеки си има мнение де, предполагам и той не се прибира гладен вкъщи.

За просяците май стана ясно. Но мен ме дразнят и младежите (най-често), които с папки в ръце продават картички за незнамсикаквиси кампании. Ами не им давам, защото ситуацията и при тях е същата, само че по-добре организирана. Преди около 5 години мой братовчед работеше точно това едно лято. Законна сигурно фирма, която им осигуряваше превоз с микробуси до близки градове, в които да продават картичките, които тя им осигуряваше. Интересно защо не го правеха тук. Предполагам, че тук са карали продавачи от други градове. В крайна сметка, не можеш да кажеш, че правят нещо незаконно или нередно и наистина в крайна сметка може и да отиват някакви пари в някакви такива фондове. Но по прости сметки, свързани с процента от всяка продадена картичка, който се полагаше на продавача, транспортните разходи и печалбата на фирмата (каквато не се съмнявам, че има) или са съвсем мижави, или никакви. Аз лично не бих работил такава работа. Според мен не е почтена, даже и да е законна. Въпреки, че носи печалба. "Продаваш картичка за 2 лева, пък някой ти даде за не я 3, я 5! Или пък ти дадат 2 лева за кампанията и не искат картичка...Познай къде отиват тези пари" Ей такива работи съм чувал по онова време. Въпреки, че си спомням, че не говореше много за "работата" си.

Ами последното, което ми разправяха беше, че 50% отиват у продавача, фирмата взима доста и остават около 20-30ст за помощ от 2лв. Затова НЕ купувайте никакви картички.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...