Grimjaur Posted December 2, 2009 Share Posted December 2, 2009 Директорът на Националния военноисторически музей о.з. полк. Петко Йотов почина вчера на 62-годишна възраст, съобщи за БГНЕС пресаташето на музея Мариета Станева. Тя заяви, че полк. Петко Йотов е преживял наскоро тежка операция и е бил подложен на химиотерапия. Онзи ден неговото състояние се с влошило и е бил приет в реанимацията на ВМА, където вчера е починал. „Ние загубихме човека, който ни топлеше с усмивката си. За него музеят беше и призвание, и любов и себераздаване”, заяви Мариета Станева. Като дългогодишен директор на Военноисторическия музей полк. Йотов има неоценим принос за неговото възкресяване, който от развалина се превърна в една от водещите културни институции в страната. Полк. Петко Йотов бе автор на много статии и учебници по военна история. „Той възпитаваше в дух на почит и уважение към военната слава. Нямаше парад или военна церемония, която да не мине без негово участие”, заяви още Мариета Станева. Полк. Йотов е роден на 2 септември 1947 година в Плевен. Завършва Военната академия през 1976 година. По късно, в продължение на 13 години, е преподавател по военна история във Военновъздушното училище в Долна Митрополия и във Военна академия "Г.С. Раковски" в София. Има две дъщери и три внучки. Началник е на Военноисторическия музей от 1989 година. Поклон пред светлата му памет. Link to comment Share on other sites More sharing options...
TAZ Posted December 2, 2009 Share Posted December 2, 2009 Наистина тъжна вест. Прочетох го днес в "Труд", наистина един достоен родолюбец и много начетен човек. Лека му пръст. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gal4enceto Posted December 2, 2009 Share Posted December 2, 2009 Мир на праха му Link to comment Share on other sites More sharing options...
k-otixxx Posted December 2, 2009 Share Posted December 2, 2009 Поклон! Link to comment Share on other sites More sharing options...
vinyl_master Posted December 2, 2009 Share Posted December 2, 2009 Поклон пред светлата му памет! Много му се радвах в предаването "Операция Слава" и как с такъв хъс предаваше история, наистина голям Човек! Link to comment Share on other sites More sharing options...
pazu Posted December 2, 2009 Share Posted December 2, 2009 Поклон пред светлата му памет! Много му се радвах в предаването "Операция Слава" и как с такъв хъс предаваше история, наистина голям Човек! +1 Наистина голям човек и име. Мир на праха му. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kodi Posted December 2, 2009 Share Posted December 2, 2009 Лека му пръст ,почина още един велик Българин. Петко Йотов обаче казваше, че това е един тъжен музей, защото експонатните са с дупки от куршуми и петна от кръв. И аз съм учил военна история и моят преподавател ме научи да ценя петната от кръв на предшествениците ни ,но не съм имал късмета да бъда обучаван от Полковника,много увлекателно е разказвал историята бил е невероятен преподавател. Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted December 3, 2009 Share Posted December 3, 2009 ВЕЛИК БЪЛГАРИН! Без грим и украса - сърцат, незаменим, незабравим! Скърбя от сърце! Наско - "ШАПКИ ДОЛУ" Link to comment Share on other sites More sharing options...
clio Posted December 3, 2009 Share Posted December 3, 2009 Думите са излишни за един от най-големите родолюбци ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
lil_stenly Posted December 3, 2009 Share Posted December 3, 2009 Да почива в мир човека! Сторил е много, за което всеки един българин трябва да му е признателен. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Luciano Posted December 4, 2009 Share Posted December 4, 2009 Да почива в мир! Изгубихме един достоен Българин! Link to comment Share on other sites More sharing options...
cheese Posted December 4, 2009 Share Posted December 4, 2009 Грим, учуден съм, че пускаш тема за величаене на човека, който публично в десетки предавания подкрепяще идеята да построяването на паметник на Сюлейман паша на Шипка! Тогава тоя "родолюбец" и "патриот" се изтъпанчваше заедно с ДПС подлогата Здравко Зафиров и плямпаше, извинявай, ГЛУПОСТИ! Герой, видите ли, се ставало срещу герой. Тоест нашите опълченци са станали герои, закото са имали пред себе си други герои - войската на Сюлейман. А че преди да иде да геройства на Шипка Сюлейман е опожарил и изклал десетки хиляди души в Стара Загора и околните села - нищо. Че в Пловдив е накарал да изведат от затвора 80 българи, държани за откуп (един от които е бил Душо Хаджидеков) и да ги изтрепят като добитък с ножове и приклади, защото го е било страх, че русите в Йоаким Груево или финландците в Оризари ще чуят пукотевицата и ще дойдат да му насинят геройския задник - пак нищо. На тия 80 души-герои сега има паметник в Остромила. По логиката на Йотов да паметника им трябва да се постави и паметник на тия, дето са ги клали и са ги давели в калта на оризищата. Щото нашите са герои, ерго, и тия, дето са ги клали, ще да са герои. Как може да ви е толкова къса паметта не мога да проумея! Покаже си някой героиския мустак на фона на знамето, викне пет пъти "Да живей България!" и готово - родолюбец. Защо не помните подигравката с паметта на старозагорци, на опълченците, на хората от Пловдив, от Асеновград, на изкланите на Остромила !????????? Link to comment Share on other sites More sharing options...
pazu Posted December 4, 2009 Share Posted December 4, 2009 Аз когато бях малък и му гледах предаванията не е говорил такива неща. От 6-7 години не съм гледал телевизия и товя е нещо ново за мен ... и все пак за умрял човек се говори или хубаво , или нищо . Link to comment Share on other sites More sharing options...
kodi Posted December 4, 2009 Share Posted December 4, 2009 Не в десетки предавания а в стотици е подкрепял паметниците на поробителите ,дори съм го виждал да води новини на турски(майчин език). Грим, учуден съм, че пускаш тема за величаене на човека, който публично в десетки предавания подкрепяще идеята да построяването на паметник на Сюлейман паша на Шипка! Тогава тоя "родолюбец" и "патриот" се изтъпанчваше заедно с ДПС подлогата Здравко Зафиров и плямпаше, извинявай, ГЛУПОСТИ! Герой, видите ли, се ставало срещу герой. Тоест нашите опълченци са станали герои, закото са имали пред себе си други герои - войската на Сюлейман. А че преди да иде да геройства на Шипка Сюлейман е опожарил и изклал десетки хиляди души в Стара Загора и околните села - нищо. Че в Пловдив е накарал да изведат от затвора 80 българи, държани за откуп (един от които е бил Душо Хаджидеков) и да ги изтрепят като добитък с ножове и приклади, защото го е било страх, че русите в Йоаким Груево или финландците в Оризари ще чуят пукотевицата и ще дойдат да му насинят геройския задник - пак нищо. На тия 80 души-герои сега има паметник в Остромила. По логиката на Йотов да паметника им трябва да се постави и паметник на тия, дето са ги клали и са ги давели в калта на оризищата. Щото нашите са герои, ерго, и тия, дето са ги клали, ще да са герои. Как може да ви е толкова къса паметта не мога да проумея! Покаже си някой героиския мустак на фона на знамето, викне пет пъти "Да живей България!" и готово - родолюбец. Защо не помните подигравката с паметта на старозагорци, на опълченците, на хората от Пловдив, от Асеновград, на изкланите на Остромила !????????? Къса ни е паметта и то много,аз не съм адвокат на Grimjaur но не мога да не те питам ,ходил ли си във Военно-историческият музей в София който Полковника управляваше.И знаеш ли кои от експонатите в музея са дарени от Пловдивско. Grimjaur е пуснал темата съвсем нормално от патриотични подбуди,погледни в други форуми да видиш какво е мнението на цялата ни общественост към този велик Българин.Какво си гледал незнам, аз такива изяви на полковника не съм виждал и като малоумник тръгнах да търся във В-бокса дали има нещо подобно, и не открих. Че той е родолюбец и патриот съм сигурен ,защото познавам хора които са били негови ученици и го познават много добре защото им се е налагало да работят със музея последните години. Ами и друго се питам след като милееш за закланите ни съграждани явно минаваш за Пловдивчанин,а под аватара ти пише че си от "гъза на географията"? Не е срамно да се наречеш Пловдивчанин?!? Трябва по-често да си пием хаБчетата преди да пишем май. Съвременните патриоти ги видях по времето на Станишев когато на празника на Съединението на площада със същото име имаше и митинг на ВМРО и замяраха тъпите ни управници със яйца и... каквото имаше в района. Тези патриоти не пишат по форумите за съжаление, и ще си умрат никому неизвестни . Това е форум и всеки има право да пише каквото си иска в разумните граници разбирасе,cheese не се заяждам просто исках да те запозная и с моето мнение. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grimjaur Posted December 4, 2009 Author Share Posted December 4, 2009 Всеки има свое мнение. За мен Петко Йотов(като личен познат) беше добър човек и съвестен българин. Днес се навършват 30 години от смъртта на Петя Дубарова. В нейна памет: СМЪРТТА НА ПТИЦАТА Наведе главица раненото птиче, притвори от болка очи в ръцете на малкото мило момиче, добри като топли лъчи. И зрънце не иска, не иска водица, замира доброто сърце. Погледна със ужас, тъй, не като птица, а само човешко лице. Но ето крилцата едвам изтрептяха, а после замряха за миг, очичките малки за вечност заспаха, заспа сърчицето без вик. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raging Fire Posted December 6, 2009 Share Posted December 6, 2009 Лека му пръст! Link to comment Share on other sites More sharing options...
cheese Posted December 7, 2009 Share Posted December 7, 2009 Текст - "Полковник Петко Йотов,директор на Военноисторическия музей Герой се става срещу герой - Трябва ли да има паметник на турските воини в България? - Става дума за два паметника - на българските воини в Одрин и на турските край Шейново. И въпросът още не е скандал, това е предложение за обсъждане. Нито е решено, нито е наложено, нито е сложено. Крайно време е на нашата земя българска - а тя не е наша, тя е на Господ - да се тури едно паметниче, с което да се признае честта, славата и достойнството и геройството на турската армия. Защото руската армия става герой срещу една героична армия. Над 500 руски паметника свидетелстват за подвига на руските воини. А най-големият паметник на турската армия в тази война е Панорамата при Плевен. Тя колкото е на едните герои, толкова е и на другите. Герой се става срещу герой, извинявайте. Има над 500 турски паметника, какво ще се правим на не знам какво си. - Няма ли да обидим паметта на загиналите по време на турското робство за свободата на България? - Вижте, дядо ми биеше и псуваше баба ми. Но аз не го мразя, той е моят дядо, той беше такъв. Робството за мен си е робство. Турско робство! Няма присъствие! Бой с вериги, синджири, роби и така нататък. Но това е минало. Ние днес сме братя с турската армия, ние заедно сме в НАТО, ние ще вървим напред, такова е нашето бъдеще. Може българите, особено по-възрастните, да не приемат това предложение, но за да има наш паметник там, трябва да има и техен паметник на наша земя. - Вие като военен специалист смятате ли, че Вейсел Паша е наистина толкова голям пълководец, че заслужава паметник? - А защо не? Извинявайте, но военните ръководители, офицерите и генералите, и подофицерите и войниците, се различават от останалите цивилни хора. Особено офицерите и генералите. Имат една военна психика, която цивилните хора не притежават. Врагът е враг, докато стреля срещу мен. Ако не стреля, той е приятел. В миналото офицерите са имали право да служат в която армия искат. Днес в една, утре в друга. Когато не воюват, те са приятели. Нашето бъдеще е в приятелството с Турция. Те единствени ни обичат. Обичат ни благодарение на тези турци от България, които отидоха там и показаха, че са достойни хора. Така че дайте да не ровим кокали и да не се връщаме назад. Историята ни учи не как са живели другите, а как да живеем ние. - Вие си имате аргументи, но и обратната страна има. Нали се досещате какво ще се случи с тази плоча до Шейново? - Те унищожиха десетки български паметници, та турските ли ще пожалят! Ще я унищожат, знам. Не сме дорасли още, миличка. Затова казвам, че е рано да се обсъжда този въпрос. Но това ни е бъдещето, така трябва да се живее. Аз се прекланям пред всеки, който прави паметник на куче, камо ли на човек, на герой. Герой се става срещу герой. Да, героична е тази армия, нищо че нещата са били такива, военните винаги са били герои. Елена Кодинова Линк - http://www.novinar.net/news/polkovnik-petk...%80%D0%BE%D0%B9 . Приказките на покойния господин за това, че цивилните мислят различно от военните, че като мине войната, военните си прощават един-другиму и си пият питието заедно, че "герой се става срещу герой", с "паметника на куче", и че е сравнимо едно военно престъпление с просташките порядки в дома на дядо му, не искам да коментирам. Те са показателни сами то себе си. Оттук насетне всеки си прави изводите. И за паметника, и за останалото. За друг един подобен паметник, скоро сътворен, и с подобни оргументи оправдан, няма да ви припомням, белким сами се сетите. В едно село на изток от Пловдив се намираше ... Бая на изток де. Аз като личен познат о.з. полковника го нямам (и усещам да ме мъчи този факт). Като офицер също не го познавам, нямам представа дори в кой род войска е получил пагоните си. Не съм се срещал с негови книги, нито военно-теоретични, нито исторически, макар че, както знаеш, драги ми приятелю Grimjaur, чета много. В музея Му съм намирал грешка в най-почетната витрина от новата ни история - витрината със знамето на СС дивизията "Принц Ойген". Там имаше поставен кортик на военен лекар (вярно, с висок чин) с табелка , която твърдеше, че е кортик на офицер от СС. Но това е грешка на неговите подчинени, все пак един директор не рови по витрините. kodi, ЧЕСТНА ДУМА, на света съществуват и други места, освен VBox, от които може да се получи информация ! Вервай ми! Кленусь, честное слово! Виж, потърси, огледай се! А за скромния ми подпис ... аз всъщност не съм роден в Пловдив. Но това няма как да го знаеш. Нито пък има значение по темата, нищо, че ти си си помислил, че има. Карай, всякакви грешки стават на тоя свят :-) P.S. Грим, приятелю, моля те, махни от тука Петя Дубарова ... На чисто трябва да се поставят на това момиче стиховете! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.