Jump to content
BulForum.com

Прекомпилиране на ядрото и обозване?

Recommended Posts

Реших да пробвам да прекомпилирам ядрото и взех, че успях :D! Обаче ми езчезна пък звука и нета. Пиша аз интелския NIC

insmode eepro100.tgz

и ми казва

eepro100.tgz is not an ELF file
, а това си нямам идея и какво ще рече, но май ми го дава на всички tgz-та или модули??

Опитах да пусна звука (AC'97) с

alsaconf
и ми каза
no supported PnP or PCI card found
??

Предполагам, че се поолях с орязването на кернела, ама съм сигурен, че където ставаше въпрос за нещо познато съм го оставил???

Идеи някъкви? Аз съм с Slack 9.1

Идеи някъкви? Аз съм с Slack 9.1

Първо, освен ядрото, инсталирал ли си и всички модули към него? (чрез make modules и make modules_install).

Второ, командата ти е неправилна, трябва да пишеш:

insmod eepro100

или по-добре

modprobe eepro100

Първо, освен ядрото, инсталирал ли си и всички модули към него? (чрез make modules и make modules_install).

Второ, командата ти е неправилна, трябва да пишеш:

insmod eepro100

или по-добре

modprobe eepro100

Май снощи по късни доби бях забравил :zzz , ама я свърших тази работа днес. :) Проблема ми беше, че ми се получава една досадна грешка при буутването с това еепро100 (преди бах писал за това) и като бях забравил за модулите не се появи (май е логично ;) ) обаче, като направих работата както трябва се пръкна пак. eepro100 error Ришил съм твърдо да го изчегъркам!

Ришил съм твърдо да го изчегъркам!

Хм, това е много странно, защото съобщението за грешка е свързано с хардуерната поддръжка на генератора за случайни числа при i8xx базирани дъна :blink:

Не би трябвало това да дава отражение на работата на мрежата, но все пак е добре да го махнеш - това е опцията Intel i8x0 Random Number Generator support, която се намира в раздела Character devices на конфигурацията на ядрото.

Достигнах до заключението, че по някакъв начин PnP съпорта не бачка и за това не бачка ALSAта? А за NICа свалих е100-2.3.40.tgz дадох му nstallpkg и после, като се опитах да го инстална modeprobe ми каза, че не го намира? До преди прекомпилирането изкачаше, като напишех modeprobe e100 + TAB?? Абе тая работа не е като Win-a ама......ще го видим!

на старата работа имаше такъв проблем, при ъпгреад на кернела не бяхме сложили kernel-modules-xxx, после проблема изчезна.. за саунда upgrade(install?) alsa .. незнам дали ще помогне но така се оправихме ние.

Абе тая работа не е като Win-a ама......ще го видим!

И слава Богу, че не е като wina, защото иначе щеше да е пълна трагедия :wir

Не може да прекомпилираш ядро, без съответните модули, освен ако всичко като хардуерна поддръжка е вкарано в ядрото, което е принципно глупаво. ;)

Освен това не се бъркай с компресираните модули (които освет .о имат и .gz като суфикс). Винаги името на модула се задава без суфиксите след .o... и т.н.

За мрежовите интерфейси (и не само за тях) има едно златно правило: най-добрия вариант е да се въведе следното описание във файла /etc/modules.conf:

alias eth0 eepro100

- това е пример за първия мрежов интерфейс (eth0) като за име на модула в този случай стои само eepro100 ;)

Тази схема работи само тогава, когато модулите за съответното ядро са компилирани и инсталирани с командите: make modules и make modules install.

Принципно това е "желязна" схема, защото всичко си е на мястото и за всяка конкретна конфигурация е ясно кое от къде идва ;)

Единственият недостатък в случая е, че хората, свикнали с виндовската логика (или по-точно с липсата на такава), трудно свикват с този ред на нещата ;)

Аз искам да попитам заще е глупаво това, просто ми е интересно.

Моят довод за е, че не се налага да се слагат модули и е по-удобно

но само за машини, на които не сменя хардуера. Иначе и аз съм за модули.

Интересно ми е какви са предимствата на едното и другото и ако може

по-луд отговор да дадете, като за мен :)

мерси предварително :)

"Модулизирането" на ядрото дава несравнимо повече свобода - винаги можеш да добавяш и да махаш хардуер, без да се налага да прекомпилираш цялото ядро.

Така системата винаги ти е максимално оптимизирана и в пълна степен "plug and play" ;) В дистрибуции като Fedora не се налага да слагаш сам модулите - това го прави plug and play поддръжката.

Включването на всичко в едно монолитно ядро е подходящо само за системи, които никога не се променят хардуерно, като да речем някаква архивна Sun станция, ня която си сложил линукс или някакво екзотично embedded устройство ;)

Може ли да кажете кои дистрибуции (по дефолт) използват монолитни ядра и кои модулни ?

И дали при инсталирането не се инсталират всички модули , а после се използват само тези , за които ОС при зареждането си открие че е налице хардуера за тях ?

И още дали ако се смени някой хардуер ОС може да го открие кой е при зареждането си , и в движение да си преконфигурира ядрото ?

ИЗВИНЯВАМ се , ако дрънкам глупости !!!

И малко офтопик (но ми се струва доста общо) (за Виндовс):

Как може да се направи да се сложи харддиск от 1 машина с ХР на друга и ХР-то да бъде излъгано да тръгне ?(естествено ПЦ-тата са с различни дъна)

Мисля , че е пак нещо с разпознаването на хардуера от ядрото на ХП-то...

И малко офтопик (но ми се струва доста общо) (за Виндовс):

Как може да се направи да се сложи харддиск от 1 машина с ХР на друга и ХР-то да бъде излъгано да тръгне ?(естествено ПЦ-тата са с различни дъна)

Мисля , че е пак нещо с разпознаването на хардуера от ядрото на ХП-то...

Predi da si spresh PC-to ot koeto mahash hard-a , otivash na Device Manager-a i ot tam izbirash IDE ATA/ATAPI controllers ... sled towa si izbirash Ide kontrolera koito moje da bade Intel, VIA , nForce i kakwo li oshte ne i mu dawash Update Driver , sled towa deistwash na manual , t.e. ti da si izberesh driver i mu instalwash Standart Dual Channel PCI IDE Controller. Kato varjesh hard-a na novata mashina , pri parwo puskane minavash prez Safe Mode i sled towa restarvash i si gotov.

Като заговорихме за модулите ще е дабре да знам от къде се спират и пускат. Проверих в modules.conf ама там са всички с # отпред т.е. изключени с изключение на 1-2. Ще е хубаво да узнам как да си пусна PnP поддръжката с модул, а не за 5-ти път да компилирам ядрото (е поне вече и на сън мога да го правя :D ). 10х...

P.S. Между другото какъв е този кернел 2.6.6, като Слака е с 2.4.26???

Като заговорихме за модулите ще е дабре да знам от къде се спират и пускат. Проверих в modules.conf ама там са всички с # отпред т.е. изключени с изключение на 1-2. Ще е хубаво да узнам как да си пусна PnP поддръжката с модул, а не за 5-ти път да компилирам ядрото (е поне вече и на сън мога да го правя  :D ). 10х...

Въпроса ти е доста комплексен и най-вече зависи от типа на дистрибуцията.

По принцип компилираните модули се намират в /lib/modules/2.x.x, където 2.х.х е версията на съответното ядро. Основното правило е, когато компилираш ново ядро, да включиш само най-важните неща (основно тези, които не могат да бъдат модулизирани), като поддръжка на файловата система ext2/3 и т.н. Всичко останало се компилира като модули (дори драйвери за устройства, които в момента липсват на съответната машина ;)) и тези модули се инсталират на горепосоченото място.

От там всеки модул може лесно да бъде инсталиран/деинсталиран по време на работа с команди като modprobe, insmod и rmmod. Файлът /etc/modules.conf е само един вариант на описание на модули, които трябва да бъдат заредени и свързани с даден хардуер, както и евентуални параметри при тяхното инсталиране, но няма голяма връзка с plug and play.

Истински plug and play има в дистрибуции като RedHat/Fedora (една основна част от него е услугата kudzu, както и редица конфигурационни файлове). Нещата стават доста прозрачно обаче, достатъчно е при инсталирането на новото ядро да се инсталират и всички възможни модули за различна хардуерна поддръжка. Тогава при стартирането на системата, тя автоматично си зарежда съответните модули.

Трябва да отбележа, че plug and play поддръжката на Линукс открива и инсталира невероятно повече хардуерни драйвери, от колкото тази на един Виндовс ;)

Може ли да кажете кои дистрибуции (по дефолт) използват монолитни ядра и кои модулни ?

И дали при инсталирането не се инсталират всички модули , а после се използват само тези , за които ОС при зареждането си открие че е налице хардуера за тях ?

Не съм срещал съвременна дистрибуция, която да използва само монолитно ядро - дори малките embedded дистрибуцийки разчитат на модулизиране на драйверите. На втората част на въпроса ти отговора е по-горе ;)

В Slack има един файл /etc/rc.d/rc.hotplug, който ако е направен изпълним (chmod +x) върши горе долу работата по автоматичното "вдигане" на модулите които са нужни.

Днес разбрах защо не ми ставаха работите с инсталацията на ALSA.....просто не трябва да се инсталира от закачен ФАТ32 дял ;) ! Мръднах инсталацията в линукс дяла и се оправи работата! :)

Ама скруул бутона на мишката ми (Genius NetScroll, Optical PS2) не ще и неще да проработи!? Ей това му е гадното на линукса - губи мноого време за малки неща!

Реших да пробвам да прекомпилирам ядрото и взех, че успях :D! Обаче ми езчезна пък звука и нета. Пиша аз интелския NIC

и ми казва

, а това си нямам идея и какво ще рече, но май ми го дава на всички tgz-та или модули??

Ами какво друго да ти каже? Не може да заредиш, като модул .tgz файл. Що не взе 1-во да ги разкомпресираш файловете и 2-ро да ги сложиш в /lib/modules/..... където им е мястото и няма да има нужда са се пише целият път.

ELF файловете са компилираните EXE-та на Linux-a (егати и тъпиет пост, дето направих, ама аналогията е такава)

За sound проблемите, нещата са много, много на "зависи". По-добре да оипшеш, какво точно ти е дъното и какво точно излиза - аз поне не мога да се ориентирам с толкова малко инфо.

Пък за модулите, като цяло.....бах!!! Сложно е. :)

Днес разбрах защо не ми ставаха работите с инсталацията на ALSA.....просто не трябва да се инсталира от закачен ФАТ32 дял ;) ! Мръднах инсталацията в линукс дяла и се оправи работата! :)

Ама скруул бутона на мишката ми (Genius NetScroll, Optical PS2) не ще и неще да проработи!? Ей това му е гадното на линукса - губи мноого време за малки неща!

Не съм съгласен с това.

Ако например вземеш Fedora Core 2 и си я инсталираш ще видиш, че всички тези неща ще ти работят без дори да си си мръднал пръста ;)

Хиляди пъти съм го казвал, че Slacka не е за всеки, просто първото съприкосновение с него може да се окаже фатално за начинаещия.

Понеже са ми минали хиляди инсталации през ръцете, пак ще ви кажа, пък ако искате ме слушайте:

Има една линукс дистрибуция, която е доста пред останалите в комплексно отношение и се нарича Fedora Core 2 - тя е особено подходяща за начинаещите.

Когато овладеете тайните на Линукс, тогава вече сами ще си подбирате дистрибуциите в зависимост от конкретните цели и задачи ;)

Хиляди пъти съм го казвал, че Slacka не е за всеки, просто първото съприкосновение с него може да се окаже фатално за начинаещия.

Хех....мен някъкъв линукс няма да ме изплаши, проблема, е че изисква много време, а на мен то ми е мноого оскъдно! Ако сега на 15 както гогато почнах с ДОС и Уиндойс просто щях да скъсам шортите на слака! Ама, като по цял ден бачкам на РСто и ми се завие свят от седене, после ми е много трудно да отделя повече от час.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...