Jump to content
BulForum.com

Kak da namalia oborotite na cooler-a?

Recommended Posts

Znachi imam cooler Spire WhisperRocki IV po princip se chuva mnogo leko no men malko me drazni!Poneje coolera na videoto sum go pusnal 15%(ne se chuva absolutno) zhranvaneto mi e Fortron s goliamata perka i to murka :woot .....ta ostana da buzikna i SPIRE-a ta da stane PC-to absolutno bezshumno!Aide kajete moga li da si naprava niakuv potenciometur s koito da reguliram oborotite na coolera(to az sum zavurshil TET-a,ama za kvo li)???Aide HELP please!!!10X :wacko:

виж в JAR (демек за Пловдив ARTtehnology) пише в ценовата листта че имат FAN control-чета за 1 вентилатор за някъде около 3 кинта ;)

ще ти свърши идеална работа

виж в JAR (демек за Пловдив ARTtehnology) пише в ценовата листта че имат FAN control-чета за 1 вентилатор за някъде около 3 кинта ;)

ще ти свърши идеална работа

Dai mi niakuv link bratle! :punk

http://www.jarcomputers.com/

офис-а тук е срещу кафето Авеню на Мария Луиза :) от другата страна на улицата в блок-а дето не 1-вия етаж ще видиш табелката им ;) и долу на входа си натискаш звънеца и те ти отварят (с ел.магнит е бравата)

http://www.jarcomputers.com/

офис-а тук е срещу кафето Авеню на Мария Луиза :) от другата страна на улицата в блок-а дето не 1-вия етаж ще видиш табелката им ;) и долу на входа си натискаш звънеца и те ти отварят (с ел.магнит е бравата)

Mersi! :rolleyes:

Вържи вентилатора към 7-те волта на молекса. Така няма да ти се налага да си купуваш каквото и да било.

Вържи вентилатора към 7-те волта на молекса. Така няма да ти се налага да си купуваш каквото и да било.

Kude sa tezi 7 volta ili tozi moleks???

Молекс е захранващия кабел за харда или сд рома. Обикновенно 1-2-ва остават свободни. От теб се иска да включиш червения кабел на вентилатора към жълтия на молекса и черния кабел на вентилатора към червения на молекса.

Молекс е захранващия кабел за харда или сд рома. Обикновенно 1-2-ва остават свободни. От теб се иска да включиш червения кабел на вентилатора към жълтия на молекса и черния кабел на вентилатора към червения на молекса.

Това не е ли всъщност да се включи червения към +12V а черния към +5V

И всъщност потенциалната разлика да е 7V?

EDIT: Аз го направих тва и перката си се върти, обаче сега Hardwere Monitor не ми отчита оборотите на перката :(

Mersi mnogo!!!!Napravih rabotata i sega vse edno ne raboti PC-to..... e tova che ne meri obortite na perkata mnogo vajno.....vajno e da meri temperaturata na CPU-to.......a taka kato gledam s namalemite oboroti se digna s 1C abe napravo super!!! :D :rolleyes: ;)

по мои сметки на 12V ми се въртеше на 3100, а сега трябва да е на около 1800 оборота

Moia vurteshe na 2500-2600 sega na kolko sha vurti? :woot

Moia vurteshe na 2500-2600 sega na kolko sha vurti? :woot

делиш 7/12 = 0,5833

и умножаваш по колкото се е въртяло предо това

0,5833*(2500-2600)=(1458-1516)

средно 1500

• 2 weeks later...

В Премиер груп има фанбъс- с ключета, може да контролира май до 4 фана.Спроред мен е по-културно, но и по- скъпо от тези контролерчета, които ще са с неизвестен произход и качество.Пък ако не ти се дават маса пари за нексуса от премиер мога аз да ти направя един фанбъс домашно производство :-)

• 3 years later...

Имам едно малко питане.

След като си взех тихо захранване, сега остана да обезшумя само 12 см-овата перка отзад на кутията, защото като пробвах компа без нея, и беше доста по-тих, но в тия жеги не ща да я спирам ептен.

Та тя е само с две жици и се включва в молекс (знаете, едно малко удължителче за молекс).

Та в JAR продават за 5-6 лв от ония малките фан контролери дето висят в кутията, такъв ме устройва, искам примерно на 9 волта да пусна перката.

Обаче тия контролерчета са с по 3 пина като тия , в които се свързва CPU fan-a към дъното, т.е. за да може да мери оборотите.

В случая тоя контролер, в комбинация с малко рязане и поене на жици, ще ми свърши ли работа?

Т.е. да използвам само 2-те жици на фан контролера и да игнорирам тая за оборотите дето мери.

Знам, че давах акъли преди че с транзистор може лесно да се направи, но нямам транзистор, а и от доста време за мен стабилността е на първо място и не ми се рискува с home-made неща.

Т.е. мисля си да направя следното. Режа жицата на фана и я запоявам на изхода на контролера, за жиците без тази за оборотомера, а самия контролер го включвам в един от многото изходи, присъстващи на дъното ми.

Добре ли ще е така? :)

Имам едно малко питане.

...Т.е. мисля си да направя следното. Режа жицата на фана и я запоявам на изхода на контролера, за жиците без тази за оборотомера, а самия контролер го включвам в един от многото изходи, присъстващи на дъното ми.

Добре ли ще е така? :)

Не е ли по-добре да вземеш една перка с трипроводен кабел вместо да приспособяваш?

Да знае някой къде се продават регулатори на обороти щото в Жар няма. Питах и в офиса и в магазина казаха че нямат. В ценовата листа на Ресет намирам това http://www.reset.bg/catalog/154nes.php?cPa...013f21f5bd8dfb2 но цената е извънземна.

Да знае някой къде се продават регулатори на обороти щото в Жар няма. Питах и в офиса и в магазина казаха че нямат. В ценовата листа на Ресет намирам това http://www.reset.bg/catalog/154nes.php?cPa...013f21f5bd8dfb2 но цената е извънземна.

Аз съм с такова http://www.reset.bg/catalog/154nes.php?cPa...013f21f5bd8dfb2 и съм много доволен, имам още 2 вътрешни такива бръмбъзъци дето регулират оборотите, май пак от Ресет-а ги купувах за по 5лв и щях да ги слагам на жената на компютъра, ако искаш мога да ти го продам за 5лв единия - не е ползван хич. Пиши на ЛС ако искаш че да потърся къде сам го прибрал да го намеря евентуално ако трябва

Edit: Като гледам схемата - баш това е което бях купил: http://www.reset.bg/catalog/154nes.php?cPa...013f21f5bd8dfb2

Tолкова ли сте тъпи всичките и най вече, че има хора тук ,които учат в ТУ и не знаят как се регулират оборотите на постояннотоков двигател?

Значи най простата схема е така наречената "Дарлингтон" свързване на 2 транзистора и потенциометър(транзисторите могат и да не са същите които съм означил)

Направете го и сте готови

433702_orig.jpg

Ако ти е AMD процесора една схема дето я имам ще ти свърши добра работа, още по-вече е и саморегулиращ се.

Схемата е руска (а това в повечето случаи над 90% изпитана). Ако те интересува мога да ти пратя цялата статия.

Tолкова ли сте тъпи всичките и най вече, че има хора тук ,които учат в ТУ и не знаят как се регулират оборотите на постояннотоков двигател?

Значи най простата схема е така наречената "Дарлингтон" свързване на 2 транзистора и потенциометър(транзисторите могат и да не са същите които съм означил)

Направете го и сте готови

...

Да не се обиждаме :) .

Тази схема не работи с въздух, трябва да купя транзисторите, резисторите, потенциометъра, кабелите, куплунгите - все неща, които купувам с тия 5 лв заедно с целия фан контролер, който освен това е и с хубава врътка, в хубава кутийка, а не хвърчаща самоделка, облепена с тиксо, нали така.

Аз лично реших че днес ще си взема 1 или 2 такива и ще се режат жици.

@alchemy, смяната на вентилатора с трипроводен е опция, но първо не ми се дават напълно излишни 10-15 лв за хубав тих 12 см фан, второ, с поялника ще ми е по-лесно да сменя буксата отколкото да сменям фана, а между другото имам един стар вентилатор с трипроводна букса, оттам ще я взема, даже така поялника ще играе само да му присадя тая букса. Явно не е проблем и тия контролери работят по нормалния начин без да зависят от третата жица.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...