golqmidiot Posted October 29, 2009 Share Posted October 29, 2009 Разчоплил съм я и ще и сменям клетките, но искам и да ресетна таймера.. затова ако някой знае нещо ще ми е от полза!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
toncho_b4 Posted December 20, 2009 Share Posted December 20, 2009 Разчоплил съм я и ще и сменям клетките, но искам и да ресетна таймера.. затова ако някой знае нещо ще ми е от полза!! Оказва се че самия таймер, който мислиш че е отговорен за живота на батерията , най-вероятно не е в самата батерия.Както се случи при мен - смених цялата батерия, разбирай с чисто нова точно за моя модел лаптоп, не да подменям елементите вътре, и се оказа че като приближа мишката към статуса на батерията в уиндоус, за да разбера колко време ми остава работа, то си е както по старому , със старата батерия, която кара по 10-ина минути най-много. С новата батерия въпреки съобщенията, които получавам, че е спаднала батерията, че е в критично състояние и т.н. лаптопа работи както с първородната си такава по около 3 часа и половина в ненатоварен режим.Лаптопа ми е Тошиба Текра А2 - ПТА20Е.Разбира се батерията не си я купих от официалните представители на Тошиба, защото там цената беше около 3 пъти и половина по-висока - >360 лева. С отварянето на старата батерия установих наличието на чип памет 93с46, който най-вероятно играе ролята да запомня циклите на заряд-разряд, но самото установяване на това кога батерията е годна за работа е в самия лаптоп някъде... Не съм си правил труда да разчета съдържанието на паметта, въпреки че имам програматор за нея. Стори ми се излишно, предвид че с новата батерия ефекта е същия... Демонтажа на старите елементи от платката на батерията, също не промени нищо в отрицателна или положителна насока по отношение на работата на батерията... Успех в твоята... Link to comment Share on other sites More sharing options...
SteveN Posted December 21, 2009 Share Posted December 21, 2009 ..... Няма сили да те поправям за всичките грешни разсъждания, дето си написал в поста си. Не го заблуждавай момчето. Цялото управление е в електрониката на батерията, и именно в серийната флашка се записват параметрите и "историята" на батерията. За това и само смяната на елементите не е достатъчна за работоспособността на батерията, а във паметта трябва да се запише и дъмп от "здрава" батерия. При много от съвременните батерии нещата са още по-сложни, защото инфото се записва в микроконтролера, управляващ батерията, а достъпа до него не е прост, понякога се налага да се програмира нов чип, а това не е евтино, софта за програмиране също струва пари. Колкото до твоя проблем, достатъчно е да направиш няколко последователни ПЪЛНИ цикъла заряд-разряд на батерията ти със включен лаптоп, за да се калибрира батерията. Link to comment Share on other sites More sharing options...
toncho_b4 Posted December 30, 2009 Share Posted December 30, 2009 Няма сили да те поправям за всичките грешни разсъждания, дето си написал в поста си.Не го заблуждавай момчето. Цялото управление е в електрониката на батерията, и именно в серийната флашка се записват параметрите и "историята" на батерията. За това и само смяната на елементите не е достатъчна за работоспособността на батерията, а във паметта трябва да се запише и дъмп от "здрава" батерия. При много от съвременните батерии нещата са още по-сложни, защото инфото се записва в микроконтролера, управляващ батерията, а достъпа до него не е прост, понякога се налага да се програмира нов чип, а това не е евтино, софта за програмиране също струва пари. Колкото до твоя проблем, достатъчно е да направиш няколко последователни ПЪЛНИ цикъла заряд-разряд на батерията ти със включен лаптоп, за да се калибрира батерията. Не съм искал да заблуждавам никой, просто споделих моя си опит в смяната на батерията, а относно циклите на новата ми батерия, вече са около 250 пълни и ефекта е същия, кара си колкото старата,когато беше нова(3 часа и половина ), въпреки че по някое време изписва че е в критично положение - > държи още 3 часа и тогава омеква вече нацяло (е, да кажем че лаптопа минава в стенд бай режим и без допълнително зареждане изкарва още два дни в този стенд бай). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.