wlado Posted October 23, 2009 Share Posted October 23, 2009 Не съм наясно до каква степен въпроса ми е за този раздел. Проблема е следния - имам компютър, който от всички операционни приема само инсталация на ХР и нищо друго, а не знам на какво може да се дължи това. Моята идея е да го бастисам(уйндоуса) и да го заменя с, която и да е Линукс дистрибуция - но те не се инсталират(имам опит с линукс не съм бос и гол) - пробвал съм с СУЗЕ, Дебиан, Мандрива, Джентуу. Няма да имам проблем при работата с Линукс, въпроса е че не искат да се иснталират дистротата (пробвал съм и уйндоус 7 и виста и с тях резулата е нулев - не се инсталират). Моя компютър приема само ХР и то с вазелин. Ако някой има идея да каже - смятам че проблема е хардуеърен. Не ми се иска да си мъкна компютъра по фирми (не знам какъв ще е резултата). Компа е АМД Х2 Атлон 3200+, 1,5 гб, и Асус М2V дъно. Link to comment Share on other sites More sharing options...
бат Ицо Posted October 23, 2009 Share Posted October 23, 2009 www.ubuntu.com - дърпай, печи и пускай. Като ти тръгне от CD-то ще видиш една иконка - Инсталирай и смело напред Link to comment Share on other sites More sharing options...
danio Posted October 23, 2009 Share Posted October 23, 2009 Той май пита как да си подкара vista и 7цата Link to comment Share on other sites More sharing options...
бат Ицо Posted October 23, 2009 Share Posted October 23, 2009 Той май пита как да си подкара vista и 7цата А ти не можеш ли да помислиш първо преди да пишеш? Тегли направо 9.10 бетата, вече е достатъчно стабилна Link to comment Share on other sites More sharing options...
EEK! Posted October 23, 2009 Share Posted October 23, 2009 Asus М2V има подръжка и на RAID, провери режима на САТА-та, ако е RAID ще ти трябват драйвери в процеса на инсталация (WinXP/Вин2003 - Press F6, приема само от дискети, Vista/2008 - може и от флашка) за всяка ОС която се опитваш да качиш. Ако е РАИД, в твоя случай май е по добре да го махнеш, и избереш IDE compatiblе, или нещо от сорта - да не е Enhanced, AHCI или RAID. Успех Link to comment Share on other sites More sharing options...
SiLvEr40 Posted October 23, 2009 Share Posted October 23, 2009 Аз мисля че прблема е от BIOS-а. А ти не можеш ли да помислиш първо преди да пишеш? А ти не можеш ли да прочетеш преди да пишеш? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wlado Posted October 23, 2009 Author Share Posted October 23, 2009 Аз мисля че прблема е от BIOS-а. А ти не можеш ли да прочетеш преди да пишеш? Може би както винаги не съм се изразил добре - проблема е изобщо при инсталация на ОС!!!! Пробвал съм от Дебиан през 7 до МАКОС Х 10.5 (любим ос е СУЗЕ естествено) Все нещо не става. Иначе е на САТА, но преди нямаше проблеми - винаги съм имал втори дял с Линукс - а сега самп ХР приема от всички ос-и. Или в биос или нещо друго просто дайте идея какво да направя??? Биоса ми го обнових преди време (а проблема е от преди това) Link to comment Share on other sites More sharing options...
ov3rm4n Posted October 23, 2009 Share Posted October 23, 2009 В BIOS трябва да имаш настройка която да звучи като - SATA Operational Mode - избери му ATA. Имай предвид, че като промениш тази настройка губиш всичко от харда. Link to comment Share on other sites More sharing options...
бат Ицо Posted October 23, 2009 Share Posted October 23, 2009 Asus М2V има подръжка и на RAID, провери режима на САТА-та, ако е RAID ще ти трябват драйвери в процеса на инсталация (WinXP/Вин2003 - Press F6, приема само от дискети, Vista/2008 - може и от флашка) за всяка ОС която се опитваш да качиш. Ако е РАИД, в твоя случай май е по добре да го махнеш, и избереш IDE compatiblе, или нещо от сорта - да не е Enhanced, AHCI или RAID. Успех Объркал си раздела на форума! Link to comment Share on other sites More sharing options...
wlado Posted October 24, 2009 Author Share Posted October 24, 2009 Оф аз съм си мислил че е от ХДД-то, ама дори и ундовс да ми прави проблеми.... ще го пробвам като купя един шпиндел двд - дано стане . Link to comment Share on other sites More sharing options...
wlado Posted December 18, 2009 Author Share Posted December 18, 2009 Осмелих да тествам дали ще има резултат от предложенията ви. Нямам АХЦИ опция в БИОС-а - след много тършуване из ГУУГЪЛ видях, че чипсета на моето дъно май не предвиждал инсталация на ОС върху САТА диск (сата диск само за информация) - сложих ИДЕ диск. Но пак не се справих. В момента имам два отворени и недосглобени ПК-та в къщи. На единия му инсталирах Сузе 11 с КДЕ 4.3.4 . А моя компютър си седи все още неизползваем и не е включен. Чудя се ако сложа обратно ИДЕ харда във стария компютър дали ще тръгне сузе -единия е P4 - другия е АТлон 64 - все ис мисля, че не би тръгнало. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.