zlobil Posted October 22, 2009 Share Posted October 22, 2009 Пускам темата понеже нямам познати или приятели ползващи такова чудо а фирмите естествено ми казват че е супер което е нормално искат да си продават стоката. Става въпрос че искам да ми каже някой от собствен опит заслужава ли си да инвестирам в подобно нещо. Говорим за батерия за топла вода , от тези които се монтират на покрива. Първо мислех за цяла система с разните му там разширителни съдове и т.н. Но преди 2 дни един познат ми даде съвет да си купя само батерия (най-обикновенна , такава която няма бойлер и не се свързва с парно или нещо такова) и към нея да си сложа бойлер който може да се захранва от ток от парно или от там нещо друго. Идеята ми се вижда добра понеже в къщата ще съм си само аз най-вероятно и едва ли ще мога да избия цялостна система за 2-3К лв. Тоест с 2 думи искам да си сложа само слънчеви клетки и да ги вържа към бойлера - ще стане ли и има ли смисъл да се набутвам изобщо или да си сложа 1 обикновен бойлер и пей сърце ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
gado Posted October 22, 2009 Share Posted October 22, 2009 Първо да уточня! Нямам и не продавам такива!Понякога просто свързвам колектори към мои инсталации. Личните ми наблюдения, а и клиентските отзиви са, че вършат работа. Естествено магазинските приказки, че като си монтираш такова нещо и едва ли не ще спреш да плащаш ток са пълни глупости! Къщата ти мисля, че беше в Крумово (нали), хубавото е, че в този район има доста дни със слънцегреене. Точно вариантът който мислиш ти е..., абсолютно безсмислен, поради простата причина, че без разширителен съд, буферен съд, помпа и прилежащата автоматика - системата ти ще прегрява или ще изхвърля антифриз при всеки ден със слънцегреене! Ако мислиш да захранваш само бойлер, един панел (в съвсем краен случай - два) ти е напълно достатъчен - естесвено бойлерът трябва да бъде с фабричен топлообменник (серпентина) и в никакъв случай не се лъжи да купуваш каквото и да било от "Сън Системс"! П.п. Ако те интересуват повече подробности пиши на Л.С. Link to comment Share on other sites More sharing options...
chistacha Posted October 22, 2009 Share Posted October 22, 2009 Точно пред УХТ (ВИХВП) има едно магазинче за такива работи, може да ги попиташ за повече информация, но и мойто скромно мнение съвпада с това на Галин - няма как да стане без цялостна система (съдове, помпи и т.н.). И другото което е - инвестиция си е и няма да можеш да я избиеш за 2-3 месеца Link to comment Share on other sites More sharing options...
zlobil Posted October 22, 2009 Author Share Posted October 22, 2009 Тоест трябва да сложа само панел и специален бойлер със специален топлообменник. Я дай малко по-подробно какво представлява това и от къде може да се вземе , нека пишем тук след време може да потрябва и на някой друг. Link to comment Share on other sites More sharing options...
chistacha Posted October 22, 2009 Share Posted October 22, 2009 Бойлера, който евентуално ще ти потрябва е нещо от този тип. Отделно ще ти трябва буферен съд, помпа, "панел" и автоматика за цялата система. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zlobil Posted October 22, 2009 Author Share Posted October 22, 2009 То тва пак си става кажи речи система. По-добре да платя на фирма и да си ми направи цялостна система с всичките му там гадости. Мен мисълта ми беше че ония ми обясни че мога да си сложа такъв специален бойлер и да го вържа с батерия и край. Без други работи ама явно или аз не съм разбрал или няма как да стане. Link to comment Share on other sites More sharing options...
chistacha Posted October 22, 2009 Share Posted October 22, 2009 То тва пак си става кажи речи система.По-добре да платя на фирма и да си ми направи цялостна система с всичките му там гадости. Мен мисълта ми беше че ония ми обясни че мога да си сложа такъв специален бойлер и да го вържа с батерия и край. Без други работи ама явно или аз не съм разбрал или няма как да стане. Е то по тая логика, по-добре си боядисай един стар метален варел в черно, сложи го на покрива и да ти топли водата Проблема е че ще ти е много зор да я контролираш тая система - или няма да ти сгрява водата или ще прегрява (от което следва, че ще изпуска предпазния клапан и ще хабиш антифриз). Едит: Варел - 20-30 лв. Боя - 10 лв. (от скъпата) Маркучи - 15 - 30 лв общо: 45 -70 лв (без монтажа) Link to comment Share on other sites More sharing options...
zlobil Posted October 22, 2009 Author Share Posted October 22, 2009 Еми щом е невъзможно специално в моят случай няма смисъл от цялостна система Дори бойлера да работи постоянно тия пари които ще ги дам за система няма да мога да ги избия 10 години Link to comment Share on other sites More sharing options...
mIRCata Posted October 22, 2009 Share Posted October 22, 2009 Отиди до Биомаса центъра до ВХВП-то и там ще ти обяснят вариантите и кое какво е. Моя шеф си сложи такова нещо, че е на последния етаж на кооперацията и е много доволен. Чак в средата на зимата, като беше много облачно и мрачно каза, че си пуска бойлера за първи път. До тогава си използваше батериите за нагряване. Link to comment Share on other sites More sharing options...
бат Ицо Posted October 22, 2009 Share Posted October 22, 2009 Злобилка, ако имаш 2-3 членно семейство не си заслужава, ако имаш алтернатива на газ. Заслужава си, ако имаш дневно разход 300-400 литра топла вода загрята на 70 градуса дневно. Вкарват ти всякакви оферти, ама забравят да ти кажат колко време е живота на вакумните тръби или панелите. Дет се казва за 5 години я камилата, я камиларя Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eagle Posted October 22, 2009 Share Posted October 22, 2009 Я си сложи един газов бойлер и вземи 2 бутилки да си ги връткаш и ще имаш по всяко време топла вода.За какво ти са за сам човек толкова разправии:Бойлер със серпентини,слънчеви колектори помпи и т.н. В Испания например 95 процента от домакинствата са на газ,а останалите на ток(Говоря за бойлери).Е тук- там има и слънчеви колектори ,но са малко като бройки.А Испания е държава с може би най много дни с слънцегреене в Европата.Португалия също. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zlobil Posted October 22, 2009 Author Share Posted October 22, 2009 Тва за газ-та го изключваме , не ми се мъкнат бутилки а като реша да се изкъпя и аааа изненада - газова криза. За сега газификацията си е едно скъпо удоволствие в Пловдив а в Крумово си е научна фантастика. Мислех си за проточен бойлер ама се оказа че кабела който е до банята е прекалено малък за да храни такова "чудовище" та май май ще си остана с обикновен бойлер и без това най-вероятно ще живея сам или евентуално със сестра ми. Иначе тия батерии всички се опитват да ме обедят че карат по 20 години ама така като смятам колко ще ми харчи евентуално един бойлер 3000лв има да ги избиваааммммм........ Отворих темата с мисълта че е възможно просто една клетка да се върже към по-специален бойлер и толкова ама явно съм се заблудил. И пак да попитам за последно има едни такива батерии в търговиите с неясен произход разбира се които са по 500лв , само соларен панел , това за какво се ползва ? И още един въпрос в баумакса например има такава система с бойлер или разширителен съд или аз незнам какво което и то стои на покрива това какво е ? Готова система или ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
gado Posted October 22, 2009 Share Posted October 22, 2009 Виж ся, няма панел който да кара 20г.! Вакуумнотръбните са по-добрите, но пък са и по-капризни. Лесно им прегарят уплътненията, по-сериозна градушка ги прави дроп-сарма. Това което го гледаш на покрива е една част от системата, обикновено е самият панел + водосъдържател и нищо повече, вътре някъде скрити има разширител, предпазен вентил, циркулационна помпа, трипътен вентил и буферен съд като системата се управлява от не особено сложна автоматика.... Пак ти казвам, ако ти трябва по-подробна информация и приблизителни цени - пиши ми на Л.С. Link to comment Share on other sites More sharing options...
3dfx Posted October 22, 2009 Share Posted October 22, 2009 Аз имам два колектора на покрива. Отоплителната система е общо-взето следната: 1. Два котела за парното - един пиролизен (в момента направен да гори пелети) и един електрически 22kw. Електрическия се ползва изключително рядко, когато е прекалено топло за ефективна работа на другия котел или когато трябва да се загрее къщата много бързо. 2. Един бойлер (6kw) с две серпентини. Към едната серпентина е свързан пелетния котел, а към другата - двата слънчеви колектора. 3. Управляващ блок, който следи температурата на водата в бойлера и колекторите и пуска или спира циркулационната помпа. Бойлерът се включва само, ако температурата на водата падне под 40 градуса, което почти никога не се случва - през цялото лято колекторите са достатъчни, а през зимата работи пелетният котел. Практически бойлерът работи на ток само по няколко дни през пролетта и есента. Edit: Сега гледам, че са пуснали комбинирани решения, при които цялата система е комбинирана с бойлер, който също стои на покрива. Предполагам, че са значително по-евтини, но не знам колко са ефективни... Link to comment Share on other sites More sharing options...
chistacha Posted October 22, 2009 Share Posted October 22, 2009 Аз имам два колектора на покрива. Отоплителната система е общо-взето следната: 1. Два котела за парното - един пиролизен (в момента направен да гори пелети) и един електрически 22kw. Електрическия се ползва изключително рядко, когато е прекалено топло за ефективна работа на другия котел или когато трябва да се загрее къщата много бързо. 2. Един бойлер (6kw) с две серпентини. Към едната серпентина е свързан пелетния котел, а към другата - двата слънчеви колектора. 3. Управляващ блок, който следи температурата на водата в бойлера и колекторите и пуска или спира циркулационната помпа. Бойлерът се включва само, ако температурата на водата падне под 40 градуса, което почти никога не се случва - през цялото лято колекторите са достатъчни, а през зимата работи пелетният котел. Практически бойлерът работи на ток само по няколко дни през пролетта и есента. Edit: Сега гледам, че са пуснали комбинирани решения, при които цялата система е комбинирана с бойлер, който също стои на покрива. Предполагам, че са значително по-евтини, но не знам колко са ефективни... А на теб колко пари ти излезе цялото това удоволствие? Link to comment Share on other sites More sharing options...
3dfx Posted October 23, 2009 Share Posted October 23, 2009 А на теб колко пари ти излезе цялото това удоволствие? Тоталът трудно може да се сметне, защото системата не е изграждана наведнъж. Колекторите преди две години и половина струваха около две хиляди. Не са вакуумни, защото при този сетъп няма нужда - така или иначе през зимата не се ползват. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.