Jump to content
BulForum.com

Проблем с Boot след махане на Линукс

Recommended Posts

zna4i imah linux ama ne6to ne mojahme da sa razberem s nego i re6ih da go 6atna.zna4i pod xp si pusnah partition magic-a,formatirah partition-a sas linux i drugiq swap partition,slqh gi i posle gi slqh sas ostanalite 4asti na harda (v momenta kato si pusna partition magic si mi pokazva 2 partition-a,1 sas xp i 1 deto si mi e za ostanalata informaciq,demek si4ko si e kakto iskam da bade).oba4e kat si puskam pc-to vse o6te mi stoi toq gaden boot kadet da si izbiram kaf os iskam linux ili windows i ne moga da go mahna neznam ot kade varvi vse o6te.estestveno kat izbera ot nego linux netragva (normalno,kato go nqma realno na harda),a ina4e windowsa si go zarejda si4ko si e ok oba4e nqkoi ima li predstava ot kade se puska tva 4udo ot kade varvi i nai ve4e kak da go mahna .. mersi predvaritelno ;]

И кой е тоя "буут"? На ХР? Или Лило? Или друг? И внимавайте малко със заглавията. Теми с такива заглавия, дето нищо не говорят за това за какво се отнасят се трият. Пише го ясно в правилата. Сега ще го оправя, но втори път няма да ми се занимава.

nqkoi ima li predstava ot kade se puska tva 4udo ot kade varvi i nai ve4e kak da go mahna .. mersi predvaritelno ;]

Намери си бутиращо CD (или дискета с fdisk) на win98. Бутирай в DOS prompt и използвай командата:

fdisk /mbr

след което махаш CD-то/дискетата и рестартираш ;)

Shte slagam na 1 priyatel SUSE 9.0 .

Toy iska da ima i 98 i XP i Linux i 2003 Server (makar che nishto ne razbira,ama shtyal da se nauchi).

Toy ima 2 harda : na 1-ia mu slojih 98 na C i XP na D.

Na 2-ia iskam da mu napravya primary dyal za 2003-to i SUSE-to na 1-ia logical.

Mnogo byrza (zaminava izvyn BG) i ne iska oshte da mu sloja 2003,no da mu sloja Linux-a.Posle toy shtyal da si sloji 2003 sam (uj).

Da,ama 2003 shte likvidira boot-vaneto na Linux-a.

Kakvo tryabva da se napravi za da moje sled inst. na 2003 posle da moje LILO-to ili GRUB-a da se vyzstanovyat , no i 2003 da moje da se butva ?

@ov3rm4n - naistina si prav izvinqvam se .. 6te poema disciplinarnite nakazaniq mersi 4e si opravil zaglavieto .. ;] a boota e na mandrake-a demek liloto mai ..

@Godfather - neznam kvo e tva koet kazva6,smisal kak raboti no ei sega 6te izrova ot nqkade startup disketka ot 98 i 6te probvam dano da stane ;]

EDIT:zna4i napravih go tova deto Godfather mi kaza i stana si4ko ve4e e ok i sam mnogo blagodaren.iskam samo da znam 2 ne6ta : 1.ot kade se e zarejdal tozi boot za izbirane na sistemite (kade to4no na harddiska sled kato sam iztril vsi4ko) i 2.kakvo pravi tazi komanda fdisk /mbr :blink:

Изтрил си дяла с линукса, но информацията за стартирането на линукс, стои все още в MBR

(master boot record). MBR се намира в самото начало на диска. Когато зададеш на PC-то да boot-ва от

харддиска ти, там е първото място, което се проверява. Там е информацията за това, каква ОС да зареди компютърът ти.

Чрез инсталационното CD на XP, също можеш да си върнеш първоначалното състояние на MBR, чрез командата "fixmbr".

ok sega naistina shvanah kakva e rabotata sas boot-a . mersi mnogo ;] a kakto sam razbral ot startup diska na 98 fdisk /mbr = fixmbr ot cd na xp nali ? ;] ne 4e ima ogromno zna4enie oba4e iskam ne samo da si opravqm gre6kite i problemite,ami i da razbiram kakvo stava kak rabotqt ne6tata ;]

EDIT:zabravih da pitam,sega da razbiram li 4e ot dqla na mbr sas komandata fdisk /mbr e iztrita 4asta sas informaciqta za linuxa ?

Na harda imash boot-arei (mojesh ot Part.Magica da vidish za kakvo stava vypros),koito ne se pokazvat vyv fayl-manager-ite.

fdisk /mbr pishe v chast ot neya.

Boot-manager-ite se zanimavat tochno s tova-da chetat i da pishat tam.

I ne e typo LILO-to,ami boot-man na Windows-a !!!

Ima i programki za seyvvane i restorvane na boot-rekordi (Master BR i Extended BR) kato obiknoveni faylove na harda (*.bin).

Ama i az ne sym syvsem nayasno s vsichko,zatova pitam.

Да, има много програми за манипулиране на MBR. Linux bootloader-ите също си имат функции за възстановяване, но номера с fdisk /mbr е най-лесен, особено за начинаещи (дори операцията със CD-to на XP е "по-замотваща") ;)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...