Goonie Posted September 30, 2009 Share Posted September 30, 2009 Много пъти ми се е налагало да търся небългарска литература - литература в оригинал. Книжарниците "Хеликон" и "Пингвините" уж изпълнявали лични поръчки, ама само дето не се обаждат. Нямам кредитна карта да пазарувам в и-нет, а там, където приемат дебитна, не доставят до България. И все е трябвало да се моля на някого - мой познат в чужбина или на нашите там - да потърси (ако изобщо му се занимава). Как самостоятелно да се снабдя с някоя книга? Някакъв сайт или по-надеждна книжарница или каквото и да е... Ако някой се е сблъсквал с подобен проблем, нека сподели разрешението. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DeZoeker Posted September 30, 2009 Share Posted September 30, 2009 Не ти е необходима кредитна карта, става и с дебитна. Моята е Visa Electron на ЦКБ и досега съм нямал проблеми с пазаруването от чужбина. Не бих ползвал посредник, тъй като от цените, които виждам например тук: http://import.book.store.bg/ си правя извода, че си слагат безобразни надценки. Ако поръчваш от страна извън ЕС внимавай стойността на пратката (включително доставката, to be on the safe side) да не надвишава 150 €, за да не се обмитява. amazon.com обикновено доставят за около десетина дни. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Goonie Posted September 30, 2009 Author Share Posted September 30, 2009 Именно от амазон се вълнувам най-много, но там като разплащателни методи са посочени само кредитните карти, а от дебитните - само тези, които са издадени в UK (говоря за amazon.co.uk). Твоята дебитна карта приемат ли я там?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
DeZoeker Posted September 30, 2009 Share Posted September 30, 2009 Именно от амазон се вълнувам най-много, но там като разплащателни методи са посочени само кредитните карти, а от дебитните - само тези, които са издадени в UK (говоря за amazon.co.uk). Твоята дебитна карта приемат ли я там?? От co.uk не съм пазарувал, защото цените в Англия като цяло са по-високи от тези в Щатите. (Но от друга страна за Англия, бидейки страна член на ЕС, го няма споменатото ограничение от 150 € за безмитен внос, сиреч може да поръчваш колкото ти душа иска.) Относно разплащателните методи предполагам, че имаш предвид това: You can pay by:Credit card: We accept Visa, Delta, Visa Electron, MasterCard, Eurocard, American Express Debit card: We accept UK-based Maestro, Solo and Visa cards Картата, която съм си изкарал е дебитна, т.е. не мога да харча повече от парите налични по сметката на картата (като изключим евентуално овърдрафт). В същото време тя може да се използва за подобни онлайн разплащания, има си трицифрен код за проверка на гърба, и в тази си роля е с възможностите на това, което в цитата наричат "credit card". Плащал съм с картата в щатския amazon и съм уверен, че няма да имам проблеми и за английския. Link to comment Share on other sites More sharing options...
shaihu Posted October 1, 2009 Share Posted October 1, 2009 И аз пазарувам от Амазон с дебитна Visa Electron. Пробвай да попълниш формата, нищо че картата ти е дебитна. Аз така направих - избрах Виза, попълних и не съм имал проблеми. Въпреки по-дългото чакане, предпочитам да пазарувам от Щатите, тъй като излиза по-евтино отколкото от Германия или Англия. Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted October 1, 2009 Share Posted October 1, 2009 А от американския амазон пристигат ли книгите? Аз лично имах 2 случая когато не пристигнаха и един познат също на няколко пъти е поръчвал от амазон и не е получил нищо а те са отговорили че всичко е пратено по пощата и вината не е в тях (да избрана е евтината доставка, все пак не си струва да платиш на куриера в пъти повече от цената на книгата) Link to comment Share on other sites More sharing options...
shaihu Posted October 5, 2009 Share Posted October 5, 2009 Аз проблеми с доставките досега съм нямал. Поръчвал съм 4-5 пъти и проблеми не е имало. Пакетите бяха отваряни и после залепени нескопосано с тиксо, но всичко си беше вътре. Явно лелите от Български Пощи не четат комикси :> Инак и аз ползвам най-евтиния вариант за доставка. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sheep Posted October 6, 2009 Share Posted October 6, 2009 Заек, в твоя случай за покупка и доставка на стоки от интернет магазини в САЩ, в частност книги от Амазон, може да ползваш услугите на тази фирма. Аз лично с тяхна помощ съм си пазарувал кецове, книги не съм поръчвал по този начин, но схемата е същата. Има няколко фирми, които се занимават с подобна дейност, но според мен тази, която посочих има най-прилични условия. Те имат комисионна от 30% върху цената на стоката + USD 6 на килограм за доставка до България. Примерно книги на стойност USD 30 доставени до техен адрес в САЩ и с тегло около 1.5 кг ще ти излезнат USD 48 в офиса им в София. Не че е съвсем без пари, но и не е много скъпо, като се има предвид, че все пак тази фирма извършва някаква услуга и ти по този начин успяваш да си свършиш работа. Зависи дали те устройва това, например ще трябва да се съобразяваш с теглото и понякога да се поръчват книги с меки корици вместо с твърда подвързия Според мен за книги на малка стойност е приемливо. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.