Jump to content
BulForum.com

Най-добрият град за живеене в България

paspartu

Recommended Posts

Тази година Дарик и „24 часа" ще потърсят и градовете, които най-точно се вписват в определенията „Най-добър бизнес град", „Най-зелен град", „Най-красив град", както и „Парти град".

В момента Пловдив е на второ място в класацията, като убедително води Варна.

Може да гласувате тук!

Имаше такава тема миналата година.

Няма да гласувам, понеже не съм чак такъв шувинист. А и съм живял само в Пловдив и София, така че не мога да дам обективна оценка.

Според мен в Пловдив си е добре. Живяла съм една година във Велико Търново и ми харесва, много красив град, но не и да пребиваваш дълго време там. Тия баири, лед до средата на април, жега лятото, автобуси, които забравят да дойдат (не че и в Пловдив го няма това де). Аз примерно в София повече от 2 дни не мога да живея, много ми е сиво и тълпливо (баси думата).

Куриозното е, че повечето от "удобствата" във Варна се стопанисват от пловдивчани :) Но няма да гласувам срещу Пловдив, макар че Варна се напълни с граждани със селско самосъзнание и едва смогват да им изгребат боклуците. Дали някога пак ще я има Варна от 80-те - чиста и зелена?

Куриозното е, че повечето от "удобствата" във Варна се стопанисват от пловдивчани :)

Дали ? :) . Питай Пикадили и хепи :)

Бургаааааааааааааааааааааааааас ! :punk

Много е чисто, зелено, приятно. Няма много барове, но пък и шоферите са културни. И да ... тук аз съм единственият с пловдивски манталитет, който тръгва на жълто :lol:

На мен пък Бургас хич не ми харесва...

Пловдив си е спокоен град все още макар че за млад човек, който иска да гради бъдеще - София е доста по-добра. Ще дам един глас за родното място, все пак...

Пускането на разширените и ремонтирани булеварди + започване на плана за благоустройство на р. Марица и прилежащите зелени площи може да направи Пловдив еднозначно най-добрия град за живеене в България - па макар и без море.

Определено Пловдив е град с бъдеще, за разлика от Варна и София, които деградират. Това отдавна го мисля и е причината да живея тук в момента, а не във Варна. Пловдив е хубав целогодишно, като изключим двата месеца през които Варна е по-хубава, но никой не ни е вързал да седим в жегата де :)

И причината Варна да води в анкетата е, че е пълна с приходящи за които Варна е топ ъф дъ уорлд. Аз лично не познавам варненец, който да смята, че в момента Варна е по-удобна за живеене отколкото преди 15 години.

Варна изобщо не може да се мери с нас!

Нито по броя на Шекер маалите, нито по броя на каруците :unsure:

Прав е, но ми се струва, че нещата, които всички пловдивчани смятаме, че трябва да станат(или поне тези, които не са с гладки мозъци) няма да се случат, преди да си имаме отговорен кмет - по възможност архитект.

Прав е, но ми се струва, че нещата, които всички пловдивчани смятаме, че трябва да станат(или поне тези, които не са с гладки мозъци) няма да се случат, преди да си имаме отговорен кмет - по възможност архитект.

Ми аз не съм архитект. Ама не пречи да ме изберете :). Обещавам да се консултирам с такъв при планиране на благоустрояването.

Определено Пловдив е град с бъдеще, за разлика от Варна и София, които деградират.

Не искам да се заяждам, но как може да обявиш, че Пловдив е град с бъдеще? Как, след като се мъчат да ни отмъкнат дори и Панаира?

Пловдив е в такъв застой в момента, че е "трудно за рисуване"...

Не се заяждаш, само дето мислиш в грешна посока. За мен бъдещето на Пловдив е един спокоен, чист, зелен и непренаселен град. За теб бъдещето е един град от софийски тип. Мерси от такова бъдеще.

Не се заяждаш, само дето мислиш в грешна посока. За мен бъдещето на Пловдив е един спокоен, чист, зелен и непренаселен град. За теб бъдещето е един град от софийски тип. Мерси от такова бъдеще.

...спокойно, чисто, зелено и непренаселено... село. или град от ранга на Мелник. ако това бъдеще ти харесва... проблема на Пловдив е че няма бизнес. Няма ли бизнес, няма кинти, няма възможност за реализация... няма нищо. Един панаир остана тук. И стъкларски, който едвам крета май напоследък. Друго? Някой да ме поправи...

Пловдив, чист и зелен? Сигурно се шегуваш. :confused

Ами от впечатленията ми от други местенца в България, Пловдив си е баш чист и зелен.

Ела и си остави колата пред нас. Гарантирам ти, че след 3 дни няма да я познаеш, а живея на 300м от Панаира. Даже точно в момента погледнах през прозореца - навън се вихри пустинна буря :angry:

Това е моментно положение - строеж, трафик? Ти ще кажеш. И на мен в момента ми е "в гъза" положението в квартала (около църквата "Св. Георги" до Герджика) ама това е временно. Отворят ли булеварда всичко си се кротва.

И в Търново, Габрово, София, Бургас, Несебър винаги ми е правило впечатление, че е по-мръсно. И в Димитроград, Хасково, Първомай... не се сещам сега за всички места.

...спокойно, чисто, зелено и непренаселено... село. или град от ранга на Мелник. ако това бъдеще ти харесва... проблема на Пловдив е че няма бизнес. Няма ли бизнес, няма кинти, няма възможност за реализация... няма нищо. Един панаир остана тук. И стъкларски, който едвам крета май напоследък. Друго? Някой да ме поправи...

Много мога да те поправям. Явно не ти е познат Пловдив от едно известно време насам. В тази връзка квалификациите ти са много грешни. Стъкларският завод е гръцко предприятие и не е никакъв фактор в града и околностите му като работни места, освен това си работи на пълна пара. По-добре в такива моменти споменавай Либхер и Сокотаб, които са истински мастодонти в региона. Панаира си е панаир, няма какво да го дискутираме. В Пловдив се развиха доста нови предприятия и в това отношение се отчита напредък. В последните години и туризма се засили значително. Нека да не забравяме, че в крайна сметка Пловдив започна от едни мотокари и Пишещи машини и действително в един момент нямаше нищо освен Панаира.

Виждаме, макар и мрънкайки типично по нашенски (да не кажа селски), че и инфраструктурата се развива много мащабно през последните 2 години. Може да е тежко, неприятно и зле организирано, но върви смело напред. Живот и здраве следващата година пътната обстановка ще е картинка (ако спазят сроковете).

Пловдив и за моя изненада се оказа, че има близо 40000 жители повече от Варна. Аз мислех, че са ни изпреварили морските. За съжаление се строи като на състезание и при нас, както и в София. Може и да греша, но скоро ще има повече молове в Пловдив като цифра отколкото в София. Което не означава че са малки, особено единия може да подмине по площ и мол София или поне да го достигне.

Що се отнася до живеене добре на никого не бих препоръчал София. София е град за работа и забавления, в никакъв случай за живеене. В града са концентрирани повечето важни институции, огромно количество хора и респективно капитали. Това го прави чудесен за бизнес, но не и за живот. Разбира се всеки си има предпочитания. Моите наблюдения през последните години показват, че всички заможни, богати и още по-богати хора се изнесоха в полите на Витоша по Симеоново, Драгалевци, Бистрица и т.н. Там те живеят истински добре сред чистия въздух на планината в огромните си къщи и дворове. Прави ми впечатление, че вече се строят комплекси къщи дори в зоната на Нови Хан, които са на 20-на километра от града. Това показва колко точно "добра за живеене" е самата София. Новото метро решава много проблеми и ако действително понамали трафика с 15-25% (говорят и за повече след новия лъч) ще се диша по-леко. В момента всички знаят какво става в час пик в София. Да речем, че това не е добра реклама за града. Знаем и колко е "чисто" и "широко" в Центъра. И как се стига до парадокси хората живеещи там не само да не могат да паркират пред дома си от претъпканост, а и да ги карат да плащат високи такси по въпроса. За панелните села във външния пояс също е известно колко привлекателни за живеене са. Живял съм и в западните и в източните покрайнини на града... Истината е, че София е град с инфраструктура, предвидена за 800-900 хиляди души, а в момента се говори, че заедно с приходящи и нерегистрирани лица града отдавна е минал кота 1.5 милиона. Естествено че ще е мръсно, шумно, неудобно, претъпкано и т.н. И респективно не особено добре (говорим за комфорт) за живеене.

Иначе има много добри, направо прекрасни места за живеене в зона София. Ето едно място, което много обичам да посещавам. Намира се в Бистрица, на ръба на резерват Витоша - СНИМКА 1, СНИМКА 2, СНИМКА 3, СНИМКА 4, СНИМКА 5, СНИМКА 6.

Вътре - СНИМКА 1, СНИМКА 2, СНИМКА 3, СНИМКА 4, СНИМКА 5 (пред тоя чучур се зарекох някой ден да имам такъв у дома :laughing:).

Под земята - СНИМКА 1, СНИМКА 2, СНИМКА 3, СНИМКА 4, СНИМКА 5, СНИМКА 6, СНИМКА 7, СНИМКА 8, СНИМКА 9

При такива условия си мисля че и Пловдив и Варна и София са много добри за живеене. :laughing:

-----------------------

EDIT:

с КЦМ леко...

Нищо "леко" няма в КЦМ и много добре го е споменал Сашо. Убеждавам се че имаш някаква представа за град Пловдив отпреди 10-15 години, която няма нищо общо с настоящата действителност.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...