Kobrata Posted September 23, 2009 Share Posted September 23, 2009 Имам следния проблем Картината на монитора ми играе. Под играе имам предвид, че когато си браузвам в нета картината на монитора почва да се тресе и не стои на 1 място, ходи наляво и надясно мн бързо, забелязал съм че като слушам музика при сменяне на песента в winamp монитора спира да се тресе докъто почне песента за 2-3 сек и пак почва да играе, какво може да го причинява това Монитора е Samsung Sync Master 152V 15 inc LCD (имам съмнения че на картата и е дошло времето не е първа младост) Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted September 23, 2009 Share Posted September 23, 2009 Остава да споделиш какво си пробвал за решаване на проблема . Предполагам монитърът е свързан по VGA, едва ли е DVI. Провери си кабела, буксите, не вреди да пробваш да преинсталираш драйвера на видеокартата, каква е тя между другото? Като нищо ще е от картата, понякога такива проблеми са малко "всяко зло за добро", тъкмо повод да посмениш малко античен хардуер . Само като браузваш в нета ли се получава? Откога почна? При филм как се държи? Може да е софтуерен проблема, DirectX и т.н. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kobrata Posted September 23, 2009 Author Share Posted September 23, 2009 Не е само като браузвам, просто тогава най-много ме дразни. Смених VGA кабела но никаква разлика нямаше. Буксите са си наред, Видеото е GF MX 400 почна преди около година но не тресеше така както сега.....по-незабележимо беше. А филми се гледат нормално, няма при гледане това трептене. То се проявява когато не е натоварен компа според мен, когато се понатовари спира тептенето, като е idle "играе" Нещо в тоците може да не е наред. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Runner Posted September 24, 2009 Share Posted September 24, 2009 Пробвай с друга карта и ако се оправи - направо сменяй преди да си си развалил очите. Link to comment Share on other sites More sharing options...
angel94 Posted October 10, 2009 Share Posted October 10, 2009 И на мен ми се беше появил такъв проблем по едно време,но го реших с преинсталиране на Windows-а(беше му дошло времето-правеше много грешки,а и по някога нямаше звук,накрая чак ми спря нета,ядосах се и го преинсталирах на бързо) Така че според мен е софтуерен проблем(драйвър или друго) пробвай да преинсталираш дайвъра или направо го смени с някой по-нов(ако има) Link to comment Share on other sites More sharing options...
thebeast Posted October 10, 2009 Share Posted October 10, 2009 Не е само като браузвам, просто тогава най-много ме дразни.Смених VGA кабела но никаква разлика нямаше. Буксите са си наред, Видеото е GF MX 400 почна преди около година но не тресеше така както сега.....по-незабележимо беше. А филми се гледат нормално, няма при гледане това трептене. То се проявява когато не е натоварен компа според мен, когато се понатовари спира тептенето, като е idle "играе" Нещо в тоците може да не е наред. На това видео много много отдавна му е минало времето.То е най-вероятния причинител.Добре са ти казали да пробваш с друго. Link to comment Share on other sites More sharing options...
toncho_b4 Posted December 31, 2009 Share Posted December 31, 2009 Не е само като браузвам, просто тогава най-много ме дразни.Смених VGA кабела но никаква разлика нямаше. Буксите са си наред, Видеото е GF MX 400 почна преди около година но не тресеше така както сега.....по-незабележимо беше. А филми се гледат нормално, няма при гледане това трептене. То се проявява когато не е натоварен компа според мен, когато се понатовари спира тептенето, като е idle "играе" Нещо в тоците може да не е наред. Може би, всеки във форума, който прегледа профила ми и види колко малко мнения имам, ще си каже, че едва ли бих дал най-правилните препоръки и съвети за каквото и да било,но все пак ето и моето за този проблем: имам идея, че ако дъното е старо и захранването, което е било в началото не е от най-качествените образци(JNC,Codegen, No Name), е напълно възможно да има вече повредени кондензатори както в самото захранване, така и по дънната платка, а и във видеокартата.Забелязват се на пръв поглед като надути от горния им край, възможно е да има и спукани(с изтекъл електролит)- при тях се забелязва цепнатина по въпросния горен край и/или откъм платката се е появила една малка черна гумичка (предпазва текстолитовото фолио от разтичане на електролита).Та при гореописаните повредени кондензатори ремонта почти не е желателен (въпреки, че цената им е доста ниска), понеже вероятността да се повреди самата платка е много по-голяма - проходните отвори свързват поне 2 от няколкото слоя и в момента на опита за разпояване метализацията на отвора се измъква и последващото запояване е възможно само за един от слоевете. Обяснението за ефекта(понеже не можем да бъдем сигурни дали е изцяло хардуерен или софтуерен) - > ако е хардуерен: Повредените кондензатори не филтрират така добре изправеното напрежение, съответно измерените от мен пулсации достигат до около 50% отгоре на отбелязаното напрежение: пример за 5 волтовата шина говорим за подавано захранване до около 7,5 волта, а при 12 волтовата е по-скромно, понеже там натоварването по ток не е толкова голямо и съответстващите кондензатори не са с толкова понижен капацитет, най-високото напрежение е до около 13,9 волта.Ефекта от самите пулсации е подаване на допълнителни импулси към захранваните модули, в случая и видеокартата, която от своя страна добавя по някой и друг импулс към синхронизиращите такива за вертикална и хоризонтална синхронизация, подавани към монитора.Защо застива изображението при смяна на песента в уинамп например - > процесора се захранва от дъното през 3,3 и 5 волтовите шини на захранването, при смяната на песента, процесора за малко натоварва тези шини и съответно импулсното захранване повишава коефициента на запълванена на импулсите към входните си транзистори, за да може да осигури по-големия ток, при същата честота, това довежда до леко занижаване на пулсациите във гореописаните шини и видеокартата вече се справя с пулсациите и не добавя към изхода си допълнителни такива.Понеже при филм и самата видеокарта се донатоварва , декомпресирането на филма пак отнема доста процесорно време, и най-вече ефектите се оформят пак от видеокартата, също не се забелязва въпросното трепкане. Другия вариант, ако пък е въпрос на настройка е да си провериш една настройка на монитора, обикновено се изписва като MOIRE, която се отразява във вертикална посока а също и във хоризонтална такава, но това е малко вероятно, понеже е по-скоро въпрос на заблуда за зрителя , че е възможно да спира при смяна на месен и най-вече при филм. Решението на проблема го виждам, както и колегите преди мен първо в преинсталацията на драйверите, на видеокартата, и в уиндоус, ако е със лепенка особено кутията. Не ми се вярва да си със видеокарта МХ400 на дъно с подръжка на 4 - ядрен Атлон... Дано съм бил полезен. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Overdrive Posted January 1, 2010 Share Posted January 1, 2010 Та при гореописаните повредени кондензатори ремонта почти не е желателен (въпреки, че цената им е доста ниска), понеже вероятността да се повреди самата платка е много по-голяма - проходните отвори свързват поне 2 от няколкото слоя и в момента на опита за разпояване метализацията на отвора се измъква и последващото запояване е възможно само за един от слоевете. офф: Не съм съгласен само с това - има си много прост чалъм. Поялника ти трябва да е мощен (60-80W), а не някой 20W, който залепва, вземаш тинол и натрупваш хубави топчета на изводите на кондензатора. После ги нагряваш и 2те, кондензатора пада и почистваш със ширмовка или вакуум помпа. Тинола се добавя защото калая от завода е супер тънък и не можеш да предадеш топлината добре - разтапяш само повърхността, като си мислиш че е готово дърпаш и откъртваш метализацията. И не на последно място хубавите кондензатори за дъна и видеокарти са по 2-5лв брой, обикновено са специални серии Ultra Low-ESR и ги няма ги по тукашните магазини, затова се смъкват от стари дъна. На ново дъно гигабайт ми гръмна "solid capacitor" с 15mΩ, сложих Rubycon 40mΩ и после грееше сериозно. Ако се сложи китайски боклук със 100-200mΩ не вярвам да изкара над месец. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kobrata Posted January 2, 2010 Author Share Posted January 2, 2010 Дъното беше старо и имаше надути кондензатори, продадох го и си купих нови части. Захранването е Lite On - 300 W и просто ей така от любопитсво го отворих, нямаше нито 1 подут кондензатор...... но всички ( - ) минуси (там където са запоени на платката на захранването) бяха поченяли. Видео картата си работи без проблем на друг компютър въпреки годините си. Явно захранването е преебало работата Темата е за ключ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.