daimen Posted September 23, 2009 Share Posted September 23, 2009 Уважаеми съфорумници, Имам нужда от малко акъл(повече от очевидно стана ясно, че моят не е достатъчен) относно свързването на един рутер Belkin. Точният модел е F5D7234. Купих го от USA и там ми вършеше перфектна работа, без всякакви проблеми. На българска почва, обаче, не мога да се преборя с него. В какво се състои проблема... Ползвам интернет на DCC през Motorola SB5101 модем, едва ли има някакво по-особено значение, но все пак... Опитвам се да си свържа рутера по следния начин - лан кабела, излизащ от модема и влизащ в лан картата на PC-то вече влиза в рутера(в жълтия порт отзад), а от рутера друг лан кабел(сив порт) влиза в лан картата на компютъра. Теоретично ми се струва абсолютно правилно като посока на сигнала, не само според мен ами и според упътването на джаджата. И оттук се почва голямото чудене. При пускането на setup assistant-a излиза съобщение, че рутера изобщо не може да бъде засечен от съществуващите връзки с PC-то. Всички кабели са си на мястото, и модема и рутера са включени, резултат йок. Та въпроса ми е следния - има ли някакви настройки, които трябва да направя по мрежовите връзки на pc-то преди да връзвам каквото и да е било? Миналия път всичко мина безпроблемно, автоматично, по абсолютно същия начин, по който опитвам и тук... Чудя се къде бъркам? Ако някой има идеи, да сподели, че вече почнах да губя надежда с моите скромни познания Link to comment Share on other sites More sharing options...
slick Posted September 23, 2009 Share Posted September 23, 2009 излиза съобщение, че рутера изобщо не може да бъде засечен от съществуващите връзки с PC-то какво точно означава това? Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted September 23, 2009 Share Posted September 23, 2009 Така както си го описал, излиза, че с един и същ компютър си свързал рутера, един път през WAN порта му, друг път през LAN порт. Да предположим, че просто имаш два компа, първия условно казано главен, в който влиза нета от модема, през негова втора ланка изкарваш кабел към WAN порта на рутера, а от ЛАН порт на рутереа си свързал втори комп. В тоя случай шернал ли си нета от главния комп към втората ланка, която е връзката към рутера? Ако да, и ползваш ICS (виндовския шеринг на връзка), рутера трябва да е настроен да взима автоматично през DHCP адрес на WAN порта си. Изобщо какви са ИП настройките на всички адаптери, намесени в ситуацията? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ov3rm4n Posted September 23, 2009 Share Posted September 23, 2009 Уважаеми съфорумници, Опитвам се да си свържа рутера по следния начин - лан кабела, излизащ от модема и влизащ в лан картата на PC-то вече влиза в рутера(в жълтия порт отзад), а от рутера друг лан кабел(сив порт) влиза в лан картата на компютъра. Специално за Tedy да отделя тая част... никъде не излиза нищо подобно на това което казваш - че бил вързал рутера с компютъра през два порта... Ясно си е обяснил човека - от МОДЕМА в РУТЕРА и от РУТЕРА в КОМПЮТЪРА. ...и за какво шерване на връзка бълнуваш... изобщо не знам... модем - рутер - компютър: на компютъра си да шерва интернет връзката с кого?! с рутера?! или от рутера да шерва връзката към компютъра с ICS?! Защо просто не си гледаш програмирането и не оставиш хардуера и мрежите на хората, които се занимават с това? daimen, провери дали компютъра ти няма зададено статично айпи - ако има, махни го и го остави на DHCP. ако е зададено статично е нормално да не може да се закачи за рутера ти, особено ако адресите им са в различни мрежи... най-вероятно е това. Link to comment Share on other sites More sharing options...
daimen Posted September 23, 2009 Author Share Posted September 23, 2009 Дам, ov3rm4n точно е схванал идеята - "от МОДЕМА в РУТЕРА и от РУТЕРА в КОМПЮТЪРА." Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted September 23, 2009 Share Posted September 23, 2009 Дам, ov3rm4n точно е схванал идеята - "от МОДЕМА в РУТЕРА и от РУТЕРА в КОМПЮТЪРА." @daimen, съжалявам, не съм разбрал правилно, от написаното: "лан кабела, излизащ от модема и влизащ в лан картата на PC-то вече влиза в рутера(в жълтия порт отзад), а от рутера друг лан кабел(сив порт) влиза в лан картата на компютъра". Може би някоя запетайка ако имаше, нямаше да се объркам, вероятно трябваше да осмисля повече написаното. Ако пробваш със софтуер, който идва с рутера, пробвай да включиш опцията UPnP на рутера, за да се засече като Infrastructure устройство на компютъра. Иначе по-добре ръчно си настрой нещата, аз лично те съветвам ръчна настройка на ПЦ-то с статичен ИП, за да не ти се изменя ако някой път свързваш и други машини. Примерно 192.168.11.2 с маска 255.255.255.0 (ако рутера е примерно 192.168.11.1). Гейт и DNS си му задаваш ИП-то на рутера. Защо пускаш някакъв софтуер, принципно опитал ли си след сввързването на кабелите и разглеждането на TCP/IP настройките на компа и рутера, дали имаш нет? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ov3rm4n Posted September 23, 2009 Share Posted September 23, 2009 е щом теди се е заел да помага, аз по-добре да си мълча... очевидно той разбира много повече. успех, daimen... ако все пак след помощта на експерта все още неуспяваш да подкараш мрежа - пиши... Link to comment Share on other sites More sharing options...
mIRCata Posted September 23, 2009 Share Posted September 23, 2009 Защо пускаш някакъв софтуер, принципно опитал ли си след сввързването на кабелите и разглеждането на TCP/IP настройките на компа и рутера, дали имаш нет? При пускането на setup assistant-a излиза съобщение, че рутера изобщо не може да бъде засечен от съществуващите връзки с PC-то. @tedy - той най-вероятно няма достъп до рутера. @daimen, вместо да се чудиш как ти е бил настроен рутера едно време и как да се докопаш до него, направи си LAN-ката да приема DHCP и направи хардуерен ресет на рутера. Трябва да има някъде по него "дупка" за ресет. После пробвай дали вече компа ще се закачи по DHCP към рутера и тогава си пусни програмата. Ако пък не ти даде автоматично адрес задай ръчно някой в мрежата на рутера - поне по лепенките по него трябва да има коя пуска по подразбиране и от там вече отново пробвай с програмата или директно да се вържеш с браузър за него. Пък като се вържеш към него вече от там е ясно - клониране на мак-а, настройки на мрежата и т.н. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted September 23, 2009 Share Posted September 23, 2009 @tedy - той най-вероятно няма достъп до рутера. Да, но е вероятно и да има. Според казаното от него: "При пускането на setup assistant-a излиза съобщение, че рутера изобщо не може да бъде засечен от съществуващите връзки с PC-то. " - и това е единствения проблем, за който е споменал, вероятно мисли, че трябва да се мине задължително този уизард за да заработи мрежата. Но нека той да поясни всичко, за което стана дума дотук, вероятно даже вече се е и оправил. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Rumbata Posted September 23, 2009 Share Posted September 23, 2009 Пък като се вържеш към него вече от там е ясно - клониране на мак-а, настройки на мрежата и т.н. За какво клониране говориш??? Човекът е с модем...трябват му само default настройки на устройствата, прави кабели (за всеки случай) и няма причина нета да не тръгне. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mIRCata Posted September 23, 2009 Share Posted September 23, 2009 За какво клониране говориш??? Човекът е с модем...трябват му само default настройки на устройствата, прави кабели (за всеки случай) и няма причина нета да не тръгне. Аз докато бях на Евроком, и бях с модема, рутера не тръгваше докато не клонирах мак адреса на модема, за да показва, че пакетите идват от този адрес. Та това го казах от личен опит, а не съм си го измислял и не го говоря наизуст. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ov3rm4n Posted September 27, 2009 Share Posted September 27, 2009 някои от нещата може да си ги направил вече, кажи какъв е резултата от всяко едно: 0. Опитай да свържеш компютъра и рутера с друг кабел. Може този който ползваш да е повреден. 0. Опитай с друга ЛАН карта - да струва десетина лева... купи (вземи на заем), сложи я на дъното и пробвай нея. 1. опитай да свържеш компютъра с друг порт на рутера. 2. опитай да се свържеш с безжичния на рутера - от някой лаптоп примерно. 3. изключи кабела от модема към рутера и пробвай да свържеш компютъра с рутера без модема да е закачен. 4. махни рутера и свържи компютъра си директно с модема и виж има ли връзка. 5.ако си с Уиндоус: провери дали ти е включен DHCP клиента. Става през Control Panel, Administrative tools,Computer management, Services - DHCP Client. Понякога след Windows update отказва. Кажи с какъв точно Уиндоус си все пак. опитай изброените, опиши резултатите тук... отговорите на тия въпроси могат да насочат към други въпроси и така... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.