ELySiuM Posted September 18, 2009 Share Posted September 18, 2009 Изпадна ми един лаптоп Медион с вградена видео карта Радеон 9600.Проблема се състои в това,че картата явно прегрява и дава страхотни артефакти още при пускане.При десет пускания девет са с артефакти.Пробвах с ati tool да даунклокна честотата на ядрото и паметта но няма особен резултат.Пробвах и с обдухване доколкото е възможно но пак нищо.Всякакви съвети как да се справя с проблема са добре дошли... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Overdrive Posted September 19, 2009 Share Posted September 19, 2009 Възможно е да е заминала картата. Поне съм виждал IBM, на който от постоянно прегряване и слабо охлаждане някой от спойките на чипа към платката се бяха разрушили, но с натискане се оправяше. Пробвай да натиснеш силно чипа и така да го стартираш. Ако се оправя може да се пробва reflow презапояване. Също е възможно и видео паметта да си е заминала... Какви температури държи картата (ако има датчик)? Ако е прегряване мисля, че трябва да се появи след известно време работа, това е по-скоро хардуерен проблем. При това пускане, което е без артефакти появяват ли се по-късно? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ELySiuM Posted September 19, 2009 Author Share Posted September 19, 2009 Понатиснах го и взе да променя шарките по екрана ...сега съм го пуснал от 300/200 ядро/памет на 46/52 и захапа нормално,с пояснението,че съм свалил капачето което покрива видеото.При какви най-ниски честоти може да работи за да ги пробвам и тях имаш ли идея ? Към другото: датчик за съжаление няма артефактите си ги има от самото начало на пускането кратките слуачаи в които тръгва нормално не се появят дори и след часове,но пък като го изключих вечерта и го пуснах отново сутринта картинката беше кофти отново работата може би отива към паметта,знам ли...в ати туул има настройка и за тайминга на паметите но ме е страх да го бърникам данеби да изпуши нацяло и да се реши радикално проблема Link to comment Share on other sites More sharing options...
Overdrive Posted September 19, 2009 Share Posted September 19, 2009 Ако с натискане на графичния процесор се оправя, значи е за презапояване - питай asasas, той знаеше къде правят такива работи, но съществува и някакъв риск нещата да се скапат и повече да не запали след презапояването. Ако е паметта натискането няма да промени нищо. За честотите не мога да ти кажа - някой карти при прекомерно смъкване блокират системата, но след рестарт няма проблем. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dvdrw Posted October 3, 2009 Share Posted October 3, 2009 Ти с какво 'обдуха' чипа и/или паметите на видеото? Намери станция с горещ въздух и една по-твърда гумичка, която няма да се разкапе и го нагрей пак. Чиповете за видеопаметта (ако има такива, ест), също могат да правят мизерии, духни и тях. И внимавай да не се задълбочиш с духането, че може да отлепиш някои от другите компоненти. Ако не ти се занимава - smsdeliverer може да ти помогне - на мен ми оправиха 2 лаптопски видеокарти с отлепени чипове. Приятен уикенд. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ELySiuM Posted October 12, 2009 Author Share Posted October 12, 2009 Благодаря за съвета най-вероятно ще се обърна към него защото все още проблема си е актуален,а лаптопа не е лош Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.