Jump to content
BulForum.com

Акселерация (нелинейност) на курсора

tedy

Recommended Posts

Интересно ми е как си ползвате мишката (под Windows, но предполагам не е само ограничено до Windows, ами изобщо) по отношение опциите за акселерация на движението на курсора, които май от ХР станаха достъпни в Control Panel..

Основно става дума за опцията Enhance pointer precision в контролния панел за мишката.

Може да е само един чекбокс, но начинът, по който реагира мишката е много важен, понеже мишката е нещо, което се ползва по цял ден и дава голям impact върху начина на концентриране, навиците и т.н.

Аз лично допреди няколко години си я ползвах акселерирана, т.е. при бавни движения на мишката, курсора се движи доста бавно, със засилването, нелинейно се засилва до по-голяма степен курсора, и ако се движи по-бързо, курсора се движи х2 или х4 пъти по-бързо в зависимост от движението на ръката. В регистрите има и други опции за омекотяване прехода между различните бързини на курсора, а не стъпково да преминава между различните режими, защото това би било гадно да скача курсора изведнъж.

От около 3 г. ползвам изключително неакселерирана мишка, като освен изключването на опцията Enhance pointer precision, в регистрите се променят и двете опции за smooth по двете направления, с нови стойности, но така и не разбрах дали пипането на регистрите променя с нещо повече. При всички случаи движението стана перфектно.

Огромното предимство на неакселерирана мишка е че винаги подсъзнателно знаеш къде относително ще е курсора с всяко мръдване на ръката, т.е. имаме линейно движение независимо от скоростта с която движим физически мишката или засилваме/заслабваме скоростта на движение. В случая печелим голямо прецизиране на по-големи разстояния за сметка на малко намалено такова на по-малки. Предполагам за по-големи монитори (резолюции) това се усеща повече.

Изключително удобно, и вече с акселерирана мишка аз лично НЕ мога да работя, много терсене е, като току що начинаещ в ползването на мишка се чувствам, придвижваш мишката някъде, той курсора се засилил нелинейно и се оказва там където не съм очаквал спрямо разстоянието на което местя физически, и съобразяването със скоростта на местене на ръката е една идея по-голямо натоварване на мозъка да се съобразява как да засилва ръката за да отиде курсора някъде си.

Вярно, понякога това е свързано с малко по-големи амплитуди на движение, както и лееко намалена прецизност на малки разстояния, но прецизността за мен пак я има, далеч по-комфортно е да се работи с responsive мишка с предсказуемо линейно поведение на движение, за сметка на 1-2-3 сантиметра по-голяма площ на която се движи.

Един приятел изобщо не може да приеме подобно поведение на мишката, явно тук ползваемостта е доста относително и индивидуално понятие, и предполагам след малко свикване, и други като мен биха оценили неоценимото предимство на линейната мишка, както си е била и преди ХР. Геймърите особено, знаят колко е лоша акселерацията, но за мен се оказа че и в Windows при работата е далеч по- за предпочитане линейността.

За геймърите не знам. Аз ползвам акселираща. Винаги съм ползвал и съм свикнал. За игрите в зависимост с колко ДПИ разполага мишката. Ако е към 2000 линейно и минимална бързина зададена от играта, по този начин се получава ефект като от нормална мишка, но страшно прецизна. Ако мишката е с 1000 ДПИ или по-малко акселерацията е дар от бога, защото пак се прави мишката бавна и се получава прецизност, но може да има и бързина, чрез акселерацията. Поне аз така съм свикнал от COD 4 да кажем. Иначе зависи в Windows зависи. За ежедневна работа пак акселерираща. Ако трябва да правя нещо доста прецизно махам и акселерацията намалям и скоростта.

и аз съм с пуснат :)

много ми е трудно като е изключен

Даже като съм на друг компютър, след 1-2 мин го забелязвам ако е изключен и си го пускам :)

Май само аз съм с изключена акселерация :tongue

po_taka, щом цели 1-2 минути ти трябват да забележиш изключена акселерация, още има надежда за теб :) . Такова нещо се забелязва още на третата секунда :) .

Мен лично акселерацията ме дразни неистово.

Твоята мишка е много чувтвителна. Както казах ако имаш такава акселерация не ти трябва. Ако нямаш акселерацията е единствения начин да имаш и бързина и прецизност.

Мишката ми е 800DPI в нормален default режим. A 1600 ѝ е максималната. Т.е. ползвам я не в "много чувствителен" режим.

И въпреки това без аксел. ми е страшно по-удобно, и така чувствам даже повече прецизност. Линейно-зависимо просто си движа ръката бавно и контролирано, и нямам проблем. Явно е въпрос на усещане и начин на работа.

Но в никакъв случай не намирам аксел. да е единствен начин за прецизност и бързина. Въпрос на усещане :) . А, ръката не ми трепери, сигурно затова ми е лесно да съм прецизен.

С 2000 dpi мишка,пък и с квато и да е мишка честно казано аселерацията много дразни ;х То в крайна сметка си е до навик де.. Но доколкото съм запознат fps gamers играят без ;о

Ами аз моята X7 A4Tech я ползвам единствено в режим 2500dpi без намеса на OS-а в работата й.Ако играя някой шутър според неговата механика вече със вътрешния му интерфейс си я донастройвам, но за офис приложения, браузване и т.н. си я държа така.

При това даже резолюцията на екрана, нито пък диагонала са кой знае какви - 1280х1024 и 19 инча.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...