tedy Posted August 30, 2009 Share Posted August 30, 2009 Интересно ми е как си ползвате мишката (под Windows, но предполагам не е само ограничено до Windows, ами изобщо) по отношение опциите за акселерация на движението на курсора, които май от ХР станаха достъпни в Control Panel.. Основно става дума за опцията Enhance pointer precision в контролния панел за мишката. Може да е само един чекбокс, но начинът, по който реагира мишката е много важен, понеже мишката е нещо, което се ползва по цял ден и дава голям impact върху начина на концентриране, навиците и т.н. Аз лично допреди няколко години си я ползвах акселерирана, т.е. при бавни движения на мишката, курсора се движи доста бавно, със засилването, нелинейно се засилва до по-голяма степен курсора, и ако се движи по-бързо, курсора се движи х2 или х4 пъти по-бързо в зависимост от движението на ръката. В регистрите има и други опции за омекотяване прехода между различните бързини на курсора, а не стъпково да преминава между различните режими, защото това би било гадно да скача курсора изведнъж. От около 3 г. ползвам изключително неакселерирана мишка, като освен изключването на опцията Enhance pointer precision, в регистрите се променят и двете опции за smooth по двете направления, с нови стойности, но така и не разбрах дали пипането на регистрите променя с нещо повече. При всички случаи движението стана перфектно. Огромното предимство на неакселерирана мишка е че винаги подсъзнателно знаеш къде относително ще е курсора с всяко мръдване на ръката, т.е. имаме линейно движение независимо от скоростта с която движим физически мишката или засилваме/заслабваме скоростта на движение. В случая печелим голямо прецизиране на по-големи разстояния за сметка на малко намалено такова на по-малки. Предполагам за по-големи монитори (резолюции) това се усеща повече. Изключително удобно, и вече с акселерирана мишка аз лично НЕ мога да работя, много терсене е, като току що начинаещ в ползването на мишка се чувствам, придвижваш мишката някъде, той курсора се засилил нелинейно и се оказва там където не съм очаквал спрямо разстоянието на което местя физически, и съобразяването със скоростта на местене на ръката е една идея по-голямо натоварване на мозъка да се съобразява как да засилва ръката за да отиде курсора някъде си. Вярно, понякога това е свързано с малко по-големи амплитуди на движение, както и лееко намалена прецизност на малки разстояния, но прецизността за мен пак я има, далеч по-комфортно е да се работи с responsive мишка с предсказуемо линейно поведение на движение, за сметка на 1-2-3 сантиметра по-голяма площ на която се движи. Един приятел изобщо не може да приеме подобно поведение на мишката, явно тук ползваемостта е доста относително и индивидуално понятие, и предполагам след малко свикване, и други като мен биха оценили неоценимото предимство на линейната мишка, както си е била и преди ХР. Геймърите особено, знаят колко е лоша акселерацията, но за мен се оказа че и в Windows при работата е далеч по- за предпочитане линейността. Link to comment Share on other sites More sharing options...
raptor2721 Posted August 30, 2009 Share Posted August 30, 2009 За геймърите не знам. Аз ползвам акселираща. Винаги съм ползвал и съм свикнал. За игрите в зависимост с колко ДПИ разполага мишката. Ако е към 2000 линейно и минимална бързина зададена от играта, по този начин се получава ефект като от нормална мишка, но страшно прецизна. Ако мишката е с 1000 ДПИ или по-малко акселерацията е дар от бога, защото пак се прави мишката бавна и се получава прецизност, но може да има и бързина, чрез акселерацията. Поне аз така съм свикнал от COD 4 да кажем. Иначе зависи в Windows зависи. За ежедневна работа пак акселерираща. Ако трябва да правя нещо доста прецизно махам и акселерацията намалям и скоростта. Link to comment Share on other sites More sharing options...
po_taka Posted September 1, 2009 Share Posted September 1, 2009 и аз съм с пуснат много ми е трудно като е изключен Даже като съм на друг компютър, след 1-2 мин го забелязвам ако е изключен и си го пускам Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted September 1, 2009 Author Share Posted September 1, 2009 Май само аз съм с изключена акселерация po_taka, щом цели 1-2 минути ти трябват да забележиш изключена акселерация, още има надежда за теб . Такова нещо се забелязва още на третата секунда . Мен лично акселерацията ме дразни неистово. Link to comment Share on other sites More sharing options...
raptor2721 Posted September 1, 2009 Share Posted September 1, 2009 Твоята мишка е много чувтвителна. Както казах ако имаш такава акселерация не ти трябва. Ако нямаш акселерацията е единствения начин да имаш и бързина и прецизност. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted September 1, 2009 Author Share Posted September 1, 2009 Мишката ми е 800DPI в нормален default режим. A 1600 ѝ е максималната. Т.е. ползвам я не в "много чувствителен" режим. И въпреки това без аксел. ми е страшно по-удобно, и така чувствам даже повече прецизност. Линейно-зависимо просто си движа ръката бавно и контролирано, и нямам проблем. Явно е въпрос на усещане и начин на работа. Но в никакъв случай не намирам аксел. да е единствен начин за прецизност и бързина. Въпрос на усещане . А, ръката не ми трепери, сигурно затова ми е лесно да съм прецизен. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Evil_Hacker Posted September 1, 2009 Share Posted September 1, 2009 С 2000 dpi мишка,пък и с квато и да е мишка честно казано аселерацията много дразни ;х То в крайна сметка си е до навик де.. Но доколкото съм запознат fps gamers играят без ;о Link to comment Share on other sites More sharing options...
host Posted September 1, 2009 Share Posted September 1, 2009 Ами аз моята X7 A4Tech я ползвам единствено в режим 2500dpi без намеса на OS-а в работата й.Ако играя някой шутър според неговата механика вече със вътрешния му интерфейс си я донастройвам, но за офис приложения, браузване и т.н. си я държа така. При това даже резолюцията на екрана, нито пък диагонала са кой знае какви - 1280х1024 и 19 инча. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.