Jump to content
BulForum.com

Перка

Recommended Posts

Kato stana duma za perki nqkoi znae li ot kade da si vzema v Plovdiv  TT Smart Fan 2..Mersiii

Продукти на ТТ съм виждал само в една фирмичка / май бяха ЕРА/, която се намира межди ВИХВП и ТОХ-а

• Replies 66
  • Created
  • Last Reply
...че когато кутията е отворена, независимо дали има или няма перки, то се подобрява.

A be ne e tochno taka, no ti si znaesh. Tova, koeto imah da kaza kato argument go kazah v predishnia si post. :P

Ха така! Сега да видим кой е учил "Механика на флуидите"? По принцип кутиите са си направини да бъдат затворени и логично охраждането да се скапва ако се оставят отворени. Според мен не е нужно да има и вентилатор, който да духа на вътре, защото, когато има такъв който да смуче на вън се създава въздушен поток от създадените за целта отвори в кутията, която е разположена подходящо. Изключение е, когато някой елемент "пече яко" и му трябва допълнителен вентилатор.......

А как обесняваш спада на температурата?

Runner, Pisach ti go e kazal gore-dolu dobre. Samo ne sam saglasen s nego che ne e nuzen ventilator, koito da vkarva svez vazduh. Dneshnite komponenti v edno PC sa dostatuchno pechashti (PCU, HDD, Video i t.n), taka che e hubavo da ima takav ventilator.

Eto ti edin primer:

Ako otvorish samo edin prozoretz v kashti kakav e efekta i kakav e efekta ako otvorish 2 sreshtupolozni i napravish "techenie"? Predpolagam se seshtash, che vtoria variant e po-efektiven. Ako obache si mahnesh pokriva na kashtata (demek kapaka na kutiata) efekta niama da e taka dobar ako napravish techenie sas 2 sreshtupolozni prozoretza.

А как обесняваш спада на температурата?

я провери дали като отвориш кутията пада температурата и на хардовете ?

щото ако гледаш само температурата от датчика под процесора и този на дъното, при отворена кутия може и да показват по-ниски температури, но другите компоненти, които нямат активно охлаждане и разчитат на въздушен поток да ги обтича, според мен няма да се чувстват много добре...

kicko, според мен харда няма да се влияе толкова от тоя поток, защото е на далечния край на кутията, където тоя поток ще е само косвен. Говорим за варианта с 2 вентилатора на задната страна. Това разбира се е само мое мнение. За съжаление нямам датчик на харда, за да ти кажа колко му е температурата преди и след отварянето на кутията. И защо да не гледам само датчиците на цпу-то и на дъното, те не са ли достатъчно доказателство? Едва ли, когато сложа капака и тепературата вътре се качи 5-6 градуса, харда ще е по-студен, не е ли логично?

Пробвал съм и варианта с 3 вентилатора. Един от пред вкарва и 2 отзад + този на захранването изкарват. Нямаше разлика с другия вариант - 2 отзад - единия вкарва, другия изкарва.

Ако някой с датчик и на харда не му е проблем, нека да направи този експеримент - да види колко му е температурата със и без капак.

Абе аз не съм някакъв защитник на затворените кутии или нещо подобно.

Всъщтност, преди да си купя сегашната кутия, карах на отворен капак и сега като дойдат жегите, ако преценя че има нужда, ще направя експерименти с отворен капак. Засега има още запас де, вентилаторите са на 7 V и дори страничния е спрян.

btw и двата ми харда имат датчици, гледам ги с hmonitor и имам screenshot от преди да прехвърля всичко в новата кутия, при отворен капак и при монтирани Titan вентилатори отдолу на всеки хард, температорите бяха 39° и 44°, а сега в момента са 24° и 31° при затворена кутия и монтирани хардове в метална "касета" която си има вентилатор отпред.

Runner, predpolagam i tvoia hard ima datchik za temperaturata. Eto tuk sam kachil edna programa za takova neshto. Ako iskash opitai ia, da vidish kakvo ste kaze. Mozesh sashto da se pointeresuvash za tvoia hard kakva e normalnata rabotna temeratura i da vidish kakva temperatura dava pri teb.

Mozesh da si pravish i testove da vidish koga kolko gradusa vdiga - zatvoren, otvoren kapak, s 2, s 3 ventilatora i t.n.

fon_tomov, мерси за програмата. Ето това ми показва:

Тази е без капака:

Open.jpg

Тази е с капака:

With.jpg

Имам два вентилатора отзад на кутията, горния изкарва, долния вкарва.

Ne mi kazvai che temperaturata v kutiata ti e 12 (v drugia sluchai 13) gradusa. Tuk ima neshto mente. ;) Inache temperaturata na NDD-to ti e dobra mai.

BTW, ventilatora, koito vkarva svez vazduh v kutiata mai e po-dobre da e na protivopoloznata strana na tozi koito izkarva. Pri men otpred e tozi koito v karva i otzad imam 1 koito izkarva + 1 na zahranvaneto, no po moe mnenie, svezia vazduh v kutiata mi e malko i smiatam da napravia neshto po vaprosa, no oshte ne mu e doshlo vremeto.

Ne vidiah che e pusnal i D-Temp-a, zatva si editvam posta.

Runner, programa, koiato kacih e za merene na temperaturata na HDD, ne na duno i CPU.

ами да де, той я е пуснал, заедно с програмата на Epox USDM

Runner, изтегли си и сложи hmonitor, тя ще ти показва едновременно и CPU и MB и HDD temp, моето дъно също е Epox и го поддържа, значи голяма вероятност има и твоето да поддържа

(добре сте си почнали нощта)

Runner а я си кажи как ти е разпределен хардуера ? имаш ли нещо по ПЦИ слотовете и колко по-надолу ти е тоя ФАН дето вкарва ?

щото ако са точно един под друг ... ммм нещо няма смисъл

Ето тук може да видите как ми е разположен хардуера. Вентилатора с тръбата вкарва.

fon_tomov, ти на кутията отпред имаш ли дупка или не. При мен е така.

Е чак да режа, няма да стане. Само ще си разваля хубавата кутия отпред. Представяш ли си как ще изглежда тая кутия с дупка... :)

То наистина има, но взима от тоя въздух, който е в кутията :) . Има "някакви" дупки, ама тях неща да ги коментрирам. :)

fon_tomov, ти на кутията отпред имаш ли дупка или не.

Pri men imashe vazmoznost da se slozi ventilator otpred. Imashe opredeleno miato za nego, no niamashe probita dupka v kutiata. E, az hvanah edin kuhnenski noz za hliab (s golemi zabi kato na trion) i napravih malko procepi. Kachil sam snimkata tuk. Sega sam slozil i ventilator. Ne mi e rodila obache vse-oste glavata kak da povisha KPD-to na toia ventilator, zashtoto v momenta ne e mnogo efektivno. Niakoi den ste go izmislia.

Haresa mi tvoiata ideia sas trabata. Taka mozesh da nasocish vazdushnata struia na kadeto si iskash.

Runner, ti obache imash baia po-malko hardware ot men. Az sam nabluskal PC-to s kakvo li ne. Imam smo edin svoboden PCI sloto, 4 USB-ta sa mi zaeti, 3 CD-ta, chekmedje i kakvo li oste ne. Do predi niakolko meseca imah i 5' floppy, koeto razkarah, zashtoto veche mnogo stanaha neshtata. :)

fon_tomov, то тея дупки са 4 пъти по-малки от 'недупките' пред вентилатора ;) .

fon_tomov, то тея дупки са 4 пъти по-малки от 'недупките' пред вентилатора ;) .

Ima takav moment. :) Tochno zatova kazvam che ne e mnogo efektivno i niakoi den ste go izmislia. Niakak si ne mi haresva ideiata da imam edna EEEEIIII takava dupka otpred na kutiata, a ma niakoi den ako se iznervia ela da vidish :)

ако сложите една хубава решетка на дупката, можете да я направите достатъчно добре изглеждаща и дори атрактивна

Ами можеш да изрежеш повечето и да оставиш 2-3 симетрично, че да не изглежда тооооолкова голяма дупката ти.

Аз ако трябва да режа дупка отпред, ще трябва да махна USB панена. А на мен не ми се ще, въпреки, че не го ползвам, засега...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...