bate_pesho Posted August 13, 2009 Share Posted August 13, 2009 Другата седмица ще си закупувам автомобил и не съм напълно наясно какво се прави за да се регестрира един автомобил. Преразгледах 13-те страници , но нямаше подобна тема. Мисля , че темата би била полезна за много колеги в форума , които мислят да си закуват кола. НЕКА започнем от заакупуването : 1.КАКВИ Документи трябва да изискваме от продавача/атокъщата. 2.Как преместваме колата от автокъщата до КАТ (ако не е регестрирана) Вече сме в КАТ 1.Трябва ли първо да имаме застраховка , технически преглед и т.н. 2.Реда , по който трябва да минем за да си получим следно ДОКУМЕНТИТЕ (Голям , малък талон) и следователно РЕГИСТРАЦИОННИТЕ НОМЕРА 3.Еко такса (186 лева ??? ) 4.Винетка ... за 4 месеца колко излиза ? Ако може да ми дадете някакви ГРУБИ-ОРИЕНТИРОВЪЧНИ цени за всичко би било страхотно. МНОГО БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ ОТЗОВАЛИ СЕ .... Ще ми помогнете страшно много Link to comment Share on other sites More sharing options...
dunata Posted August 13, 2009 Share Posted August 13, 2009 Жив и здрав да си за тая тема... и аз мислех да пускам такава, но си я направил супер . Link to comment Share on other sites More sharing options...
po_taka Posted August 13, 2009 Share Posted August 13, 2009 Първоначална регистрация на употребявано ППС Необходими документи: • Заявление за регистрация издадено по служебен път • Документи за придобиване на собствеността с данните на ППС • Документ за самоличност на собственика с постоянен адрес в Пловдивска област или на упълномощеното лице с нотариално заверено пълномощно • При регистрацията на ПС на юридически лица се представя оригинал и копие от документа за създаване на стопанския субект със седалище в Пловдивска област и карта с идентификационен код по регистър “БУЛСТАТ”. • Чуждестранни регистрационни документи /оригинали/ • Митнически документ за оформен внос, когато собствеността е придобита от страни извън ЕО и ЕИП. • Табели с регистрационен номер, ако са използувани такива. • Документ за сключена застраховка “ГО” Декларация да придобиване на собствеността /за ППС закупени от чужбина/ - приложение №2 от Наредба І-45/2000г. на МВР. • Доказателство за валидно към датата на тяхното производство ЕО одобряване на типа за ППС, внесени от страни извън ЕС и ЕИП. Забележка: ПС се представят задължително за идентификация и технически преглед. Документите за придобиване на собствеността /когато ППС е закупено в чужбина/ трябва да са придружени от официален превод на български език. o6te infromaciq http://plovdiv.mvr.bg/service/kat.php Link to comment Share on other sites More sharing options...
bate_pesho Posted August 13, 2009 Author Share Posted August 13, 2009 o6te infromaciq http://plovdiv.mvr.bg/service/kat.php Тук има информация , но не е пълна и не е обяснен реда , по който минава цялата процедура. Искам да попитам някой , който го е правил скоро и знае горе долу как въри реда. Конкретен пример ще дам : Първо трябва да си направим застраховка (и ако да с какви документи > все още нямаме издаден талон). След това може ли на място в КАТ да се направи ТЕХНИЧЕСКИ ПРЕГЛЕД или ние самостоятелно трябва преди това да си направим. Ако трябва да правим такива неща нали се сещате , че всичко трябва да стане с КАМИОН , върху който е качена колата , защото нямаме все още регистрация и нямаме право да я караме по улиците. ЗАТОВА ПИТАМ КОНКРЕТНО , някой на две на три да ми каже какво прави като получи КОЛАТА закупена от АВТОКЪЩА. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sincity Posted August 13, 2009 Share Posted August 13, 2009 Другата седмица ще си закупувам автомобил и не съм напълно наясно какво се прави за да се регестрира един автомобил.Преразгледах 13-те страници , но нямаше подобна тема. Мисля , че темата би била полезна за много колеги в форума , които мислят да си закуват кола. НЕКА започнем от заакупуването : 1.КАКВИ Документи трябва да изискваме от продавача/атокъщата. 2.Как преместваме колата от автокъщата до КАТ (ако не е регестрирана) Вече сме в КАТ 1.Трябва ли първо да имаме застраховка , технически преглед и т.н. 2.Реда , по който трябва да минем за да си получим следно ДОКУМЕНТИТЕ (Голям , малък талон) и следователно РЕГИСТРАЦИОННИТЕ НОМЕРА 3.Еко такса (186 лева ??? ) 4.Винетка ... за 4 месеца колко излиза ? Ако може да ми дадете някакви ГРУБИ-ОРИЕНТИРОВЪЧНИ цени за всичко би било страхотно. МНОГО БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ ОТЗОВАЛИ СЕ .... Ще ми помогнете страшно много Аз наскоро регистрирах кола, закупена от Автокъща. Дилърът много ми помагаше с процедурата, защото ми е приятел, но ще ти кажа, каквото съм запомнил. От продавача ти трябва Фактура за покупката, Договор за покупко-продажба и оригиналния талон на колата, откъдето е закупена /Италия. Германия и т.н./ С тези документи закарахме колата без номера до КАТ, което не е правилно, но разстоянието беше малко и никой не ни спря, т.е. рискувахме малко или много. Повечето автоджамбази катаджиите ги познават. След това с горепосочените документи си плащаш екотакса, ако колата ти е произведена преди август 1999 г., която струва около 180 лева. Преди регистрацията задължително е и да направиш Гражданска отговорност застраховка (около 80 лева за 6 месеца). Трябва да имаш и комплект пожарогасител, жилетка и аптечка в колата. После отиваш в КАТ в сградата, пред която има опашка от коли без номера (казвам ти го за ориентир) и плащаш вътре в салона такса, която не беше голяма. Там ти преглеждат документите. След което отиваш да ти направят преглед на колата - номер на рама, на двигател и техническа изправност. След това ти взимат документите и чакаш, докато ти изготвят големия талон. Повикването пред гишетата е чрез високоговорител и трябва да изчакаш да си чуеш името. След като вземеш талона, се нареждаш на опашка за слагане на рег. табели. И си готов. До две седмици след регистрацията трябва да регистрираш колата си и в данъчното на ул. Радецки, където си плащаш данъка. Самото плащане може да стане и по-късно тази година, но трябва да подадеш молбата за регистрация в срок, иначе има някаква глоба. Аз винетка си купих за една година и беше около 70 лева, ако не се лъжа. Друго не си спомням в момента, макар че съвсем скоро я минах процедурата, но пак казвам, че не бях сам и може и да съм пропуснал някои детайли. Аз регистрирах Рено Лагуна 1997 г. и ми излезе около 400 лева всичко по регистрацията. Дано съм бил полезен. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bate_pesho Posted August 13, 2009 Author Share Posted August 13, 2009 @sincity Много ти благодаря за обяснението Беше напълно изчерпателен и като по чуедо ти разбрах всичко след като го прочетох от първия път . Само да те попитам последен въпрос > относно плащането в БАНКАТА ли трябва да го направя или се плаща по гишетата , защото не искам да чакам 1 час на опашка и някой да ми каже айде отиди си плати такста в банката и се върни (както се получи , когато си получавах книжката ) . ЕДИТ: Иначе не че е от значение , но аз мисля да регестрирам Opel Corsa 1.7DTI от 2002 октомври Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mockingbird Posted August 14, 2009 Share Posted August 14, 2009 На първи пост в КАТ се подава заявлението(това е там където ти правят външен оглед на автомобила - светлини и т.н.),там се плаща на гише около 10-тина лева.На втори пост в хангарите се преглежда техническата изправност(спирачки) и се гледат номерата(рама и ДВГ).Там също се плаща на гише.Процедурата е вече доста улеснена.Не е като преди 1-2год.Преди да отидеш си правиш ГО, като в нея не се вписват рег.номера на колата.После като ти ги сложат си ги дописваш сам(в полицата и в талончето)Другото колегата по-горе го е описал.Ако има някакви номера колата, когато ти вземат документите в хангара и ти кажат да паркираш отвън, си ги вземи с теб.Те се предават на гишето, на което ще ти дадат талона на колата. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Botev1912 Posted August 14, 2009 Share Posted August 14, 2009 това в цяла Европа ли се регистрират коли толкова трудно? Не съм знаел, че едва ли не 1 ден губиш в регистрации. В САЩ за по-малко от 5 минути си готов. А ако купуваш нова кола абсолютно нищо не правиш. Дилъра прави всичко и можеш да караш легално без номера 40 дена. Странно ако и в западна Европа е толкова трудно и бавно Link to comment Share on other sites More sharing options...
PlayMate Posted August 14, 2009 Share Posted August 14, 2009 В щатите рег. номерата са вързани със застраховката и буквално можеш да си ги вземеш от супермаркета. Различни са системите зад океана и тук. В крайна сметка кола не се сменя по два пъти в месеца, така че една процедура отнемаща един час не е болка за умиране. Е, ако уцелиш ден, в който има и много други на опашката един час меко казано няма да ти стигне... Link to comment Share on other sites More sharing options...
бат Ицо Posted August 14, 2009 Share Posted August 14, 2009 Чл. 175. (1) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) Наказва се с лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 1 до 6 месеца и с глоба от 50 до 200 лв. водач, който: 1. управлява моторно превозно средство, което не е регистрирано по надлежния ред или което е регистрирано, но е без табели с регистрационен номер или табелите с регистрационния номер не са поставени на определените за това места; Link to comment Share on other sites More sharing options...
PlayMate Posted August 14, 2009 Share Posted August 14, 2009 Странно. От хорските приказки знаех, че глобата е 500лв. Виж, лишаването от правоуправление вече си е кофти момент. Според мен транзитните номера трябва да могат да се купуват от офиси на застрахователи, така че да можеш от Дупница, или даже от вкъщи да си сложиш номерата и спокойно да я закараш до КАТ, за да я регистрираш. Ползването на пътна помощ за мен е невероятно безсмислен разход - в града сигурно е 50лв., но пак си е безсмислен разход. Някой знае ли ако колата без регистрация се дърпа с мека връзка до КАТ дали е легално, или пак се води, че я шофираш и респективно отнасяш глобата? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bate_pesho Posted August 14, 2009 Author Share Posted August 14, 2009 Странно. От хорските приказки знаех, че глобата е 500лв. Виж, лишаването от правоуправление вече си е кофти момент. Според мен транзитните номера трябва да могат да се купуват от офиси на застрахователи, така че да можеш от Дупница, или даже от вкъщи да си сложиш номерата и спокойно да я закараш до КАТ, за да я регистрираш. Ползването на пътна помощ за мен е невероятно безсмислен разход - в града сигурно е 50лв., но пак си е безсмислен разход. Някой знае ли ако колата без регистрация се дърпа с мека връзка до КАТ дали е легално, или пак се води, че я шофираш и респективно отнасяш глобата? Не е легално да се дърпа И затова разпитах , а доколкото транзитните номера цената им е 60 лева и са за срок от 1 месец.Миналата седмица мислех да взимам една кола от София и мацката на гишето в КАТ ми обясни , че съм трябвало от КАТ СОФИЯ да си взема транзитни , което за мен няма никаква логика и полудях.Вече си капарирах кола от автокъща в Пловдив , която има камион с платформа.В понеделник си ми я превозват до КАТ и всичко ще е наред.Мисля , че всички автокъщи процедират по този начин , което в случея е най-удобен за нас. Мерси на всички , които ми обясниха процедурата , по която трябва да премина в понеделник. Надявам се темата да е полезна и за други , които мислят да регестрират ново МПС. Само да попитам колко излиза горе долу ЕКО такса за кола произведена октомври 2002 ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jozo Posted August 14, 2009 Share Posted August 14, 2009 Доколкото скоро разучвах екотаксата не зависила вече от годините.Преди имаше нещо, че под 10 години не се плаща ама може да те излъжа.Иначе е 209 лв. но все пак не съм сигурен пак казвам. Иначе не всички автокъщи карат колите до КАТ на платформа.Някой те оставят сам да си я караш без номера до КАТ.Ако те спрат е кофти... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Luciano Posted August 14, 2009 Share Posted August 14, 2009 Ако имаш познат полицай го хващаш за ескорт. Ако не - вечерта към 7 тръгваш към КАТ и си хващаш коли "бушони" пред теб и толкова. Link to comment Share on other sites More sharing options...
paagrio Posted August 14, 2009 Share Posted August 14, 2009 Доколкото скоро разучвах екотаксата не зависила вече от годините.Преди имаше нещо, че под 10 години не се плаща ама може да те излъжа.Иначе е 209 лв. но все пак не съм сигурен пак казвам. защо изобщо не замълчиш като не знаеш? над 10 годишна кола=182,40лв; между 5 и 10 годишна=173,28лв; по-нова от 5 години=136,00лв Link to comment Share on other sites More sharing options...
jozo Posted August 14, 2009 Share Posted August 14, 2009 защо изобщо не замълчиш като не знаеш? над 10 годишна кола=182,40лв; между 5 и 10 годишна=173,28лв; по-нова от 5 години=136,00лв Щото така искам. Ако бях сигурен щях да кажа, че съм сигурен.Затва съм предупредил, 2 пъти, че може да лъжа. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Botev1912 Posted August 14, 2009 Share Posted August 14, 2009 Ако имаш познат полицай го хващаш за ескорт. Ако не - вечерта към 7 тръгваш към КАТ и си хващаш коли "бушони" пред теб и толкова. лятото в 7 часа е още светло Link to comment Share on other sites More sharing options...
bate_pesho Posted September 5, 2009 Author Share Posted September 5, 2009 Забравих да пиша в тази тема , но си взех колата и отдавна е регестрирана и всичко.Най-хубавото беше , че продавача от автокъщата имаше ремарке и си ми я закара и дойде с мене минавайки през цялата процедура с мен.Регестрирах колата с номера и всичко общо за 2 часа . Процедурата не е толкова трудна , защото всичко ти е на 10 метра (гражданска , технически , номера) и всичко си е по единтичен ред затова за бъдещите хора , които мислят да регестрират да не се притесняват. Link to comment Share on other sites More sharing options...
PlayMate Posted September 5, 2009 Share Posted September 5, 2009 Роувъра го регистрирах по-миналата година на 27-ми декември (първия работен ден след коледа). Два часа - трънки. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.