Water4o_bg Posted August 10, 2009 Share Posted August 10, 2009 Здравейте! Днес си купих батерия за лаптопа, но ми казаха, че първите 3 зареждания били много важни за живота на батерията. Прочетох упътването. но в него не пише, дали да е израхбя цялата и после да е пусна да се зарежда докрай или първо да е пусна да се зарежда, а после да е изхабя докрай. Та въпроса ми какво да правя?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted August 10, 2009 Share Posted August 10, 2009 По принцип щом си я взел нова, в упътванията си пише, че я зареждаш докрай като я сложиш. Слагаш я, пъхаш адаптора и това е. След това мисля е добре да я изхабиш почти докрай (примерно малко над 10%, щото под 10 вероятно лаптопа ще се изключи в Sleep/Standby). И така 2-3 пъти. Аз по принцип гледам да спазвам каквото е написано в инструкциите по тия въпроси. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Water4o_bg Posted August 10, 2009 Author Share Posted August 10, 2009 Четох ги инструкциите 2 пъти, но там пише много общо. Lenovo Li-on battery си взех и пише, че за не трябва да се оставя да падне до край, да не се държи на слънце, да не се зарежда с други зарядни и тем подобни, но нищо съществено. :/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
quovadis Posted August 11, 2009 Share Posted August 11, 2009 И на мен вчера ми пристигна батерията за лаптопа. Ама китаеца не е сложил никакви упътвания, не че ми пречи де... Разредих я веднъж до 5%, тогава се hibernate-на и я заредих напълно и повече не съм я разреждал. В момента я ползвам - wifi, balanced profile, средна яркост - 4h Тъй че, ако ти се занимава - разреди я 2-3 пъти, ако не...стреляй Така или иначе и тая ще се издуха Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mad^Jack Posted August 14, 2009 Share Posted August 14, 2009 Четох някъде из hw сайтовете гайд, но не мога да намеря статията и ще говоря по памет. Не си спомням какво пишеше за първите зареждания на батерийте, но основно се наблягаше на това в процес на употреба да не се разрежда батерията докрай. Пишеше, че deep cycle скъсява живота на батерията, тъй като Li-ion батерии имат определен брой цикли живот. Единствено казваха, че разреждането до край се използва за калибриране на сензора за отчитане на заряда на батерията и е добре да се прави веднъж месечно с тази цел. И тъй като li-ion нямат "лоша памет" не необходимо всеки път до край да се разрежда батерия. Но за първите 1-2 пъти не знам как стоят нещата. Другото интересно нещо е, че обясняваха при li-ion какво се брои за 1 цикъл. Например 1 цикъл = 20% изтощаване при работа на батерия на единия ден + 50% на др ден + 30% на третия ден, независимо от това дали е бил включван да се зарежда между отделните употреби. Освен това пишеше, че най-големият враг на Li-ion батерия е топлината и това най-бързо порврежда батерията. За жалост само това си спомням, но ще потърся статията и ако я намеря ще ви дам линк Поздрави! EDIT: http://forum.notebookreview.com/showthread.php?t=91846 например. Не е същата статия, но смисълът е същият. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.