Jump to content
BulForum.com

Въпрос относно лаптоп.

xcept

Recommended Posts

Здравейте,вчера си закупих лаптоп с ОС Линукс.

Тъй като съм напълно невежа с тази операционна система,реших да си сложа ХР х64 за да ми разпознае пълният капацитет памет.Нещо се оплескаха там работите и след това (даже в момента) инсталирам Виста х64. Въпроса ми е,че ми дава два напълно еднакви партишъна от по 152 ГБ , но единия оттях стои UNKNOWN и когато казах да инсталирам ОС на него ми изписа,че ОС може да се инсталира само на форматирани партишъни.

Сега след като си инстална Вистата,сигурно пак ще имам само драйв C: (150GB) ..

Как да си форматирам другия ХДД,без да трия Уиндоус или направо как да си направя др. партишън да ми се чете и да се разпознава от ОС. :)

Благодаря предварително.

Нещо не се разбра много - кой от двата дяла ти е UNKNOWN (един вид 'неформатиран')? Ако е този без ОС (както и би трябвало да бъде, щом казваш, че вече инсталираш Виста), не разбирам какъв е проблемът да си форматираш UNKNOWN-дяла, защото не се месиш по никакъв начин с вече форматирания.

Другият партишън вероятно е под "ext2/ext3" файлова система, която се използва от линукс и не се чете от уиндолс.

Обаче след като си инталираш виста, си сложи "Partition Magic" за да оправиш проблема.

Като пуснеш партишън маджик ще ти покаже хард дисковете, цъкаш на неразпознатият хард и "format" с програмата.

След това цъкаш пак на него "Convert" (обаче още при "format" май те пита като какъв да го форматира) и го правиш на "NTFS", даваш "OK" и "Apply", след което програмата ще извърши няколко процеса и всичко е готово.

:)

П.П. И аз нещо не разбрах за какво иде реч Мидекс, за това пиша стандартен отговор, който мисля че ще реши проблема, вероятно.

Ако карам по изтърканата вече куул-мода - "Partition Magic rulez :punk ".

Всъщност програмата наистина си я бива, винаги съм я ползвал безпроблемно под всякакви операционни системи.

Предполагаам че е Asus лаптопа .....

Не може ли вместо да ползваш партишън меджик да ръгнеш вистата наново да е зареди и да удариш един формат на дяла Unknown

Предполагаам че е Asus лаптопа .....

Не може ли вместо да ползваш партишън меджик да ръгнеш вистата наново да е зареди и да удариш един формат на дяла Unknown

Не е Асус,а Ейсър и когато казах да форматиран неформатирания партишън чрез сетъп-а на Вистата ми каза "Сетъп-ът не може да форматира този драйв - грешка ЕХ02008" .. някакви такива бяха цифрите и знаците.

Тъй като когато инсталирах виста,дадох формат на партишъна на който беше и Линукса,сега вече Линукс няма и не би трябвало да става това,което каза Лил Стенли..

Замислих се,че и записвачката ми нещо прецаква ДВД дисковете.. Ако записвам нормален ОС на компакт диск (700 МБ) няма проблем,а когато кажа да запиша нещо на ДВД,винаги следва Windows Cannot Copy The File / Error Reading File / е причината често е "Make Sure Your CD Is In Your CD-ROM Drive...

Мисля си,че проблема идва от записвачката на настолният компютър.. Дали да не си инсталирам уиндоус от Флашка ? .. Има ли някакъв проблем при този вариянт .. иначе утре ще го нося на сервиз да го оправят за няколко часа,но се дразня,че самичък не мога - сега имам лаптоп,а не мога да го ползвам... Знаете за какво говоря :P

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...